Langs de zoutpilaren van Mono Lake

Een meer dat twee keer zo zout is als zeewater. Dat jaarlijks bezocht wordt door 2 miljoen trekvogels en tegelijk dodelijk is door de droogte, ligging en hetzelfde zout. Sebastiaan van Zanten stuitte ‘toevallig’ op Mono Lake in Californië en keek zijn ogen uit tijdens een wandeling langs de vele tufa’s (zoutpilaren) in en rond het zoutmeer.

Sebastiaan: ‘We wilden eigenlijk gaan wandelen in Yosemite NP en gingen naar het plaatsje Lee Vining voor wat informatie. Onderweg zagen we Mono Lake liggen en bedachten dat we op deze warme dag wel wilden gaan zwemmen, onwetend als we waren. Daar werden we gepakt door de schoonheid van het meer en zijn gaan wandelen. Zwemmen is er niet van gekomen omdat tijdens de migratie ook veel dode vogels in het meer liggen en het er op sommige plaatsen stikt van de dikke vliegen. Ik kan me trouwens voorstellen dat Mono Lake bij zonsopkomst of zonsondergang nog mooier is.’

PNTX8237 (900x434)

‘De kleur van het water, de vele vogels, uitgestrektheid en natuurlijk de prachtige tufa’s blijven me bij.’

Met dank aan Los Angeles
Mono Lake dankt haar schoonheid voor een groot deel aan Los Angeles. Door het watergebrek in de stad is men vanaf het begin van de 20e eeuw water weg gaan pompen uit Mono Lake met als gevolg dat het waterpeil is gehalveerd, het zoutgehalte is verdubbeld en de vele zoutpilaren boven water zijn gekomen. Pas de laatste 20 jaar is er het besef dat dit niet door kan gaan en zo is Mono Lake nu beschermd gebied.

PNTX8230 (900x507)

De zoutpilaren die droog zijn komen te liggen groeien niet meer aan, het zijn stalagmieten op het land geworden.

Wandelen rond Mono Lake
Mono Lake ligt tussen de Sierra en White Mountans, op ca. 2000m hoogte niet ver van Yosemite NP. Het plaatsje Lee Vining is uitvalsbasis met het Yosemite Visitors Centre waar je vriendelijke geholpen wordt bij het uitzoeken van de mooiste plekjes en wandelroutes.
Sebastiaan liep zelf o.a. naar de Parum krater, een pas 700 jaar oude krater aan de rand van Mono Lake:
‘De Parum krater is maar 70 meter hoog maar biedt een mooi uitzicht. Het is bovendien bijzonder om op zo’n jonge krater te staan. We waren er op een hete dag in oktober met temperaturen boven de 30 graden. Wel aanpoten maar daardoor was het op de wandelroutes heerlijk rustig.’

Informatie
Meer informatie over Mono Lake vind je o.a. op de site van Parks.ca, de site met overzicht van de natuurparken in Californië. Je kunt er o.a. een brochure downloaden met informatie over het gebied en een kaart waarop de wandelroutes staan aangegeven.

>> Dit artikel met foto’s is een bijdrage van Sebastiaan van Zanten, de Titelfoto is van Sharada Pasad.

PNTX8217 (900x548)

‘Je besef van afstand en ruimtelijk inzicht wordt flink op proef gesteld. Extra mooi met de Sierra op de achtergrond.’

PNTX8253 (900x511)

Uitzicht vanaf het gebied rond de Parum krater

Meer informatie over Mono Lake vind je o.a. op de site van Parks.ca, de site met overzicht van de natuurparken in Californië.

Tip: ga je naar Amerika, vergeet dan niet dat je een ESTA nodig hebt om in Amerika te reizen

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?