Montserrat, wandelen rond een beroemd klooster 30km van Barcelona

Foto's en tekst: Miez Peek

Het is snel een gekkenhuis bij het beroemde klooster van Montserrat niet ver van Barcelona. Ook op de dag dat ik het klooster bezoek maar ik kom eigenlijk voor de imponerende bergketen van de Sierra de Montserrat. De manier om de drukte te ontlopen is een vroeg of laat bezoek aan het klooster. Kom vooral voor de prachtige wandeltochten in het achterliggende gebergte waar de rust wel bewaard blijft.

Miez Peek Montserrat (3)

Vanaf het klooster, aan het begin van de wandeltochten, is het uitzicht al prachtig.

Het informatiebureau heeft een prima overzicht van de wandeltochten die je veelal naar de bizarre rotsformaties boven het klooster brengen. De meesten leiden naar verstopt gelegen kapelletjes of andere geloofsuitingen zoals het kruis van Sant Miguel waar je het kloostercomplex in haar geheel kun overzien. Welke wandeling je ook kiest, het uitzicht blijft je continue beetpakken. Zo heb je bij je wandeling naar het klooster van Sant Benet uitzicht op de Pyreneeën, helemaal goed zichtbaar bij helder weer. Ga je naar het hoogste punt van de Sierra de Montserrat dan kom je o.a. de ‘olifant en de ezel’ tegen. Goed een beetje fantasie heb je nodig bij deze rotsformaties maar mooi en indrukwekkend blijven ze.

Miez Peek Montserrat (2)

Sant Benet met ver weg de Pyreneeën

Met de kaart uit het informatiebureau en de goed aangegeven routes kun je niet verdwalen. De langste wandeling is net 7 km maar je kunt makkelijk extra lussen toevoegen. Uiteraard verdient het klooster en de basiliek een bezoek. Doe dat vroeg of aan het eind van de middag om de bussen vol toeristen uit Barcelona te vermijden. En oh ja, mocht je er tijd voor willen nemen probeer dan via Manresa en de weg C55 naar de Sierra de Montserrat te rijden. De gekartelde bergrug ziet er vandaar bijna angstaanjagend uit.

Miez Peek bezocht de Sierra de Montserrat onlangs en maakte bijgaande fotoserie.

Miez Peek Montserrat (6)

Uitzichtpunt nabij de kapel van Sant Miguel

Miez Peek Montserrat (8)

Natuurlijk nog even rondkijken bij het klooster zelf zoals het binnenplein voor de basiliek.

Miez Peek Montserrat (1)

Van afstand ziet de Sierra de Montserrat (de gekartelde bergen) er bijna angstaanjagend uit…

Miez Peek Montserrat (7)

Goed aangegeven wandelroutes.

Meer over Montserrat op: bruisendbarcelona.nl

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?