De 4 landschappen van de ‘Murgleiter’, premium wandelroute in het Zwarte Woud

Foto's baiersbronn.de

De meerdaagse wandelroute ‘Murgleiter’ is een van de mooiste wandelroutes van het Zwarte Woud. En met zijn totale afstand van 110 km een ideale wandelbestemming voor een wandelvakantie. Tijdens je wandelingen volg je de rivier de Murg, waarbij je enorme afwisseling in landschappen tegenkomt. De diepliggende beek slingert zich noordwaarts door het hoogste gedeelte van het noordelijke Zwarte Woud. Het is geen schattig beekje getuige de woeste beekbodem vol enorme rotsblokken. De wandelroute ‘Murgleiter’ slingert zich door het Nationalpark Schwarzwald en eindigt vlakbij het charmante Baiersbronn, hét wandelmekka van het Zwarte Woud, waar je ook de bron van de Murg vindt.

Patrick-von-Schreib

Hier eindigt de route met een fabelachtig uitzicht, foto: Baiersbronn Touristik

De Murgleiter wandelroute is ‘Premium’
De Murgleiter zelf brengt je in 5 etappes door het mooiste deel van het noordelijke Zwarte Woud. De wandelroute is recent aangepakt en verbeterd. Dat heeft de Murgleiter de titel ‘Premiumweg’ opgeleverd. Een certificering aan de hand van 34 punten die je alleen krijgt als zaken als bewegwijzering, infrastructuur, informatie, gastvrijheid en culturele bezienswaardigheden in orde zijn. Daarnaast moet de route natuurlijk afwisselend en aantrekkelijk zijn. De vernieuwde 111km lange Murgleiter is daar volop in geslaagd.

Landschap met de Schiffkopf bij Baiersbronn, foto: Ulrike-Klumpp

Een woeste bergbeek als wandelmaatje
De Murg heeft haar sporen achter gelaten op de bodem van het dal al was dat niet altijd zichtbaar tijdens een wandeltocht. Een van de belangrijkste wijzigingen is dat er extra wandelpaden zijn aangelegd zodat de route vooral natuurlijke ondergrond heeft. Door het dal van de Murg loopt namelijk ook een spoorbaan en deels een weg. Het weerhield veel wandelaars ervan om de hele route te lopen. Het is nu niet meer nodig je stukken uit te kiezen. De Murgleiter is een op en top natuurwandeling geworden waarbij de Murg je wandelcompaan is. Je zult je verbazen over de ‘schade’ die de Murg door de eeuwen heeft aangericht wanneer ze van een liefelijk stroompje veranderde in een woeste bergbeek. Overigens heeft de nabijheid van het spoor een praktisch voordeel. Zo kun je zelf je indeling van de etappes maken en via de kleine stations onderweg terug komen bij je startpunt.

murgleiter-4

Sommige stukken loop je direct door en langs de rivier de Murg, foto: Baiersbronn Touristik

Smalle passages en bloeiende vlaktes
Startplaats Gaggenau, een kleine industrieplaats, doet je wellicht nog even twijfelen maar zodra je de bebouwing verlaat tref je de eerste rotswanden en de dichte bossen zoals je dat bij het Zwarte Woud verwacht. Hoogtepunt bij de eerste etappe is de klim naar de Ruine Ebersteinburg waar je geweldig uitzicht hebt. Ook de volgende etappes heb je de afwisseling van het beekdal en de vergezichten boven waarbij je soms stevig moet klimmen. Langs de Murg blijft het niet alleen maar bij smalle passages langs de rotsen, op sommige plaatsen trekt het landschap open en is zichtbaar dat de Murg het land bij hoogwater overspoeld. Ze voedt het moerasachtige grasland met volop bloemenpracht in het voorjaar. Het tekent de variatie die je op de Murgleiter zult ervaren.

Een van de hutten die je onderweg tegenkomt, de panoramastuble, foto: Ulrike Klumpp

Een dal vol unieke houten hutten
Rond het Murgtal vind je een aantal unieke houten hutten die alleen hier voorkomen. Deze Heuhütten werden zo’n driehonderd jaar geleden gebouwd op advies van bezoekers uit Tirol. In de steile dalen rond het Murgtal was de hooibewerking lastig. De Heuhütten gaven de mogelijkheid het hooi dichtbij op te slaan en daar voor de winter te bewaren. Je ziet ze nog volop met name in het gedeelte tussen het historische stadje Gernsbach en Forbach. De dalen worden hier Heuhüttentäler genoemd en zijn ronduit fotogeniek. De Murgleiter komt door verschillende, soms afgelegen zijdalen van de Murg.

Schloss Eberstein met rondom de wijngaarden, foto: Joachim Gerstner

Culturele en andere hoogtepunten
Je kunt geen Premiumweg zijn als je niet ook op cultureel gebied het een en ander te bieden hebt. Naast de Heuhüttentäler loop je door dorpjes waar de je de typische vakwerkhuizen tegenkomt. Het historische stadshart van Gernsbach verdiend een extra rondje en iets verderop gaat het via de wijnhellingen naar Schloss Eberstein. Er is nog veel meer te benoemen waarbij het extra leuk is dat je veel dorpen ziet liggen vanaf de heuvels (vaak met uitkijkpunt) die je beklimt. Zo ook het fraai gelegen Baiersbronn vanwaar je in de laatste etappe de meer dan 1000 meter hoge Schliffkopf beklimt ( zie titelfoto ). Aan haar voeten ontspringt de bron van de Murg. Een waardig afscheid van de Murgleiter.

INFORMATIE | De Murgleiter heeft een eigen (Duitstalige) website met informatie over de etappes, de dorpen en praktische informatie. Of download de Duitstalige PDF brochure met de routekaarten van de 5 etappes

Meer wandel- en fietsinspiratie over het Zwarte Woud op  ECKTIV

2 Reacties

Comments are closed.

bekijk ook

Wandelvakantie door Zwarte Woud naar de Bodensee+

Wandelvakantie Duitsland

  • Individuele reis
  • 7 nachten
  • 30 maart - 13 oktober
  • Logies/Ontbijt
  • Eigen vervoer
vanaf €959,-
Fietsvakantie door Natuurpark Zwarte Woud+

Fietsvakantie Duitsland

  • Individuele reis
  • 7 nachten
  • 28 arpil - 29 september
  • Logies/Ontbijt
  • Eigen vervoer
vanaf €729,-
or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?