Naar Bermejo, de meest afgelegen wandeling op Tenerife

Het pad boven de kloof tussen Chamorga en Bermejo (foto Miez Peek).

Diep verscholen in het Anaga-gebergte ligt het gehucht Chamorga omringt door de geur van vele kruiden. Dit is het natte deel van Tenerife, waar de wolken vaak laag hangen en de laurierbossen de steile bergwanden hun frisse groene kleur geven.  Een bijzonder wandelgebied in een deel van Tenerife dat nog weinig mensen kennen.

– Tekst en foto’s door Miez Peek –

Ruïnes van een een boerderij vlak voor de afdaling naar Bermejo (foto Miez Peek)

Vanuit Chamorga kun je een wandeling maken naar een nog kleiner gehucht genaamd Bermejo. Gelegen aan een rustieke baai met zwart strand waar je een duik kunt nemen. Bekend om de rots in zee en de oude vuurtoren die boven op de kaap staat weg te rotten. Dit deel van het Anaga-gebergte is voor de avonturiers onder de wandelaars. Oude ezel- en geitenpaden wijzen je de weg.

In Chamorga parkeer je de auto in of net buiten het dorp. Er is een eenvoudig cafeetje voor een kleine hap of slok. De wandeling naar het strand van Bermejo is een kleine 4km waar je ca. 1,5u over zult doen. Via een suikerrietplantage kom je boven de kloof uit die je vrijwel de hele route onder je houdt. De klimmetjes zijn kort en fel, het pad afwisselend effen en met losse stenen. Om je heen hoor je mekkerende geiten en het vrolijke geluid van de kanaries. Bloeiende agaves en allerlei soorten cactussen (inclusief eetbare cactusvijgen) vind je er in overdaad.

De zee opent zich als je de fraaie ruïnes van een oude boerderij passeert. Je daalt naar de kapel en het kleine cafeetje vlak aan zee, het kan er zowaar gezellig druk zijn. Veel wandelaars blijven een uurtje in Bermejo, nemen een duik en lopen dezelfde route terug. Dat betekent de ca. 400m aan hoogtemeters nu in een geleidelijke klim weer terug. Er zijn zwaardere alternatieven om terug te gaan naar Chamorga. In het dorp staat een bord met informatie daarover. De bewegwijzering is uitstekend.

Uitzicht op Bermejo, niet meer dan een paar huizen bij het strand. De Roque de Bermejo duidelijk zichtbaar. Op de voorgrond een bloeiende agave. (foto Miez Peek)

Afgelegen
Chamorga is vanuit het (toeristische) zuiden gezien de meest afgelegen plek van Tenerife. Reken op zeker 2 uur rijden. Vanaf de voormalig hoofdstad La Laguna is het nog een uur, wel een prachtige route door de bossen met indrukwekkende uitzichten.

Aankomst in Bermejo (foto Miez Peek).

Oude ezel- en geitenpaden zijn opgeknapt voor wandelaars (foto Miez Peek).

Bekijk onze wandelvakanties Zonnige Eilanden, waaronder Tenerife

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?