Nergens vind je meer kastelen, burchten en ruïnes dan langs de Saaleradweg

Burg Saaleck, Foto: SchiDD, Wikimedia

De in totaal 400km lange Saaleradweg volgt de rivier de Saale, een zijrivier van de Elbe die van noord naar zuid  door de drie deelstaten Thüringen, Beieren en Saksen-Anhalt loopt. De route onderscheidt zich vooral door het grote aantal historische kastelen, burchten en ruïnes die je onderweg tegenkomt. Nergens anders vind je zoveel kastelen, burchten en ruïnes als langs de Saale. Deze oorspronkelijke verdedigingswerken zijn nu welkome bezienswaardige stopplekken langs de route. Als je de route wilt doen, neem dan genoeg tijd om ze te bezoeken.

FIETSEN LANGS DE SAALE TUSSEN NAUMBURG EN SCHÖNEBECK | Het noordelijkste stuk van de Saaleradweg loopt door Saksen-Anhalt, de regio die bij ons relatief onbekend is als fietsregio. Dat is niet terecht, want Saksen-Anhalt beschikt over een uitgebreid fietsroutenetwerk van goed bewegwijzerde routes die door uitgestrekte landschappen en wijnstreken gaat, en  langs de mooiste historische steden die veelal aan de rivieren liggen. De etappes van de Saaleradweg in Saksen-Anhalt wordt vooral gekenmerkt door uitgestrekte riviervlaktes en beschermde natuurgebieden met interessante dier- en plantensoorten.

De bocht in de Saale die je tegenkomt op etappe 4, foto: Vincent Graetsch

Het fietspad gaat soms direct langs de rivier, foto: Klaus Peter Voigt

FIETSEN, CULTUUR SNUIVEN EN WIJN PROEVEN | In het zuidelijk deel van Saksen-Anhalt fiets je door de wijnregio Saale-Unstrut. De noordelijkste wijnstreek van Duitsland die genoemd is naar de rivieren Saale en Unstrut en maar liefst 500 particuliere wijngaarden telt. De wijnhuizen ontvangen je gastvrij om je hun wijnen te laten proeven. Ook fiets je onderweg langs een verrassend groot aantal burchten en andere historische bouwwerken. In Weißenfels ontdek je met Neu-Augustusburg een van de grootste barokke kastelen van Duitsland. In Bad Dürrenberg vind je het langste zoutwinning-gradeerwerk van Europa en in Bernburg kun je het sprookjesachtige kasteel bezoeken, dat ook wel de ‘kroon van Anhalt’ genoemd wordt.

Zicht over Naumburg met zijn Petrus en Paulus Dom. foto: superdealer100, Flick

De wijnheuvels aan de Weinstrasse in Unstrut, foto: Denkhenk, Wikimedia

DE BRUISENDE STEDEN VAN SAKSEN-ANHALT | Niet alleen geniet je van de natuur rondom de rivier en het landschap, maar ook de steden langs de route zijn een bezoek waard. De domstad Naumburg heeft een historisch centrum en is rijk aan een groot aantal monumenten uit de renaissance en de barok. De Petrus- en Paulusdom behoort tot de belangrijkste culturele monumenten uit de middeleeuwen. Ook Halle, de grootste stad van Saksen-Anhalt is een must-see. De stad bloeide op door de zoutwinning, maar ook de oudste chocoladefabriek van Duitsland. In het landsmuseum kun je de beroemde hemelschijf van Nebra bewonderen. Nadat je in Schönebeck het eindpunt van de Saaleradweg hebt bereikt, is het zeker de moeite waard om 20 kilometer verderop de hoofdstad Magdeburg te bezoeken, de stad van de uitvinders, techneuten, geleerden en studenten.

Plein in Halle, foto: Lapping, Pixabay

Etappe 9_Radfahrer voert je langs Schloss Bernburg, foto: Vincent Graetsch

25 JARIG JUBILEUM SAALERADWEG | Ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum in 2019 organiseert de organisator van Saaleradweg winacties, jubileumroutes, speciale arrangementen en evenementen die het hele jaar door plaatsvinden in de steden en kastelen langs de route.

Ga voor informatie over de Saaleradweg naar Nederlandse talige: saaleradweg.de

Ga voor meer informatie over Saksen-Anhalt naar: vakantieland-saksen-anhalt.de

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?