Als je weer eens naar Texel gaat om uit te waaien doe dan een keer een Oestertocht. Met een groep van minimaal 8 man wijst de Oesterman van Texel, Martin Zeeman, je de weg op het drooggevallen wad. Samen op zoek naar oesters en na afloop opent hij ze voor je en dan proef je ze verser dan ooit. Begeleid door een glas Prosecco en een stoer vers stuk brood. Ik deed het met een stel kookvrienden. De foto’s zijn van kookvriend Giel Bijkerk.
![Oester-16]](https://ecktiv.nl/wp-content/uploads/2015/10/Oester-16.jpg)
Het is zondagmorgen begin oktober als we met 10 man om 9.30 verzamelen bij het dijklichaam op Texel. We worden ontvangen door Martin Zeeman, de Oesterman van Texel.

Dit zijn de ware wilde oesters van het wad,de kraamkamer waar ook het oesterzaad voor de Zeeuwse oesters vandaan komt, zo leren we van Martin. We zijn benieuwd naar de smaak.

We kijken met ontzag naar zijn scherpe mes en Maliënkolder handschoen. ( een aanrader voor wie thuis een oesterfeestje geeft )

Zo klein als ze lijken zijn het toch al flinke jongens, en wat een frisse zilte romige smaak. Een spriets citroen voldoet.

Een zeldzaam moment als je op zondagmorgen de meest verse oesters staat te proeven, begeleid door een glas Prosecco en een knapperig vers stuk brood.

Uiteindelijk hebben we elk wel een stuk of tien oesters gegeten… echt heel jammer als je er niet van houdt.

En voor wie echt niet van rauwe oesters houdt heeft Martin de nodige recepten, zoals deze: een gebakken oester op een bedje van bloemkoolpuree met Parmezaanse kaas. ( Foto www.smakelijken meer.nl ) Martin Zeeman en zijn vrouw geven ook kookworkshops, waar je ervaring opdoet met koken van allerlei soorten schelp- en schaaldieren.
Alles over Oestertochten op Texel vind je op: www.smakelijkenmeer.nl