Ken je deze Hanzesteden?

Elblag door Mariusz Cieszewski, Flickr

We wisten dat de Hanze zich over een groot gebied rond de Oostzee en onze regio’s had verspreid. Maar dat er zoveel Hanzesteden waren, waarvan vele onbekend hadden we niet gedacht. We zijn benieuwd of je een van de steden al kende.

Een bijdrage van Mireille Velthuis, Ecktiv Community

Ventspils Letland.
Ventspils is minder bekend dan haar grote zus Riga en ligt in het noordwesten van Letland aan de Oostzee. De oude vissersstad was een belangrijke Hanzehaven. Het oudste, nog in originele staat verkerende, middeleeuwse ridderslot van Letland staat in Ventspils. Het 13e eeuwse kasteel is tevens museum.

Ventspils heeft een schoon zandstrand op hooguit tien minuten lopen van het centrum. Hier kun je zwemmen en wandelen en er worden regelmatig activiteiten gehouden worden. In de stad zul je verschillende opvallende koeienstandbeelden aantreffen als onderdeel van de ‘Cow parade’ die begin deze eeuw wereldwijd werd gehouden.
In Ventspils vind je ook typische Sovjetwijken uit de 60-er en 70-er jaren met hun saaie betonarchitectuur. Interessant voor liefhebbers van Urban-fotografie. De stad was lange tijd een ‘vergeten’ stad maar heeft zich de laatste twee decennia ontwikkeld tot een moderne, culturele stad waar het goed toeven is. Er zijn verschillende festivals waaronder het groots opgezette ‘Latvian Nordic Walking Festival’ eind augustus. Informatie over de stad vind je hier.

 

Ventspils-kasteel--foto-Ber

Ventspils kasteel / foto Bernt Rostad, Flickr

Elblag Polen.
Elblag ligt in Noord Polen op slechts tien kilometer van de Baltische kust. Een stad met opmerkelijke Renaissance, Barokke en Gotische architectuur die verrassend genoeg nog maar zo’n 60 jaar oud is. De oude binnenstad werd in de Tweede Wereldoorlog grotendeels verwoest, daarom werd die na de oorlog gedetailleerd nagebouwd. Naast stadswandelingen door het centrum is het de moeite waard om het Bazantarnia-woud te bezoeken waarbij je al wandelend langs de Elblag-rivier met oude bomen, heuvels en ravijnen komt.

Net buiten de stad vind je het Elbląg-Ostróda kanaal uit 1840 waar Micheal Palin ooit aandacht aan besteedde in zijn reisprogramma. Een bijzonder staaltje Hydro-elektrische techniek waarbij boten over vijf hellende vlakken via een rails omhooggetrokken worden op de 48km (195km met de meren erbij gerekend) van het kanaal. Het is het enige kanaal van dit type in de wereld. Een leuke enigszins toeristische excursie waarbij je het kanaal zelf gaat ervaren en je tevens door een vogelreservaat gaat.

Je kunt nabij Elblag overnachten op Brama Mazurska, een boerderij van Nederlanders. Op hun site vind je informatie over de omgeving. Kijk verder op www.staypoland.com voor historische informatie over Elblag.

 

Elblag-Ostroda-kanaal-(foto

Elblag-Ostroda kanaal / foto_Eastern Europe Adventure

Greifswald Duitsland.
Universiteitsstad Greifswald in de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern is een fijne stad om rond te dwalen. Je proeft hier nog echt de Hanzetijd waarbij Greifswalds geschiedenis in de scheepvaart continue voelbaar is.
Bezoek vooral het marktplein met haar prachtige gevels (baksteengotiek) en het havengebied dat nu Duitslands grootste museumhaven is. Hier liggen meerdere oude schepen voor anker en vind je de oude scheepswerf. Oud en nieuw gaan samen want moderne scheepbouw wordt hier ook bedreven. In het derde weekend van juli is de ‘Gaffelrigg Regatta’ een waar schepenspektakel.

In de eerste week van mei komt de Hanze weer tot leven in het ‘Nordic Sound festival’. Het festival wordt georganiseerd en uitgevoerd door Noren, Finnen, Zweden en mensen uit de overige Baltische staten. Met muziek, opvoeringen, films en lezingen wordt gedurende een week aandacht aan de Nordic cultuur rond de Oostzee besteedt.

Nabij Greifswald ligt het romantische vissersdorp ‘Wieck’ met haar strodaken en mooie strand. Meer info over Greifswald en omgeving vind je hier.

 

Greifswald--foto-Mireille-V

Greifswald / foto Mireille Velthuis

Klaipėda Litouwen.
Germaanse ridders stichtten Klaipèda al in 1250 om heidense Baltische stammen te bekeren en anders weg te vagen. Omdat Klaipėda een ijsvrije havenstad is heeft ze al sinds de Hanzetijd een belangrijke functie als handelsknooppunt. Na de Eerste Wereldoorlog werd de stad geconfisqueerd door Duitsland die de stad Memelburg noemden. Het is nu de grootste haven van Litouwen, tevens Marinehaven.

Klaipèda is een levendige stad die is gebouwd in de lagune van de Memel-rivier, direct aan de Baltische zee.
In de zomer zijn er diverse festivals zoals het straatfestival ‘Šermukšnis en het internationale ‘Nida Jazz festival’. Je kunt tal van musea maar ook bierbrouwerijen bezoeken of proberen je eigen stuk Amber te vinden op het strand.

Klaipeda--foto-Jessica-Gard

Klaipeda / foto Jessica Gardner, Flickr

>> Titelfoto Elblag door Mariusz Cieszewski, Flickr.

2 Reacties

Comments are closed.

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?