Ongerept en onontdekt: 10 redenen om in Hälsingland te gaan wandelen

Tekst en foto's Miez Peek

Een onontgonnen wandelgebied waarvan de paden nog amper in beeld zijn gebracht. De kust van het Zweedse Hälsingland langs de Baltische zee zit vol wandelgeheimen. Hier groeien de bossen haast in het zeewater en voel je het avontuur. Pas sinds een aantal jaar beseffen de bewoners zelf hoe mooi en bijzonder hun kuststrook is.

Brak, bossen, baaien, beren en bessen…
De Baltische zee is eerder zoet dan zout door het jaarlijkse winterijs wat maakt dat de bossen zo dicht aan de kust groeien. Het stikt er van de geheime baaien, prachtige rotskusten in alle soorten, maten én kleuren. Pijnboombossen en loofbossen wisselen elkaar af waarbij je onderweg volop van de bessen kunt genieten (vanaf augustus) waarmee de bosbodem bezaaid ligt. Even later loop je over een smal strand en kijk je uit over de vele onbewoonde eilanden die de archipel voor de kust van Hälsingland vormen. Het is het gebied van de lynxen, de beren, de zeearenden en de elanden waarbij er vooral bij de laatste een reële kans is dat je ze tegenkomt. En dat op amper twee uur ten noorden van Stockholm.

Hälsingland kust (7)

Wandelen langs de kust van Hälsingland: omdat je zo vanuit het bos een hoger gelegen rotsplateau op wandelt met uitzicht over de Baltische zee.

Voor avonturiers
Miez Peek bezocht de regio onlangs en kwam enthousiast terug:
‘De kust van Hälsingland is er een voor avontuurlijke wandelaars die zonder de luxe van gedetailleerde kaarten op pad durven gaan. Je hebt soms de tips van locals nodig om de smalle paden te vinden. Ze adviseren je gepassioneerd over mogelijke wandelroutes waarbij ze graag hun geheime plekken prijs geven. Overigens is de oriëntatie niet zo moeilijk daar de zee altijd dichtbij is. En hoewel afgelegen is het er niet uitgestorven.’

Miez maakte zijn wandeling met gids Jörgen Bengtson, eigenaar van de rustieke Bed & Breakfast Kungsgården Långvind direct aan de kust. Aan de hand van zijn foto’s geeft Miez 10 redenen waarom je een keer naar de kust van Hälsingland zou moeten gaan. Ga voor meer informatie over Hälsingland naar: scandinavianxperience.se/en

Hälsingland kust (3)

Wandelen langs de kust van Hälsingland: omdat het haast lijkt alsof je naar de vele eilanden langs de kust toe kunt lopen.

Hälsingland kust (6)

Wandelen langs de kust van Hälsingland: omdat er soms maar een smalle strook is tussen de zee en een meertje.

Hälsingland kust (11)

Wandelen langs de kust van Hälsingland: omdat de Baltische zee er uit ziet als een meer en soms onverwacht tussen de bomen te voorschijn komt.

Hälsingland kust (8)

Wandelen langs de kust van Hälsingland: omdat er zoveel mooie plekken zijn om foto’s te maken en de kust zoveel verschillende karakters heeft.

Hälsingland kust (5)

Wandelen langs de kust van Hälsingland: omdat de bossen zo’n geheimzinnige sfeer kunnen hebben waarin de paden haast verdwijnen.

Hälsingland kust (4)

Wandelen langs de kust van Hälsingland: omdat de stenen je uitnodigen om overheen te klauteren (en dat kan prima…).

Hälsingland kust (1)

Wandelen langs de kust van Hälsingland: omdat er vele wilde beken naar de zee stromen en er nog oude watermolens te zien zijn.

Hälsingland kust (9)

Wandelen langs de kust van Hälsingland: omdat je continue dit soort spiegelende doorkijkjes tegenkomt.

Hälsingland kust (10)

Wandelen langs de kust van Hälsingland: omdat dit de soms wonderlijke patronen en kleuren van de natuur zijn.

Ga voor meer informatie over Hälsingland naar: scandinavianxperience.se/en

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?