Ontdek stap voor stap het recente verleden van Veenhuizen

Foto: Agnes Monkelbaan, Wikimedia

Er is de afgelopen eeuw veel gebeurd rond Veenhuizen. Het monumentale gevangenisdorp ligt aan de rand van het unieke natuurgebied Fochteloërveen en kent een geschiedenis van gestichten, weeshuizen, kampen en strafinrichtingen. Daar komt een oude vuilnisbelt bij die inmiddels is omgetoverd tot wandelheuvel. Het is ook de naamgever voor de Bergwandeling Veenhuizen. Een wandelroute vol verhalen van een recent verleden in een prachtig natuurgebied.

Naambord-Veenhuizen,-Kris-Rodenburg,-Wikimedia

Zomaar een naambord die je tegenkomt op de gebouwen van de inrichtingen in Veenhuizen. (foto: Kris Rodenberg, Wikimedia)

In het veenontginningsdorp Veenhuizen werden aan het begin van de 19e eeuw gestichten gebouwd voor armen en wezen. Later kwam er een gevangenis en inmiddels is ook het gevangenismuseum er gevestigd, een bezoek waard. Tot aan de jaren ’80 was Veenhuizen niet toegankelijk.

Vlakbij het dorp ligt het uitgestrekte Fochteloërveen waar al in de 17e eeuw turf werd gestoken. Omdat hier amper kanalen werden gegraven is het hoogveen nog volop aanwezig, Dat dit een uniek natuurgebied is blijkt uit het feit dat Natuurmonumenten het al 80 jaar in bezit heeft. De grootste beloning is de aanwezigheid van kraanvogels in het Fochteloërveen.

Er is meer te zien, waaronder het voor allerlei groepen gebruikte kamp Ybenhear en de oude vuilnisbelt dat een sterke brug slaat tussen nieuwe natuur en onze afvalproductie. Ga voor meer informatie over de Bergwandeling Veenhuizen naar:  Wandelpagina

Meer wandel- en fietsinspiratie over Drenthe op ECKTIV

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?