Het onwaarschijnlijke wandelpad van de Pasarelas de Montfalco

Foto's: Miez Peek

Na een kleine twee uur wandelen wordt het langgerekte stuwmeer in de Noguera rivier zichtbaar. Boven het turquoise water gaan de rotswanden loodrecht omhoog. Ik kan me geen voorstelling maken hoe het pad straks verder gaat. Al weet ik dat straks een van de meest spectaculaire wandelpassages in Europa zal volgen. Langzaam nader ik de onwaarschijnlijke trapconstructie in de canyon van de Mont Rebei.

Tekst en foto’s: Miez Peek

IMG_9154 (1024x683)

Uitzicht over het stuwmeer vanaf de eerste ‘Pasarela’.

De Pasarelas de Montfalco (trappassage) is de naam van de route die slingerend als een slang tegen de rotswand is aangebouwd. Op de grens van de regio’s Catalunya en Aragon doet het landschap aan Amerikaanse natuurparken denken. In ruigte en in kleur en ook in avontuur. De kloof die de berg Mont Rebei in tweeën splits maakt al naam door het gevaarlijke pad dat aan Catalaanse zijde in de rotsen is uitgehakt. Wat niet veel mensen weten is dat in Aragon aan de andere kant van de kloof de Pasarelas te vinden zijn. Na een lange afdaling vanaf de Montfalco-berg loop je in twee trappassages achtereenvolgens 40 meter en 10 minuten later nog eens 60 meter omhoog. Daarbij heb je het stuwmeer onder je en opent eenmaal boven de indrukwekkende canyon van Mont Rebei zich voor je.

Het pad gaat zigzag in etages van boven naar beneden…

Ligging
Ik begon mijn wandeling naar de Pasarelas de Montfalco bij de Montfalco herberg dat over een 20km lange grindweg is te bereiken. Het is een verlaten gebied dat snel populair wordt bij, voorlopig vooral, Spaanse wandelaars. Rond de Montfalco zijn de wandelpaden goed aangegeven. Een goede uitvalsbasis is het dorp Punte de Montañana dat ca. 30km van de Montfalco herberg ligt. Hier vind je twee hostals en eet je mee met de locals. Reken op een volle wandeldag voor een retourtje naar de Pasarelas. Daarbij moet flink geklommen worden en moet je geen last hebben van hoogtevrees. In de herberg kun je terecht voor eenvoudige maaltijden en drinken. Het terras geeft een prachtig uitzicht over het stuwmeer. Informeer wel vooraf of ze open zijn. Ik was er begin april, de herberg was toen alleen in de weekenden geopend. De herberg heeft een eigen website (Spaans) waarbij ook informatie over mogelijke activiteiten.

IMG_9174

Het uitzicht over de kloof van Mont Rebei is je beloning als je eenmaal boven bent.

Meer wandel- en fietsinspiratie over over Spanje op ECKTIV

bekijk ook

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?