Bij deze huttentocht begin je elke ochtend op het dak van de wereld

Foto: Aniek Rooderkerken

Vanuit de Matratzenlager, de meerpersoonskamer, spiek ik door een klein raampje naar buiten. Ik trek mijn slaapzak nog wat verder om me heen terwijl ik vol ongeloof naar het uitzicht kijk. Het hele dal in de Gesäuse is in wolken gehuld. Magisch, ziet het eruit. Een bijdrage van Outdoorblogger Aniek Rooderkerken

Snel trek ik mijn warme kleding aan en ren op mijn slippers naar buiten. De Ennstalerhütte ligt op 1.544 meter hoogte en vanaf het terras kijk ik uit op de bergtoppen in de verte en de wolken die in het dal hangen. Ik voel me letterlijk op het dak van de wereld. De klim naar deze hut toe is waarschijnlijk het zwaarste stuk van de hele week, maar dan word je boven op de berg wel beloond met een spectaculair uitzicht op de Tamischbachturm en de rotsachtige top van Kleiner Buchstein. En s’ ochtends is dit uitzicht misschien nog wel mooier, wanneer de wereld om je heen langzaam ont-waakt en het uitzicht zich ontvouwt.

Bekijk onze 6-daagse Huttentocht door Nationaal Park Gesäuse of de 9-daagse variant

Huttentocht in de Gesäuse
De Gesäuse Hüttenrunde die ik in 7 dagen loop is niet voor niets een van de zwaarste reizen die Ecktiv aanbiedt. Iedere dag begint namelijk in een berghut zoals deze, waar je na een stevig ontbijt een steile afdaling maakt het dal in. Eenmaal beneden ga je direct weer de hoogte in. Klimmen, klau-teren over rotsen en smalle paadjes, tot je aan het einde van de wandeling op het terras van weer zo’n mooie berghut zit. Best pittig, maar het vrije zicht op de bergtoppen dat je aan het einde van je wandeldag hebt – en ook iedere ochtend als je uitkijkt over het dal – maken alles goed.

De wandeletappes zelf trouwens ook. Veelal smalle paden, kronkelend door het bos waar je reebok-ken spot, over rotsen waar marmotten naar elkaar fluiten omdat er een wandelaar aankomt. Of juist over bergweide na bergweide, waar nieuwsgierige bergkoeien een stukje met je mee lopen. Speur ook de horizon af, want omdat het hier zo rustig is heb ik bijna iedere dag wel dieren gespot. Mar-motten, gemzen en reeën.

En misschien nog wel het fijnste; er is in de omgeving bijna geen lift te vinden, waardoor er amper dagjesmensen zijn en het heerlijk rustig wandelen is. Dat maakt deze huttentocht uniek. En de hut-ten, die zijn heerlijk authentiek en traditioneel.

Hoog op de rotsen
De Haindlkarhütte bijvoorbeeld, aan de voet van de imposante Hochtorgroep. De enige manier om er te komen is via steile rotsachtige bergpaden die over de rotsblokken kronkelen, waarbij je tergend langzaam dichter bij de steile rotswanden van de Hochtorgruppe komt. Je moet over een goede conditie en tredzekerheid beschikken om hier te lopen. Maar neem ook de tijd om stil te staan en om je heen te kijken. Met een beetje geluk zie je bergbeklimmers die de rotswanden trotseren. En als aan het eind van de dag de bergschoenen uit mogen en je aan een welverdiende bergmaaltijd zit, kleuren de rotswanden om de hut heen roodgoud tijdens de zonsondergang.

Gottfried, de waard van het Admonterhaus, waar ik later die week overnacht, laat me zien wat het betekent dat je hier geen liften hebt. Bijna alle berghutten draaien – heel ecologisch – op zonnepane-len. Alle (vaak lokale) etenswaren, maar ook bijvoorbeeld drinkwater, moeten met een helicopter naar boven worden gebracht. Hij toont een filmpje waarop te zien is hoe een pallet vol met kratten bier onder een helicopter hangt, en op een weide een stukje onder de berghut wordt neergelaten. ‘De stamgasten lopen vervolgens een paar keer op en neer, om alles bij de berghut te krijgen’, ver-duidelijkt hij.

Het berggevoel is compleet
Het maakt alleen maar duidelijk dat er hier gewerkt moet worden voor je die verfrissende Apfelschor-le aan het einde van de wandeldag verdiend hebt. En waarom de hutten hier echt back to basic zijn, soms zelfs zonder douches. Luxe, dat laat je tijdens de Gesäuse Hüttenrunde voor een paar dagen achter je, maar dat maakt deze huttentocht alleen maar avontuurlijker. En zo zit je ’s avonds met een extra voldaan gevoel bij de houtkachel.

De Gesäuse Huttentocht start en eindigt bij het benedictijnerklooster in Admont op 640 meter in het Ennstal. De route loopt grotendeels door Nationaal park Gesäuse in het noorden van Steiermark. Je kunt kiezen voor een 6-daagse huttentocht door de Gesäuse of legt de hele ronde af tijdens de 9-daagse variant.

Bekijk onze 9-daagse Huttentocht door Nationaal Park Gesäuse in Oostenrijk of de 6-daagse variant

Meer blogs van Aniek Rooderkerken vind je op haar site: avontuuropreis.nl

bekijk ook

Huttentocht Schladminger Tauern Höhenweg+

Huttentocht Oostenrijk

  • Individuele reis
  • 6 nachten
  • 1 juli - 30 september
  • Halfpension
  • Eigen vervoer
vanaf €729,-
or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?