Kies je route in Fietsparadijs Baden-Württemberg

Oneindig glooiende wijnvelden en dichtbeboste heuvels, authentieke vakwerksteden, verrassende dorpjes aan meanderende rivieren en daartussen een uitgebreid fietsnetwerk. De gastvrije regio Baden-Württemberg is nog weinig bekend bij Nederlanders en dat is gezien alle mogelijkheden erg zonde…

Volop afwisseling
Fietsend ontdek je de afwisselende landschappen van Baden-Württemberg dat een lange wijntraditie heeft het beste. Tot ver in de herfst is het aangenaam fietsen langs beroemde riviertjes als de Neckar en de Tauber. In kleine dorpjes met kronkelende straten is het aangenaam bijkomen nadat je eerder al burchten en kastelen hebt bezocht die vaak wonderschoon boven de oevers liggen. Erg handig is dat er op tal van plaatsen voorzieningen zijn voor fietsers en E-bikers.

Geschiedenis
In de regio zijn volop bezienswaardigheden uit de Romeinse tijd te vinden. Onderweg kom je langs (deels) gereconstrueerde wachttorens, citadellen en historische verdedigingswerken. Via de Burgenstraßen Radweg rijd je van burcht naar burcht en van kasteel naar kasteel.Ook zijn er verschillende musea waarin de rijke geschiedenis van Baden-Württemberg terugkomt en worden er in de zomer op verschillende plekken middeleeuwse volksspelen gehouden. Langs de route liggen verder bekende kuur- en ontspanningsoorden die hun bron in het verleden hebben.

Dorpen en steden
Er zijn ronduit schitterend gelegen dorpen en steden te vinden in Baden-Württemberg. Dat zal het fietstempo dan ook aanzienlijk verlagen want een wandelronde door dorpen als Rothenburg ob der Tauber of het grotere Heidelberg mag je niet missen. De pittoreske dorpjes zijn ideale pleisterplaatsen met hun gezellige terrassen. Vaak zijn hier intieme pensions te vinden die maken dat je het dorpsleven voor even helemaal in je op kunt nemen.

Wijn
Wijn is huisdrank in deze regio met voorname wijnbouwgebieden als het Neckartal en Kocher en Jagst (beide zijn riviertjes) voorop. De wijnregio’s Baden en Württemberg worden verbonden met de Württemberger Weinradweg waarbij je onderweg deel kunt nemen aan wijnrondleidingen en natuurlijk volop gelegenheid krijgt om te proeven. Dat wordt erg gezellig fietsen…

Fietsroutenetwerk
Baden-Württemberg heeft haar fietsroutes gebundeld in een overzichtelijke website met een zeer ruime keuze aan mogelijkheden. Zo kun je een eigen thema kiezen variërend van wijnroutes tot kasteelroutes, langs rivieren of over heuvels, met het accent op cultuur & geschiedenis of op de natuur. De mogelijkheden zijn oneindig, een eenmalig bezoek is niet genoeg om deze veelzijdige regio te ontdekken.

Informatie
De regio Baden-Württemberg ligt tussen de steden Heidelberg, Stuttgart en Würzburg op ca. 5 uur rijden vanaf Utrecht.
Op de website www.fietsen-zuiden.nl vind je uitgebreide informatie over het fietsroutenetwerk met gedetailleerde voorbeelden van routes. Verder staan er servicestations op aangegeven en vind je onder ‘All-in Arrangementen‘ georganiseerde reisvoorstellen waarbij je overnachting geregeld is (duits) . Baden-Württemberg is op haar beurt weer onderverdeeld in 6 subregio’s. Een overzicht van lange-afstandsroutes vind je hier.

>> Dit artikel met foto’s is tot stand gekomen in samenwerking met de Tourismuskooperation Nördliches Baden-Württemberg.

Idyllisch gelegen: Schwäbisch Hall

Idyllisch gelegen: Schwäbisch Hall

Charmante wijndorpen met uitzicht in het Heilbronnerland

Charmante wijndorpen met uitzicht in het Heilbronnerland

Uitzicht vanaf Slot Hirschhorn boven de Neckar

Uitzicht vanaf Slot Hirschhorn boven de Neckar

Volkspelen in Bretten

Volkspelen in Bretten

Meer informatie vind je op www.fietsen-zuiden.nl

> Titelfoto: Württemberger Weinradweg in het Weinsberger Dal (Foto: Thomas Rathay, Touristikgemeinschaft HeilbronnerLand)

 

Bewaren

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?