Zoals je weet is de redactie van ECKTIV altijd op zoek naar nieuwe wandel- en fietsbelevenissen. Zo hoorden we dat Anita, oud medewerkster van ons, naar Zweden vertrok om een voor haar en ons nieuwe wandelregio te gaan verkennen. Het gebied dat halverwege de Zweedse kustlijn ligt en dat de ‘Hoge Kusten’ wordt genoemd. Daar loopt de 130km lange ‘Hoge Kusten Trail’, dat nu deels is uitgebreid met het nieuwe ‘Werelderfgoed Pad’. Onze nieuwsgierigheid is gewekt als we de route op de kaart zien…
Als je na lezing geïnteresseerd bentg in een wandelarrangement over de Zweedse ‘Hoge Kusten Trail’ laat het dan weten met het interesseformulier onderaan deze pagina.
ANITA OVER VÄRLDSARVSLEDEN | Al lang bestond het plan om samen met mijn vriendin Elsbeth Wissink die in Zweden woont, naar de Hoge Kusten in midden Zweden te gaan. Elsbeth wil wandelreizen gaan organiseren in Zweden en heeft mij gevraagd om haar daarbij te helpen en adviseren. Zodra Zweden op geel ging heb ik een ticket geboekt en ben de volgende dag naar Stockholm gevlogen. Waarvandaan het met de auto nog zo’n 4,5 uur (420 km) rijden is naar Hornoberget waar de Hoge Kusten begint. Via een indrukwekkende brug rijd je het gebied binnen.
Hier begint de 130 km lange Hoge Kusten Trail die van Hornoberget naar Ornskoldsvik loopt. Een deel van het pad loopt door Nordingra en in deze indrukwekkende archipel van (schier) eilanden loopt de world heritage trail en daar gaan wij ons tijdens dit bezoek op richten. Dit voor Nederland onbekende gebied is een pareltje om te wandelen. Je vindt er sfeervolle vissers dorpjes met de voor Zweden zo typische rode houten huizen afgewisseld met grasland en bossen. Het meest bijzonder zijn de verschillende natuur reservaten met rotsen en velden vol stenen en keien. Klauteren over de rotsen en dan tot stilstand komen op een steen en dan om je heen kijken, prachtig gewoon. Tienduizend jaar geleden was het land hier bedekt met ijs en tot vandaag de dag reist het land omhoog, wat resulteert in de hoogste kustlijn van Zweden. Zeearmen die ooit een open verbinding met de Botnische golf hadden, zijn verworden tot afgesloten meren.
Het is een geweldige ervaring om hier te lopen, het leven gaat hier langzaam. Het landschap is open. De rotsige ondergrond is begroeid met grassen en mossen. We hebben het pad voor onszelf, op die enkeling na die gaat zwemmen in zee. Ook al valt het hoogteverschil mee, het wandelen is zwaarder dan we dachten. Met name de ondergrond die vaak is bezaaid met keien en boomwortels of juist heel veenachtig is, maakt dat je goed moet opletten. Soms moeten we van steen naar steen springen. Gelukkig worden deze wat inspannender stukken afgewisseld met goed begaanbare paden. Regelmatig staan we stil om van de mooie uitzichten te genieten en bosbessen of frambozen te plukken, want die vind je in augustus in overvloed langs het pad.
Net ten noorden van het Nordingra gebied ligt het Skuleskogen Nationaal park. Het hoogtepunt van het park is absoluut de: Slattsdalsskrevan. Als je na een flinke klauterpartij boven komt kijk je ineens in een kloof met aan beide zijden hoge rotsen en op de achtergrond de zee. Zeer indrukwekkend! We klimmen via de rotsen omhoog om een nog beter uitzicht over zee en de vele eilandjes te hebben. Prachtige plek om onze lunch op te eten, die hebben we zeker verdiend.
Net buiten het Nationaal park ligt het Skulebergets natuur reservaat met als blikvanger de 295 meter hoge Skuleberget rots. De rots is aan de zijkanten kaal maar op de top is er een bos van sparren. Er leiden verschillende wandelpaden naar de top van de berg. Via de noordkant lopen we naar boven over een prima begaanbaar pad. Boven is een houten platform gemaakt en vanaf daar heb je weer een spectaculair uitzicht over zee. De afdaling aan de zuidkant is langer maar minder stijl. Je kunt ook nog via de zijkant naar boven maar dat pad is stijl en glad en omdat het had geregend de dag ervoor hebben we dat niet gedaan. Er zijn ook nog verschillende rock climbing routes om naar boven te komen, maar die zijn iets te avontuurlijk voor ons. Ook hier hebben we een geweldige dag met prachtig weer.
ANITA: ‘Ik ben verliefd geworden op dit unieke gebied in Zweden en ik ben verbaasd dat het nog zo onbekend bij ons in Nederland is. Dit bijzondere gebied staat niet voor niets op de werelderfgoedlijst. Er is meer dan 300 km aan wandelpaden ontwikkeld om zo dit prachtige gebied voor iedereen toegankelijk te maken. Wij hebben daar maar een stukje van kunnen lopen, maar we komen snel terug om nog meer mooie paden te ontdekken’. Ga voor meer informatie over de Hoge Kusten van Zweden naar: hogakusten.com/en
Ben je geïnteresseerd in een wandelarrangement over de ‘Hoge Kusten Trail’ in Zweden, dan houden we je graag op de hoogte via onderstaand formulier.
VRIJBLIJVEND INTERESSE FORMULIER
Wandelarrangement over de Zweedse ‘Hoge Kusten Trail’