Op weg naar een kopje Chinese thee

Bovenop de heilige berg Hua Shan nabij de Chinese stad Xian staat een theehuis. Een geweldige plek om je kopje Chinese thee te drinken maar voordat je er bent moet je een doodenge en levensgevaarlijke route afleggen. Volgens ingewijden de gevaarlijkste wandelroute ter wereld. Zou je dit durven? Wij drinken ons kopje thee dan toch liever ergens anders…

De heilige berg en de hemelse trappen
Mount Hua Shan (2155m.) is een van de vijf heilige bergen in China volgens de Taoïstische traditie. De berg heeft liefst vijf toppen waarvan er vier veilig te beklimmen zijn. De hoge zuidelijke top is veruit het gevaarlijkst en niet geschikt voor de gewone wandelaar. De noordelijke top dient als ‘thuishaven’ en is met ruim 1600m beduidend lager dan de andere toppen. Wandelend is deze plek in ongeveer 2 uur te bereiken. Handiger is om met de kabelbaan omhoog te gaan zodat je de mogelijkheid hebt om vanaf de noordelijke top een route naar een van de andere toppen te kiezen.

Naar de meeste bergtoppen gaat een ‘hemelse trap’. In de rotsen uitgehakte traptreden van soms kilometers lang leiden je via rustplaatsen omhoog. Die naar de westelijke piek is daarbij het langste waarbij je over een smalle (maar veilige) rif komt te lopen. Op alle pieken zijn tempels te vinden met bijbehorende geloofsuitingen.
Een dag rondwandelen tussen de pieken, genietend van de uitzichten is al meer dan de moeite waard. Een aangename culturele ervaring bovendien tussen de vele Chinese pelgrims die deze berg bezoeken.

Over het rifpad naar de Westelijke top (foto Teflsearch, flickr)

Over het rifpad naar de Westelijke top (foto Teflsearch, flickr)

De uitdagende zuidelijke top
Op de zuidelijke top staat een Taoïstische tempel en het theehuis, te bereiken via een levensgevaarlijke plankenroute langs de flanken van de berg. Na het afleggen van de avontuurlijke route (enkel te doen voor geoefende wandelaars met klettersteig ervaring en veiligheidsmateriaal) word je beloond met een geweldig uitzicht dat zelfs reikt tot het brede dal van de Gele rivier. Het is goed voor te stellen waarom op deze rustgevende plek een tempel is gebouwd. De thee zal zelden lekkerder smaken dan op deze magische plek. Als je tenminste nog even niet aan de terugweg denkt.

Het plankenpad naar de zuidelijke top (foto Frank Kehren, flickr)

Het plankenpad naar de zuidelijke top (foto Frank Kehren, flickr)

Hoe kom je er?
De oude hoofdstad Xian is bekend van het wereldberoemde terracottaleger en ligt centraal in China. Mt. Hua Shan ligt ca. 100km ten oosten van de stad tussen de provinciestad Weinan en de machtige Huanghe (Gele) rivier. Vanuit Xian kun je met een bus of taxi bij de heilige berg komen. Er worden vrijwel dagelijks trips georganiseerd vanuit Xian speciaal voor pelgrims en toeristen. Ook gaat er een (langzame) trein naar het dorpje Huayin onderaan de berg vanwaar je met bus of taxi verder kunt naar de basis van de kabelbaan op Hua Shan.

Reisaanbod Mt. Hua Shan
Er is geen continue aanbod van reizen naar Hua Shan maar een reisorganisatie als Chinaonline.nl kan je wel adviseren in het samenstellen van je reis. SNP reizen organiseert incidenteel een wandelreis waarbij ook Hua Shan wordt aangedaan. Neem contact met hen op om na te vragen of er een reis in de planning staat.

Rick Archer vertelt meer over Mt. Hua Shan op zijn blogsite (engels). Een verzameling van eigen ervaringen en ‘horen zeggen’ verhalen. De foto’s geven een goed beeld van de belevenissen op de heilige berg.

>> Titelfoto Aaron Feen, flickr

De Kabelbaan gaat al door een magisch landschap (foto Teflsearcj, flickr)

De Kabelbaan gaat al door een magisch landschap (foto Teflsearch, flickr)

Nabij de noordelijke top, thuisbasis voor verder tochten (foto Teflsearch, flickr)

Nabij de noordelijke top, thuisbasis voor verder tochten (foto Teflsearch, flickr)

Prachtige uitzichten over de bergen rond Hua Shan (foto Huashan)

Prachtige uitzichten over de bergen rond Hua Shan (foto Huashan)

Liefdessloten vind je in overvloed langs de paden (foto Luke Kwiatkowski, flickr)

Liefdessloten vind je in overvloed langs de paden (foto Luke Kwiatkowski, flickr)

Reisorganisaties die van tijd tot tijd reizen naar Hua Shan aanbieden zijn:  Chinaonline.nl en SNP reizen 

> Titelfoto Ken Marshall, Flickr

 

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?