Het is een machtig beeld om de Alpen in de verte te zien liggen terwijl jezelf de veelzijdigheid van het Zwarte Woud ervaart. De ‘Westweg’ doorkruist zo’n beetje het hele Zwarte Woud van noord naar zuid. Alles dat dit zo geliefde middengebergte in zich heeft zul je tegenkomen bij deze lange-afstandsroute.
Het oudste pad van Duitsland
De Westweg is een wandelroute vol tradities, het is immers het oudste lange afstandswandelpad van Duitsland en bestaat al sinds 1900. Tegenwoordig is het een van de Top Trails startend in het noordelijke Pforzheim en eindigend in het Zwitserse Basel aan de zuidkant van het Zwarte Woud. Onderweg tref je de kenmerkend donkere dennenbossen, open vlaktes bestaande uit weilanden en hoogveen en de o zo romantische dorpen waar je al snel een extra rondje maakt. En dat is nog niet alles want de Westweg laat je naast het uitzicht op de Alpen een net zo’n indrukwekkend uitzicht op het Rijndal zien met daarachter de Vogezen. Genoeg om je ogen uit te kijken wanneer je over de heuveltoppen van het Zwarte Woud loopt.
De hoogste berg in het noordelijke Zwarte Woud
Met een hoogte van 1164 meter is de Hornisgrinde de hoogste berg van het noordelijke Zwarte Woud. Deze bergrug beslaat ongeveer 2 km in Noord-Zuid richting. Het landschap wordt hier gekenmerkt door uitgestrekte veen- en heidevelden. Bij mooi weer kun je zelfs de Vogezen, het Rijndal en de Alpen zien. Op een hoogte van 500 meter bevindt zich een glazen uitkijktoren met een fabelachtig uitzicht over het veen-heidegebied. In het nieuwe moderne restaurant ter plaatse is het goed toeven als break tijdens je wandelingen.
Eigen invulling
De Westweg is 290km lang en biedt voor ieder die minder lang wil wandelen of niet persé de hele route wil lopen, speciale instapmogelijkheden. Er zijn 12 ‘Westweg-poorten’ waar je kunt parkeren en informatie kunt vinden over het gedeelte van het pad waar je bent in combinatie met de hele route. Daarbij ook informatie over alle bezienswaardigheden die je tegenkomt. De Westweg-poorten liggen nabij dorpen en steden zodat je niet in the middle of nowhere hoeft te starten. Het maakt dat je op elk moment een eigen invulling kunt geven aan het lopen van de Westweg. Voor wie dat leuk vindt is er een speciale wandelkaart voor een stempel van elke Westweg-poort. Negen van deze stempels levert je een cadeau op verzorgd door het toerismebureau van het Zwarte Woud.
Overnachten kun je bij een van de vele op wandelaars ingerichte hotels die je graag een met regionale ingrediënten gevuld lunchpakket meegeven. Iets spannender is het in een van de prachtig gelegen ‘Vesperhütten’, de typische berghutten van het Zwarte Woud. Het toerismebureau helpt je daar graag bij en biedt ook mogelijkheden voor als je zonder bagage wilt wandelen. Bekijk ook onze Wandelvakanties, met bagagevervoer over de ‘Westweg’ in het Zwarte Woud
Oostelijke een Westelijke variant
Naast de genoemde instappoorten kun je op het tweede gedeelte van de lange afstand route kiezen uit een oostelijke en een westelijke variant. Vanaf de idyllisch gelegen Titisee, overigens een topplek voor je rustdag, gaat het westelijke over de hoogste toppen van het Zwarte Woud met o.a. de 1277 m hoge Feldberg. De oostelijke route is wat minder zwaar en toont je o.a. de Alpen en het jonge Rijndal in één overzicht.
Wanneer de koeien de weiden in gaan…
Je kunt in het voorjaar zomaar een van de volksfeesten treffen die gehouden worden als het vee na de wintermaanden weer naar de zomerweiden gaan. Zo’n traditioneel feest, met muzikanten en regionale gerechten, wordt o.a. gehouden in Wieden. Er is een speciale wandelroute uitgezet die je vanuit het dorp naar de zomerweiden brengt zodat je kennis kunt maken met het 200 jaar oude Hinderwälder Rund.
Meer wandel- en fietsinspiratie over het Zwarte Woud op ECKTIV