Over vlonderpaden en bruggen door spectaculaire Vintgar kloof

Foto's: Jelle Canipel

Slovenië heeft een aantal indrukwekkende rivierkloven die wachten om ontdekt te worden. Eén van de bekendste en mooiste is de Vintgar kloof op zo’n 4km afstand van het meer van Bled. Je loopt langs steile rotswanden, deels over hangende paden, terwijl onder je de turquoise Radovna-rivier stroomt.

De Alpen in Slovenië zijn ruig, het rustgevende meer van Bled ligt er als een pareltje tussen. De Vintgar kloof ligt in een landschap van beboste heuvels waarin de smalle Radovna naast de vele stroomversnellingen ook watervallen en poelen heeft gecreëerd. Het pad door de kloof brengt je over een systeem van bruggen en hangende paden naar de 16m hoge Šum-waterval.

De kloof werd pas in 1891 ontdekt en al snel beschikbaar gesteld voor bezoekers. Een aanrader is de kloof vroeg in de ochtend te bezoeken zodat je rustig van de populaire wandeling kunt genieten. Bovendien hangt er dan meestal nog een ochtendmist in de kloof die de route extra spectaculair maakt. Als je de kloof tot aan het einde loopt kom je uit bij de prachtige Šum-waterval. Vandaar neem je dezelfde weg terug of je loopt door via het bos richting het plaatsje Zasip en het dorp Podhom (met treinstation, ca. 6km). Wanneer je voor de laatste optie kiest heb je een schitterend uitzicht over de regio rondom Bled. Het is bij helder weer zelfs mogelijk de 2864m hoge Triglav, de hoogste berg van Slovenië te aanschouwen. Nagenieten van de Vintgar kloof doe je aan het beroemde meer met kloostereiland in het gezellige Bled.

sel-1-900x506

Het meer van Bled met kloostereiland en de Julische Alpen op de achtergrond.

Informatie
Voor de Vintgar kloof wordt entree gevraagd. Bekijk de Vintgar-website voor de openingstijden en route. Laat je ter plaatse informeren als je b.v. een rondgaande wandeling vanaf het treinsstation in Podhom wilt maken. Op de website staat hoe je vanaf daar bij de kloof komt.

Dit artikel met foto’s is een bijdrage van Jelle Canipel van Gloryus.be

sel-5-506x900

Over de brug of even kijken bij het water van de Radovna.

sel-7-900x506

Het wemelt van de watervallen in de Vintgar kloof.

sel-6-506x900

Uitzicht over het omliggende landschap.

Meer wandel- en fietsinspiratie over Slovenië op ECKTIV

bekijk ook

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?