Op Paddenstoelenjacht bij de Staverdense beek

Herfst op Landgoed Staverden, foto Miez Peek

We hoeven niet lang te zoeken. De paddenstoelen lijken ons te roepen. Twee stappen vanaf het looppad is genoeg om de eerste elfenbank tegen te komen. Maar ons doel is natuurlijk de vliegenzwam. Rood met witte stippen en daarmee het ultieme herfstbeeld. Onze wandeling wordt veel korter dan gedacht. Het wemelt hier van de paddenstoelen. We zijn in Staverden, volgens officiële bronnen de kleinste stad van de Benelux.

Midden in de eeuwenoude bossen van de Veluwe met een prachtig landgoed rondom kasteel Staverden. De parkachtige tuinen liggen er uitnodigend bij maar we bewaren ze nog even. Tussen de ruisende bladeren horen we zachtjes water stromen. Het is de kraakheldere Staverendse beek die met haar zandbodem uitnodigt om er blootsvoets in te stappen. Ze zal ons voor een groot deel begeleiden langs de blauwe route die we op het informatiebord bij de parkeerplaats uitkiezen. Langs deze route achten we de kans op paddenstoelen het grootst en dat blijkt later helemaal waar.

Eerst gaan we naar de witte pauwen. Ze horen al bij dit landgoed sinds 1400 toen de Gelderse hertogen, de beheerders van het landgoed, verplichtten de witte pauwen te houden. We worden getrakteerd op een show van opstaande pauwenveren begeleid door parmantige stappen van de eigenaren. Tussen de omgevallen boomstronken rondom het pauwenverblijf stikt het van de paddenstoelen waarvan de kleinsten niet groter zijn dan een druppel. We hebben al natte zandvlekken op onze knieën voordat we überhaupt met de wandeling zijn begonnen.

Witte pauw op Landgoed Staverden

Zo wit als de pauwen zijn, zo wit is ook kasteel Staverden. Omringd door de geel-rode bomen spiegelt ze wonderschoon in haar eigen gracht. Het is een herfstplaat zoals je die graag wilt zien. De Staverdense beek is hier in tweeën gesplitst. Een deel voedt de gracht rond het kasteel en komt via een kleine stroomversnelling weer terug bij de moederbeek. De beek zelf valt via een twee meter hoge waterval naar beneden. De waterval is ooit aangelegd om een wasmolen te laten draaien. In de oude bossen iets verder op de blauwe route stikt het wederom van de paddenstoelen. Hier wordt de Staverdense beek ook iets breder en kunnen we de verleiding om er met onze laarzen in te stappen niet weerstaan. Spetterend wandelen we onder een van de bruggetjes door en klimmen dan de wal weer op naar het nieuwste gedeelte van dit eeuwenoude bos- en cultuurlandschap.

Het Gelders Landschap heeft hier een overloopveld gecreeërd zodat de Staverdense beek vrijelijk buiten haar oevers kan treden. We verwachten hier geen paddenstoelen meer maar tot onze verbazing vinden we nog een kring rond een oude eik. Dan is het tijd om terug te gaan naar het kasteel want we willen nog door de parkachtige tuinen lopen. Franse en Engelse tuinarchitecten hebben hier hun fantasie los mogen laten. Beelden en een vijver, kronkelpaden tussen subtiele verhogingen en zoals het hoort een doolhof versieren de tuin tussen het kasteel en de brasserie.

We moeten de weg oversteken voordat we er komen. Wachtend op de auto en de koets die voorbij komen wordt onze blik getrokken naar de overkant van de weg. Daar tussen het asfalt van de weg en
het fietspad glimt een rode bol met witte stippen in het gras. Hebben we daarom nou deze wandeling gemaakt lachen we naar elkaar? Nee hoor, daarvoor was deze paddenstoelen zoektocht te mooi om te missen. We steken over richting tuin en sluiten af met een kop koffie op het terras van de brasserie.

Meer over Landgoed Staverden: beleefstaverden.nl

Meer over de wandelroutes van ‘het Gelders landschap’: www.glk.nl

Paddenstoelenjacht op Landgoed Staverden, foto Miez Peek

Paddenstoelenjacht op Landgoed Staverden

Paddenstoelenjacht Staverden, foto Miez Peek

Paddenstoelenjacht Staverden

Paddenstoelenjacht Staverden, foto Miez Peek

Paddenstoelenjacht Staverden ( foto Miez Peek )

Meer over Landgoed Staverden: beleefstaverden.nl

Meer over de wandelroutes van ‘het Gelders landschap’: www.glk.nl

1 Reactie

Comments are closed.

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?