Een Pelgrimsroute die je een keer gelopen moet hebben

De Ruta de los Peregrinos is al eeuwenlang de belangrijkste pelgrimsroute van Tenerife. Het loopt vanuit de hoge bergen boven de Guimarvallei naar het geestelijke middelpunt van de Canarische eilanden, het aan zee liggende dorp Candelaria. De pelgimsroute lopen betekent 2000m afdalen met fantastische uitzichten onderweg.

Duizenden pelgrims van over de hele wereld
Jaarlijks rond 15 augustus trekken gelovigen van over de hele wereld naar Tenerife om daar in hun geboortedorp met familie en vrienden aan hun pelgrimstocht naar Candelaria te beginnen. Velen beginnen al een aantal dagen eerder gezien de afstand die ze moeten afleggen. Wie op 15 augustus in Candelaria is treft een indrukwekkend volksfeest aan, waarbij op elk uur van de dag pelgrims worden verwelkomd wanneer zij het dorp binnen wandelen. Dat gaat gepaard met muziek en eten, veel pelgrims zijn verkleed als de Guanches, de originele bewoners van Tenerife.

De korte of de lange versie
De Ruta de los Peregrinos verbindt de noordelijke Orotava-vallei met de zuidelijk vallei van Guïmar waar Candelaria in ligt. Een 2200 meter hoge bergrug scheidt de twee valleien. Het laatste deel van de route, 27 kilometer lang, biedt je een ongekende wandelervaring waarbij je bijna 2000 meter daalt en je de zee meer dan ooit zult verwelkomen. Wil je minder lopen doe dan het eerste deel van deze route tot aan het centrale plein van Arafo. Vanaf het startpunt bij het uitzichtpunt La Crucita tot aan dit authentieke boerendorp is het 14 kilometer waarbij je 1400 meter daalt.

Het-eerste-stuk-van-de-Ruta

Het-eerste-stuk-van-de-Ruta de los Peregrinos biedt direct al prachtig uitzicht met o.a. een stukje Gran Canaria in de verte.
Een paaltje met de heilige maagd Maria de Candelaria markeert de route.

Door pijnboombossen en langs een pikzwarte vulkaan
De route begint direct met afdalen en dat houdt tot Arafo niet meer op. Het eerste deel gaat over een bospad door pijnboombossen waar enkele oude waterkanalen lopen. Met geluk heeft zo’n kanaal nog water, je kunt dit drinken. De pijnbomen brengen schaduw maar nemen het uitzicht deels weg. Geen zorgen er zijn genoeg momenten waarop je de zee en zelfs Gran Canaria kunt zien.
Vrij snel heb je zicht op Pedro Gil, een loodrechte bergwand die waakt over de vallei waar je in wandelt. Het eerste richtpunt is de pikzwarte Las Arenas vulkaan die je van boven in de krater kunt kijken. Je zult er uiteindelijk langs wandelen en genieten van het contrast tussen de zwarte lava en de kleuren die de flora (waaronder kastanjebomen) voortbrengt.

Voorbij-Las-Arenas-met-de-b

Voorbij Las Arenas met de bergwand Pedro Gil op de achtergrond loop je nog steeds over de vulkanische ondergrond.

Oude schuilhutten en de laatste loodjes
Vlak na Las Arenas kom je bij een oude ‘choza’ (zie ons item over deze schuilhutten) die nu vooral gebruikt wordt voor de opslag van kastanjes. Je zult begrijpen waarom, omdat je net door een fraai kastanjebos bent gelopen. Het uitzicht over de vallei met de plaatsen Arafo, Guïmar en Candelaria laat je ondertussen niet meer los. Je komt vervolgens door een eeuwenoud pijnboombos waar je via een prettig slingerend pad verder afdaalt. Je kruist nog een waterkanaal en krijgt zicht op de eerste huizen van Arafo. Al snel kom je op een grindweg, later asfalt, die je in het centrum van het dorp brengt. Bij het knusse, door bomen beschaduwde, plein kun je na genieten op een van de terrasjes die bij de lokale bars horen. Hiervandaan gaat een bus naar Candelaria.

De wandeling wordt gemarkeerd met paaltjes en duurt ca. 3 uur. Neem voldoende eten en drinken mee, er zijn geen voorzieningen onderweg. Laat je vanuit Candelaria of Arafo met de taxi afzetten bij het startpunt. Vanuit Arafo kun je met de bus terug naar Candelaria.
Meer over de Ruta de los Peregrinos hier

Begin-van-de-route-bij-la-C

Begin van de route bij la Crucita, aangegeven met paaltjes.

Kort-na-de-start-zicht-op-v

Kort na de start zicht op vulkaan Las Arenas en bergwand Pedro Gil boven de vallei van Guïmar.

Over-de-lavavelden-van-Las-

Over de lavavelden van Las Arenas met Pedro Gil op de achtergrond.

Passage-Las-Arenas-

Passage Las Arenas met uitzicht naar de vallei en Gran Canaria in de verte.

De-route-in-beeld,-Verdeeld

De route in beeld, verdeeld in twee etappes met Arafo (nummertje 2) als middelpunt.

Meer over de Ruta de los Peregrinos hier

> De foto’s bij dit artikel zijn van Carlos Antolin Carruesco

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?