Busreis-fietsvakantie over de Elberadweg door Duitsland

9-daagse fietsvakantie met comfortabel busvervoer van hotel naar hotel. Over de Elberadweg van de Tsjechische grens tot Wittenburg langs historische steden

Vanaf €995,-

Foto: tama66, Pixabay

 • Duitsland
 • 29 mei, 10 juli, 14 augustus
 • Fietsvakantie
 • Semi-Groepsreis
 • Halfpension plus
Bewaar reis
Prijzen & Boeken
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

9-daagse fietsvakantie met comfortabel busvervoer van hotel naar hotel. Over de Elberadweg van de Tsjechische grens tot Wittenburg langs historische steden

De Elberadweg heeft een totale lengte van 1.270 kilometer met weinig verval. Dat betekent vooral: vlakke fietsroutes. Vanaf de grens met Tsjechië, leg je tijdens deze fietsvakantie tussen de 228 en 252 kilometers af naar Wittenberg. Door grillig zandsteengebergte met steeds de Elbe niet ver uit het zicht kom je door rustige wijndorpen, langs indrukwekkende kastelen en het historische Dresden. In de stad waar Luther zijn 95 stellingen aan de deur van de Slotkerk hamerde eindigt deze fietsvakantie. De auto kun je gewoon thuislaten; je reist met een luxe touringcar ontspannen naar de beginbestemming. Je eigen fiets gaat gratis mee of huur een van onze veilige en stijlvolle (elektrische) fietsen. De bus, de chauffeur en de reisleider staan je gedurende de gehele reis ter beschikking. Een comfortabel gevoel.

Informatie over voorzorgsmaatregelen en schone luchtverversing in touringcars >

Prijs | V.a. € 995,-

 • Prijs per persoon op basis van half pension in een 2-persoonskamer inclusief busreis
 • Toeslag € 225,- voor een 1-persoonskamer
 • Startdata 2024: 29 mei, 10 juli, 14 augustus.
 • Optioneel: fietshuur e-bike vanaf € 29,50 per vakantiedag
 • Boekingskosten € 25,- per boeking
 • Calamiteitenfonds € 2,50,- per boeking, SGR Publieksbijdrage € 5,-

Inclusief:

 • Busreis per TopClass fietsbus vanaf 3 plaatsen in Nederland (zie locaties op tijden verderop)
 • 8x overnachting in een 2-persoonskamer met douche/bad en toilet
 • Halfpension (m.u.v. Dresden en Bad Schandau)
 • Bagagevervoer door eigen bus
 • Fietsroutekaarten
 • Fietsbegeleiding
 • Eigen fiets gratis mee

Niet inbegrepen zijn:

 • Uitgaven van persoonlijke aard zoals drankjes en maaltijden, anders dan vermeld bij inbegrepen
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Entreegelden, kosten van evt. overtochten met pontjes e.d.
 • Overige niet genoemde zaken

Informatie over voorzorgsmaatregelen en schone luchtverversing in touringcars >

De fietsroute volgt de rivier de Elbe langs de mooiste historische steden, hier Meissen op de achtergrond, foto: Silvio Dittrich, Tourismusverband Sächsisches Elbland

Omschrijving 9-daagse Busreis-fietsvakantie Elberadweg

LAAT DE AUTO LEKKER THUIS | Deze fietsvakantie begint op een woensdag op een van de drie opstapplaatsen in Nederland, waar je met eigen vervoer naartoe komt. De opstapplaatsen zijn Alblasserdam, Utrecht en  Nuland. Als alle reizigers en fietsen aan boord zijn, kun je ontspannen genieten in de luxe touringcar voorzien van comfortabele stoelen met royale beenruimte, airco, toilet, minibar en koffie/thee/frisdrank. We zetten koers naar het hotel in de buurt van Ingolstadt voor het diner en een overnachting. Onderweg stopt de bus iedere twee uur voor een korte pauze.

OVER DE FIETSROUTE | De etappes zijn voornamelijk dalend met op vrijdag een klimmetje. Maar je kunt ervoor kiezen om deze met de bus af te leggen. In totaal staan er 228/252 kilometers op het programma. De bus met chauffeur blijft de hele fietsvakantie bij het reisgezelschap. Er worden iedere dag afspraken gemaakt waar de bus je opwacht, zodat je geheel zelfstandig en op je eigen tempo de route kunt afleggen. Behalve de chauffeur gaat ook een reisleider mee, die onder meer uitleg geeft over de route, de moeilijkheden en de bezienswaardigheden.

EIGEN FIETS OF HUURFIETS | Je kunt zelf je fiets meenemen of een (elektrische) fiets huren. Kijk bij het overzicht voor de prijzen en de mogelijkheden. Als je zelf een fiets meeneemt, gaat deze gratis mee in de speciale fietstrailer.

VIER OPSTAPPLAATSEN MET PARKEERGELEGENHEID*
• Alblasserdam: opstappen en parkeren bij SnelleVliet, gratis op afgesloten terrein / instaptijd 6.30 uur uitstaptijd 20.00 uur.
• Utrecht:** opstappen en parkeren P+R Westraven in parkeergarage € 8,- p/d / instaptijd 7.30 uur uitstaptijd 19.00 uur.
• Nuland: opstappen en parkeren bij Hotel van der Valk, met camerabewaking € 5,- p/d ( bij overnachten € 2,50 p/d ) / instaptijd 8.45 uur uitstaptijd 18.00 uur.

*De opstapplaatsen zijn moeilijk bereikbaar met OV / Parkeren is voor eigen risico / Definitieve tijden ontvang je in de reisbescheiden

OVERNACHTEN ONDERWEG | Meerane – Parkhotel Meerane | Bad Schandau – Hotel Erbgericht | Dresden – Amedia Hotel Dresden | Meissen – Hotel Ross | Riesa – Hotel Wettiner Hof | Bad Schmiedeberg – Parkhotel Pretsch

De elberadweg aan het begin bij de Tsjechische grens, foto: tama66, Pixabay

Programma busreis fietsvakantie Elberadweg

Woensdag / dag 1: Van opstapplaats naar Meerane, Duitsland
Op eigen gelegenheid reis je naar een van de drie opstapplaatsen in Nederland. Met de fietsbus reis je dan ontspannen naar Meerane voor het diner en de overnachting.

Donderdag / dag 2: Decin – Bad Schandau, ca. 23 km
Na het ontbijt reizen we naar Decin in Tsjechië waar de fietsen uit de trailer worden gehaald voor de eerste 23 kilometers fietsen langs de Elbe. Bij het plaatsje Hrensko steek je de grens weer over naar Duitsland en vandaar is het nog een klein stukje naar het hotel in Bad Schandau. Dit stadje in de deelstaat Saksen met het middeleeuwse stadscentrum is een oud kuuroord dat – nog steeds – bekend staat om de vele faciliteiten op het gebied van gezondheid en wellness.

Schloss Pillnitz, foto: Polybert49, Flickr

Vrijdag / dag 3: Bad Schandau – Dresden, ca. 44 km
Vandaag fietsen we over de Elberadweg naar Dresden – meteen een van de mooiste stukken van deze reis. Je fietst door het prachtige en grillige zandsteengebergte over een vlakke route langs de Elbe. Neem onderweg het pontje naar het voormalige dorp Pillnitz en bezoek het gerestaureerde paleis met de prachtige Engelse tuin. Over de 260-meter-lange stalen hangbrug, bekend als das Blaues Wunder, fiets je Dresden binnen. Veel van de gebouwen zijn opnieuw opgebouwd en hersteld nadat de stad door de bombardementen in WWII volledig werd verwoest. De Altmarkt met de Kreuzkirche is een bruisend plein met veel cafés terrasjes en winkels. Het diner is deze avond niet inbegrepen in de prijs en je bent vrij om zelf een leuk restaurant te zoeken. Je overnacht in Dresden.

Zaterdag / dag 4: Dresden – Meissen, ca. 25 km
De geplande route voor vandaag is 25 kilometer. Voor je vertrekt kun je nog wat bezienswaardigheden bezoeken in Dresden. Of neem voor je weer verder fietst even buiten Dresden het historische stoomtreintje dat over een smalspoor naar Radeburg rijdt. Bezoek het kasteel Moritzburg voor je weer doorfietst naar het hotel in Meissen.

Fietsen over de Elberadweg, hier met Dresden op de achtergrond, foto: Kolossos Wikimedia

Zondag / dag 5: Rustdag
Deze rustdag kun je besteden zoals je zelf wilt. Misschien wil je nog een keer naar Dresden. De stad Meissen is vooral bekend om het porselein. Hier werd ooit het eerste porselein van Europa gemaakt. Of breng een bezoek aan de Dom of de burcht. Maar In het centrum kun je natuurlijk ook gezellig een glaasje drinken op een van de levendige terrasjes.

Maandag / dag 6: Meissen – Riesa, ca. 37 km
Het klimaat in het Elbedal is zeer geschikt voor wijnbouw. Vandaag fiets je door het gebied dat de Saksische Wijnstraat wordt genoemd en dat beroemd is om de verschillende, vooral witte, wijnen. Ook de Eisweinen worden hier geproduceerd. De moeite van een proeverij waard. De overnachting is in de stad Riesa. Bezoek bijvoorbeeld het Nudelcenter Museum waar je ziet hoe allerlei verschillende pasta’s worden gemaakt.

Even pauzeren, tussen de historische steden rijd je door het landelijke rivierlandschap van de Elbe

Dinsdag / dag 7: Belgern – Torgau – Pretzch, ca. 48 – 72 km
Vandaag staat er weer een langere rit gepland. Stroomafwaarts kun je zowel links als rechts van de Elbe tot Mühlberg fietsen. Daarna fietst iedereen weer dezelfde route naar Torgau, waar je onder meer het kasteel Hartenfels vindt evenals de St. Marien Kirche, met het graf van Katharina Luther. Hier kun je in de bus stappen die je naar het hotel brengt in Pretzch of je fietst hier naar toe.

Woensdag / dag 8: Pretzch – Wittenberg, ca. 38 km
Na het ontbijt stap je vanuit het hotel op de fiets naar Wittenberg. In deze historische stad spijkerde Luther zijn 95 stellingen aan de deur van de Slotkerk. Hier begon de Reformatie en in de Stadskerk werden de eerste protestantse diensten gehouden. Breng een bezoek aan de gezellige binnenstad en de Lutherhal, een museum over het leven van Luther in een prachtig oud klooster. De bus brengt je weer terug naar het hotel.

Feest in Lutherstad wittenberg, foto: M_H.DE, Wikimedia

Donderdag / dag 9: Terugreis
Na het ontbijt staat de bus klaar voor een comfortabele terugreis naar Nederland.

Informatie over voorzorgsmaatregelen en schone luchtverversing in touringcars >

Reviews

Een fijne reis met een goede reisbegeleider Hotels prima . Alleen een goede actuele reisbeschrijving zou fijn zijn. Nu kregen we die op papier maar klopte vaak niet verouderd .

D. Breedveld-Ouwehand

Mijn cijfer:

8

Tocht prima. Hotels konden beter

W. Blankenstijn

Mijn cijfer:

7

Overzicht reis

Prijs Vanaf €995,-
Land Duitsland
Regio Elbe Tsjechische grens tot Wittenberg
Reisperiode 29 mei, 10 juli, 14 augustus
Soort reis Fietsvakantie
Type reis Semi-Groepsreis
Verzorging Halfpension plus
Vervoer Busreis
Bagagevervoer Inclusief
Hond toegestaan? Nee
or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?