Eifelsteig kompleet van Aken naar Trier

17-daagse wandelvakantie over de gehele Eifelsteig, een van de meest afwisselende Top Trails van Duitsland, met overnachtingen in gezellige stadjes

Vanaf €1549,-

 • Duitsland
 • Hele jaar
 • Wandelvakantie
 • Individuele reis
 • 16 nachten
 • Logies/Ontbijt plus Lunchpakket
Bewaar reis
Prijzen & Boeken
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

17-daagse wandelvakantie over de gehele Eifelsteig, een van de meest afwisselende Top Trails van Duitsland, met overnachtingen in gezellige stadjes

De hele Eifelsteig van 313km lengte in 15 etappes in een keer lopen, dat is niet iedereen gegeven. Om te beginnen heb je een goede conditie nodig en moet je er de tijd voor kunnen maken. Maar als je in die omstandigheden verkeerd, dan is de Eifelsteig een van de mooiste en meest afwisselende Top Trails van Duitsland. Je start in Kornelimünster, even ten zuiden van Aken, om over heuvels en door rivierdalen de eerste etappes af te leggen. Vervolgens kom je door de Hoge Venen, door het Nationaal Park Eifel en de Vulkaaneifel. Het laatste deel van de Eifelsteig wordt gekenmerkt door grillige rotsformaties, bossen en hoogvlaktes met schitterende uitzichten over de beroemde donkerblauwe vulkaanmeren. De route die je loopt van hotel naar hotel met bagagevervoer eindigt in de oudste stad van Duitsland, Trier met zijn oud Romeinse poort.

Onderweg overnacht je in gezellige stadjes en dorpen langs de route. Ons advies is om bij je boeking alvast na te denken waar je eventueel een extra nachtje zou willen blijven. Op deze afstand is een extra overnachting halverwege wel lekker.

Prijs | € 1549,-

 • Prijs per persoon op basis van logies en ontbijt in een 2-persoonskamer
 • Toeslag voor een 1-persoonskamer € 415,- (+ € 270 toeslag bagagevervoer bij 1-persoons boeking)
 • Optioneel extra nachten tussendoor ivm rustdagen. Prijs op aanvraag.
 • Optioneel: extra nacht in Kordel à € 80,- p.p. op basis van een tweepersoonskamer logies/ontbijt/lunchpakket én transfer van/naar Zemmer, ivm inkorten etappe 15 van Bruch naar Kordel
 • Boekingskosten € 25,- per boeking
 • Calamiteitenfonds € 2,50,- per boeking, SGR Publieksbijdrage € 5,-
 • Aankomst dagelijks hele jaar (beste wandelperiode van april tot november,  in de winter worden de paden niet sneeuw- en ijsvrij gemaakt).
  In lange weekenden in mei vaak ruim van te voren volgeboekt

Inclusief:

 • 16x overnachting in middenklasse hotels of gasthoven
 • 16 ontbijt(buffet)
 • lunchpakket tijdens de wandeldagen
 • Bagagevervoer van hotel naar hotel (max. 15 kg)
 • GPS-routes

Niet inbegrepen zijn:

 • Heen- en terugreis vanuit Nederland
 • Retourtransfer naar Aken (mogelijk met openbaar vervoer)
 • Overige maaltijden
 • Verzekeringen
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Toeristenbelasting of Kurtaxe (ter plaatse te voldoen)

De Genovevahohle, foto: Dominik-Ketz, Eifel Tourismus

Omschrijving 17-daagse Wandelvakantie Eifelsteig van Aken naar Trier

De Eifelsteig behoort tot de Top Trail wandelroutes van Duitsland en is uitstekend gemarkeerd. Je hebt middelzware en zware wandeldagen (zwaarte: categorie 2 en 3) grotendeels op goed onderhouden paden. Daarbij moet je af en toe stevig klimmen en dalen waarbij je ook nog eens volle dagen wandelt (6 uur of langer). Een goede conditie en ervaring met dit soort wandeltochten is gewenst. Gelukkig kun je je eigen tempo aanhouden en genieten van de prachtige route. Bekijk hier de categoriebeschrijving.

Service, vervoer & tips
Je loopt van hotel naar hotel waarbij je bagage wordt vervoerd. Zo hoef je zelf alleen je dagbagage mee te nemen. Er is in Kornelimunster voldoende gratis parkeergelegenheid, bijvoorbeeld op de Benediktusplatz. Vanuit eindplaats Trier vertrekken meerdere treinen per dag terug naar het begin van de wandeling. Kijk daarvoor op de Nederlandstalige website van de Deutsche Bahn.

De beste tijd om deze tocht te wandelen is van april tot november. De reis is in principe het hele jaar te boeken. Houd echter rekening met kortere dagen in de wintertijd of mogelijke ingekorte etappes.

Voor de wandelingen zijn stevige schoenen nodig. Laat je vooraf informeren over het weer. Telescoopstokken (wandelstokken) geven extra steun op de rotsachtige gedeeltes maar zijn niet per se nodig.

OVERNACHTEN ONDERWEG* | Aken-Walheim – Hotel Buschhausen/Hotel Brunnenhof | Roetgen – Hotel Am Eifelsteig | Monschau – Hotel Royal | Einruhr – Hotel Seemöwe | Schleiden-Gemünd – Hotel Haus Salzberg | Kall-Steinfeld – Gästehaus Kloster Steinfeld | Blankenheim – Hotel Schlossblick | Hillesheim – Krimihotel | Gerolstein – Hotel Am Brunnenplatz | Daun – Hotel Stadt Daun | Manderscheid – Hotel Heidsmühle | Kordel – Hotel Neyses am Park | Trier – Nells Park Hotel

*Bij onvoldoende beschikbaarheid wordt een alternatief adres gereserveerd in dezelfde categorie. Dit kan ervoor zorgen dat de route eventueel iets afwijkt.

EIFEL,-Hoge-Venen,-Ardennen,-PeterPaulRubens,-Pixabay

Het unieke landschap van de Hoge Venen, foto: PeterPaulRubens, Pixabay

Programma Wandelvakantie Eifelsteig van Aken naar Trier

Dag 1: Aankomst in Aken
Je reist op eigen gelegenheid naar Aken of Walheim, afhankelijk van de beschikbaarheid van hotels. Aken ligt op ongeveer 197 kilometer rijden van Utrecht. Neem ruim de tijd om Aken te bekijken, een prachtige keizerlijke stad met een rijk verleden. De Dom van Aken is een van de meest opzienbarende gebouwen in de stad. Het maakte deel uit van de politieke en religieuze bouwwerken van Karel de Grote. In het autovrije centrum van de stad kun je gezellig winkelen. Of eet een schnitzel, bloedworst of curryworst en drink daarbij een fris getapt lokaal biertje in een van de vele, typisch Duitse, restaurants die de stad rijk is. 

Dag 2: Kornelimünster – Roetgen (afstand ca. 14 km, ↑407 m, ↓ 214 m, duur, ca. 4 uur)
Na het ontbijt reis je met de bus of eigen vervoer naar het beginpunt van de wandeling in Kornelimünster. Met het openbaar vervoer ben je snel in Kornelimünster en vanuit Walheim kun je wandelend naar de start. Je loopt door het dal van de Inde. Omhoog naar de Struffelheide bereik je het hoogste punt van deze etappe. Door het typische veenlandschap met berkenbomen en goudgele grassen wandel je vervolgens naar Roetgen op de grens met België. Overnachting in Roetgen.

Dag 3: Roetgen – Monschau (afstand ca. 17 km, ↑352 m, ↓367 m, duur, ca. 4,5 uur)
De wandeling van vandaag bestaat uit twee zeer verschillende delen. Het eerste deel wandel je naar de Hoge Venen, deels over een geasfalteerd pad. Daarna loop je over mooie wegen en paden met fascinerende uitzichten naar Monschau, waar je overnacht. Monschau is een gezellig stadje met mooie vakwerkhuizen, leuke winkeltjes, knusse terrasjes en goede restaurants.

Vennbahn-Monschau-Frans-Berkelaar,-Flickr

Het charmante centrum van Monschau, foto: Frans Berkelaar, Flickr

Dag 4: Monschau – Einruhr (afstand ca. 24,3 km, ↑820 m, ↓ 938 m, duur ca. 6,5 uur)
Vandaag wacht je een stevige wandeling met aardig wat hoogteverschillen. Een afwisselende en veelzijdige wandeling door velden en bossen, langs rotsen en water en door een woeste kloof. Er valt volop te genieten van alle prachtige uitzichten onderweg. Langs onverharde wegen en paden loop je naar Einruhr dat in het dal van de Roer ligt. In de vijftiger jaren van de vorige eeuw werd hier een omstreden dam gebouwd waardoor een stuwmeer voor de watervoorziening ontstond. De schoonheid van de natuur en het daarin geïntegreerde stuwmeer zijn belangrijke attracties in Einruhr.

Dag 5: Einruhr – Gemund (afstand ca. 21 km, ↑705 m, ↓ 655 m, duur ca. 6 uur)
Over de rotspaden rond de stuwmeren Urft- en Obersee, wandel je het Nationaal Park Eifel in. Via de Dreiborner Hoogvlakte, met uitgestrekte graslanden die lang dienst hebben gedaan als militair oefenterrein , bereik je Vogelsang IP. Dit voormalige opleidingskamp van de SS is een indrukwekkend complex waar je nog steeds de geschiedenis ‘proeft’, maar ook kunt genieten van adembenemende uitzichten. Bij het bezoekerscentrum kun je alle informatie krijgen over Vogelsang en de geschiedenis. Over rustige paden door smalle dalen, wandel je het dal van de Urft in en je eindigt in Gemund, waar je overnacht.

Omhoog langs de Urfttalsperre, foto: Dominik Ketz

Dag 6: Gemund – Klooster Steinfeld (afstand ca. 17,5 km ↑577 m, ↓396 m, duur ca. 5 uur)
Na het ontbijt begint de wandeling van vandaag in het centrum van Gemund en volgt stroomopwaarts de rivier de Olef. Eerst wacht je een stevige klim, waarvoor je beloond wordt met een prachtig panorama-uitzicht op het Olef-dal. Nadat je de nederzetting Golbach voorbij bent, loopt de Eifelsteig langs de rivier de Kallbach. Het uitzicht op het Klooster Steinfeld met zijn basiliek uit de 12e eeuw is de mooie afronding van deze etappe. Een inspirerende bezichtiging van het klooster aan het eind van de wandeldag is zeker aan te bevelen.

Dag 7: Klooster Steinfeld – Blankenheim (afstand ca. 23,4 km, ↑441 m, ↓480 m, duur ca. 6,5 uur)
Je wandelt vandaag door fraaie ooilandschappen en drasland waar je vlinders en bijzondere planten kunt aantreffen. Onderweg passeer je de ‘Gruner Pütz’ – de overblijfselen van een gemetselde bron uit de Romeinse tijd. In het dal van de Urft loopt het pad door Nettersheim verder naar Blankenheim. Neem hier vandaag of morgen de tijd om de stad te bekijken. Er valt genoeg te ontdekken. Zo kun je de bron van de Ahr, die hier ontspringt, bezoeken in de kelder van een vakwerkhuis midden in de historische stadskern. En na een bezoek aan het Eifelmuseum in Blankenheim kent deze streek, de mensen en de natuur, geen geheimen meer voor jou.

Herbst op de Kuckucksley bij Olef, foto: Dominik Ketz, Eifel Tourismus

Dag 8: Etappe Blankenheim -Mirbach (ca. 17,7 km, 5 uur, ↑450 ↓370)
De bron van de Ahr is de eigenlijke start van deze etappe. Eenmaal buiten Blankenheim loop je in eerste instantie op en neer door de bossen waarna je afdaalt in het beekdal bij Ripsdorf. Bekijk hier de kerk en de kapel aan de rand van het dorp. Vanaf de kapel ga je klimmen over een oude kruisweg die je naar 520m hoogte brengt. Tussen de jeneverbessen door loop je over de heuvelkam met rondom uitzicht. Als je afdaalt is de houten brug bij de Mirbach (beek) je teken dat het gelijknamige dorp en tevens eindpunt in de buurt is. Na de wandeling word je opgehaald voor een transfer terug naar Blankenheim voor je overnachting.

Dag 9: Mirbach- Hillesheim (ca. 26,1 km, 7 uur ↑420 ↓460)
Na het ontbijt word je naar Mirbach gebracht, vanaf waar een pittige wandeletappe op het programma staat, mede door de lengte. Vanuit Mirbach gaat je route over smalle paden door het bos. Je trekt een gebied in waar de natuur je met afwisselend open plekken (mooie rustplaatsen) en dichte bossen zal bekoren. Halverwege kom je in het dal van de Mühlenbach langs de Dreimühlen-waterval. Blijf hier vooral even hangen. Na een opvallend klooster en de burcht van Kerpen, gelegen boven het dorp, klim je weer omhoog en kun je het Eifellandschap verder van boven gaan bekijken. Eenmaal in Hillisheim wordt het ‘spannend‘ met een bezoek aan Café Sherlock en (bij beschikbaarheid) een overnachting in het Krimihotel.

De Gerolsteiner Dolomiten, foto: Dominik Ketz, Eifel Tourismus

Dag 10: Hillesheim – Gerolstein (ca. 20,6 km, 5,5 uur ↑460 ↓520)
Net buiten Hillesheim tref je de resten van de oude stadsmuur waar je op kunt klimmen voor een uitzicht over de omgeving. Kort daarna kom je in het dal van Bolsdorf met o.a. een klein meer en kalksteenformaties. Het is al met al een prettig begin van de wandeldag die eigenlijk alleen maar mooier wordt. Na je kennismaking met het riviertje de Kyll, die je vaker tegen zult komen, gaat het voor langere tijd omhoog en kun je de Eifel in al haar glorie overzien. Als je weer afdaalt volgt een van de mooiste stukken voordat je eindplaats Gerolstein bereikt. Boven het dorp liggen de ‘Gerolsteiner Dolomiten’ als een muur van kalksteen. Je maakt nog een rondgang door dit mooie stuk natuur voordat je de Kyll opnieuw ontmoet in het centrum van Gerolstein.

Dag 11: Gerolstein – Daun, afstand ca. 25 km, ↑811 m, ↓777 m, duur ca. 6,5 uur
De etappe begint in het voetgangersgebied van Gerolstein. Het pad voert grotendeels door de bossen naar Neroth. De tocht van vandaag valt in de categorie 3 en wordt bestempeld als een moeilijke wandeling. Bovenop de Dietzenley, een vulkaantop met uitkijktoren, heb je een prachtig uitzicht over het Kylldal. Ongeveer halverwege volgt de steile klim naar de Nerother Kopf (618 m) het hoogste punt van de Eifelsteig. Door open vlaktes, steeds dalend en stijgend kom je aan in Daun. Overnachting in Daun. Wil je eens iets heel anders doen? Bezoek in Daun dan een van de laatste nog werkzame klokgieterijen in Duitsland. Of bezoek het Vulkaanmuseum en kom meer te weten over de Eifel-geschiedenis en de vulkanen in dit gebied. Ook de burchtruïne Burg Daun is een bezoekje meer dan waard. Overnachting in Daun.

Dauner Maare aan de Eifelsteig, foto: Dominik Ketz, Eifel Tourismus

Dag 12: Daun – Manderscheid, afstand ca. 23 km, ↑680 m, ↓770 m, duur ca. 6,5 uur
Vanaf het Forum Daum wandel je eerst naar de maren. In het hart van Europa hebben duizenden jaren geleden de vulkanen in dit middelgebergte gezorgd voor het uitzonderlijke landschap van de Eifel. Steile kloven en rotspartijen en diepe meren zijn hiervan het resultaat. Het pad kronkelt door het dal van de Lieser over velden en door eikenbossen. Aan het eind van de dag wandel je hoog boven de rivier de Lieser over een rotspad tot aan de burchten van Manderscheid. Een bezoek aan deze burchten is een absolute aanrader. En het idyllische Manderscheid, waar de Lieser doorheen stroomt, is zeker de moeite van een avondwandeling waard. Overnachting in Manderscheid.

Dag 13: Manderscheid – Klooster Himmerod, afstand ca. 18 km, ↑632 m, ↓703 m, duur ca. 5,5 uur
Het eerste deel van de wandeling vandaag loopt over het Lieserpad. Je passeert prachtige kastelen en hebt een spectaculair uitzicht over het dal dat de rivier heeft uitgeslepen. Via een zij-dal beklim je de toppen van Grosslittgen. Vandaar heb je een goed zicht op de hoogvlakte in het dal van de Salm. De etappe eindigt bij het klooster Himmerod waar Cisterciënzer monniken bijna 900 jaar God hebben gediend in gebed en werk volgens de Regel van St. Benedictus. In oktober 2017 werd de abdij in verband met de financiële situatie en het gebrek aan nieuwe monniken opgeheven. 

*In Großlittgen is er geen overnachtingsadres. Dit houdt in dat je tijdens de reis twee opeenvolgende nachten in Kloster Himmerod of in Hotel Lamberty verblijft. Ter plaatse worden transfers georganiseerd welke bij de prijs zijn inbegrepen.

EIFEL,-Butzerbachtal-,-Sphingonotus,-Wikimedia

Door het Butzerbachtal, foto: Sphingonotus, Wikimedia

Dag 14: Klooster Himmerod – Bruch, afstand ca. 20,5 km ↑500, ↓600 m, duur ca. 6 uur
Vandaag wacht je een bos- en waterrijke etappe. Het pad voert langs de Salm, een bochtig riviertje dat richting de Moesel stroomt. Elke ronding biedt weer een nieuw perspectief wat de route interessant en afwisselend maakt. In het dal passeer je enkele oude molens. Bijzonder zijn de bijna verticale leisteen-formaties, evenals het prachtige uitzicht op Bruch. 

Dag 15: Bruch – Kordel, afstand ca. 29 km, ↑600 m, ↓615 m, duur ca. 9 uur
Dit is de langste etappe van de Eifelsteig en vereist vooral uithoudingsvermogen, en daarbij zitten er ook nog wat klimmetjes in*. Bij het verlaten van Bruch begin je meteen met een klim, maar eenmaal boven kan je zonder veel inspanningen door het gemengde bos wandelen op het hoogplateau bij Zemmer. Het uitzicht is hier werkelijk schitterend. Je daalt weer af naar het dichtbegroeide Kyll-dal. Vlak voor het eind van de etappe voert de weg nog een keer omhoog over een bospad en dan kan je langzaam afdalen via een kronkelend pad naar Kordel, waar je overnacht.

*Deze etappe kan eventueel tegen een meerprijs in twee kortere etappes worden gesplitst. De eerste dag wandel je dan naar Zemmer waar je wordt opgehaald en naar Kordel gebracht. De volgende ochtend zetten we je na het ontbijt weer af waar je de vorige dag was gebleven en overnacht je nogmaals in Kordel. 

Uitzicht op kasteel Manderscheid, Stephanruppi, Pixabay

Dag 16: Kordel – Trier, afstand 17,2 km, ↑773 m, ↓ 736 m, duur ca. 5 uur
De laatste etappe begint met licht stijgen en dalen door het Kyll-dal. Het rode bontzandsteen zet vandaag de toon, soms als uitstekende torens dan weer als massieve rotswanden. Het indrukwekkende Butzerbachdal met de vele kleine watervallen en de enorme Genoveva-grot zijn vandaag een aantal hoogtepunten. Aan het eind van de etappe heb je hoog boven de Moezel een mooi uitzicht op Trier. De Eifelsteig eindigt bij de Porta Nigra, de oude Romeinse poort die na 2000 jaar nog steeds de toegang tot de stad verleent.

Dag 17: Vertrek uit Trier
Na het ontbijt eindigt deze reis. Op eigen gelegenheid reis je terug naar het beginpunt. Er zijn goede treinverbindingen van Trier naar Aken (kosten niet inbegrepen in de reis)

Reviews

Onze verwachtingen waren hooggespannen want na de ervaringen met de Rothaarsteig (die super positief waren) kon het bijna alleen maar minder zijn. Gelukkig stelt de natuur en alle gastheren/ vrouwen ons vanaf dag 1 gerust. Wat n top ervaring, zo dichtbij huis. En wat n variatie in elk opzicht: van superchique hotel tot eenvoudig pension, van stevige stijgingen over glibberige boomwortels tot weidse glooiende vergezichten. Het kost wat, maar je maakt ook wat mee: puur genieten.

Lees meer

H. Schlooz

Mijn cijfer:

9

Overzicht reis

Prijs Vanaf €1549,-
Land Duitsland
Regio Eifel
Reisperiode Hele jaar
Soort reis Wandelvakantie
Type reis Individuele reis
Reisduur 16 nachten
Wandelniveau Niveau 3
Verzorging Logies/Ontbijt plus Lunchpakket
Vervoer Eigen vervoer
Bagagevervoer Inclusief
Hond toegestaan? Nee
or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?