Fiets-zeilvakantie over IJsselmeer en Waddenzee

8-daagse fiets-zeilvakantie langs de kust van IJsselmeer en Waddeneilanden, met fietsroutes over Texel en Terschelling, door Friesland en Noord-Holland

Vanaf €1199,-

 • Nederland
 • april - september
 • Fietsvakantie
 • Semi-Groepsreis
 • 7 nachten
 • Halfpension plus Lunchpakket – Volpension
Bewaar reis
Prijzen & Boeken
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

8-daagse fiets-zeilvakantie langs de kust van IJsselmeer en Waddeneilanden, met fietsroutes over Texel en Terschelling, door Friesland en Noord-Holland

Beleef een unieke vakantie op het IJsselmeer en de Waddenzee. Op het water, waar de wind, de golven en de uitgestrekte wolkenluchten vrij spel hebben, ervaar je op een stoere maar comfortabele driemaster schoener  een ultiem gevoel van vrijheid. In de havens van Noord-Holland en Friesland verken je al fietsend uitgestrekte landschappen, historische steden en pittoreske vissersdorpjes. Je slaapt in comfortabele bedden aan boord van het schip en de maaltijden worden verzorgd. Wel wil de bemanning, waar nodig, kunnen rekenen op je hulp tijdens de zeiltochten. Zeilervaring is daarvoor niet nodig maar die zal je daardoor wel opdoen. Kortom een comfortabele, actieve en onvergetelijke vakantie in een van de mooiste regio’s van Nederland.

Prijs | vanaf € 1199,-

 • Prijzen per persoon op basis van volpension in een 2-persoonshut aan boord van twee- of driemaster
 • Korting à € 100 per persoon voor een 3-persoonshut (3de bed is een bovengelegen klapbed, op aanvraag)
 • Toeslag van 50% voor een 2-persoons hut bij gebruik door 1 persoon
 • Toeslag: stalling eigen fiets € 10,- eigen Ebike € 25,- (verplicht bij eigen fiets)
 • Optioneel: huurfiets à € 90,- per persoon of een e-bike à € 195,- per persoon
 • Boekingskosten € 25,- per boeking
 • Calamiteitenfonds € 2,50,- per boeking, SGR Publieksbijdrage € 5,-
 • Boekbaar van 20 april tot 29 september 2024. Zie exacte data en toeslagen in boekingsformulier

Inclusief:

 • 7x overnachting aan boord in 2- of 3-persoonshutten met douche en wc
 • Volpension: 7x ontbijt, 5x lunchpakket voor fietstochten en 1 x 3-gangen lunch, 6x koffie en thee tot 16.00 uur, 6x driegangendiner en 1x lunchpakket voor het diner
 • Welkomstdrankje
 • Regelmatige schoonmaak van de hutten
 • Handdoeken en beddengoed
 • Alle kosten voor havens, bruggen en sluizen
 • Reisbegeleiding door de schipper
 • Dagelijkse bijeenkomst met uitleg over de fietsroute
 • Gedetailleerde kaarten en routebeschrijvingen (1 per hut)
 • GPS Routes
 • Wi-Fi

Niet inbegrepen zijn:

 • Heen- en terugreis naar Enkhuizen
 • Koffie en thee aan boord na 16.00 uur
 • Uitgaven van persoonlijke aard zoals drankjes en maaltijden, anders dan vermeld bij inbegrepen
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Fietshuur
 • Entreegelden en excursies
 • Parkeerkosten
 • Overige niet genoemde zaken

Tip: deze reis is zeer gewild. I.v.m. beperkte beschikbaarheid raden we u aan deze reis tijdig te boeken.

 

Vanaf het schip stap je op de fiets op weg naar de volgende haven…

Omschrijving 8-daagse Fiets-zeilvakantie over IJsselmeer en Waddenzee

De fiets- en zeilvakantie begint en eindigt steeds op een zaterdag in Enkhuizen. Het minimumaantal deelnemers voor deze reis is 18 personen. De te zeilen afstanden zijn afhankelijk van het weer en de getijden en wordt van dag tot dag bepaald. Routewijzigingen zijn daarom altijd voorbehouden. Bij slecht weer of te harde wind zal de schipper, voor de veiligheid van alle opvarenden, niet de Waddenzee opgaan en een alternatieve route rond het IJsselmeer kiezen. Als het onmogelijk is om te zeilen wegens windstilte of ongunstige wind, vaart het schip ook op de motor.

Huurfietsen/e-bikes
De fietsen aan boord zijn uniseks stadsfietsen met een lage instap en een rechte en comfortabele zitpositie. De fiets is handgemaakt in Nederland door Azor, speciaal ontworpen door Boat Bike Tours. De fiets bestaat uit een lichtgewicht aluminium frame en is voorzien van snel reagerende rolremmen (handremmen), 7 versnellingen (Shimano Nexus), een in hoogte verstelbaar Selle-Royal gel-zadel, een eenvoudig te bedienen slot (bevestigd op het frame) en Schwalbe Marathon antilekbanden. Alles bijelkaar, zorgt voor een lichte, stabiele en betrouwbare fiets, goed voor vele kilometers op het zadel.

De e-bikes zijn van het merk Azor Steps (of een vergelijkbaar merk/model) en heeft 7 versnellingen (Shimano Nexus) en handremmen. De Shimano motor (400 WH) biedt 4 ondersteuningsniveaus. De e-bikes hebben een comfortabel gelzadel en een slot op het frame.

Eigen fiets
Fietshuur is optioneel. U mag ook uw eigen fiets of e-bike meenemen (beperkt aantal parkeerplaatsen beschikbaar). U kunt een parkeerplaats voor uw fiets of e-bike reserveren tegen een kleine meerprijs. Om veiligheidsredenen is het niet mogelijk om de accu’s van uw e-bike in de hut op te laden. De bemanning zal u informeren waar aan boord u de accu kunt opladen. De bemanning of reisorganisatie zijn echter op geen enkele wijze verantwoordelijk voor eventuele schade, verlies of diefstal van uw meegebrachte fiets of e-bike.

Kleding: Wij raden je aan om goede regenkleding mee te nemen, een zonnehoed en sportschoenen.
Conditie: Deze reis is niet geschikt voor mensen met beperkte mobiliteit.
Internationaal: Deze reis wordt ook o.a. in Duitsland en Engeland aangeboden, dat betekent dat je mogelijk de internationale medepassagiers zo af en toe met enige trots iets over je eigen land kunt vertellen.

Er zijn op deze reis aanvullende reis-en boekingsvoorwaarden fietsvaarvakanties van toepassing.

3 verschillende klassieke driemasters

Meer foto’s van de schepen onderaan deze pagina

Het ‘Wapen fan Fryslân’ is met een lengte van een 55m de grootste tweemaster schoener van Nederland. Na 38 jaar dienst te hebben gedaan als vrachtschip, werd het in 2003 compleet verbouwd tot zeilend passagiersschip. Aan boord is ruimte voor 24 tot 36 gasten en een vierkoppige bemanning. Het stuurhuis staat op het bovendek met daarin ook een gezellige bar met vrij uitzicht over het water. Op het buitendek bevindt zich een jacuzzi. Op het middelste dek kan men buiten eten mits het weer het toelaat. Benedendeks vind je een ruime, sfeervolle kajuit. Alle 12 tweepersoonshutten van ±8,5 m² met douche en toilet hebben twee eenpersoonsbedden (90 x 200 cm) die tegen elkaar kunnen worden geschoven tot een tweepersoonsbed. In elke hut kan een derde bed uit de muur worden geklapt. Iedere hut is voorzien van een patrijspoort die kan worden geopend.

De viermaster ‘Wapen fan Fryslân’

Het zeilschip ‘Leafde fan Fryslân’ maakte in het voorjaar van 2018 zijn eerste reis voor Sail & Bike tours en wordt beheerd door de eigenaar-exploitanten Joris en Rinske de Wit. In de winter van 2023-’24 werd tijdens een vrij unieke operatie het grote zeilschip in twee stukken gesplitst en uitgebreid met een nieuw gedeelte van 14 meter (ca. 46 ft.). Ook werd er een extra vierde mast geïnstalleerd. Hiermee wordt de Leafde Fan Fryslân de enige viermastschoener in Nederlandse wateren. Het interieur van dit luxe schip laat zich het beste omschrijven als verfijnd. Het schip heeft nu 20 hutten en herbergt maximaal 38 passagiers.

Meer foto’s van de schepen onderaan deze pagina

De ‘Mare fan Fryslân’ werd in 1960 als vrachtschip gebouwd en is na renovatie vanaf 2007 te vinden als trotse driemaster schoener op de Nederlandse wateren. Op het benedendek vind je de algemene ruimtes zoals de warm houten salon en restaurant met aangrenzend de stuurhut met bar, vanwaar je rondom prachtig uitzicht hebt naar buiten. Een dek lager vind je de luxe 2-persoons hutten van ±10 m² met elk douche, toilet en ventilatiesysteem. In alle hutten is het mogelijk een derde bed bij te plaatsen. Er is één 1-persoonshut beschikbaar. Op het houten bovendek vind je veel zitplaatsen, een buitenbar met tap en grill. Daarnaast is er een hot tube en ruimte voor fietsen. De zeilen kunnen zowel handmatig als elektrisch bediend worden. Er is Wi-Fi-verbinding met een beperkte hoeveelheid gegevens door het hele schip (alleen in de havens).

Alle drie de schepen zijn elk in een eigen stijl comfortabel ingericht. Meer foto’s van de schepen onderaan deze pagina

Programma Fiets-zeilvakantie over IJsselmeer en Waddenzee

Dag 1: Aankomst in Enkhuizen
Je reist met eigen of openbaar vervoer naar Enkhuizen. Als je met de auto komt, kun je deze gratis parkeren bij het station dat direct aan de haven ligt. Het is niet mogelijk om een parkeerplaats te reserveren. Vanaf 14:00 tot 18:00 uur kun je aan boord van het schip. De schipper vertelt tijdens het welkomstdrankje alles wat je wilt weten over het schip, de reis en de veiligheidsmaatregelen aan boord. Je brengt de eerste nacht door aan boord in de haven van Enkhuizen. We raden je aan om op tijd te arriveren zodat je de stad alvast te voet kunt verkennen. Bezoek bijvoorbeeld het Zuiderzeemuseum waar je van alles leert over hoe mensen hier leefden voor de komst van de Afsluitdijk. Neem een kijkje in de ‘Dromedaris’ dat ooit diende als stadspoort en verdedigingstoren. Of slenter nog even door centrum en langs de haven van deze levendige, historische stad.

Dag 2: Enkhuizen – Medemblik – Den Oever, fietstocht, ca. 24 – 37 km. 
De eerste fietstocht begint vandaag in het centrum van Enkhuizen. Over de dijk met steeds het IJsselmeer aan je rechterhand, fiets je naar de oudste stad van West-Friesland, Medemblik. Boven de haven, waar de Fryslân al op ons wacht, torent het indrukwekkende Kasteel Radboud. Als iedereen weer aan boord is, zetten we koers naar Den Oever, een vissersdorpje pal aan de Afsluitdijk. Afhankelijk van het weer en de wind, varen we misschien vandaag al naar Texel.

Kasteel Radboud bij Medemblik, foto: Gouwenaar, Wikimedia

Dag 3: Rondrit Texel, ca. 43 – 49 km
Verken vandaag al fietsend het grootste Waddeneiland Texel. Laat je verrassen door het afwisselende landschap, de grillige duinen, de bossen en de uitgestrekte weilanden en dijken. Ongetwijfeld zal je hier ergens het Texels schaap zien. En in de schilderachtige dorpjes lijkt het of de tijd stil is blijven staan. We raden je aan om de goed bewegwijzerde Thijsseroute (ca. 40 km) te volgen. Deze gevarieerde route brengt je onder andere langs het zeehondenopvangcentrum Ecomare.

Dag 4: Zeiltocht Texel – Terschelling, ca. 5 à 6 uur
Vandaag verlaat de Fryslân de haven van Oudeschild en zet koers richting Terschelling. Tijdens de dag help je mee bij het hijsen en strijken van de zeilen, overstag gaan of aan het roer staan. De Waddenzee is een uniek natuurgebied. Je ziet de bewegingen van het tij en het droogvallen van de zandplaten. Geniet van de prachtige wolken, de zon die hier veel schijnt, de zilte lucht en de zeehonden die liggen te zonnebaden. Een heerlijk avontuur. Dan doemt de Brandaris, de vuurtoren van West-Terschelling, op aan de horizon. Als het weer het toelaat, wordt de lunch aan dek geserveerd, in plaats van het avondeten. ‘s Avonds kun je dan zelf broodjes maken of ga passagieren in het levendige West-Terschelling. Je hebt een ruime keuze aan cafés, terrasjes en eetgelegenheden vlak aan de haven.

Het drenkelingenhuisje op Terschelling, foto: Miez Peek

Dag 5: Rondrit Terschelling, ca 40 km, zeiltocht naar Harlingen
Vandaag staat een fietstocht over het eiland op het programma. Terschelling heeft ruim 70 km aan goed onderhouden fietspaden. Hoe verder je – langs een reeks eilanddorpjes – naar het oosten fietst, hoe stiller het wordt. Je hoort op een goed moment alleen nog de wind en de vele vogels die hier graag komen voor een maaltje op de drooggevallen zandplaten. Eenden, steltlopers, lepelaars en zeemeeuwen. Laat in de namiddag vertrekken we naar Harlingen, een gezellige en drukke haven. Aan de ene kant varen de veerboten naar de Waddeneilanden af en aan. Aan de andere kant liggen de klassieke zeilschepen aangemeerd. Het centrum met de vele historische panden nodigt uit tot een ontspannen avondwandeling.

Dag 6: Fietstocht Harlingen – Franeker – Makkum, ca. 48 – 58 km
Na het ontbijt stap je op de fiets in het centrum van Harlingen en volg je de route landinwaarts naar Franeker. Hier kun je het beroemde Eise Eisinga Planetarium bezoeken. Dit rijksmonument uit 1781 is voorgedragen voor de werelderfgoedlijst van UNESCO. Voor de langere route, trap je nog even door naar Bolsward, stad van grachten, historische panden en de distilleerderij van Sonnema Beerenburg.  Al fietsend door het Friese weidelandschap bereik je tenslotte Makkum. Bij de Koninklijke Tichelaar in Makkum, het oudste bedrijf van Nederland, worden nog steeds bakstenen, tegels en het beroemde aardewerk gemaakt. Absoluut een bezoek waard. Niet alleen vind je in Makkum een gezellig centrum, maar ook een heuse boulevard aan het water met diverse winkeltjes en horecagelegenheden.

je komt door oude Zuiderzee havenstadjes zoals hier het gezellige centrum van Lemmer

Dag 7: Fietstocht Makkum – Stavoren, ca. 32 – 49 km, zeiltocht Enkhuizen
Van Makkum fiets je vandaag naar Stavoren. De korte route leidt langs Hindeloopen. Een stad die bekend staat om de klederdracht, het typerende schilderwerk en de vele houten bruggetjes. Op de langere route ontdek je de stilte van het Friese merenlandschap en zie je de witte zeilen langzaam door het groen bewegen. Het standbeeld van het Vrouwtje van Stavoren vind je in de haven van deze kleine, maar charmante Elfstedenstad. Eenmaal weer aan boord van de Fryslân, hijsen we de zeilen om over het IJsselmeer terug te varen naar Enkhuizen.

Dag 8: Vertrek uit Enkhuizen
Om 9:30 uur, na het ontbijt eindigt deze fiets- en zeilvakantie.

Reviews

Geweldige reis, met een onverwachte overnachting midden op de Waddenzee en de volgende morgen een supermooie zonsopgang. Top bemanning, super goede kok.

M. de Geus

Mijn cijfer:

9

In een woord GEWELDIG, SUPER, PRACHTIG .

B. Van Eeuwijk

Mijn cijfer:

10

Een geweldige fiets/zeil vakantie in Nederland. De reis , de fietsroutes, het varen, het verblijf, de begeleiding. Het heeft mijn verwachting overtroffen.

G. R-Schutten

Mijn cijfer:

9

De reis was in alle opzichten perfect, het schip, de fietsroutes en de bemanning. Niets dan lof. Toch kan ik over uw boekingsbureau geen lof uiten: ik ben daar erg ontevreden over en heb de schipper hierover melding gemaakt. Ik zal iedereen deze reis aanbevelen maar dan wel via een ander boekingsbureau.

Lees meer

O. Kranendonk

Mijn cijfer:

9

Wij hebben een prachtige goed verzorgde reis gehad, op een mooi schip met een fijne bemanning.

H. Lanters

Mijn cijfer:

8

De reis op zich was dikke prima. Goed verzorgd, prima informatie wat de fietsroutes betreft. Prima maaltijden.

t. de Vries

Mijn cijfer:

9

De reis heeft volledig aan mijn verwachtingen voldaan.

G. Pater

Mijn cijfer:

9

We hebben een fantastische vakantie gehad. Mooie routes. De hutten aan boord van de Mare fan Friesland waren prima en werden goed schoon gehouden.

R. Sonneveld

Mijn cijfer:

10

Overzicht reis

Prijs Vanaf €1199,-
Land Nederland
Regio IJsselmeer, Waddenzee
Reisperiode april - september
Soort reis Fietsvakantie
Type reis Semi-Groepsreis
Reisduur 7 nachten
Verzorging Halfpension plus Lunchpakket – Volpension
Vervoer Eigen vervoer
Hond toegestaan? Nee
or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?