Fietsvakantie door Noord-Macedonië en Albanië

11-daagse fietsrondreis in de voetsporen van Alexander de Grote door het merengebied in het zuidwesten van Noord-Macedonië en Albanië

Vanaf €799,-

Meer van Ohrid, foto: Ljupco Dzambazovs, pexels

 • Macedonië / Albanië
 • Begin mei - eind oktober
 • Fietsvakantie
 • Individuele reis
 • 10 nachten
 • Logies/Ontbijt
Bewaar reis
Prijzen & Boeken
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

11-daagse fietsrondreis in de voetsporen van Alexander de Grote door het merengebied in het zuidwesten van Noord-Macedonië en Albanië

Tijdens deze 11-daagse fietsrondreis ontdek je de rijke historie, de prachtige natuur en de vriendelijke bevolking van Noord-Macedonië en Albanië. Middeleeuwse kloosters met indrukwekkende iconen en fresco’s, een dorp op palen evenals de vele kerken en stadjes zorgen steeds weer voor nieuwe indrukken. In Albanië bezoek je Pogradec en fiets je langs de oevers van het Presameer, waar je zelfs pelikanen kunt zien, Noord-Macedonië weer in. Een hoogtepunt van de fietsvakantie is de overnachting in een klooster, op een van de mooiste plekjes aan het meer van Ohrid.

Prijs | V.a. € 799,-

 • Prijs per persoon op basis van logies en ontbijt in een 2-persoonskamer
 • Toeslag voor een 1-persoonskamer € 175,-
 • Toeslag bagagevervoer bij 1 persoonsboeking € 195,-
 • Seizoen toeslag 15 juni en 15 septemer € 50,-
 • Optioneel: fietshuur hybride fiets à € 120,-  of een e-bike à € 195,-
 • Optioneel: huur GPS device à € 50,-
 • Optioneel: luchthaventransfers (aankomst en vertrek Ohrid) à € 45,-
 • Boekingskosten € 25,- per boeking
 • Calamiteitenfonds € 2,50,- per boeking, SGR Publieksbijdrage € 5,-
 • Aankomst dagelijks tussen begin mei en eind oktober

Inclusief:

 • 10x overnachtingen op basis van logies en ontbijt in een 2-persoonskamer (op dag 7 is het diner inbegrepen)
 • Alle (bagage)transfers
 • GPS-routes
 • Kaart van de omgeving en informatieboekje over Ohrid
 • Engels- of Nederlandssprekend contactpersoon

Niet inbegrepen zijn:

 • Vliegtickets
 • Luchthaventransfers
 • Lunch en diners (diner in Otesevo is inbegrepen)
 • Dranken en andere versnaperingen
 • Huurfiets: trekking-fiets of e-bike
 • Huur gps-navigatie
 • Uitgaven van persoonlijke aard, anders dan vermeld bij inbegrepen
 • Reis- en annulering en fietsverzekering
 • Overige niet genoemde zaken

Uitzicht over het meer van Ohrid met de karakteristieke kerk op de voorgrond, foto: Ljupco Dzambazovs, Pexels

Omschrijving 11-daagse Fietsvakantie door Noord-Macedonië en Albanië

Noord-Macedonië en Albanië zijn ideale landen voor een bijzondere fietsvakantie. De ongerepte natuur, de autoluwe wegen, de cultuur en geschiedenis en de vriendelijke bevolking dragen daar zonder meer aan bij. Ook maak je kennis met Albanië, waar je de stad Pogradec bezoekt.

Tijdens deze fietsrondreis kom je door twee natuurparken, fiets je langs meren en rivieren en beklim je een enkele berg. De route is veelal vlak met af en toe enkele stevige beklimmingen. Je overnacht in comfortabele hotels terwijl je bagage wordt vervoerd. Eén nacht slaap je in een echt klooster op een van de mooiste plekjes aan het meer van Ohrid. Je fietst over geasfalteerde binnenwegen door natuurparken met grote verscheidenheid aan flora en fauna.

Met een e-bike zijn de afstanden voor iedereen met een goede basisconditie goed te doen. Op een fiets met versnellingen moet je een goede conditie hebben en gewend zijn aan langere afstanden (>50 km).

De vliegtijd van Nederland naar Noord-Macedonië bedraagt ongeveer 2 uur en 40 minuten (zonder tussenlanding). Er is geen tijdsverschil met Nederland. De munteenheid in Macedonië is de denar; euro’s worden vaak wel geaccepteerd (tegen een iets ongunstiger koers). Het is handig om in een kleine rugzak of fietstas voldoende water en proviand mee te nemen. Laat je vooraf informeren over het weer en pas je kleding hierop aan. Als je behalve fietsen ook gaat wandelen, raden we stevige wandelschoenen en beschermende kleding aan die ook bescherming bieden tegen insecten- en slangenbeten.

*Bij onvoldoende beschikbaarheid wordt een alternatief adres gereserveerd in dezelfde categorie. Dit kan ervoor zorgen dat de route eventueel iets afwijkt.

Onderweg tijdens de rondreis, lekker fietsen zonder bagage, foto: Eye4Cycling

Programma Fietsvakantie door Noord-Macedonië en Albanië

Dag 1: Aankomst in Ohrid
Je landt op het vliegveld van Ohrid, dat in het zuidwesten van Noord-Macedonië ligt, vlakbij de grens met Albanië. De transfer van het vliegveld naar het hotel is voor je geregeld en de huurfietsen staan klaar bij het hotel. De stad ligt aan het mooie meer van Ohrid. Het water in het diepe meer is helder en fris. Je kunt vandaag de stad gaan ontdekken of dit bewaren voor de laatste dag van de vakantie. Overal rond het meer vind je kiezelstranden waar je kunt genieten van de zon of een koele duik.

(Alternatief: aankomst op de luchthaven van Skopje. Transfer naar het hotel, overnachting in Skopje. De volgende dag – na de transfer naar Mavrovo – ontvang je de huurfietsen)

Meer van Movrovo, Makedonski, foto: Biseri-Wikimedia

Dag 2: Rondom het meer van Mavrovo, ca. 32 km
Na het ontbijt en een transfer van circa 2 uur, arriveer je in het Mavrovo-park, het grootste nationale park van Noord-Macedonië. Nadat je bent ingecheckt in het hotel, is het tijd voor de eerste kilometers op de fiets. Voor vandaag staat er een niet al te lange tocht op het programma, een tocht rondom het meer van Mavrovo. Dit kunstmatige meer werd aangelegd om de omgeving van elektriciteit te voorzien. Je fietst over rustige, autoluwe wegen en de route voert door verschillende dorpen waar je voldoende winkels en restaurants treft voor de lunch. De route is nagenoeg vlak. Omringd door bergen waar ’s winters wordt geskied, doet dit gebied wel wat aan de Alpen denken. Weer terug bij het hotel, kun je genieten van faciliteiten zoals sauna, jacuzzi, fitnessruimte en zwembad.

Dag 3: Mavrovo – Debar, ca. 53 km
Er staat een lange rit op het programma. Maar ook vandaag is de route nagenoeg vlak. Een paar klimmen daargelaten, daal je zelfs een paar honderd meter. Als je besluit een bezoek te brengen aan het klooster dat gewijd is aan Johannes de Doper (het Sint Jovan Bigorski-klooster) moet je even stevig klimmen. Maar het is de inspanning zeker waard. Het klooster bezit een grote collectie iconen. Aan een daarvan wordt een bijzondere genezingskracht toegeschreven. Langs de rivier de Radika, fiets je daarna door naar Debar. Vlak voor je het eindpunt, Debar, bereikt, valt je nog een korte maar stevige klim ten deel.

Mavrovo Nationalpark, foto: Petrovskyz, Wikimedia

Dag 4: Debar – Vevcani, ca. 48 km 
Net als Ohrid, ligt Debar aan een stuwmeer. Het meer is aangelegd op de rivier de Drim die we vandaag volgen richting Vevcani. Je fietst door een stil en verlaten gebied langs meren en riviertjes en je komt weinig eetgelegenheden tegen onderweg. Zorg dus dat je eten en drinken meeneemt. Na ongeveer 45 kilometer bereik je de toegangspoort van Vevcani. Hier gaat de weg omhoog tot aan de fonteinen in het centrum. Vanuit het hotel heb je een schitterend uitzicht over de vallei en het meer van Ohrid. Vevcani staat bekend om het uitbundige carnavalsfeest, de watervallen en de ongerepte natuur.

Dag 5: Rondrit Vevcani, ca. 49 km
Om dit gebied verder te verkennen, blijven we nog een nacht in Vevcani en staat er vandaag een mooie rondrit op het programma. Vanuit het hotel daal je rustig af, de vallei in langs verschillende dorpjes met steeds weer mooie doorkijkjes op het meer van Ohrid. Er zijn genoeg plaatsen om een pauze in te lassen voor een hapje of een drankje. Aan het eind van de tocht moet je even op de pedalen voor een kleine klim terug naar Vevcani.

Visser op het meer bij Pogradec, foto: Terbocs, Wikimedia

Dag 6: Vevcani – Pogradec, ca. 50 km
Vandaag verlaten we Noord-Macedonië voor een kort verblijf in Albanië. Het eerste deel van de route is bergafwaarts langs kleine, oorspronkelijk Albanese, dorpjes. Bij Kafasan passeer je de grens met Albanië. Dit land, met zijn roerige geschiedenis, heeft een unieke cultuur en een prachtige natuur en wordt door steeds meer wandel- en fietsliefhebbers ontdekt. Het enige opstakel vandaag is een niet al te lastige klim van 5 km tot aan de grens met Albanië. Nadat je weer bent afgedaald, fiets je langs de oevers van het meer van Ohrid over mooi nieuw fietspad naar het hotel, dat pal aan het meer ligt. Je kunt een duik in het heldere water van het meer nemen of in het binnenzwembad van het hotel.

Dag 7: Pogradec – Otesevo, ca. 72 km 
Een lange etappe vandaag, met flink wat hoogteverschillen. Het begint al meteen bij het verlaten van Pogradec, waar de weg meteen al omhoog gaat. Daarna fiets je door een uitgestrekte vallei met enkele boerendorpjes. In het tweede deel zitten een 2-tal beklimmingen maar zijn niet al te lastig. Je verlaat Albanië en fietst richting het Prespameer over wegen waar slechts af en toe een auto rijdt. Het Lakeview Hotel in Otesevo ligt direct aan het water en heeft een eigen strandje. Het diner in dit hotel is inbegrepen bij de prijs.

Presameer, foto: Fation Plaku, Wikimedia

Dag 8: Otesevo – Sveti Naum, ca. 35 km 
Maak voor je vertrekt vandaag zeker een wandeling langs het meer. De kans is groot dat je pelikanen te zien krijgt. Ook leven er hier verschillende arenden, reigers en gieren. Weer op de fiets, beleef je vandaag een van de mooiste ritten van deze fietsvakantie. Van het Prespameer fiets je vandaag door het nationale park Galicica terug naar het meer van Ohrid. Tussen de twee meren, die ondergronds met elkaar zijn verbonden, ligt de Galicica-berg waar je overheen moet, een lange maar niet te moeilijke klim tot 1600 meter. Over een afstand van 15 kilometer stijgt de smalle geasfalteerde weg gemiddeld vijf procent. Je fietst door een uniek, beschermd natuurgebied, omgeven door het weelderig groen van de natuur. Terugblikkend heb je een fenomenaal uitzicht over het Presameer. Op de top aangekomen heb je een fantastisch zicht op het meer van Ohrid en het Galicica-gebergte. Je slaapt vannacht in het klooster van Sveti Naum. Als alle dagjesmensen zijn vertrokken, wordt de stilte enkel nog doorbroken door de pauwen die hier in groten getale rond paraderen.

Dag 9: Sveti Naum – Ohrid, ca. 48 km
Langs de oostelijke oevers van het meer van Ohrid, met af en toe een stevige klim, fiets je vandaag weer terug naar Ohrid, waar de fietsvakantie begon. Bij het dorpje Pestani, kom je langs de reconstructie van een dorp op palen in het water wat hier vanaf 1200 v.Chr. heeft gestaan. Omdat er in het water naast restanten van palen en objecten van brons en ijzer ook veel dierlijke botten zijn gevonden, kreeg het de naam ‘de Baai van Botten’. Behalve de huisjes is er ook een museum te vinden. Tot Ohrid fiets je verder door het vruchtbare land met talloze boomgaarden.

Fraaie middeleeuwse kerken en kloosters in Ohrid, foto: Eye4Cycling

Dag 10: Vrije dag in Ohrid
De laatste dag in Ohrid kun je op verschillende manieren besteden. Het centrum van de stad ligt op loopafstand van het hotel. Een stadswandeling langs de fraaie middeleeuwse kerken en kloosters is zeker aan te raden. Of maak een boottochtje op het meer en bewonder de stad vanaf het water. Geniet nog een laatste keer van het meer, het uitzicht, de strandjes en de gastvrijheid van de Noord-Macedonische bevolking.

Alternatief: Als je een vlucht vanaf Skopje hebt, word je aan het einde van de middag opgehaald voor de transfer naar het hotel in Skopje (circa 3 uur).

Dag 11: Terugreis
Na het ontbijt word je opgehaald en naar de luchthaven van Ohrid gebracht (circa 15 minuten).

Alternatief: transfer naar de luchthaven van Skopje (circa 30 minuten)

Ohrid bij avond Ljupco, foto: Dzambazovs, Pexel

Overzicht reis

Prijs Vanaf €799,-
Land Macedonië / Albanië
Reisperiode Begin mei - eind oktober
Soort reis Fietsvakantie
Type reis Individuele reis
Reisduur 10 nachten
Verzorging Logies/Ontbijt
Vervoer Eigen vervoer
Bagagevervoer Inclusief
Hond toegestaan? Nee
or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?