Fietsvakantie Friesland, langs de Friese Elfstedentocht

8-daagse fietsvakantie langs de bekende historische Friese steden, van hotel naar hotel met bagagevervoer

Vanaf €834,-

foto: Pxhere

 • Nederland
 • 29 maart - 23 september
 • Fietsvakantie
 • Individuele reis
 • 7 nachten
 • Logies/Ontbijt
Bewaar reis
Prijzen & Boeken
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

8-daagse fietsvakantie langs de bekende historische Friese steden, van hotel naar hotel met bagagevervoer

De Friese steden, met elkaar verbonden door meren, sloten en kanalen, vormen de route voor de spectaculaire schaatsmarathon, de Elfstedentocht. Ook op de fiets, in de lente en de zomer, is deze route een aanrader. Laat je tijdens deze fietsvakantie verrassen door de vele verschillende kanten van Friesland. Ontdek niet alleen de historische steden, maar ook het Friese landschap; de groene weiden, de meren, sloten en kanalen, de glooiingen van Gaasterland en de kleuren en geuren van het IJsselmeer en de Waddenzee.

Prijs | € 834,-

 • Prijs per persoon op basis van logies en ontbijt in een 2-persoonskamer
 • Toeslag voor een 1-persoonskamer € 449,-
 • Optioneel: huurfiets met 7 versnellingen à € 119 (incl. diefstalverzekering)
 • Optioneel: e-bike à € 249 (incl. diefstalverzekering)
 • Optioneel: extra nacht in Harlingen à € 85 per persoon obv logies en ontbijt in een 2-persoonskamer (€ 135 in 1 persoonskamer)
 • Boekingskosten € 25,- per boeking
 • Calamiteitenfonds € 2,50,- per boeking, SGR Publieksbijdrage € 5,-
 • Aankomst dagelijks tussen 29 maart en 23 september 2024
  (let op: deze reis kan niet lastminute worden geboekt. houd minimaal 14 dagen aan tussen de dag van boeken en uw gewenste startdatum.)
 • LET OP: Tussen 17 juni en 19 juli zijn er grootschalige werkzaamheden aan het spoor en is Leeuwarden niet goed bereikbaar per trein. Raadpleeg voorafgaand aan uw reis de website van NS

Inclusief:

 • 7x overnachting in 3-sterrenhotels
 • 7x ontbijt(buffet)
 • Bagagevervoer van hotel naar hotel (1 stuk max. 20 kg per persoon)
 • GPS-routes
 • Routebeschrijving en fietskaarten
 • Servicehulplijn

Niet inbegrepen zijn:

 • Heen- en terugreis
 • Overige maaltijden
 • Parkeerkosten auto (gratis bij starthotel Westcord WTC Hotel, overige hotels ca. €15,- per dag)
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Entreegelden, kosten van evt. overtochten met veerboten e.d.
 • Overige niet genoemde zaken

De Elfstedenroute op de kaart met aangegeven de steden waar je overnacht

Tussen de steden door fiets je door het weidse Friese landschap. In alle steden is wel een bezienswaardigheid te bekijken

Omschrijving 8-daagse Fietsvakantie Friesland, langs de Friese Elfstedentocht

Tijdens de fietsvakantie overnacht je in centraal gelegen 3-sterrenhotels. De hele route fiets je zoveel mogelijk over fietspaden en landelijke wegen met een enkele uitzondering rond de steden. Je ontvangt een uitgebreide routebeschrijving en kaartmateriaal. Het vervoer van de bagage, 1 stuk van maximaal 20 kg per persoon, is inbegrepen in de prijs. We raden je aan een kleine rugzak of fietstas mee te nemen voor proviand onderweg en eventuele inkopen. Het is mogelijk om een fiets of e-bike bij dit arrangement te huren. Die staat voor je klaar bij het eerste hotel.

OVERNACHTEN ONDERWEG* | Leeuwarden – Westcord WTC Hotel Leeuwarden**** | Sneek – Stadsherberg Sneek*** | Stavoren – Hotel de Vrouwe van Stavoren** | Makkum – Beach Hotel de Vigilante**** | Harlingen – Hotel Anna Casparii | Dokkum – Hotel de Abdij

*Bij onvoldoende beschikbaarheid wordt een alternatief adres gereserveerd in dezelfde categorie. Dit kan ervoor zorgen dat de route eventueel iets afwijkt.

Bezoek ook het Keramiek museum in Leeuwerden, foto: Ben Bender, Wikimedia

Programma 8-daagse fietsvakantie Elfstedentocht op fiets

Dag 1: Aankomst in Leeuwarden
Je reist met eigen of openbaar vervoer (station Leeuwarden Centraal bevindt zich op loopafstand van het hotel) naar Leeuwarden. Als je met de auto komt, kun je deze bij starthotel Westcord WTC Hotel gratis parkeren (bij overige hotels ca. €15,- per dag). We raden je aan om op tijd te komen, zodat je nader kennis kunt maken met de gezellige en veelzijdige hoofdstad van Friesland. Wandel door de historische binnenstad en geniet van de vele sfeervolle winkels. Een bezoek aan het Fries Museum is absoluut de moeite waard en je leert er alvast het een en ander over de steden die je deze week bezoekt. Ook het Keramiek Museum is een aanrader. Je kunt er ook voor kiezen om deze uitstapjes te bewaren voor de laatste dag.

Dag 2: Leeuwarden – Sneek (afstand ca. 53 km)
Waar de schaatsers met het donker de stad Leeuwarden verlaten voor de start van hun Elfstedentocht, vertrek je op deze fietstocht pas na een rustig ontbijt in het hotel. Maar start ook niet te laat, want de route voert je vandaag niet linea recta naar Sneek, maar via Bolsward. En ook in deze Elfstedenstad is veel te zien. Het oude centrum met de grachten en de historische panden, de distilleerderij van Sonnema Beerenburg en de 13e-eeuwse Broerekerk. Na Bolsward gaat de route verder door het frisse groene land naar de volgende stad, Sneek, het van oudsher bekende watersportcentrum van Friesland. Een stad van boten, water en vooral van watersportplezier. Maak een selfie in de Waterpoort – ooit onderdeel van de stadswal van Sneek of neem het pontje naar het starteiland, midden in het Sneekermeer.

De elf steden zijn stuk voor stuk historische pareltjes met een gezellige sfeer

Dag 3: Sneek – Stavoren/Rijs/Oudemirdum (afstand ca. 58 km)
Vandaag verruil je de stadse levendigheid voor de stilte en verlatenheid van het merenlandschap. Aan de horizon zie je witte zeilen door de groene velden bewegen. Naarmate je dichter bij de kust komt, wordt het landschap glooiend en bosrijk. Dit is Gaasterland. Het in de ijstijd opgeduwde keileem vormde de glooiingen alsook het Rode Klif, het hoogste punt van Gaasterland. Boven op dit klif kijk je uit over het IJsselmeer. Als het meezit, fiets je met de wind in de rug tot aan Stavoren langs het IJsselmeer. In de haven van dit charmante stadje vind je het standbeeld van het Vrouwtje van Stavoren.

Dag 4: Stavoren/Rijs/Oudemirdum – Makkum (afstand ca. 32 km)
Na het ontbijt stap je op de fiets voor een vrij korte maar belevenisvolle etappe door het Friese landschap. Langs kronkelende wegen, volg je de contouren van het IJsselmeer noordwaarts. De eerste stop is in Hindeloopen – de kleine stad met de karakteristieke bruggetjes, bijzondere gevels en nauwe straatjes. Aan de sluis vind je de leugenbank, waar de oude mannen tot de dag van vandaag sterke verhalen vertellen. Op naar Workum. Ook dit is weer een typische Friese elfstedenstad vol historie. Een bezoek aan het Jopie Huisman museum is zeker de moeite waard. Dan wachten je nog de laatste 10 kilometers naar het dorp Makkum, eindpunt van vandaag. Bij de aardewerkfabriek Koninklijke Tichelaar in Makkum, het oudste bedrijf van Nederland, worden nog steeds bakstenen, tegels en het beroemde Makkumer aardewerk gemaakt.

De bezienswaardige Broerekerk in Bolsward, foto: Wutsje, Wikimedia

Dag 5: Makkum – Harlingen (afstand ca. 48 km)
Met een paar slingers rijd je vandaag van Makkum, via Bolsward naar Harlingen, waar de zilte lucht van de Waddenzee je al tegemoetkomt. Door de gunstige ligging, werd Harlingen al vroeg een belangrijke havenstad. In de haven is het nog steeds altijd een drukte van belang. Aan de ene kant varen de veerboten naar de Waddeneilanden, aan de andere kant liggen de schepen van de bruine vloot aangemeerd. Het is dan ook altijd gezellig in deze stad. Het centrum, met de oude pakhuizen en historische panden, nodigt uit tot een ontspannen stadswandeling.

Tipwil je nog een dagje fietsen op Vlieland of Terschelling? Geef dit aan op het boekingsformulier, dan reserveren wij een extra overnachting voor je in Harlingen

Dag 6: Harlingen – Dokkum (afstand ca. 60 km)
Vandaag verlaat je Harlingen op weg naar de laatste van de elf steden, Dokkum. Als eerste kun je een koffiestop maken in het historische centrum van Franeker, waar je sowieso het mooie stadhuis kunt bewonderen of het planetarium kunt bezoeken. Vervolgens fiets je door het uitgestrekte noordoostelijke deel van de provincie, waar de lucht schoon is en de einders eindeloos. Onderweg kom je langs het terpdorp, Hogebeintum. Met bijna 9 meter boven NAP is dit de hoogste terp – met de hoogste terpkerk – van Friesland. In Dokkum herinnert veel aan het beroemde ’754 Bonifatius bij Dokkum vermoord’, zoals dat op school werd geleerd. Bezoek de Bonifatiuskapel en de bron met zuiver water waar een geneeskrachtige werking aan wordt toegeschreven. Wandel of maak een ritje met het Dockummer Lokaeltsje langs de mooiste plekjes van Dokkum.

Zittend op de leugenbank in Hindeloopen kun je je leugens opbiechten, op de foto het muur reliëf, foto: Gouwenaar, Wikimedia

Dag 7: Dokkum – Leeuwarden (afstand ca. 45 km)
Nog een dagje genieten van de Friese natuur, de groene velden, de indrukwekkende luchten en het water. Dokkum uit, fiets je langs de Dokkumer Ee, de trekvaart die de Elfstedenrijders twee keer moeten afleggen. Bij het beroemde houten bruggetje in Bartlehiem stop je natuurlijk even voor een foto. Vanaf Bartlehiem is het nog circa 10 kilometer fietsen naar Leeuwarden. De fietsvakantie zit erop, maar er is nog genoeg tijd om Leeuwarden beter te leren kennen. Ontdek bijvoorbeeld het geboortehuis van Mata Hari, een kattencafé, beklim de scheve Oldenhovetoren of plof neer op een terrasje om na te genieten van een heerlijke fietsvakantie. Je kunt vandaag ook kiezen voor een kortere route van 27 km.

Dat 8: Vertrek uit Leeuwarden
Na het ontbijt eindigt deze fietsvakantie en reis je op eigen gelegenheid naar huis.

De Rode Klif, het hoogste punt in Gaasterland, foto: Dominicus Johannes Bergsma, Wikimedia

Reviews

Prima reis gehad. Hotels (op een na qua sfeer) ook goed bevallen en de koffers waren elke keer keurig op het adres van bestemming. We hebben prachtig weer gehad dat was een gelukkie :-)

M. Noorderbroek

Mijn cijfer:

8

We hebben genoten, de reis voldeed aan alle verwachtingen! Alle reserveringen klopte en verliepen zonder problemen, complimenten. De koffer bezorging verliep ook keurig volgens afspraak. Complimenten voor de chauffeur. Het hotel in Sneek, de Herberg bij de poort was een prima hotel, echter die staat pal langs een erg drukke weg. Savonds erg veel verkeer, inclusief vrachtverkeer, en dit liep door tot de vroege ochtend. Alles is enkel glas, dus erg gehorig. Hier hebben we niet goed geslapen. Eindigen en starten in Leeuwarden is perfect, grote complimenten voor het WTC hotel. Excellente diner op de 11e verdieping, een hoogte punt.

Lees meer

M. Hogeboom

Mijn cijfer:

8

Reis was prima geregeld, hotels erg divers maar allemaal leuk en goed. Soms lastig om een (leuk) terrasje of koffietentje te vinden, misschien een tip om wat leuke adresje te vermelden? Zeker op bepaalde stukken.

H. Teeuwen

Mijn cijfer:

7

Het was een goede reis met goede en minder goede hotels. Jammer dat er in sommige hotels geen lift was. Ook de fietsroutes waren mooi. De kofferservice was goed verzorgd.

J. Vervoort

Mijn cijfer:

7

Overzicht reis

Prijs Vanaf €834,-
Land Nederland
Regio Friesland
Reisperiode 29 maart - 23 september
Soort reis Fietsvakantie
Type reis Individuele reis
Reisduur 7 nachten
Verzorging Logies/Ontbijt
Vervoer Eigen vervoer
Bagagevervoer Inclusief
Hond toegestaan? Nee
or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?