Fietsvakantie over Duits-Nederlandse Veenroute

8-daagse fietsvakantie over mooie, vlakke fietspaden door het weidse landschap in het grensgebied van Groningen en het Duitse Oost-Friesland

Vanaf €729,-

Foto: Ben Bender, Wikimedia

 • Duitsland/Nederland
 • 21 april - 29 september
 • Fietsvakantie
 • Individuele reis
 • 7 nachten
 • Logies/Ontbijt
Bewaar reis
Prijzen & Boeken
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

8-daagse fietsvakantie over mooie, vlakke fietspaden door het weidse landschap in het grensgebied van Groningen en het Duitse Oost-Friesland

Het Noord Nederlands-Duitse grensgebied werd ooit ontwikkeld door zijn bewoners, die in de heidevelden veennederzettingen bouwden. Vandaar de naam Nederlands-Duitse Veenroute door een eeuwenoud weids landschap begrensd door dijken, de Noordzee en kanalen. Maar ook veel historische dorpen en havenstadjes, zoals vestingstadje Bourtange en de statige Menkemaborg. Na iedere fietsdag staat je bagage weer voor je klaar in het volgende hotel. Zo beleef je een afwisselende, ontspannen en unieke vakantie, niet ver van huis en toch in het buitenland.  Aan het eind van de fietsvakantie vaar je over de Dollard weer terug naar Emden, waar je de fietstocht ook begon.

Prijs | V.a. € 729

 • Prijs per persoon op basis van logies en ontbijt in een 2-persoonskamer
 • Meerprijs 1-persoonskamer € 219,-
 • Seizoentoeslagen van toepassing, zie boekingsformulier
 • Optioneel: huurfiets € 99, ebike € 259
 • Aankomst op zondag tussen 21 april en 29 september
 • Boekingskosten € 25 per boeking
 • Calamiteitenfonds € 2,50,- per boeking, SGR Publieksbijdrage € 5,-

Inclusief:

 • 7 overnachtingen in kamers met douche/wc
 • 7 keer ontbijt
 • Bagagevervoer van hotel naar hotel (max. 20 kg)
 • Persoonlijke ontvangst en uitleg van de route
 • GPS-routes
 • Een uitvoerige routebeschrijving (Duits- of Engelstalig)
 • Service-hulplijn

Niet inbegrepen:

 • Heen- en terugreis Nederland
 • Veerboten
 • Overige maaltijden
 • Verzekeringen
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Toeristenbelasting of Kurtaxe (ter plaatse te voldoen)

Naast weidse landschappen is er veel te genieten onderweg van bezienswaardigheden, zoals hier in vestingstadje Bourtange

Omschrijving 8-daagse Fietsvakantie over Duits-Nederlandse Veenroute

In Oost-Friesland en Groningen kun je heerlijk fietsen, zeker als je houdt van goede fietspaden en een vlak parcours. Er is in de wijde omtrek namelijk geen heuvel van betekenis te bekennen. Je fietst over geasfalteerde en geplaveide fietspaden of rustige (land)wegen. De route is zeer geschikt voor beginners en fietsgroepen.

Service, vervoer en tips
Je reist op eigen gelegenheid naar Emden, dat op zo’n 275 kilometer van Utrecht ligt. Openbare parkeergarage in Emden voor ongeveer € 35  per week. Op korte afstand van het hotel kun je in zijstraatjes ook gratis parkeren. Op voorhand een parkeerplek reserveren is niet mogelijk. Per internationale trein is Emden ook bereikbaar. Kijk voor meer informatie op NS Internationaal.

Het is handig om in een kleine rugzak of fietstas voldoende water en proviand mee te nemen. Laat je vooraf informeren over het weer en pas je kleding hierop aan.

*Bij onvoldoende beschikbaarheid wordt een alternatief adres gereserveerd in dezelfde categorie. Dit kan ervoor zorgen dat de route eventueel iets afwijkt.

Je komt verschillende sfeervolle havens tegen, zoals hier de haven van Emden, foto: Pikist

Programma Fietsvakantie over Duits-Nederlandse Veenroute

Dag 1: Aankomst in Emden
Je reist op eigen gelegenheid naar Emden dat op 275 kilometer van Utrecht ligt. Het is de meest westelijke havenstad van Duitsland. Zorg dat je vroeg aankomt, zodat je voldoende tijd hebt om de historische binnenstad, de oude binnenhaven en de imposante gebouwen te bekijken. Je kunt ook een rondvaart door de grachten maken. In de haven liggen klassieke schepen, en als je van vis en schelpdieren houdt moet je hier zeker de haring of de garnalen proeven. In de namiddag ontvang je een briefing over de reis en, indien geboekt, de huurfietsen.

Dag 2: Emden – Leer, afstand ca. 35 kilometer
Geniet van je eerste fietsdag over mooie fietspaden van Emden naar het dorpje Petkum. Hier neem je de veerboot (niet inbegrepen in de prijs) naar Ditzum, waar je zeker een bezoekje moet brengen aan de vishaven. Langs de rivier de Eems fiets je via Jemgum naar Leer. Ontdek het mooie oude centrum van deze stad met maritieme flair. In het voetgangersgebied van het centrum vind je leuke winkels.

Dat de regio geliefd is bij fietsers bewijst deze foto van de dijk bij Ditzum, waar de veerboot vaart, foto: Frank Vincentz, Wikimedia

Dag 3: Leer – Papenburg, afstand ca. 35 kilometer
Van Leer fiets je vandaag naar Papenburg. Waar vroeger turf werd gegraven en de scheepvaart een belangrijke rol speelde, worden tegenwoordig in ‘s werelds grootste droogdok, bij rederij Meyer,  cruiseschepen, veerboten, gastankers en passagiersschepen gebouwd. Als je een kijkje wilt nemen bij dit indrukwekkende bedrijf, raden we aan om vooraf een afspraak te maken.

Dag 4: Papenburg – Stadskanaal, afstand ca. 55 kilometer
Direct na Papenburg steek je de grens over en ben je in de provincie Groningen. Na enkele kilometers passeer je Westerwolde waar je langs de Bourtange komt, die van 1593 en 1851 een belangrijke vesting was. Aan het eind van de vorige eeuw is Bourtange in oude glorie hersteld en zeker een bezoek waard, voor je doorfietst naar Stadskanaal. Een wandeling langs de oevers van het gelijknamige kanaal vormt  een heerlijke  afsluiting van de dag.

Vestingstadje Bourtange op de grens van Groningen en Oost-Friesland moet je gezien hebben, foto: Ioana Balsan, Pexels

Dag 5: Stadskanaal – Groningen, afstand ca. 45 kilometer
Door bossen, over heide en veenlandschappen, fiets je door de provincie Drenthe. Door idyllische dorpjes fiets je naar Zuidlaren – het dorp dat iedereen kent van Berend Botje. Met zeven brinken, een kerk waarvan het oudste deel uit de dertiende eeuw stamt en prachtige Saksische boerderijen is het een goede plek voor een tussenstop. Je fietst vervolgens een stukje langs het Paterswoldse meer en dan kom je aan in Groningen, het einddoel van vandaag. Deze levendige studentenstad biedt veel vertier. Breng een bezoek aan het Groninger Museum, maak een stadswandeling of beklim de 311 treden van ‘d’Olle Grieze’ ofwel de Martinitoren voor een schitterend uitzicht over Stad en Ommeland.

Dag 6: Groningen – Delfzijl, afstand circa 60 kilometer
Je verlaat Groningen en de reuring van de stad maakt plaats voor rust en stilte. In het noorden van de provincie kom je bij Uithuizen met de prachtige Menkemaborg, dat tegenwoordig eigendom is van het Groninger Museum. De borg geeft een mooi beeld van het leven van Groningse adel in de 17e en 18e eeuw. In de eveneens 18e eeuwse tuin vind je een uniek, origineel doolhof. Van Uithuizen fiets je, deels over de dijk langs de Eems, naar Delfzijl het einddoel van vandaag.

Menkemaborg, foto: Baykedevries, Wikimedia

Dag 7: Delfzijl – Emden, afstand circa 50 kilometer (optie 1)
Om terug te keren in Emden zijn er twee mogelijkheden. Optie 1: Fietstocht vanuit Delfzijl langs de Dollard naar Ditzum, korte overtocht per veerboot (niet inbegrepen) naar Petkum en fietstocht naar Emden. Optie 2: per boot (niet inbegrepen) vanuit Delfzijl naar Emden. De veerboot van Delfzijl naar Emden vaart elke woensdag, vrijdag en zaterdag van juni tot augustus en elke woensdag en zaterdag in mei en september. Vertrek Delfzijl om 10:50 en 16:50 uur, reistijd ongeveer 1:15 uur.

Dag 8: Vertrek uit Emden
Na het ontbijt eindigt deze fietsvakantie.

Vogelkijkhuis aan de Dollard, foto: Max Pixel

De route op de kaart

 

 

 

Overzicht reis

Prijs Vanaf €729,-
Land Duitsland/Nederland
Regio Oost-Friesland/Groningen
Reisperiode 21 april - 29 september
Soort reis Fietsvakantie
Type reis Individuele reis
Reisduur 7 nachten
Verzorging Logies/Ontbijt
Vervoer Eigen vervoer
Bagagevervoer Inclusief
Hond toegestaan? Nee
or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?