Fietsvakantie Pieterpad kompleet van Pieterburen naar Maastricht

11-daagse Fietsvakantie over de gehele 500 kilometer lange route langs het Pieterpad door de afwisselende landschappen van de Waddenzee in het noorden tot de Pietersberg in het zuiden

Vanaf €1129,-

Foto: geheugenvandrenthe

 • Nederland
 • 1 april - 21 september
 • Fietsvakantie
 • 10 nachten
 • Logies/Ontbijt
Bewaar reis
Prijzen & Boeken
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

11-daagse Fietsvakantie over de gehele 500 kilometer lange route langs het Pieterpad door de afwisselende landschappen van de Waddenzee in het noorden tot de Pietersberg in het zuiden

Deze unieke fietsvakantie voert je in 9 fietsdagen over het 500km lange Fietserspad vanaf de Waddenzee bij het Groningse Pieterburen tot aan de Pietersberg nabij Maastricht. De fietsroute volgt zo getrouw mogelijk het befaamde langeafstandspad Pieterpad door de provincies Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant en Zuid-Limburg. Met een waaier aan verschillende landschappen, uiteenlopende natuurgebieden, dialecten en levensstijlen. Een unieke manier om van het oosten van ons land beter te leren kennen. Gemiddeld fiets je tussen de 45 en 70km per dag en overnacht je in 3*** en 4****hotels in vaak historische steden. En zonder bagage, want die staat elke dag alweer voor je klaar in het volgende hotel.

Prijs | € 1129,-

 • Prijs per persoon op basis van logies en ontbijt in een 2-persoonskamer
 • Toeslag voor een 1-persoonskamer € 538,-
 • Optioneel: ‘valet-parking’ service, uw auto wordt van Pieterburen naar Maastricht gebracht € 528,- per auto (voorwaarden van toepassing)
 • Optioneel: extra nacht in Maastricht obv logies/ontbijt en een 2-persoonskamer € 84,-
 • Boekingskosten € 25,- per boeking
 • Calamiteitenfonds € 2,50,- per boeking, SGR Publieksbijdrage € 5,-
 • Aankomst op donderdag, vrijdag en zaterdag vanaf 1 april tot en met 21 september 2024
  (let op: deze reis kan niet lastminute worden geboekt. houd minimaal 14 dagen aan tussen de dag van boeken en uw gewenste startdatum)

Inclusief:

 • 10x overnachting in een 3- of 4-sterrenhotel
 • 10x ontbijt(buffet)
 • Bagagevervoer van hotel naar hotel
 • Routebeschrijving
 • GPS Routes
 • Toeristische informatie voor onderweg
 • Toeristenbelasting
 • Gratis parkeren

Niet inbegrepen zijn:

 • Heen- en terugreis
 • Overige maaltijden, zowel voor de lunch als diner zijn er mogelijkheden in overvloed

Omschrijving 11-daagse Fietsvakantie Pieterpad kompleet van Pieterburen naar Maastricht

Deze Fietsvakantie start in Pieterburen waar je op eigen gelegenheid naartoe reist. Met de trein reis je naar station Wimsum. Ben je met de auto kun je die gratis parkeren bij het hotel. Elke morgen lever je de bagage  voor 10 uur af bij de receptie van het hotel zodat die naar het volgende hotel kan worden gebracht. De hele route fiets je zoveel mogelijk over fietspaden en landelijke wegen met een enkele uitzondering rond de steden. Je ontvangt een uitgebreide routebeschrijving en kaartmateriaal. Overnachten doe je in 3- of 4-sterren hotels allen centraal gelegen in de historische plaatsen. We raden je aan een kleine rugzak of fietstas mee te nemen voor proviand onderweg en eventuele inkopen.

TIPS VOOR HEEN EN TERUGREIS | Reis je met de trein kom dan naar de startplaats Pieterburen (Station Winsum). Op de terugweg is de afstand van het NH Hotel in Maastricht naar het dichtstbijzijnde Station een paar honderd meter.

Kom je met de auto dan kun je die gratis parkeren bij het starthotel in Pieterburen. Terug naar de auto kan met de trein van Maastricht terug naar Pieterburen (Winsum) en de reistijd ± 5uur. Of maak gebruik van de optie “valet-parking’ service”, waarbij je auto voor € 528,- wordt opgehaald in Pieterburen en afgeleverd bij het hotel in Maastricht. (er zijn specifieke voorwaarden van toepassing)

OVERNACHTEN ONDERWEG* | Pieterburen – Gastenverblijf Waddenhoes | Zeegse – Fletcher Hotel De Zeegser Molen**** | Coevorden – Hotel Talens*** | Hellendoorn – Fletcher Hotel Restaurant Hellendoorn*** | Almen – Hotel Landgoed Ehzerwold*** |    Fletcher de Gelderse Poort**** |  Boxmeer, Hotel de Baronie****  | Venlo – Bilderberg Hotel de Bovenste Molen**** | Sittard, Merici Hotel****  | Maastricht, NH Hotel**** |

*Bij onvoldoende beschikbaarheid wordt een alternatief adres gereserveerd in dezelfde categorie. Dit kan ervoor zorgen dat de route eventueel iets afwijkt.

Foto: Antrania, Pixabay

Foto: Antrania, Pixabay

Programma Fietsvakantie Pieterpad kompleet van Pieterburen naar Maastricht

Dag 1: Aankomst Pieterburen
Je komt op eigen gelegenheid naar Pieterburen, de plaats waar het Pieterpad officieel begint. Als je op tijd aankomt kun je nog een bezoek brengen aan het beroemde zeehondencentrum of een wandeling maken naar de zeedijk met uitzicht over de Waddenzee. Je overnacht deze eerste dag in het dorp aan de Hoofdstraat in Gastenverblijf Waddenhoes, op een steenworp van het zeehondencentrum.

Dag 2: Pieterburen – Zeegse (56 km)
Na ontbijt start je op de fiets voor een tocht door het Groningse Wierdenland, een vlak landschap dat wordt doorsneden door kreken en dorpjes die wat hoger op de wierden liggen. De route voert je langs het Reitdiep om uit te komen in de historische binnenstad van Groningen, met zijn fraaie monumenten en de stedelijke gezelligheid van een studentenstad. Al in de stad volg je de oevers van de Drentsche Aa, die je tijdens de rest van de tocht telkens zal zien opduiken. Je geniet van de prachtige natuur en het fraaie landschap rond het Paterwoldsemeer, in het Noordlaarderbos en op de Hondsrug. De dag eindigt in het typische esdorp Zeegse, dat deel uitmaakt van het Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentse Aa.

Landschap Drentse Aa, foto: Gertjan van Noord, Flickr

Dag 3: Zeegse – Coevorden (78 km)
Vandaag wordt een Drentse dag met als begin een tocht langs de ‘velden’ zoals het Ballooërveld en de heide  rond Gieten en Grolloo. Het zijn afgelegen, woeste gronden met heide en bossen, die alsmaar mooier lijken te worden. Na Rolde, voormalig hoofddorp van Drenthe, passeer je twee hunebedden. De ruim 20 meter hoge Rolderrug voert je door het ‘Hart van Drenthe’, een 5000 hectare groot natuurgebied met bossen, heidevelden, vennen. en kronkelende beken. Na ‘De Kielse Keien’ gaat het verder naar het Schoonoordse Openluchtmuseum van Ellert en Brammert, die de hoofdrol spelen in een volksverhaal uit 1660. Dan door het bosrijke Sleenerzand, waar je op zoek kunt gaan naar ‘De Papeloze Kerk’ en ‘De Galgenberg’. Na het idyllische esdorp Den Hool stop je nog even in Dalen bij het ‘Driftplein’, het noordelijkste kunstwerk van de ‘Kunstwegen’ route. Vanuit hier is het niet ver meer naar Coevorden, waar je de nacht doorbrengt in het informele Hotel Talens in het historische centrum van de stad.

Dag 4: Coevorden – Hellendoorn (61 km)
Deze laatste dag fiets je verder langs de ‘Kunstwegen’ route, de langste laan van hedendaagse beeldende kunst in West-Europa. Over smalle weggetjes fiets je door het dal van de meanderende Overijsselse Vecht. Je komt door statige beukenlanen, langs wuivend rietkragen, en door houtwallen rond historische boerderijen. Je komt door het fraaie esdorp Rheeze met zijn authentieke brink. Even verder in het gezellige Ommen kun je neerstrijken voor  koffie en een laatste blik over de Vecht. Voorbij het fraaie Huize Het Laer verandert het landschap en begin je aan een klim over de Archemer- en Lemelerberg, een 78 meter hoge bult in het verder vlakke land. Geniet hier van de uitzichten en de afwisseling van zandvlaktes, heide, jeneverbessen en bossen. Nog even een vlak stuk en dan als laatste over de Hellendoornse berg naar het ‘IJsdorp’ Hellendoorn, waar je overnacht.

Het centrum van Coevorden, foto: Ben Bender, Wikimedia

Dag 5: Hellendoorn – Almen (45 km)
Eerst wat eenvoudig klimmen en dalen naar de levendige textielstad Nijverdal. Dan door het grootste, droge heidegebied van Europa: de Sallandse heuvelrug, leefgebied van bijzondere vogels zoals roodborsttapuit, nachtzwaluw en het iconische korhoen. Over de golvende,
slingerende paadjes is het heerlijk fietsen. Geniet van weidse uitzichten en bezoek op de Holterberg het natuurmuseum met zijn unieke diorama’s. Na Holten begint de feodale Graafschap: een historisch, bosrijk landschap in vorige eeuwen vormgegeven door de adel. Nabij het fraaie 18e eeuwse Huis Vervolde, met zijn smaakvolle theetuin, ga je op zoek naar de dikke boom, een 450 jaar oude eik. Je passeert het Twentekanaal en arriveert in Almen, een rustiek dorpje in de Achterhoek en bekend door de gedichten van de dichter Staring.

Dag 6: Almen – Millingen aan de Rijn/Ooij (ca 69 – 81 km)
Eerst met een zelfbedieningspontje over de Berkel en dan even Huize Enzerinck bewonderen voorje het 8-kastelendorp Vorden binnen fietst. Via een prachtig fietspaadje naar kasteel Vorden, een imposant middeleeuwse bouwwerk met een gezellige theetuin. Dan verder door het hier zo karakteristieke coulissenlandschap van bosjes, bomenlanen, kleine akkers en weidevelden, gescheiden door houtwallen. Bewonder het 18e eeuwse Huis de Kiefskamp in Lodewijk XVI-stijl en Huis ‘t Zelle, met haar unieke, 18e eeuwse lanenstelsel. Na Zelhem, met zijn oudheidkundig museum Smedekinck, doemt na enige tijd in de verte het heuvelachtige Montferland op. Fiets door het hoge Bergherbos om vervolgens na het Duitse plaatsje Elten af te dalen naar de Gelderse Poort, de bijzondere plek waar de Rijn de stuwwal heeft doorbroken. Door de waterrijke Ossenwaard en de nieuwe, vogelrijke natuur van Revensweert, bereik je tenslotte de brede rivier. Een fietsveerpontje brengt je naar de overkant, naar Millingen aan de Rijn.

Tussen Millingen en Venlo, foto: ritzotencate, Flickr

Dag 7: Millingen aan de Rijn/Ooij – Boxmeer (45 – 58 km)
Deze laatste fietsdag trek je verder door de ruige natuur van de Millingerwaard en het fraaie, fotogenieke Ooyse polderland met zijn grazige weiden, dijkjes, strangen en wielen. Maak een vroege stop in de bloemrijke Millinger theetuin of strijk wat later neer op het gezellige terras van Oortjeshekken. In de verte verschijnen de contouren van de Nijmeegse stuwwal en weet je dat het klimmen en dalen wordt over de ‘zeven heuvelen’ om ‘wijndorp’ Groesbeek te bereiken. De Canadese erebegraafplaats, het Bevrijdingsmuseum en de replica van een geallieerde glider op Klein Amerika herinneren je hier aan de laatste bloedige dagen van de Tweede Wereldoorlog. Door het schitterende Zevendal daal je tenslotte af naar de Maasvallei, waar je vlak voor het levendige Gennep de ruïne van het historisch Genneperhuis, een oude vesting aan de monding van de Niers in de Maas kun bewonderen. Vanuit hier is het niet ver meer naar Boxmeer waar je overnacht

Dag 8: Boxmeer – Venlo (56 km)
Je eerste fietsdag voert je om te beginnen door het Maasheggengebied, het oudste cultuurlandschap van Nederland met een mozaiek van weilandjes omzoomd door oude bomen en heggetjes, waar in het voorjaar de mei- en sleedoorn bloeit. Dan fiets je  verder langs fraaie boerendorpjes en door bossen van Landgoed Geijsteren met zijn verscholen Willibrorduskapel, die al sinds de 17e en 18e eeuw een geliefd pelgrimsoord is. Evenals het bedevaartsplaatsje Tienray, met zijn replica van de Lourdesgrot. Het leidt geen twijfel  dat je in het katholieke zuiden bent. Na het rozenstadje Lottum brengt een pontje je naar de andere oever van de Maas. Hier kun je de kapel  bezoeken van Onze Lieve Vrouw van Genooi, de beschermheilige van het nabije Venlo. Deze oude Hanzestad, gelegen op de overgang van laagland naar heuvelland, is je eindbestemming voor vandaag. Zorg dat je op tijd bent voor een wandeling over de gezellige Maasboulevard of door de historische binnenstad.

Willibrorduskapel bij Geijsteren, foto: Romaine, Wikimedia

Dag 9: Venlo – Sittard (71 km)
De dag begint met een rit over de Jammerdaalse heide. Het verhaal gaat dat die zijn naam dankt aan het gejammer van Ceasars soldaten, die hier door Ambiorix in de pan werden gehakt. De eeuwenoude kleiputten met hun steile oevers vormen een eldorado voor de zeldzame dieren als rugstreeppad en oeverzwaluw. Je fietst over de Prinsendijk, die niet alleen een geologische grens vormt maar bovendien ooit deel was van de oude Romeinse heirbaan en in 1944 van de Duitse Maas-Roersstelling. Na de bossen rond de beek de Swalm bereik je het imposante kasteel van Hillenraad. Een heerlijk golvend fietspad voert je vervolgens over de Melickerheide, deel van het terrassenlandschap van Nationaal Park de Meinweg met droge duinen en drassige moerassen. Nabij de meanderende Roer passeer je de hogerop gelegen Basiliek van H.H. Wiro, Plechelmus en Otgerus. De oude kloosters in Sittard’s centrum zijn het einddoel, maar stop eerst nog wel even bij de indrukwekkende, Middeleeuwse kasteelruïne van Montfort.

Dag 10: Sittard – Maastricht (45 km)
De laatste etappe voert door het glooiende Limburgse heuvelland met zijn snelstromende beken, mergelgrotten, kalkstenen huizen en hier en daar een kapelletje of kruis. De dag begint met de klim van de Kollenberg, de noordelijkste uitloper van de Ardennen. Een steile helling met zeven ‘voetvallen’ voert naar het hoogste punt, naar de 17e eeuwse Sint Rosakapel. Stap af bij Kasteel Gerlach om de beeldentuin te bezoeken en voor een kop koffie bij Burgemeester Quicx in de kloosterhoeve. Tussen Rothem en Geulhem fiets je langs de rand van het weelderige Geuldal. Even later rijd je over de spiksplinternieuwe ‘Groene Loper’ omgeven door ruim tweeduizend lindebomen de historische binnenstad van Maastricht binnen. De route volgt weliswaar een paar mooie, oude straten, maar het is echt de moeite waard om aan het eind van de fietsdag hier nog een wandeling te maken. Maar eerst moet je nog naar de Pietersberg, een plateau ingeklemd tussen het dal van de Maas en de Jeker. Vanuit hier is het niet ver meer naar NH Hotel in Maastricht, waar je nog vandaag overnacht en kunt terugkijken op een prachtige tocht.

Dag 11: vertrek vanuit Maastricht
Na het ontbijt eindigt deze reis. Als je met de trein reist kun je opstappen op het dichtstbijzijnde station in Maastricht. Staat je auto in Pieterburen dan kun je ook per trein vanuit vanuit Maastricht terug naar station Winsum (± 5 uur). Of maak gebruik van de optie “valet-parking’ service”, waarbij je auto voor €350,- wordt opgehaald in Pieterburen en afgeleverd in Maastricht.

Landschap Zuid-Limburg, foto: Frans Berkelaar, Flickr

Reviews

We hebben een geweldige fietsvakantie gehad. Iedere dag door een ander landschap en overnachten in leuke, speciale hotels. In de hotels genoten van heerlijke maaltijden. Het enige min puntje vonden wij de tocht door Drenthe. De route gaat alleen maar door het bos en niet door de leuke dorpjes van Drenthe.

Lees meer

M. Alsema Weggemans

Mijn cijfer:

10

Het was een mooie reis. Bij de eerste overnachting had ik een echtpaar ontmoet. Anders was ik alleen dat had het ook niet erg gevonden. Daar heb ik de hele tocht mee samen gefietst. De laatste 2 dagen fietste er ook twee dames mee dat was erg gezellig. Mooie routes en ook heel handig om de routes met te volgen dat werkte prima. Alle overnachtingsplekken waren prima niks op aan te merken!

Lees meer

S. Zuidam

Mijn cijfer:

10

Het was een mooie vakantie. Genoten van wisselende natuur in de provincies. Goede hotels.

W. Jongert

Mijn cijfer:

9

Het is een prachtige route ,wij hadden heel goed weer dus heel fijn. Wij hebben genoten. De routes waren meestal goed te volgen af en toe miste er een bordje of straatnaam ,maar we kwamen er altijd wel uit. De overnachtingen waren top....met luxe ontbijt buffetten. Begrijpelijk dat er een aangepaste route was , goed geregeld.

Lees meer

A. Maas

Mijn cijfer:

9

Over het algemeen zijn we tevreden. Soms zijn de trajecten eentonig en saai met ook soms lange rechte stukken. De hotels waren redelijk tot zeer goed. Fletcher bezuinigt duidelijk op onderhoud.

K. Pit

Mijn cijfer:

7

Overzicht reis

Prijs Vanaf €1129,-
Land Nederland
Regio Groningen, Drenthe, Overijssel, Limburg
Reisperiode 1 april - 21 september
Soort reis Fietsvakantie
Reisduur 10 nachten
Verzorging Logies/Ontbijt
Vervoer Eigen vervoer
Bagagevervoer Inclusief
Hond toegestaan? Nee
or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?