Fietsvakantie Elbe Radweg van Hamburg naar Berlijn

10-daagse fietsvakantie van de Hanzestad Hamburg langs de Elbe, de Havel en de Spree naar hartje Berlijn

Vanaf €1159,-

Foto: adfc.sachsen, Flickr

 • Duitsland
 • 1 april – 31 oktober
 • Fietsvakantie
 • Individuele reis
 • 9 nachten
 • Logies/Ontbijt
Bewaar reis
Prijzen & Boeken
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

10-daagse fietsvakantie van de Hanzestad Hamburg langs de Elbe, de Havel en de Spree naar hartje Berlijn

Tijdens deze 10-daagse fietsvakantie over de Elbe Radweg fiets je van de Hanzestad Hamburg langs de Elbe, de Havel en de Spree tot in het hart van de Duitse hoofdstad Berlijn. Je doorkruist een afwisselend landschap met weidse groene vlaktes, kleine historische stadjes en steeds markante bezienswaardigheden uit de Duitse geschiedenis.

Prijs | V.a. € 1159

 • Prijs per persoon op basis van logies en ontbijt in een tweepersoonskamer
 • Toeslag eenpersoonskamer € 370
 • Bagagevervoer van hotel naar hotel
 • Optioneel: huurfiets € 20 per dag / e-bike € 35 per dag
 • Optioneel: extra nacht in Hamberg in tweepersoonskamer € 90, in eenpersoonskamer € 120
 • Optioneel: extra nacht in Berlijn in tweepersoonskamer € 90, in eenpersoonskamer € 130
 • Boekingskosten € 25 per boeking
 • Calamiteitenfonds € 2,50,- per boeking, SGR Publieksbijdrage € 5,-
 • Aankomst op maandag, woensdag en zondag tussen 1 april – 31 oktober

Inclusief:

 • 9 overnachtingen in 3 sterren hotels met een goed ontbijt en gezellige sfeer
 • Bagagevervoer van hotel naar hotel
 • GPS-routes
 • Uitgebreide reis en route informatie (Engels of Duitstalig)

Niet inbegrepen zijn:

 • Transfer terug naar beginpunt (Per trein Deutsche Bahn bent u in ca. 2 uur terug in Hamburg, sommige treinen ook mogelijk om fiets mee te nemen. Kosten treinkaartje vanaf ca. € 30)
 • Heen- en terugreis vanuit Nederland
 • Overige maaltijden
 • Toeristenbelasting en/of Kurtaxe
 • Verzekeringen

Elberadweg op de kaart

Omschrijving 10-daagse Fietsvakantie Elbe Radweg van Hamburg naar Berlijn

In tien dagen ga je veel zien en beleven: bruisend grootsteeds leven, weidse groene riviervlaktes, kleine authentieke steden en talloze markante herkenningspunten uit de verre en nabije Duitse historie. Zo’n twee derde van je reis volg je de rivier de Elbe, bekend van de Elberadweg, die helemaal doorloopt tot Praag in Tsjechië. Ook de rivieren Havel en Spree zijn je trouwe metgezel terwijl je met elk rondje van je trappers dichterbij het kloppende hart van Berlijn komt. Met een gemiddeld aantal fietskilometer van iets meer dan 42 kilometer per dag over voor het overgrote deel op vlak terrein en verharde paden valt deze fietsroute in de categorie  ‘licht’. In totaal fiets je 424 kilometer in tien dagen.

HAMBURG-BERLIJN-Havelland,-Thommy54,-Wikimedia

Je komt door een grote variatie aan rivierlandschappen, zoals hier het Havelland, waar de rivier de Havel vrij spel heeft. Foto: Thommy54, Wikimedia

Programma 10-daagse Fietsvakantie Elbe Radweg van Hamburg naar Berlijn

Dag 1: Aankomst in Hamburg
Je reist op eigen gelegenheid naar Hamburg wat op ongeveer 450 kilometer rijden van Utrecht is. Je kunt parkeren bij het eerste hotel wat ongeveer € 10 per dag kost (kan niet vooraf gereserveerd worden) of in een parkeergarage voor circa € 12 per dag. Het is mogelijk om per trein te reizen naar station Hamburg. Kijk voor meer informatie op NS Internationaal.
Neem de tijd in Hamburg om de sfeer van Duitslands grootste havenstad goed in je op te nemen. Hamburg telt 1,8 miljoen inwoners en heeft bezienswaardigheden en activiteiten te kust en te keur. Terrassen en winkels, cultuur en vermaak, het imposante stadhuis en de oude Michaelis-kerk. Overnachting in Hamburg.

Dag 2: Hamburg – Lauenburg, ± 55 km                             
Jetzt geht’s los! Je gaat in de pedalen, verlaat Hamburg en al snel ben je in de ‘Elbmarsch’. In dit uitgestrekte natte gebied aan de Elbe is de hectiek van de stad ineens iets van een andere wereld. Het fietspad loopt tot Geesthacht op het tracé van het voormalige spoorlijntje naar Hamburg. De bestemming van deze eerste fietsdag is Lauenburg, het zuidelijkste stadje van Sleeswijk-Holstein. Vanaf de hoge oever, waarop de kleine maar fijne Altstadt als een lint is gedrapeerd, kijk je over de Elbe tot ver in Nedersaksen. Je overnacht in Lauenburg.

Lauenburg aan de Elbe, foto: Dieter G, Pixabay

Dag 3: Lauenburg – Hitzacker, ± 55 km
Tot aan Bleckede heb je de keuze om de etappe van vandaag via de linker- of de rechteroever van de Elbe te laten verlopen. In het kasteel van Bleckede wacht je het Biosphaerium Elbtalaue: een indrukwekkende tentoonstelling over de ‘Auen’ ofwel de riviervlaktes van de omgeving. Even verderop steek je het water over om een fraai stuk rechteroever van de Elbe te verkennen. En dan weer terug om naar Hitzacker te fietsen. Dat doe je via dijkweggetjes met mooi uitzicht op de heuvels in de verte. Je slaapt vannacht in Hitzacker, dat een alleraardigste Altstadt heeft op een eiland direct aan het water. Bewonder de vele vakwerkhuizen, in het bijzonder het Altes Zollhaus uit 1589.

Dag 4: Hitzacker – Wittenberge, ± 75 km
Je mag best wat steviger ontbijten want vandaag staat de in kilometers langste rit op het programma. Je bent inmiddels in de deelstaat Brandenburg aangekomen, waar de Elbe doet wat ze al eeuwen doet, met wijde bochten door het groene landschap meanderen. Je fietst direct op of langs de rivierdijk. In Dömitz kun je een imposante vesting met museum bezichtigen en in Lenzen een met liefde gerestaureerde burcht. Het doel is Wittenberge, in de Prignitz: een oud, vlak cultuurlandschap met bos en hei.

Biospharenreservat Flusslandschaft aan de Elbe bij Hitzacker, foto: Sophie Dorothee, Wikimedia

Dag 5: Wittenberge – Havelberg, ± 42 km
Je laatste volle dag aan de Elbe, waar de wijde vlaktes een ideale broed- en rustplaats zijn voor talloze vogelsoorten. Rühstädt kan zelfs bogen op dertig ooievaarsbroedparen, die zich in dorp gevestigd hebben met hun karakteristieke nesten. Een paar kilometer verderop zie je de Havel uitmonden in de Elbe. Alsof zij geen afscheid kunnen nemen liggen zij eerst nog parallel aan elkaar, maar bij Havelberg ruil je de Elbe definitief in voor de Havel. Van verre zie je de Havelberger Dom al uittorenen boven de oude bisschopsstad waar je hotel staat voor vannacht.

Dag 6: Havelberg – Rathenow, ± 50 km
Havelberg markeert het begin van de Havel-Radweg, het langeafstandsfietspad dat de grillige bochten van de Havel zo goed mogelijk probeert te volgen. De rivier stroomt hier door het natuurpark Westhavelland. De ooibossen zijn het toonbeeld van hoe een ooibos hoort te zijn: op natuurlijke wijze ontstaan langs een rivier en wemelend van planten- en dierenleven. Je gaat op naar Rathenow, een stad waarvan de naam onder andere verbonden is met de optische industrie.  Overnachting in Rathenow.

Potsdam aan de Havel, foto: kai Vogel, Pixabay

Dag 7: Rathenow – Stadt Brandenburg, ± 65 km
Van de bron in het Müritz-Nationalpark in Mecklenburg-Vorpommern tot de monding bij Havelberg knoopt de Havel over 325 kilometer talloze meren aan elkaar. Je doet vandaag veel indrukken op van het waterloopnetwerk dat de Havel gecreëerd heeft. De stad Brandenburg an der Havel is de bakermat van de Markgraafschap Brandenburg, dat in de zeventiende eeuw zijn hoogtijdagen kende voordat het verbonden werd met Pruisen. Je overnacht in de stad, die ook haar naam gaf aan de tegenwoordige deelstaat Brandenburg, en waar je op liefst drie eilanden historische hoogtepunten kunt bekijken.

Dag 8: Stadt Brandenburg – Potsdam, ± 60 km
Vandaag ervaar je nog één keer de afwisseling van de Havel-Radweg. We raden je aan om wat tijd vrij te maken om het stadje Werder in te duiken: het staat bekend om de fruitteelt en heeft een leuk oud centrum. Ideaal om wat langer te pauzeren. Vervolgens ligt de weg voor je open naar de beroemde kastelen Sanssouci en Babelsberg, met hun prinsheerlijke tuinen. Je overnacht in Potsdam.

Je reis eindigt in Berlijn tot waar je de rivier de Spree hebt gevolgd. Hier zie je de Berliner Dom vanaf de Spree. Foto: Schlaier, Wikimedia

Je reis eindigt in Berlijn tot waar je de rivier de Spree hebt gevolgd. Hier zie je de Berliner Dom vanaf de Spree. Foto: Schlaier, Wikimedia

Dag 9: Potsdam – Berlin-Mitte, ± 50 km
Dat je aan het einde van de dag midden in Berlijn bent, daar merk je in de ochtend nog weinig van. Je komt langs de Wannsee, waaraan een groot strandbad ligt dat bij veel Berlijners populair is. Daarachter strekken zich de bossen van Berlin-Grunewald zich uit. Vervolgens ga je over een mooie route langs de Spree op het Regierungsviertel aan. Vlakbij bevinden zich de Brandenburger Tor én de Siegessäule waar je natuurlijk als een echte overwinnaar even poseert met fiets. Je overnacht in Berlijn.

Dag 10: Vertrek uit Berlijn-Mitte
Na het ontbijt zit je fietsvakantie erop. Mocht je auto in Hamburg staan dan zijn er directe treinverbindingen tussen Berlijn en Hamburg. De reis duurt 2 à 3 uur.

Reviews

Alles was prima, zelfs het weer was goed.

H. Russens

Mijn cijfer:

10

Overzicht reis

Prijs Vanaf €1159,-
Land Duitsland
Regio Brandenburg - Sleeswijk-Holstein
Reisperiode 1 april – 31 oktober
Soort reis Fietsvakantie
Type reis Individuele reis
Reisduur 9 nachten
Verzorging Logies/Ontbijt
Vervoer Eigen vervoer
Bagagevervoer Inclusief
Hond toegestaan? Nee

Impressie

[unitegallery gallery1 catid=42]

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?