Huttentocht Mercantour op de grens van Frankrijk en Italië

8-daagse Huttentocht door Parc National de Mercantour en Parco Naturale dell’ Argentera op de Frans-Italiaanse grens van de Zuidelijke Alpen

Vanaf €819,-

Foto: cristianoalessandro, iStock

 • Italië, Frankrijk
 • 1 juli – 15 september
 • Huttentocht
 • Individuele reis
 • 7 nachten
 • Halfpension
Bewaar reis
Prijzen & Boeken
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

8-daagse Huttentocht door Parc National de Mercantour en Parco Naturale dell’ Argentera op de Frans-Italiaanse grens van de Zuidelijke Alpen

In het gebied van de Zuidelijke Alpen, op de grens van Italië en Frankrijk, loopt deze prachtige route. Van hut naar hut wandel je door de natuurgebieden van het Parc National de Mercantour en Parco Naturale dell’ Argentera. In de uitgestrekte bergweides grazen de gemzen, steenbokken, moeflons en dartelen de fluitende marmotten. In dit dunbevolkte gebied vind je vooral rust en stilte. En ’s avonds in de berghutten beleef je de saamhorigheid, de verhalen en de gezelligheid met andere wandelaars. Geniet van de heerlijke uitzichten vanaf de balkonpaden op de Vens-, Rabuons- en Chaffour-meren. De beklimming van de Mont Tenibre, een van de mooiste toppen van de Mercantour (3031 m), is een waar hoogtepunt van deze huttentocht.

Prijs | € 819

 • Prijzen zijn per persoon op basis van half pension in een 2-persoonskamer (eerste en laatste nacht) en op meerpersoonskamers in de hutten
 • Te boeken vanaf minimaal 2 personen
 • Toeslag 1 persoonskamer (in hotel) € 100
 • Boekingskosten € 25 per boeking.
 • Calamiteitenfonds € 2,50,- per boeking, SGR Publieksbijdrage € 5,-
 • Te boeken van 1 juli – 15 september

Inclusief:

 • 2x overnachting in eigen kamer in San Bernolfo
 • 5x overnachting in berghutten op meerpersoonskamers
 • 7x ontbijt of ontbijtbuffet
 • 7x diner/avondmaaltijd
 • GPS-routes
 • Kaart en gedetailleerde routebeschrijving (Engelstalig)
 • Kaarten en Roadbook-app

Niet inbegrepen:

 • Heen- en terugreis naar San Bernolfo
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Drankjes bij de maaltijden
 • Douchemunten in berghutten (tussen €2 en €5)
 • Lunchpakketten (in berghutten ca. €12 pp)
 • Toeristenbelasting; ter plaatse te voldoen

Het seizoen voor huttentochten is kort en de capaciteit in hutten beperkt.
Wil je verzekerd zijn van plek, boek dan zo vroeg mogelijk.

De gezellige refuge in het bergdorpje San Bernolfo, waar je de Huttentocht begint en eindigt. Bijzonder is dat je er in tweepersoonskamers slaapt. Je kunt er ook de auto gedurende de tocht parkeren.

Omschrijving 8-daagse Huttentocht Mercantour op de grens van Frankrijk en Italië

Deze huttentocht begint en eindigt in San Bernolfo. Je wandelt op de grens van Italië en Frankrijk in het gebied van de Mercantour en de Argentera door bossen en bergweides, langs bergmeren over bergpassen en ‘balkonpaden’ met schitterende uitzichten. Je moet een goede conditie hebben, tredvast zijn en geen hoogtevrees hebben.

Service, vervoer & tips: Je reist op eigen gelegenheid naar San Bernolfo (Italië) dat op ongeveer 1348 km van Utrecht ligt. Of reis met de bus of per vliegtuig naar Nice, waar je een auto kunt huren voor de rit (ca. 3 uur) naar San Bernolfo. Kijk of cheaptickets.nl of flixbus.nl voor meer informatie. In San Bernolfo verblijf je de eerste en laatste nacht van deze vakantie in een hotel. De overige dagen overnacht je in eenvoudige berghutten.

Bij onvoldoende beschikbaarheid wordt een alternatief adres gereserveerd in dezelfde categorie. Dit kan ervoor zorgen dat de route eventueel iets afwijkt.

Typisch landschap van natuurpark Mercantour, met zijn vele meren en meertjes, foto: Jacques Dufrenoy, Flickr

Fit genoeg voor deze Huttentocht? Deze huttentocht valt in de categorie 4. Een goede fysieke conditie is vereist, want je loopt tot 6,5 uur per dag. Hoe beter je bent voorbereid, hoe meer je kunt genieten tijdens het wandelen.  Zie categoriebeschrijving Huttentochten

Algemene tips en informatie over Huttentochten

Onderweg op de Huttentocht Mercantour

Goed verzekerd de bergen in (gesponsord)
De beste reisverzekering voor bergwandelaars met complete bergsportdekking sluit je af bij de NKBV.
Meer info en afsluiten

Programma Huttentocht Mercantour op de grens van Frankrijk en Italië

Dag 1: Aankomst in San Bernolfo
Je reist op eigen gelegenheid naar het dorpje San Bernolfo, in de provincie Cuneo, Piemonte. Hier kun je de auto gratis parkeren.

Dag 2: Lago di Laroussa, circa 5 uur wandelen, ↑ 1100 m ↓600 m
Je verlaat het dorp en klimt naar de Passo di Laroussa op 2471 m om het volgende dal te bereiken. Je daalt af in het bovenste dal van de Alpette, waarna je weer omhoog loopt naar het helblauwe Lago di Laroussa. Een mooie plek om even uit te rusten en te genieten van het rustgevende uitzicht. Dan loop je verder naar de idyllische berghut rifugio Migliorero midden tussen de bossen, beekjes en bergmeren, waar je de eerste nacht in de bergen doorbrengt.

De Rifugio waar je aan het eind van de eerste wandeldag overnacht, foto: Paolo Fen, Wikimedia

Dag 3: Passo di Rostagno, circa 5 uur wandelen, ↑ 800 m ↓1300 m
Nadat je de rifugio verlaten hebt, loop je gestaag omhoog naar de Passo di Rostagno. Onderweg passeer je enkele bunkers, overblijfselen van de felle strijd die hier ooit woedde tussen de Fransen en de Italianen. Langs de rifugio Zanotti daal je af tot aan de Passo Sottano delle Scolettas waar het pad weer omhoog voert. Dan daal je geleidelijk weer af naar een eenvoudige berghut waar je overnacht.

Dag 4: Colle di Panieris, circa 5,5 uur wandelen, ↑ 900 m ↓400 m
De dag begint met een steile klim naar de Colle di Panieris. Over de bergkam wandel je door naar de  Pas des Blancs. Bewonder de Arche de la Tortisse, de natuurlijke boog die de elementen hier in het gesteente hebben gehouwen. Dan daal je af naar de refuge de Vens voor de overnachting. Geniet van het onvergetelijke uitzicht over de Lacs de Vens.

Het gebied van de Lacs de Vens, foto: Rene Boulay, Wikimedia

Dag 5: Chemin de l’Energie, circa 6 uur wandelen, ↑ 800 m ↓900 m
Vanuit de berghut daal je af langs de helderblauwe meren van Vens. Je volgt de Chemin de l’Energie, een panoramaweg op hoogte die tijdens het interbellum werd uitgehouwen voor een hydro-elektrisch project. Je bereikt de refuge de Rabuons waar je de komende twee nachten verblijft. Geniet van een lekker drankje en het mooie uitzicht vanaf het terras of bij het meer.

Dag 6: Topbeklimming: Mont Ténibre (3031 m), circa 5 uur wandelen, ↑ 600 m ↓600 m
De Mont Ténibre is een van de mooiste toppen van de Mercantour en mag dus niet ontbreken op deze tocht. Vanuit de berghut loop je naar de Lacs Chaffour en vervolgens naar de Montagnette. Bij de Rabuons-pas bereik je de grenskam tussen Frankrijk en Italië. Voor de top van de Mont Ténibre volg je de kam in westelijke richting. Voel je ‘on top of the world’ en geniet van het unieke panorama over de meren van de Mercantour en Argentera. Je wandelt dezelfde route weer terug naar de hut.

Het letterlijke hoogtepunt van de Huttentocht op de top van Monte Tenibres, foto: ErWin, Flickr

Dag 7: Pas de Colle Longue – San Bernolfo, circa 6 uur wandelen, ↑ 700 m ↓1300 m
Je verlaat de hut en wandelt omhoog naar de Cime de la Valette waar je de Chemin de l’Energie weer oppakt. Dit weinig gebruikte deel van het pad leidt je naar het Lac Lagarot. Via de Pas de Colle Longue, een oude militaire weg, beland je weer in Italië. Langs het meer van San Bernolfo bereik je tenslotte het gelijknamige gehucht waar deze reis begon. Je overnacht in een eigen kamer in Rifugio Dahu de Sabarnui. Geniet van de lokale keuken en kijk terug op een prachtige tocht.

Dag 8: Vertrek
Na het ontbijt eindigt deze huttentocht.

Overzicht reis

Prijs Vanaf €819,-
Land Italië, Frankrijk
Regio Parc National de Mercantour
Reisperiode 1 juli – 15 september
Soort reis Huttentocht
Type reis Individuele reis
Reisduur 7 nachten
Wandelniveau Niveau 4
Verzorging Halfpension
Vervoer Eigen vervoer
Hond toegestaan? Nee
or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?