Huttentocht Oostenrijk door Nationaal Park Gesäuse

9-daagse huttentocht in het Oostenrijkse Steiermark, van hut naar hut door de bergen van 'Natuurpark Gesäuse'

Vanaf €949,-

Foto: Stefan Leitner/TV Gesäuse

 • Oostenrijk
 • 10 juni - 5 oktober
 • Wandelvakantie
 • Individuele reis
 • 8 nachten
 • Halfpension
Bewaar reis
Prijzen & Boeken
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

9-daagse huttentocht in het Oostenrijkse Steiermark, van hut naar hut door de bergen van 'Natuurpark Gesäuse'

Het Nationaal Park Gesäuse in het noorden van Steiermark staat voor machtige kalkbergen en een wilde  ongerepte natuur. De rivier Enns klieft diep door het dal. Deze ‘Universiteit van het Alpinisme’ zoals het gebied ook wel wordt genoemd, met daarin de vele berghutten, herinnert aan de gloriedagen van de bergsport. Door de goed bereikbare hutten met elkaar te verbinden ontstond de Gesäuse Hüttenronde. Wilde wateren en steile rotsen kenmerken een tocht door het adembenemende landschap. Dit is de 9-daagse huttentocht, je kunt ook kiezen voor de 6-daagse variant

Prijs | V.a. € 949,-

 • Prijs per persoon op basis van half pension (1 nacht logies/ontbijt) in een 2-persoonskamer (meerpersoonskamers in de hutten)
 • Toeslag voor een 1-persoonskamer in hotel € 75,-
 • Seizoenstoeslag 1 juli – 31 augustus, zie boekingsformulier
 • Boekingskosten € 25,- per boeking
 • Calamiteitenfonds € 2,50,- per boeking, SGR Publieksbijdrage € 5,-
 • Aankomst dagelijks van 10 juni tot 5 oktober

Inclusief:

 • 2x overnachting in comfort 4* hotel
 • 6x overnachting in berghutten (meerpersoonskamers/matratzenlagers)
 • 8x ontbijt(buffet)
 • 7x diner / avondmaaltijd (in Mödliungerhütte is avondmaaltijd voor eigen rekening)
 • GPS-routes
 • Gedetailleerde reisbeschrijving, routekaart en etappebeschrijving (Engelstalig)
 • Gratis parkeerplaats in Admont
 • Lokale 12-uur hulplijn (Trail hotline)

Niet inbegrepen:

 • Heen- en terugreis Nederland
 • Lunchpakketten
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Toeristenbelasting; ter plaatse te voldoen

Het seizoen voor huttentochten is kort en de capaciteit in hutten beperkt.
Wil je verzekerd zijn van plek, boek dan zo vroeg mogelijk.

Uitzicht over National Park Gesäuse, foto: Stefan Leitner, TV-Gesäuse

Omschrijving 9-daagse Huttentocht door Nationaal Park Gesäuse

Deze huttentocht begint en eindigt in Admont in het noordoosten van Oostenrijk. Admont ligt midden in de Ennsteiner Alpen en is een paradijs voor iedere bergliefhebber. Het Nationaal Park Gesäuse ligt tussen Admont en de oude mijnwerkersstad Hieflau. In het park leven vele soorten vogels, gemzen, marmotten, reeën en herten. Ook bloeien er wel 50 soorten orchideeën. Het is van oudsher ook een van de meest geliefde bergklimgebieden van Oostenrijk waardoor de huttendichtheid groot is. Door een aantal hutten met elkaar te verbinden, ontstond de Gesäuse Hüttenrunde. Een tocht voor ervaren bergwandelaars.

Deze wandeling, waarbij je zelf je bagage draagt, voert over groene bergweides, bergpassen met goede paden, soms wat steiler, door de ongerepte natuur van hut naar hut. Je moet over een goede conditie en tredzekerheid beschikken en geen last hebben van hoogtevrees.

Service, vervoer & tips
Je reist zelf met de auto of de trein naar Admont dat ongeveer 1000 km van Utrecht ligt. De internationale trein rijdt naar Salzburg, vanwaar je met de bus of lokale trein verder reist naar Admont. Kijk voor meer informatie op NS International. In Admont verblijf je de eerste en laatste nacht in een comfort hotel. De auto kun je (onbewaakt) bij het hotel of de omgeving parkeren. Tijdens de wandeldagen slaap je op meerpersoonskamers of matratzenlagers in berghutten.

Fit genoeg voor deze huttentocht?
Deze huttentocht valt in de categorie 3/4. Een goede fysieke conditie is dus belangrijk, want je loopt tot 6 uur per dag met bagage en op hoogte. Hoe beter je bent voorbereid, hoe meer je kunt genieten tijdens het wandelen.  Zie categoriebeschrijving Huttentochten

Algemene tips en informatie over Huttentochten

Bij onvoldoende beschikbaarheid wordt een alternatief adres gereserveerd in dezelfde categorie. Dit kan ervoor zorgen dat de route eventueel iets afwijkt.

Een zeldzaam mooi doorkijkje in National Park Gesäuse, foto: Andreas Hollinger/Nationalpark Gesäuse

Goed verzekerd de bergen in (gesponsord)
De beste reisverzekering voor bergwandelaars met complete bergsportdekking sluit je af bij de NKBV.
Meer info en afsluiten

Programma Huttentocht door Nationaal Park Gesäuse

Dag 1: Aankomst in Admont
Je reist zelf met de auto of de trein naar Admont, Oostenrijk. Admont ligt midden in de Ennsteiner Alpen en is een paradijs voor iedere bergliefhebber. Als je op tijd bent, kun je een bezoek brengen aan het Benedictijner klooster en de indrukwekkende kloosterbibliotheek.

Dag 2: Admont – Mödlinger Hütte, ca. 5-6 uur wandelen, afstand ca. 14,4 km, 1237 m, 360 m
De tocht begint in het centrum van Admont, tegenover het klooster. Je verlaat het stadje via verharde wegen, langs klaterende beken over groene weides tot je bij de Klinkehütte bent. Een prima plek om even uit te rusten en aan de hoogte te wennen. Voorbij de hut loopt het pad oostwaarts naar de Kalblinggatterl en is het nog iets meer dan 2 uur naar de Mödlingerhut. Op de groene alpenweides van de Flitzenalm heb je een prachtig uitzicht op de Admonter Reichenstein (2251 m). De steile zuidwant van deze gigant werd pas in 1873 voor het eerst bedwongen. Over steile paden en door bossen, bereik je tenslotte de Mödlingerhut (1523 m) op de Treffneralm. In deze knusse hut, met prachtig uitzicht op de pieken van de Grossen Ödstein, Admonter Reichenstein en Sparafeld, breng je de eerste nacht door.

Een van de hutten waar je overnacht is de Mödlingerhut, foto: Stefan Leitner, TV-Gesäuse

Dag 3: Mödlinger Hütte – Hesshütte, ca. 5-6 uur wandelen, afstand ca. 13,2 km, 950 m, 770 m
Na een gezond bergontbijt verlaat je de Mödlingerhütte en wandel je naar het bergbeklimmersdorp Johnsbach. Het kruist de weg door het bos en wordt steeds steiler. Je komt langs het Johnsbacher Bergsteigerfriedhof, waar vele bergbeklimmers begraven liggen. Na Kölbwirth, voorbij de waterval, volg je het steile pad richting de Hesshut. Na een tijdje wordt het terrein vlakker en wandel je ontspannen door lariksbossen en over alpenweides naar de hut. De Hesshütte ligt aan de voet van de Hochtor, met 2369 m de hoogste berg van de Ennstaler Alpen.

Dag 4: Hesshütte – Ennstalerhütte, ca. 7-8 uur wandelen, afstand ca. 18,9 km, 1230 m, 1383 m
Vandaag loop je door het wildromantische Hartelsgraben langs de Ennsrivier naar de oudste hut van de Gesause, de Ennstalerhutte. Dit is het Gesause-gevoel, zo midden in de ongerepte natuur. Via de kronkelende haarspeldbochten bereik je de Hochscheibenalm. Nu moet je nog zo’n 800 meter omhoog om de Tamischbachturm te bedwingen; een van de meest imposante toppen van de Gesäuse. Vanaf de top daal je weer af door het bos en open velden naar de Ennstalerhütte. Op het bijzondere terras, waarbij het lijkt alsof je in de loge van de schouwburg zit, kun je bijkomen van een geweldige wandeldag. En vooral genieten van het schouwspel.

De wild stromende rivier de Enns, foto: Stefan Leitner, TV-Gesäuse

Dag 5: Ennstalerhütte – Haindlkarhütte, ca. 5-6 uur wandelen, afstand ca. 14,7 km, 602 m, 1028 m
Vanuit de Ensstalerhut wandel je na het ontbijt weer bergafwaarts naar Gstatterboden, waar zich het bezoekerscentrum van het Gesäuse Nationaal Park bevindt. Via een pad met schitterende uitzichten op de Enns en de Hochtor bereik je daarna Weidendom. Een pauze in dit levende bouwwerk is de moeite absoluut waard. Dwaal door een labyrint  van beukenhagen in de vorm van een menselijke voetafdruk. De natuur en de bescherming daarvan staat hier centraal. Weer op het pad,  volg je de borden naar de Haindlkarhütte. Naarmate je dichter bij de Hochtor komt, wordt het pad smaller en ruiger. De Haindlkarhut is misschien wel de meest rustieke hut in de Gesäuse, omgeven door het laatste groen, aan de voet van de imposante Hochtorgroep. Geniet van een traditionele maaltijd en een onvergetelijke zonsondergang.

Dag 6: Haindlkarhütte – Admonter Haus, ca. 4 uur wandelen, afstand ca. 8,1 km, 864 m, 512 m
Over het pad dat je gisteren naar boven liep, daal je zo’n 550 meter af naar de parkeerplaats. De shuttletaxi brengt je in een kwartier naar het tweede deel van de etappe, de klim van de Buchauerpas naar het Admonter Haus. Over graslanden en door bossen, kom je in een uitgestrekte, boomloze alpenweide. Over een steilere kam, bereik je tenslotte de Graberalmhaus. Een ideale plek om wat te drinken en uit te rusten alvorens je de laatste klim naar Admonter Haus begint. In deze hoogste hut van de Gesäuse (1723 m) heb je het beste uitzicht van de Admont, om volop van te genieten.

Adembenemende sterrenhemel boven de hutten ‘s nachts, foto: Stefan Leitner, TV-Gesäuse

Dag 7:  Admonter Haus – Rohrauerhaus, ca. 5 uur wandelen, afstand ca. 14 km, 641 m, 1053 m
Na het ontbijt verlaat je het Admonter Haus en daal je eerst weer af, door graslanden en berkenbossen naar het schilderachtige plaatsje Hall. Weer verder ga je over de groene bergweides en bospaden tot Mühlau. Voorbij de elektriciteitscentrale van Admont loopt het pad door het bos via de Pyhrgasgatterlpas naar het Rohrauerhaus waar je voor de laatste keer overnacht in een hut.

Dag 8: Rohrauerhaus – Admont, ca. 5-6 uur wandelen, afstand ca. 19,4 km, 233 m, 904 m
Voor de finale van deze 9-daagse huttentocht, wandel je door de wilde ‘Xeis’, zoals de Gesäuse door de locals wordt genoemd, terug naar de bewoonde wereld. Na het laatste bergontbijt, volg je de borden naar de Ardningalm en de Bacheralm. Over bospaden en wandelroutes bereik je de alpenweide onder de Arlingspas. Tenslotte loop je over een fietspad naar Frauenberg. Daar kom je  weer bij de Ennsrivier die je oversteekt bij Mödringsbrücke. Een idyllisch en vlak pad langs de rivier leidt uiteindelijk naar Admont en het hotel.

Dag 9: Vertrek uit Admont
Na het ontbijt in het hotel eindigt deze wandelvakantie in de Gesäuse. Een verlenging van je verblijf is natuurlijk ook mogelijk.

Uitblazen en nagenieten van het imponerende landschap, foto: Stefan Leitner, TV-Gesäuse

Reviews

Een mooie route door een rustig gebied! Een groot pluspunt is dat er amper liften in het gebied zijn, daardoor heb je minder dagjesmensen en heb je de route bijna voor jezelf. Er zaten een aantal pittige stukken in (bergop met flinke stijgingspercentages), maar al met al was de route qua zwaarte heel goed te doen. Er zaten geen stukken in die echt te zwaar of te technisch waren. En, hoe hoger je ging, hoe mooier de route en omgeving. Dus de beloning voor het harde werk was er zeker! Alleen dag 7 viel ons echt tegen. De eerste 8 kilometer van de route was mooi, door de bergweiden, maar de laatste kilometers naar Admond liepen we echt over een vrij saaie, lange en rechte route, waar je vooral door overwoekerd struikgewas liep. Voor de laatste dag is dat jammer, je sluit liever af met een mooie dagetappe. De laatste berghut was overigens een aanrader, een vriendelijke eigenaar en het eten was heerlijk, die hut zou ik er zeker in houden. Maar misschien de laatste etappe wat langer door de bergen laten lopen en via Hall uiteindelijk Admont in? De hutten waren zonder uitzondering goed, zeker nu het door corona iets rustiger is. Het uitzicht bij de Ennstaler Hütte was echt fenomenaal.

Lees meer

A. Rooderkerken

Mijn cijfer:

8

Overzicht reis

Prijs Vanaf €949,-
Land Oostenrijk
Regio Steiermark
Reisperiode 10 juni - 5 oktober
Soort reis Wandelvakantie
Type reis Individuele reis
Reisduur 8 nachten
Wandelniveau Niveau 4
Verzorging Halfpension
Vervoer Eigen vervoer
Hond toegestaan? Nee
or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?