Wandelvakanties Pieterpad vanuit hotels met transfers

7 Wandelarrangementen vanuit vaste hotels met transfers van en naar de dagetappes. Individueel maar met de gezelligheid van wandelliefhebbers

Vanaf €419,-

Foto: Ritzo ten Cate, Flickr

 • Nederland
 • maart - november
 • Wandelvakantie
 • Individuele reis
 • 5 nachten
 • Logies/Ontbijt
Bewaar reis
Prijzen & Boeken
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

7 Wandelarrangementen vanuit vaste hotels met transfers van en naar de dagetappes. Individueel maar met de gezelligheid van wandelliefhebbers

Een comfortabele manier om het Pieterpad te lopen, met 7 aparte wandelvakanties van 3 of 4 dagetappes. Samen dekken ze het gehele Pieterpad, van het Groningse Pieterburen aan de Waddenzee tot aan de Sint-Pietersberg bij Maastricht. Elk arrangement heeft een comfortabel hotel als uitvalsbasis, van waaruit je dagelijks met transfers naar begin- en eindpunt wordt gebracht en gehaald. Het leuke van het concept is dat iedereen op zijn eigen manier en tempo de etappes loopt, maar tijdens de transfers en in het hotel kan optrekken met gelijkgestemden. Voor elke arrangement zijn minimaal 8 en maximaal 30 plekken beschikbaar.

Prijs | vanaf € 419,-

 • Prijzen per persoon op basis van logies en ontbijt in een 2-persoonskamer
 • Toeslagen 1-persoonskamer vanaf € 100,- zie Boekingsformulier
 • Boekingskosten € 19,- per boeking
 • Calamiteitenfonds € 2,50,- per boeking, SGR Publieksbijdrage € 5,-
 • De vakanties gaan door vanaf minimaal 8 deelnemers per startdatum. Mocht een vakantie niet doorgaan dan ontvangt u uw geld retour

Inclusief

 • overnachting in geselecteerde adressen in een kamer met eigen douche/wc
 • ontbijt(buffet)
 • Inclusief transfers naar het beginpunt en vanaf het eindpunt van elke etappe

Niet inbegrepen

 • Overige maaltijden, drankjes, lunchpakketten, entrees
 • Wandelgids Pieterpad deel I, Pieterpad deel II
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Eventuele parkeerkosten ter plaatse
 • Vervoer eerste dag van huis naar het hotel
 • Vervoer laatste dag van hotel naar huis of het volgende hotel (als u meerdere vakanties achter elkaar boekt)
 • Toeristenbelasting (ter plaatse te voldoen ca. € 2,50 per nacht per persoon)

Balloërveld wordt overgestoken op dag 5 van Pieterpad 1, foto: Gertjan van Noord, Flickr

Omschrijving Wandelvakanties Pieterpad vanuit hotels met transfers

Het 492 km lange Pieterpad loopt van Pieterburen aan de Waddenzee tot aan de Sint Pietersberg bij Maastricht. Het is de bekendste en populairste langeafstandswandeling van Nederland. Je loopt de routes via de originele bewegwijzering van het Pieterpad. We adviseren je om het routeboekje Wandelgids Pieterpad deel I, Pieterpad deel II aan te schaffen. Een absolute aanrader, want op de punten waar de markering eventueel ontbreekt of onduidelijk is, biedt het boekje uitkomst.

Service, vervoer en tips: Je reist op eigen gelegenheid naar het hotel van de betreffende vakantie. Het vervoer tussen je overnachtingshotel en het begin/eindpunt van de etappes is inbegrepen. De bus (het busje) vertrekt dagelijks om ca. 9:30 uur vanaf het hotel om je naar het beginpunt te brengen en haalt je om ca. 16:00 uur bij het eindpunt van de route weer op. De exacte tijden worden vermeld in de reisbescheiden.

Voor onderweg: Voor de wandelingen zijn stevige liefst waterdichte schoenen met een goed profiel nodig. Zorg voor bescherming tegen zon en regen en voldoende warme kleding. Houd het weerbericht dagelijks in de gaten en pas je kleding hierop aan en vergeet bij warm weer ook je zwemkleding niet. Neem bidons mee zodat je onderweg genoeg te drinken hebt. Vraag de hotelier bij vertrek of je op die dag een eet- of drinkgelegenheid tegenkomt. Zo niet, laat dan een lunchpakket maken, kosten verschillen per hotel tussen de 7 en 15 euro.

Accommodaties:  Je verblijft in goede 3-sterrenhotels (een keer in een 4-sterrenhotel). Alle kamers beschikken over een bad/douche en toilet. Het verblijf is op basis van logies met ontbijt.

Voorbeeld van een Wierde (heuvel), zoals in Ezinge in Groningen, foto: Hardscarf, Wikimedia

PIETERPAD 1 | 6-daags arrangement van Pieterburen naar Rolde

Dag 1 – Aankomst Groningen
Je reist op eigen gelegenheid naar het hotel in Groningen, je uitvalsbasis voor de komende wandeldagen. Wanneer je met de auto komt kunt je die het beste in Haren (P+R Haren/A28) parkeren en met de bus naar Groningen reizen. Wanneer je op het station bent is het de moeite waard om het stationsgebouw binnen te gaan. De hal, ook wel de ‘kathedraal van het gevleugelde wiel’ wordt als één van de mooiste stationsgebouwen van Nederland beschouwd. Groningen is een bruisende stad met veel steegjes en hofjes. Beklim de 97 meter hoge Martinitoren voor een prachtig uitzicht over de stad of bezoek het forum en zoek het hoogste dakterras van Groningen op. Je verblijft de komende nachten in het Martini Hotel *** in Groningen.

Dag 2 – Pieterburen naar Winsum (circa 12 km)
Pieterburen staat bekend om de Zeehondencrèche. Per jaar komen hier ongeveer 200.000 bezoekers alles te weten over de verzorging en behandeling van zieke en/of aangespoelde zeehonden. Wanneer de dieren voldoende zijn aangesterkt of hersteld worden ze weer vrijgelaten. Vanaf Pieterburen begint het Pieterpad. Je loopt door Het Hogeland; een oud zeekleigebied dat zich kenmerkt door weidse uitzichten, grote boerderijen en karakteristieke wierdedorpen. Een wierde is de Groningse benaming voor de kunstmatige heuvels die ze bouwden om zichzelf en het vee te beschermen tegen het water. Sinds 1880 zijn de dijken langs de zee hoog en veilig. Eenrum is het eerste karakteristieke wierdedorp op uw weg naar het zuiden. De eerste etappe loopt tot Winsum.

Dag 3 – Winsum naar Groningen (circa 19 km)
Vanaf Winsum vervolgt de route door het voormalig Waddengebied met wierden als Garnwerd, Oostum en Wierum. U loopt door een weidelandschap tot aan de rand van de stad Groningen. Tweemaal kruist u het Reitdiep, de 30 kilometer langer rivier die Groningen tot 1877 verbond met de zee. Voorbij het grote Van Starkenborghkanaal ziet u in de verte de Martinitoren al staan. Ten noorden van de stad bevindt zich de Zernike Campus; één van de bekendste en oudste campussen in Nederland. Hier staan gebouwen van de Rijksuniversiteit Groningen, de Hanzehogeschool en een aantal andere instellingen en bedrijven. Aan de rand van het centrum van Groningen ligt het Noorderplantsoen. Bij de aanleg van dit park is gebruik gemaakt van de deels nog bestaande vestinggrachten en wallen. Het oude centrum is omringd met een mooie grachtengordel en heeft prachtige historische gebouwen, oude pakhuizen en verborgen hofjes.

Dag 4 – Groningen naar Zuidlaren (circa 21 km)
Het Pieterpad loopt over de Hoornsedijk de stad uit. Deze bochtige weg is de dijk langs het Hoornse Diep, de plaatselijke naam van de Drentsche Aa. Hier heb je fraaie uitzichten op de Hoornse plas en het Paterswoldse meer. Deze loopt hier samen met het kanaal. Bij Haren loop je langs de rand van stedelijk gebied op de grens van ‘hoger en lager’ en droger en natter land. Voorbij Haren beginnen de eerste zandwegen en het landschap van de zandgronden. De zandgronden zijn de oudst bewoonde landschappen in ons land. Op weg naar Zuidlaren passeer je twee locaties met hunebedden, de oudste sporen van bewoning in Nederland. Karakteristiek zijn naaldhoutbosjes en een heideveenplas. De bouwstijl van boerderijen verandert, je ziet soms strodaken en de boerderijen zijn veel kleiner dan ‘boven’ Groningen. Dicht bij Zuidlaren loop je tussen akkers door, de essen van een historisch landbouwsysteem. De brinken van Zuidlaren waren er onderdeel van.

Dag 5 – Zuidlaren naar Rolde (circa 18 km)
Na Zuidlaren kom je weer bij de Drentsche Aa; een verzamelnaam voor een stel beken die als kameleons door het land slingeren. Steeds als ze een dorp passeren, nemen ze daarvan de naam aan (Gastersche diep, Oudemolensche diep, Schipborgsche diep). Dit beek- en esdorpenlandschap is karakteristiek voor Drenthe en het best bewaarde van West-Europa. Hier bevindt zich de grootste concentratie prehistorische monumenten van ons land; zoals eeuwenoude grafheuvels, hunebedden en galgenbergen. Daarna steek je het Balloërveld over; elke dag graast er een kudde Drentse heideschapen op deze ‘grote stille heide’. De kerktoren van Rolde is al van verre te zien.

Dag 6 – Terugreis, of rustdag met doorreis naar volgende hotel
Na het ontbijt eindigt dit arrangement.

 

Landschap van het dal van de Drentse Aa, foto: Gertjan van Noord

PIETERPAD 2 | 5-daags arrangement van Rolde naar Coevorden

Dag 1 – Aankomst in Odoorn
Je reist op eigen gelegenheid naar Odoorn, waar je verblijft in Hotel De Oringer Marke *** in Odoorn, je thuisbasis voor de komende wandeldagen. Dit hotel ligt in het hart van Odoorn en staat bekend om zijn rust, gastvrijheid en gezelligheid. Odoorn ligt op de Drentse Hondsrug; een uitgestrekte zandrug die als enige gebied in Nederland door UNESCO is benoemd tot Geopark.

Dag 2 –Rolde naar Schoonloo (circa 18 km)
De route start langs een voormalige spoorlijn. Gelijk aan het begin van de route liggen twee grote hunebedden (D17 en D18) vlak bij elkaar. Ook ligt er nog een rij van zwerfkeien, mogelijk oude kransstenen. Hunebedden zijn restanten van graven uit de steentijd en de kransstenen werden hieromheen geplaatst. Vervolgens loop je in het beekdal van de Drentsche Aa, die eerst het Rolder Diep heet en overgaat in het Andersche Diep. Aan weerszijden van de beek lagen “koelanden”, zeer drassige hooilanden. Hierna wachten er uitgestrekte bossen met af en toe moerassige heideplassen. Een deel van dit gebied, het Sparrenbos, is beplant door winkelketen De Spar voor de bouw van een distributiecentrum elders in Drenthe. Voor Schoonloo gaat het pad door de Schoonloër strubben. Dit gevarieerde bos werd regelmatig bezocht door de schaapskudde en doordat ze aan de takken van de jonge boompjes knabbelden, verkregen ze hun opvallende vorm.

Dag 3 – Schoonloo naar Sleen (circa 24 km)
Vanaf Schoonloo loop je weer het bos in. Ongeveer 100 jaar geleden werd de heide met de hand omgespit om er later bomen in te planten. De stenen en keien, ‘flinten’, die werden opgegraven zijn onder andere gebruikt om de boswegen (flintenwegen) te verharden. Heideplassen zijn niet ontgonnen. Sommige stukken van de heide zijn ontgonnen voor akkers. Na het Oranjekanaal loopt het pad door boswachterij Sleenerzand. Het grootste deel van deze etappe voert door het bos. Ter hoogte van Noord-Sleen beginnen de akkers van Sleen. Ook hier is de kerktoren van het dorp een baken.

Dag 4 – Sleen naar Coevorden (circa 21 km)
Sleen is een van de meest authentieke brinkdorpen in Drenthe. Van oorsprong is dit een agrarisch dorp, wat te zien is aan de vele oude boerderijen. Tegenwoordig zijn de meeste verbouwd tot indrukwekkende woonhuizen. Vanuit Sleen loop je zuidelijk Drenthe in. Hier lag vroeger een ontoegankelijk veenmoeras. Het pad volgt oude turfvaarten zoals de Verlengde Hoogeveensevaart. Turfschepen brachten de gedroogde turven als brandstof naar de steden. Vanuit Dalerveen wandel je door een vlak en open landschap richting Coevorden. Dit was vroeger een van de belangrijkste vestingsteden van het land. Coevorden is strategisch gelegen op een zandrug, omringd door veenmoerassen en op de route van Groningen naar Munster. Reizigers waren zo gedwongen door de kasteelstad te trekken. Enkele sporen van dit verleden zijn nog steeds te herkennen in het compacte centrum.

Dag 5 – Terugreis, of rustdag met doorreis naar volgende hotel
Na het ontbijt eindigt dit arrangement.

 

De Sahara bij Ommen, foto: Matthijs Baas, Wikimedia

PIETERPAD 3 | 6-daags arrangement van Coevorden naar Holten

Dag 1 – Aankomst in Ommen
Je reist op eigen gelegenheid naar Ommen, waar je verblijft in Paping Hotel & Spa *** in Ommen, je thuisbasis voor de komende wandeldagen. Het hotel ligt op loopafstand van het treinstation en het centrum is 10 minuten lopen. Ommen ligt in het hart van het Vechtdal en is één van de oudste Hanzesteden van Overijssel. Het is een karakteristiek stadje met kleine straatjes, pittoreske steegjes en een gezellig centrum.

Dag 2 – Coevorden naar Hardenberg (circa 19 km)
Op de route tussen Coevorden en Hardenberg ervaart u bijzondere overgangen in het landschap. Eerst zijn er nog typische boerderijen van de zandgronden met grote bomen. Dan loop je door een omgeving waar het water overheerst. Kanalen en de Overijsselse Vecht vormen een ingewikkeld knooppunt van vaarwegen met sluizen bij de Haandrik. Gramsbergen is het eerste oude centrum van Overijssel op je tocht. De Vecht stroomt in ruime bochten richting Hardenberg en is nooit ver weg van het pad.

Dag 3 – Hardenberg naar Ommen (circa 21 km)
Deze etappe toont veel mooie afwisseling. Vanuit Hardenberg loopt de route verder door het Vechtdal. Hier zijn bijna alle Nederlandse landschappen te vinden. Rheeze is een prachtig bewaard gebleven esdorp, met statige boerderijen rondom de brink. Hierna loopt de route over een hoge oever van de getemde Vecht, wat nu vooral bos is met rechte onverharde wegen. Tussen Stegeren en Junne steek je via een stuw de Vecht over en vervolgens door beboste stuifduinen. Soms kijk je uit over de lager gelegen weiden in de uiterwaarden langs de rivier. Over een landelijke weg bereik je Ommen, een historische handelsplaats en Hanzestad aan de Vecht.

Dag 4 – Ommen naar Hellendoorn (circa 21 km)
Vanaf Ommen loopt het Pieterpad naar het buurtschap Bestmen aan de voet van de Besthmenerberg. Hier begint het landschap te golven. De Regge is hier door de heuvels heen gebroken en liet een hele steile oever na. Dan begint het pad te stijgen naar de hoogste top van de Sallandse Heuvelrug, de Archemerberg. Dit is een stuwwal van ruim 75 meter hoog en ontstaan in de laatste ijstijd. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht. Daarna volgt de tocht over de heuvels. Alleen bij Lemele is een laaggelegen gebied, waar ooit het Overijssels Kanaal door heen is aangelegd. Over de Eelerberg bereik je Hellendoorn.

Dag 5 – Hellendoorn naar Holten (circa 16 km)
Vanuit Hellendoorn wandel je weer omhoog naar de kam van de Sallandse Heuvelrug. Na de spoorlijn en een drukke weg loop je de stilte weer in. Het totale gebied is ongeveer 35 hectare groot en bestaat voornamelijk uit zandverstuivingen, heidevelden en bossen. Je wandelt over een van de kenmerkende heuvels; de Haarlerberg. Daarna daal je weer af langs soms steile paden en loop je door de stilte over beboste hellingen en de oude wegen van de Holterberg naar Holten.

Dag 6 – Terugreis, of rustdag met doorreis naar volgende hotel
Na het ontbijt eindigt dit arrangement.

Het kasteel Vorden, foto: archengigi, Wikimedia

PIETERPAD 4 | 6-daags arrangement van Holten naar Braamt

Dag 1 – Aankomst in Almen
Je reist op eigen gelegenheid naar Hotel Landgoed Ehzerwold *** in Almen, je thuisbasis voor de komende wandeldagen. Het mooie dorpje grenst aan de rivier de Berkel en wordt omringd door verschillende landgoederen en natuurgebieden. Kenmerkend aan dit gebied is het coulissenlandschap; een halfopen landschap wat door de heggen, houtwallen en muurtjes het karakter krijgt van een toneel met coulissen.

Dag 2 – Holten naar Laren (Gld) (circa 15 km)
Vanaf Holten wandel je over de laatste plooi van de Sallandse Heuvelrug, de Beuseberg. Wat volgt is vlak boerenland en een schilderachtige route langs de Schipbeek over de dijken met een dubbele rij beuken aan weerszijden. Hierna loop je bijna ongemerkt de Achterhoek in over de lange rustige wegen door het boerenland. Op een mooi gelegen landgoed, omringd door een tuin en park met bijzondere bomen, is Huis Verwolde gelegen. Hier staat ook de dikste eik van Nederland, met een omvang van 7,52 meter. Over een pad langs akkers vervolg je je wandeling richting Laren (Gld). Een klein voormalig esdorp met ongeveer 3500 inwoners.

Dag 3 – Laren (Gld) naar Vorden (circa 13 km)
Na het plattelandsplaatsje Laren, wel met alle toeristische voorzieningen, loop je door Groot Dochteren: een buurtschap van verspreide boerderijen. Voorbij het Twentekanaal en de Berkel begint een tocht over vooral onverharde wegen door landgoederen met afwisselend bos en doorkijkjes over weilanden; alles is hier natuurreservaat. Dicht bij Vorden zie je de oude grote landhuizen, hier heten ze ‘kastelen’. Deze plaats telt er maar liefst 8 in de nabije omgeving. Kasteel Vorden is een belangrijke plek voor het Pieterpad. In 1983 is het pad hier officieel geopend.

Dag 4 – Vorden naar Zelhem (circa 17 km)
Op een steenworp vanaf het kasteel kruist het Pieterpad een andere LAW, het Trekvogelpad. Vanaf deze kruising vervolg je je route. Je loopt na de brug over de Vordense Beek door de lange zichtlaan van het kasteel naar het zuiden. Aan het begin staat het monument van Toos Goorhuis-Tjalsma en Bertje Jens, de bedenkers van het Pieterpad. Afdrukken van hun wandelschoenen zijn in brons gegoten op de grond. Door afwisselend landelijk gebied bereik je buurtschap Linde gevolgd door Landgoed en Huis ’t Zelle; dan weer een buurtschap, Varssel. Hier voorbij begint het uitgestrekte bos van Landgoed ’t Zand. Eenmaal uit het bos loop je door jong boerenland. Dan via een erf, waar je als Pieterpad-wandelaar overheen mag, volgt een mooi pad door oud boerenland. Hierna duurt het niet lang voordat je Zelhem bereikt.

Dag 5 – Zelhem naar Braamt (circa 18 km)
Wanneer je Zelhem uitloopt kom je op het Kolkstroeterpad. Dit is een voetpad langs een oude houtwal, die bijna was verdwenen als de buurtbewoners niet in actie waren gekomen. De omgeving hier is sterk gericht op melkveehouderij, met weilanden, gespreid liggende boerderijen en velden vol mais tot buurtschap IJzevoorde. De route vervolgt langs Kasteel Slangenburg waarbij het pad langs de gracht van dit kasteel loopt en dan door een verrassende smalle laan met bochten en hoog opgaande dikke eikenbomen. Aan de rand van het landgoed leidt de route naar de onderdoorgang van de snelweg A18. Na de oversteek van de lokale spoorlijn tussen Doetinchem en Winterswijk daalt het pad af naar het dal van de Oude IJssel. Deze begint in Duitsland onder de naam Issel en loopt via de Oude IJsselstreek, Doetinchem en Bronckhorst, waarna ze bij Doesburg in de IJssel uitmondt. Je steekt bij sluiscomplex de Pol de rivier over en loopt voornamelijk over verharde plattelandswegen naar Braamt.

Dag 6 – Terugreis, of rustdag met doorreis naar volgende hotel
Na het ontbijt eindigt dit arrangement.

Pieterpad tussen Millingen en Venlo, foto: Ritzo ten Cate, Flickr

PIETERPAD 5 | 6-daags arrangement van Braamt naar Vierlingsbeek

Dag 1 – Aankomst in Berg en Dal
Je reist op eigen gelegenheid naar Berg en Dal. Dit dorp ligt op korte afstand van het bruisende centrum van vestingstad Nijmegen, de oudste stad van Nederland. Hier waant u zich in de tijd van de Romeinen, met schitterende historische gebouwen, eeuwenoude pleinen en de oudste winkelstraat van Nederland. Je verblijft in het Fletcher Hotel Erica **** in Berg en Dal, je thuisbasis voor de komende wandeldagen.

Dag 2 – Braamt naar Millingen a/d Rijn (circa 24 km)
In het zuiden van de Achterhoek ligt tussen de plaatsen Doetinchem, Didam en ‘s-Heerenberg het dorpje Braamt. Deze werd in 1245 bekend onder de naam “Brameth”, waarschijnlijk afkomstig door de begroeiing van de bramen. Vanuit Braamt begint het pad eerst licht te stijgen en eenmaal in het bos wandelt u stevig omhoog bij de heuvels van het Bergherbos. Deze heuvels (stuwwallen) zijn ontstaan tijdens de voorlaatste ijstijd waarbij het ijs massa’s land voor zich uit heeft geschoven. Met het hout van dit bos is een uitkijktoren van 21 meter hoog gebouwd. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de wijde omgeving. Na de snelweg A12 loop je vrijwel ongemerkt in Duitsland naar Hoch Elten op de rand van de stuwwal. Het uitzicht over het Rijndal is bij helder weer schitterend. Het rivierdal heet hier de Gelderse Poort. Nu eerst een pittige afdaling naar de dalbodem. Bij Spijk loop je op de dijk naast de rivier met klassieke vergezichten. Door Tolkamer, een voormalige riviertol en douanedorp, wandel je langs bezienswaardigheden die horen bij een rivier; een scheepswerf, een vluchthaven, een zandwinplas – nu recreatiegebied – naast een steenfabriek en kleiputten met ‘nieuwe natuur’. Halverwege een stille dijk is de opstapplaats van het veerpontje. Je steekt over en komt aan in Millingen aan de Rijn.

Dag 3 – Millingen a/d Rijn naar Groesbeek (circa 20 km)
Vanaf Millingen loop je ‘Nederland-beneden-de-Grote-Rivieren’ in. De Rijn vormt hier een scherpe grens tussen verschillende landstreken en verschillende culturen. De eerste kilometers lopen door uiterwaarden van deze rivier. In vroegere tijden kon de rivier bij hoog water vrij stromen. De dijken waren nog zwak en de bewoners bouwden terpen voor hun boerderijen. Het Pieterpad loopt vanaf Millingen pal langs de grens tussen Nederland en Duitsland. Bij Zyfflich ga je kort de grens over. Vervolgens bereik je aan de zuidkant van het Rijndal de voet van de stuwwal, en kom je weer terug in Nederland. De klim tegen de Duivelsberg op is best steil. In de Romeinse tijd, 2000 jaar geleden waren er op deze heuvels wachtposten. Van bovenaf konden ze, net als nu, het hele Rijndal overzien en bewaken. Door mooie bossen, langs akkers en weiden en over heuvelkammen met vergezichten bereik je Groesbeek.

Dag 4 – Groesbeek naar Gennep (circa 14 km)
Door het bos van de Wolfsberg met gemengd bos en oude houtwallen verlaat je Groesbeek. Voorbij het bos kijk je uit over de vlakke akkers, waar in de 2e wereldoorlog veel zweefvliegtuigen (gliders) met geallieerde militairen zijn geland. Een model ervan staat iets van de route af. Je wandelt verder naar het Zevendal; een smeltwaterdal wat gevormd is in de voorlaatste ijstijd. Dan klimt het pad weer heuvels op, door het afwisselende bos van de Sint Jansberg naar de Sint Maartenshoeve; hier heeft u een geweldig uitzicht. Hierna daalt het pad langs een ravijn en een paar vijvers naar de voet van de heuvels; dit is al provincie Limburg. Voor je ligt de riviervlakte van een voormalig stroomdal van de Rijn, nu de  Niers. Voorbij Milsbeek steekt u de Niers over, vlakbij de plek waar deze in de Maas uitstroomt. Je loopt tussen de Niers en de Maas door totdat je Gennep bereikt.

Dag 5 – Gennep naar Vierlingsbeek (circa 19 km)
Vanaf Gennep wandel je langs de dijk van de Niers. Dan gaat het pad verder in zuidelijke richting door voormalige heidevelden en stuifduinen, zoals de Gennepse Heide. Dit voormalige NAVO-terrein is nu ‘teruggegeven’ aan de natuur. Dit hele gebied is voor recreatie bestemd met een grote camping en een bungalowpark. Na de oversteek van de snelweg A72 naar Duitsland volgt een interessant landschap vol afwisseling met het bijzondere natuurreservaat Het Quin, prachtige heidevelden en vennen. Bij Afferden steek je met de veerpont de Maas over en kom je in Noord-Brabant. Hier is het unieke landschap van de Maasheggen. Boeren vlochten hier vroeger de hagen, wat diende als natuurlijke hekwerken om hun vee af te schermen. In 2018 is dit gebied, als enige van Nederland, benoemd tot UNESCO-biosfeergebied. Deze eeuwenoude mei- en sleedoorns vormen een betoverend landschap, vooral in het voorjaar wanneer de meidoorn bloeit, weiden vol bloemen staan en overal vogels te horen zijn.

Dag 6 – Terugreis, of rustdag met doorreis naar volgende hotel
Na het ontbijt eindigt dit arrangement.

 

Het pad langs de Molenbeek, foto: Gertjan van Noord, Flickr

PIETERPAD 6 | 5-daags arrangement van Vierlingsbeek naar Swalmen

Dag 1 – Aankomst in Venlo
Je reist op eigen gelegenheid naar Venlo, waar je verblijft in Hotel Wilhelmina *** in Venlo, je thuisbasis voor de komende wandeldagen. Met het openbaar vervoer ben je binnen een kwartier in het centrum. Venlo is een bruisende groene stad gelegen aan de Maas. De stad heeft een mooi historische kern en vele kleine straatjes met prachtige unieke boetiekjes.

Dag 2 – Vierlingsbeek naar Swolgen (circa 22 km)
Vanaf Vierlingsbeek volgt het Pieterpad de voormalige Maasbedding. De rivier heeft hier het landschap gevormd. Na buurtschap Holthees, bij het dorpje Smakt, ligt de provinciegrens met Limburg. Dit is een bekend pelgrimsoord waar 30.000 bezoekers per jaar vanuit de hele wereld komen voor de verering van Sint Jozef; o.a. beschermheilige van het gezin. Het pad loopt dan naast de noord-zuidspoorlijn en buigt af naar de natuur van de Boschhuizerbergen met een grote populatie jeneverbessen. Dit reservaat grenst aan Landgoed Geysteren met een watermolen en de Sint Willibrordus kapel. Dan volgt het pad weer een oude Maasbedding naar Wanssum, een ‘havenplaats’ met containeroverslag aan de Maas. Hierna rijgen dorpen zich aaneen van Meerlo langs de Grote Molenbeek naar Tienray. Door het bos bereikt u Swolgen, waar vooral rust heerst.

Dag 3 – Swolgen naar Venlo (circa 21 km)
Vanuit Swolgen loop je het bos in. Het zijn eerst begroeide stuifduinen met heiderestanten en dan wat lager gelegen wandel je langs weer een oude Maasarm. Over vlonders langs stil water en ontoegankelijke moerassige bossen; een platte jungle waar nu de bever een mooie leefplek heeft. Je volgt de voormalige rivierbocht tot de weilanden rond Zwaanenheike. Dit gebied bestaat voornamelijk uit platteland met boom- en heesterkwekerijen. Ook is dit de rozenstreek van ons land met Lottum als absoluut Rozendorp. Verder richting Grubbenvorst loop je tussen aspergevelden. Grubbenvorst is het centrum van Limburgs ‘witte goud’ met jaarlijks wedstrijden aspergeschillen. Je steekt hier de Maas over naar Velden, waarna je door de uiterwaarden dicht langs de rivier naar het centrum van Venlo wandelt. Bij hoog water in de Maas is er gelukkig een droog alternatief.

Dag 4 – Venlo naar Swalmen (circa 23 km)
Venlo is al sinds de Middeleeuwen een belangrijke handelsstad vanwege de strategische ligging aan de Maas. In de 2e wereldoorlog kwam Venlo in de vuurlinie van het Maasfront te liggen en werd de stad zwaar getroffen. Na de oorlog werd de stad weer snel opgebouwd, maar hierbij werd slordig omgesprongen met wat we tegenwoordig erfgoed noemen. De gemeente heeft echter veel geïnvesteerd in het achterstallig onderhoud van de stad en nu mag het zich met recht historische binnenstad noemen. Vanaf Venlo loopt het Pieterpad tot even voor Swalmen pal op en langs de grens met Duitsland. In het begin tamelijk hoog op de afzettingen van de Rijn. De Maas maakte naast de Rijn haar eigen dal. De steile rand is de grens. Langzaam loopt het pad omlaag naar het Maasdal en je blijft, ook door Duits bos, dichtbij de grens. Eenmaal bij de Swalm loop je met dit riviertje mee naar Swalmen, waar het in de Maas eindigt.

Dag 5 – Terugreis, of rustdag met doorreis naar volgende hotel
Na het ontbijt eindigt dit arrangement.

 

Sint-Pietersberg bij Maastricht, foto: Kleon3, Wikimedia

PIETERPAD 7 | 6-daags arrangement van Swalmen naar de Pietersberg

Dag 1 – Aankomst in Valkenburg
Je reist op eigen gelegenheid naar Valkenburg. Dit mergelstadje is al meer dan 135 jaar een grote toeristische trekpleister. Boven de eeuwenoude gangenstelsels ligt de charmante, middeleeuwse stadskern vol terrassen en winkeltjes. Je overnacht in Hotel Janssen *** in Valkenburg, je thuisbasis voor de komende wandeldagen. Vanuit het hotel heb je een uniek uitzicht over de kasteelruïne, die ’s avonds verlicht is.

Dag 2 – Swalmen naar Montfort (circa 21 km)
De route begint door landschap dat door de Maas is gevormd. Naast Swalmen ligt het statige Kasteel Hillenraedt. Alles hier heeft met dit kasteel te maken, ook het dorpje Boukoul en de hoeve Zuidewijk Spick, even verderop. Voorbij Boukoul ligt een stukje van de Romeinse weg Heerlen – Xanten waar je daadwerkelijk overheen loopt. Het pad volgt vanaf hier weer oude rivierlopen van de Maas tot de plek waar het pad de in onbruik geraakte spoorlijn de ‘IJzeren Rijn’ kruist. De route vervolgt via Melick het dal van de kronkelende Roer tot Sint Odiliënberg met de hooggelegen abdij; wat een mooi beeld. Via bosgebied Het Sweeltje en het dal van Vlootbeek bereik je Montfort. Deze stad werd in 1944 getroffen door een bombardement. Het massagraf op het kerkhof getuigt hiervan. De wederopbouwkerk met de losstaande toren is in sobere stijl opgebouwd van Maaskeien.

Dag 3 – Montfort naar Sittard (circa 24 km)
Langs kasteel Montfort loopt u de stad weer uit. De ruïne toont overblijfselen van de ooit machtige burcht aan de rand van een groot moeras. In de vorige eeuw is dit ontgonnen. Naast intensieve landbouw krijgt natuurontwikkeling nu weer meer kans. In deze streek worden veel bekende groentes (prei, wortelen, bonen) ‘in de volle grond’ gekweekt. Over vooral onverharde veldwegen loop je door kleine stille dorpen langs Susteren en het IJzerenbos. Dichtbij ligt de plek waar Nederland het smalste is, wandel je Duitsland weer in. Door Isenbruch bereik je Millen en ben je weer in Nederland. Langs de Roode Beek en verderop de Geleenbeek loop je tot in het centrum van Sittard, nog door een oude vestingwal omringd.

Dag 4 – Sittard naar Strabeek (Valkenburg) (circa 22 km)
Vanaf het hart van Sittard, de Middeleeuwse markt, begint het Pieterpad te stijgen. Je wandelt op weg naar de Kollenberg langs de zeven voetvallen (kapelletjes met voorstellingen over het leven van Jezus) naar de kapel van de Heilige Rosa. Bovenop het plateau is er mooi uitzicht over Duitse heuvels. Dan gaat het flink naar beneden en weer pittig omhoog naar Windraak. Vanaf hier liggen de steiltes van de Wanenberg en de Puthberg voor u. Het zijn geen lange klimmen, en op elk hoog gelegen punt zijn er mooie vergezichten. Dit is Zuid-Limburg. Voorbij Spaubeek wacht een grubbe, een holle weg met aan weerszijden steil oplopende wanden. Vervolgens loop je naar het plateau bij Schimmert en weer dalend door Terstraten, het meest geschilderde vakwerkdorp van Limburg. Hierna volgt een bijzonder pad langs de diepliggende Platsbeek en een weilandpad van de ‘Boze Moeders’, die met succes streden tegen uitbreiding van Maastricht Airport. De watertoren van Schimmert is als een baken. Langs de indrukwekkende hoeve Bockhof daal je af in het dal van de Ravensbeek naast een hellingbos tot Strabeek.

Dag 5 – Strabeek (Valkenburg) naar de Sint Pietersberg (Maastricht) (circa 17 km)
Vandaag de allerlaatste etappe van het Pieterpad. Vanaf Strabeek volgt het pad de Geul langs een heel mooi ‘wild’ stuk. De rivier kan er zijn gang gaan; oevers storten in, bomen vallen om in het water. Het wandelpad langs de rivier is op een plek hoger gelegd met de stroom ver beneden je. Dan weer loop je laag, naast het water, gevolgd door een klim naar boven. Je passeert een voormalige mergelgroeve. Tot 1999 is hier mergel gewonnen, nu is het een begraasd natuurgebied. De lange afdaling door de Bemelergrubbe voert je langs kleine mergelgrotten en langs de voet van de Bemelerberg. Van bovenaf heb je uitzicht over het Maasdal en Maastricht. Via de buitenwijken van Maastricht loop je door de oude stad. Nog maar een paar kilometer, de laatste berg op langs Fort Sint-Pieter naar de top! Dáár is het eindpunt van het Pieterpad; Gefeliciteerd!

Dag 6 – Terugreis
Na het ontbijt in Valkenburg eindigt dit arrangement.

Overzicht reis

Prijs Vanaf €419,-
Land Nederland
Regio Oost-Nederland
Reisperiode maart - november
Soort reis Wandelvakantie
Type reis Individuele reis
Reisduur 5 nachten
Wandelniveau Niveau 2
Verzorging Logies/Ontbijt
Extra's

- Transfers

Vervoer Eigen vervoer
Bagagevervoer Inclusief
Hond toegestaan? Nee
or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?