Pelgrimstocht Zweden, wandelen over het eerste deel van het Olavspad

9-daagse volpension wandelvakantie over het Zweedse deel van het Olavspad, met bagagevervoer en overnachtingen in B&B's, hotel en eenvoudige stuga's.

Vanaf €1089,-

foto: Mr.Thinktank, Flickr

 • Zweden
 • maart - oktober
 • Wandelvakantie
 • Individuele reis
 • 8 nachten
 • Halfpension plus Lunchpakket – Volpension
Bewaar reis
Prijzen & Boeken
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

9-daagse volpension wandelvakantie over het Zweedse deel van het Olavspad, met bagagevervoer en overnachtingen in B&B's, hotel en eenvoudige stuga's.

Deze avontuurlijke pelgrimstocht brengt je over het Zweedse deel van het legendarische Olavspad. Vernoemd naar koning Olav Haraldsson die in het jaar 1030 probeerde zijn Noorse troon te heroveren door via Zweden het land binnen te trekken. Je loopt 7 etappes van verschillende lengtes door het Zweedse landschap. Door dunbevolkt gebied met alle elementen van de ruige Scandinavische natuur. Tussen de dichte bossen, rivieren en meren loop je in het boerenland met de typisch Zweedse huisjes. Olav kom je veelvuldig tegen in de kerken en bij natuurlijke waterbronnen.

Overnachten doe je, zoals het een pelgrim betaamt, in eenvoudige verblijven verzorgd door de Zweden zelf en een enkel comfortabel hotel. Je loopt over een duizend jaar oude route waar vele pelgrims, handelaars en koningen je zijn voorgegaan. Je bent een schakeltje in een lange ketting wandelaars die dit pad belopen. Een ketting die waarschijnlijk nog duizend jaar na ons verder gaat. De teruggetrokkenheid en persoonlijke aandacht onderweg maakt dat je jezelf echt een pelgrim zult voelen mede daar het Olavspad nog geen massaal wandeltoerisme kent. Denk bij het avondeten eerder aan een energierijke boerenmaaltijd met een persoonlijke touch dan aan een luxe drie-sterren diner.

Prijs | vanaf € 1089,-

 • Prijs per persoon op basis van volpension in een 2-persoonskamer
 • Meerprijs € 260,- voor een 1-persoonsboeking
 • Boekingskosten € 25,- per boeking
 • Calamiteitenfonds € 2,50,- per boeking, SGR Publieksbijdrage € 5,-
 • Aankomst op alle dagen behalve op donderdag tussen begin maart en eind oktober 2024

Inclusief:

 • 8x overnachting in middenklasse hotels, stuga’s (blokhutten) en B&B (afwisselend eigen douche/toilet of gedeeld)
 • 8x een stevig wandelontbijt
 • Lunchpakket op de 7 wandeldagen
 • Avondmaaltijd op de 7 wandeldagen
 • Bagagetransport tussen de overnachtingsadressen op de 7 wandeldagen
 • Transfers tussen start en/of eindpunt van wandeling en je verblijf (m.u.v. bus op dag 2; kosten ca. € 3,- p.p.)
 • GPS-routes
 • Pelgrimspas, routekaart, Nederlandstalige informatie over culturele en toeristische bezienswaardigheden
 • Service hulplijn

Niet inbegrepen zijn:

 • Heen- en terugreis (Nederland <> Stockholm/Zweden)
 • Treinticket van vliegveld Arlanda (bij Stockholm) naar Sundsvall op dag 1. (kosten ca. € 40,- p.p.)
 • Treinticket van eindpunt Bräcke naar vliegveld Arlanda op dag 9. (kosten ca. € 60,- p.p.)
 • Diner op dag 1
 • Lunch/diner op dag 9
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Eventuele Toeristenbelasting (ter plaatse te voldoen)
 • Verzekeringen (check je eigen reisverzekering of deze voldoet voor dit soort wandeltochten)
 • Eventuele extra dagen in Stockholm, goed te combineren

Vikbron brug over de Ljungan, foto: Hans Lindqvist, Wikimedia

Omschrijving 9-daagse Pelgrimstocht Zweedse deel Olavspad

Bij dit 9-daagse wandelarrangement over het Olavspad loop je zeven middelzware etappes die maximaal vallen onder wandelcategorie 2 . Je loopt over rustige, afgelegen asfaltweggetjes, over gravelpaden en over smalle bospaden, ieder circa een derde van de route. Afwisselend doorkruis je weilanden en bossen of kom je nabij water te lopen. Het glooit vrijwel continue maar zelden lange stukken achter elkaar. Je moet wel tegen een gevoel van ‘alleen op de wereld’ kunnen. Dorpjes (gehuchten) en kerken zijn de moeite waard om te pauzeren maar er zijn vrijwel geen horeca of winkelgelegenheden. De kans op het spotten van wilde dieren (eland, vossen, herten) is aanwezig. De Zweden zijn trots dat het Olavspad sinds enkele jaren de aandacht krijgt die het verdient en zullen je met open armen ontvangen. Met Engels kun je prima terecht.

Service, Vervoer & Tips tijdens de wandelreis
Je loopt van verblijf naar verblijf waarbij je bij een aantal etappes door de gastheer/vrouw naar het beginpunt van de wandeling wordt gebracht of van het eindpunt wordt opgehaald als het verblijf niet direct aan de route ligt. Je bagage wordt voor je vervoerd en zet je ‘s ochtends klaar. Zo hoef je zelf alleen een kleine rugzak met dagbagage mee te nemen. Zorg dat deze goed gevuld is en denk aan extra kleding en EHBO.

Er zijn rechtstreekse vluchten o.a. van Transavia naar vliegveld Arlanda (nabij Stockholm). De treinreis vanaf vliegveld Arlanda naar Sundsvall duurt ca. 3,5 uur en een ticket kost ca. € 40,- p.p. De terugreis vanuit eindpunt Bräcke naar vliegveld Arlanda duurt ca. 5,5 uur en een ticket kost ca. € 60,- p.p. Kom je met de auto dan kun je ter plaatse parkeren voor ca 45 euro per week. Een kaartje daarvoor haal je bij het infocentrum aan het startpunt van de route.

Het weer in dit deel van Zweden is wisselvallig, het kan zomer zijn in mei en herfst in augustus. Laat je er vooraf goed over informeren. We adviseren vooral in lagen te denken als het om kledingkeuze gaat, neem regenkleding mee. Zorg voor stevige, hoge wandelschoenen met goede grip. Telescoopstokken (wandelstokken) geven je extra steun op de rotsachtige gedeeltes maar zijn niet noodzakelijk. In hartje zomer kun je op sommige momenten last hebben van muggen, bereid je daar op voor.

*Bij onvoldoende beschikbaarheid wordt een alternatief adres gereserveerd in dezelfde categorie. Dit kan ervoor zorgen dat de route eventueel iets afwijkt.

Uitzicht over Sundvall, foto: Greger Ravik, Flickr

Programma 9-daagse Pelgrimstocht Zweedse deel Olavspad

Dag 1: Aankomst Sundsvall
Je reist op eigen gelegenheid naar vliegveld Arlanda bij Stockholm. Hier neem je de trein naar aankomstplaats Sundsvall (ca. 3,5 uur) waar je overnacht in een comfortabel hotel. Een avondwandeling door Sundsvall is de moeite waard. Dineren doe je op eigen gelegenheid waarbij je de gemoedelijke sfeer van het stadje nog even in je op kunt nemen voordat morgen je pelgrimsavontuur begint.

Dag 2: Selånger – Matfors (ca. 15 km, 4 uur)
Na het ontbijt ben je vanaf Sundsvall met de bus snel in Selånger. (kosten voor de bus zijn ca € 3) Hier stapte Olav Haraldsson zo’n duizend jaar geleden aan wal en begon zijn tocht naar Noorwegen. De 12e-eeuwse kerkruïne van Selånger is het officiële startpunt van de St.Olavsleden. Je maakt snel kennis met het Zweedse platteland in de Selånger-vallei met de bekende rode huizen. Het is een prettig glooiend gebied met de kleur groen in vele vormen waar sporen van middeleeuwse bebouwing te zien zijn. Na je 1e St.Olavsbron in the middle of nowhere (Pelgrims horen er van te drinken…) eindig je in Matfors dat ligt ingeklemd tussen een aantal kleine meren. Je slaapt vannacht in een eigen cabin in de tuin van een plaatselijke kunstenaar die het avondeten verzorgt. Hier krijg je morgen ook je ontbijt en lunchpakket.

Dag 3: Matfors – Stöde (ca. 27 km, 7,5 uur)
Deze tweede wandeldag kent meteen de langste etappe van je pelgrimstocht en gaat grotendeels langs het prachtige meer van Stöde. Je loopt via de rustige zuidkant van het meer door afgelegen gebied met enkele gehuchten. Daarbij continue uitzicht op het meer waar je bij een van de strandjes een duik kunt nemen. Het meer wordt gevoed door de Ljungan rivier die vlak voor Stöde smaller wordt. In de nabij de rivier gelegen kerk van Stöde staat een beeld van St.Olav. Na deze lange wandeldag is een luxe stuga nabij een oude hoeve je plek voor de nacht. Hier wordt het avondeten verzorgd evenals je ontbijt en lunch de volgende dag.

De rivier de Ljungan hier in een van de vele stroomversnellingen, foto: Arild Vagen, Wikimedia

Dag 4: Stöde – Torpshammar (ca. 15 km, 4 uur)
Vandaag mag het wat rustiger aan en dat is ook de sfeer van deze etappe. Je loopt door groene velden en langs klaterende beekjes richting Torpshammar. Vandaag geen meren maar de rivier Ljungan als wandelpartner, breed stromend in het idyllische dal onder je. Torpshammar is trouwens het geografische middelpunt van Zweden. Hopelijk blijft de nacht ook rustig want het oude weeshuis Boda Borg is nu deels spookhuis en heeft een sfeer die je bij zal blijven. Ben je op tijd dan kun je wellicht een van de spannende challenges doen die er worden aangeboden. Je slaapt op een eigen kamer en mag vanavond zelf het klaarstaande avondmaal opwarmen. Hier ook het ontbijt en lunchpakket voor de volgende dag.

Dag 5: Torpshammar – Ljungaverk (ca. 22 km, 6 uur)
De gemoedelijke sfeer op de relatief vlakke route langs de Ljungan zet zich door richting Ljungaverk. Halverwege kom je langs het dorp Fränsta met haar grote kerk met ook hier een 13e-eeuws beeld van St.Olav. In Zweden zijn kerken vaak buiten het dorp gebouwd, in Fränsta is dat niet anders, mooi gelegen vlakbij de rivier. Indrukwekkend is de 133 meter lange houten brug Vikbron iets buiten het dorp. Gebouwd in 1888 en de langste houten brug van het land. Nadat de Ljungan korte tijd versnelt en wilder gaat stromen krijgt de rivier de indruk van een meer. Dan is eindplaats Ljungaverk al te zien. Je plaats van overnachting zal kort voor aanvang van je wandelreis bekend worden*. Diner en ontbijt + lunchpakket voor de volgende dag zijn inbegrepen.

Dag 6: Ljungaverk – Borgsjö (ca. 15 km, 4 uur)
Via heerlijke landweggetjes gaat je pelgrimage verder naar Borgsjö. Het is een bekende plek in de St.Olav sagen. Om de dorst van zijn leger en paarden te lessen sloeg Olav met zijn staf op de grond en creëerde zo een waterbron waaruit je ook vandaag nog vers water kunt drinken. Het is de moeite waard vandaag wat vroeger te vertrekken zodat je tijd hebt om iets buiten Borgsjö een van de mooiste rococo kerken van Zweden (met separate houten toren) te bezoeken. Als je wilt kun je een pelgrim-stempel halen bij het toeristenbureau. Je plaats van overnachting zal kort voor aanvang van je wandelreis bekend worden*. Diner en ontbijt + lunchpakket voor de volgende dag zijn inbegrepen.

Kerk in Borgsjo, foto: Hans Lindqvist, Wiikimedia

Dag 7: Borgsjö – Lombäcken (ca. 18 km, 5 uur)
Een avontuurlijke dag vandaag waarbij de route geleidelijk omhoog gaat steeds dieper de Scandinavische bossen in. Je wandelt richting de provincie Jämtland waarvan nog geen 2% van het landschap gecultiveerd is. Langzaam laat je de bewoonde wereld achter je en ga je de pure Zweedse natuur ervaren. Dat betekent ook toenemende kans op het zien van wilde dieren. Lombäcken is eigenlijk niet meer dan een verzameling antieke houten huizen. Geheel in stijl slaap je vannacht in een primitieve stuga in de bossen, ver van de bewoonde wereld. Een op en top pelgrimsgevoel versterkt door de eigengemaakte lekkernijen die de gastvrouw langs komt brengen voor de avond en volgende dag.

Dag 8: Lombäcken – Bräcke (ca. 26 km, 7 uur)
Je laatste wandeldag is een echte finale beginnend met de ruige bossen vanaf Lombäcken. Daarna gaat het via kleine dorpjes richting Bräcke. Gelegen aan een meer is dit het grootste en belangrijkste dorp in de regio. Ooit deden de houten huizen met veranda’s in het centrum van Bräcke denken aan het Wilde Westen maar dat is nu vooral nostalgie. Een stukje welvaart voortkomend uit de aanleg van de spoorlijn eind 19e eeuw en niet te missen als je richting het meer loopt. Deze laatste nacht slaap je in een comfortabel hotel met diner en ontbijt.

Dag 9: Terugreis
Vanaf Bräcke reis je met de trein terug naar vliegveld Arlanda bij Stockholm. Een ontspannen trip door het Zweedse landschap van ca. 5,5 uur. Vanaf hier ga je op eigen gelegenheid verder. Naar huis of wellicht nog een aantal dagen in Stockholm.

*Op delen van het Olavspad is het overnachtingsaanbod nog beperkt zodat wordt uitgeweken naar een verblijf verder van de route. Je wordt dan met de auto opgehaald en de volgende dag weer naar het startpunt gebracht.

Torps kerk in Fransta, foto: Backstr, Wikimedia

 

Reviews

Ik vond de reis erg mooi, de informatie duidelijk en behoorlijk compleet. De accommodaties wisten van mijn komst, ze waren goed en het eten was ook allemaal prima geregeld. De gastheren/vrouwen waren allen zeer hartelijk (m.u.v. Torpshammar Herrgard). De route was iets meer over grote paden (lees, waar ook auto's konden rijden) dan ik had verwacht maar dat maakt het ook minder zwaar dan ik had verwacht. De afstanden zijn goed te doen en de omschrijving van alle wandeldagen geeft een goed beeld wat je kan verwachten.

Lees meer

W. van Stipriaan

Mijn cijfer:

9

mooie reis, prima georganiseerd, professionele en adequate contactpersoon. Hele vriendelijke en behulpzame mensen! Alle accommodaties waren prima behalve hotel in Torpshammer. dat was echt ondernaats, ook qua ontbijt. fantastische ervaring!

S. Croes

Mijn cijfer:

9

Als positief. Zowel de route (goed bewegwijzerd), de slaap plekken (Leuk gevarieerd en soms ook héél bijzonder), de maaltijden (goed verzorgd en smakelijk), bagagevervoer (keurig geregeld).

L. De Kreij-Vlok

Mijn cijfer:

8

Overzicht reis

Prijs Vanaf €1089,-
Land Zweden
Reisperiode maart - oktober
Soort reis Wandelvakantie
Type reis Individuele reis
Reisduur 8 nachten
Wandelniveau Niveau 2
Verzorging Halfpension plus Lunchpakket – Volpension
Vervoer Eigen vervoer
Bagagevervoer Inclusief
Hond toegestaan? Nee
or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?