Wandelvakantie Rothaarsteig – Sauerland

10-daagse wandelreis ( incl. bagagevervoer ). Bekijk een groen Sauerland van boven tijdens de meest traditionele lange afstandswandeling van Duitsland.

Vanaf €1079,-

 • Duitsland
 • 1 april - 31 oktober
 • Wandelvakantie
 • Individuele reis
 • 9 nachten
 • Logies/Ontbijt
Bewaar reis
Prijzen & Boeken
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

10-daagse wandelreis ( incl. bagagevervoer ). Bekijk een groen Sauerland van boven tijdens de meest traditionele lange afstandswandeling van Duitsland.

De meest traditionele langeafstandswandeling van Duitsland biedt een ongekende mengeling aan natuur, cultuur en voor wie dat wil de gemakken van een populaire en actieve regio. Lopend over de Rothaarsteig ervaar je 154 km lang de bossen en uitzichten van de bergketen die de Rothaarkamm is. Je loopt veelal bovenop de kam, door bossen en langs rotsformaties en altijd weer dat heerlijke uitzicht. In tien dagen bekijk je het Sauerland van boven.

Prijs | € 1079,-

 • Prijs per persoon op basis van logies en ontbijt in een 2-persoonskamer
 • Meerprijs 1-persoonskamer € 250,-
 • Optioneel: transfer terug per wandelbus: € 200,- (per boeking), ter plaatse te voldoen
 • Boekingskosten € 25,- per boeking
 • Calamiteitenfonds € 2,50,- per boeking, SGR Publieksbijdrage € 5,-
 • Aankomst op alle dagen (muv Pasen) tussen 1 april en 31 oktober 2024

Inclusief:

 • 9x overnachting in 3 sterrenhotels en gasthoven (kamers met douche/bad en toilet)
 • 9x ontbijt(buffet)
 • Bagagevervoer van hotel naar hotel
 • GPS-routes
 • Zorgvuldige beschrijving van de wandelroute (Duitstalig)
 • Uitgebreide reis- en omgevingsinformatie (Duitstalig)

Niet inbegrepen zijn:

 • Heen- en terugreis naar Sauerland
 • Reis van eindlocatie naar startlocatie per trein ca. 4 uur (of per wandelbus: € 200,- per boeking, ter plaatse te voldoen)
 • Overige maaltijden
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Toeristenbelasting en/of Kurtaxe
Foto: Klaus-Peter Kappest, Rothaarsteigverein e.V.

Foto: Klaus-Peter Kappest, Rothaarsteigverein e.V.

Omschrijving 10-daagse wandelvakantie Rothaarsteig Sauerland

Bij dit 10-daagse wandelarrangement loop je de meest traditionele langeafstandswandeling van Duitsland. Je treft een groen Sauerland waarbij je van het historische Brilon naar het gezellig Dillenbrug loopt met bekende plaatsen als Willingen en Winterberg op je route. Je klimt en je daalt, maar nooit lange stukken achter elkaar en ziet Sauerland letterlijk van boven. Daarbij loop je over goed onderhouden paden waarvoor we stevige schoenen adviseren. Laat je vooraf goed informeren over het weer. Deze reis is ingedeeld in categorie 2.  Bekijk de categoriebeschrijving.

Service, vervoer en tips tijdens de wandelreis
Je kunt gratis parkeren in de buurt van het eerste hotel in Brilon. Met de trein ben je in 4 uur terug van Dillenburg naar Brilon; kijk op de website van de Deutsche Bahn voor de details van de terugreis. Het is ook mogelijk met de wandelbus terug te gaan naar Brilon. (Kosten € 200,- per boeking, ter plaatse te voldoen)

Je loopt van hotel naar hotel waarbij je bagage wordt vervoerd en voor je klaar staat bij aankomst in het volgende hotel. Zo hoef je zelf alleen een kleine rugzak met je dagbagage mee te nemen. We raden je aan voor stevige schoenen te zorgen. Telescoopstokken (wandelstokken) geven je extra steun op de rotsachtige gedeeltes maar zijn niet noodzakelijk. Laat je vooraf goed informeren over het weer. Kenmerkend zijn de vele (mooi gelegen) rustplaatsen onderweg waar je de tijd kunt nemen voor je lunchpakket. Je ontvangt voor vertrek een uitgebreid informatiepakket met o.a. een wandelkaart.

*Bij onvoldoende beschikbaarheid wordt een alternatief adres gereserveerd in dezelfde categorie. Dit kan ervoor zorgen dat de route eventueel iets afwijkt.

Foto: Klaus-Peter Kappest, Rothaarsteigverein e.V.

Foto: Klaus-Peter Kappest, Rothaarsteigverein e.V.

Programma wandelvakantie Rothaarsteig

Dag 1: Aankomstdag Brilon
Je reist op eigen gelegenheid naar Brilon, dat op 297 km van Utrecht ligt. Brilon is de moeite waard om te verkennen. Bezoek het middeleeuwse centrum met de kerk en het raadhuis uit de 13e eeuw. De vakwerkhuizen laten je zien dat Brilon een van de mooiste steden van Sauerland is.

Dag 2: Etappe Brilon – Willingen (ca. 23 km, 6 uur, ↑450m ↓250m)
Na de start op het marktplein van Brilon kom je al snel bij twee landschappelijke hoogtepunten. Je passeert de Ginsterkopf met prachtig uitzicht over Sauerland en de prehistorische rotsformatie Bruchhauser steinen voordat je in het toeristische Willingen deze etappe eindigt.

Bruchhauser steinen, foto: Thomas Wensing, Wikimedia

Dag 3: Etappe Willingen – Winterberg (ca. 22 km, 5,5 uur, ↑590m ↓520m)
De route tussen de twee bekendste plaatsen van Sauerland brengt je over oude grenspaden naar Langenberg, de hoogste berg van Noord-Rijnland-Westfalen. Via het natuurreservaat ‘Neuer Hagen’, een uniek hoogveen vol jeneverbessen, kom je langs de bron van de Ruhr en eindig je in het gezellige Winterberg.

Dag 4: Etappe Winterberg – Schanze (ca. 18km, 5 uur, ↑460m ↓400m)
Vandaag loop je door het populaire wintersportgebied van Sauerland dat er zonder sneeuw totaal anders uitziet. Een wandeling over ‘de nok van Sauerland’ met beroemde bergnamen als de Kahler Asten en Schmallenberg.

Uitzicht over landschap bij Kahler Asten, foto: Mojo Jojo, Flickr

Dag 5: Etappe Schanze – Rhein-Weser-Turm (ca. 23km, 6 uur, ↑500m ↓560m)
Met een kleine omweg langs historische plaatsen zoals een oude offersteen keer je terug naar de Rothaarkamm waar je op de waterscheiding van Rijn en Weser aan twee kanten van het uitzicht kunt genieten. Het beste bij de Rijn-Weser-Turm waar je na het passeren van verschillende heuveltoppen en beekbronnen aankomt.

Dag 6: Etappe Rhein-Weser-Turm – Lützel (ca. 18km, 5 uur, ↑400m ↓490m)
Je komt vandaag door twee natuurgebieden, het Schwarzbachtal en Heinsbergerheide voordat je de steenformatie Dreiherrnstein bereikt. Via de ruïnes van Ginsburg, met een prachtig panoramisch uitzicht, loop je door naar Lützel.

Schwarzbachtal, foto: Petra Klawikowski, Wikimedia

Dag 7: Etappe Lützel – Lahnhof (ca. 14km, 3,5 uur, ↑310m ↓290m)
De Rothaarklamm is een plek waar verschillende beken en uiteindelijk rivieren ontspringen. Vandaag passeer je verschillende van deze bronnen. Onder andere de riviertjes Eder, Lahn en Sieg stromen vanaf hier het rustige landschap in.

Dag 8: Etappe Lahnhof – Wilgersdorf (ca. 18km, 5 uur, ↑330m ↓430m)
Onophoudelijk blijf je over de heuvelruggen lopen met als hoogtepunt de Tiefenrother Höhe waar je zittend op de relaxbank waarschijnlijk niet meer weg wilt. Je loopt er boven de langste spoortunnel in Noord-Rijnland-Westfalen voordat je in Wilgersdorf aankomt.

Dillenburg, foto: Otto Domes, Wikimedia

Dag 9: Etappe Wilgersdorf – Dillenburg (ca. 22km, 5,5 uur, ↑560m ↓730m)
Op deze dag mag je nog even flink aan de wandel en wordt aan het eind ‘de daling ingezet’. Je kruist verschillende beken voordat je beneden bij eindplaats Dillenburg aankomt en de Rothaarsteig achter je laat.

Dag 10: Terugreis van Dillenburg naar Brilon
Na het ontbijt eindigt je wandelreis en kun je op eigen gelegenheid terug naar beginpunt.

Foto: Bjorn-Hanssler, Rothaarsteigverein e.V.

Foto: Bjorn-Hanssler, Rothaarsteigverein e.V.

 

Reviews

Wij hebben met ons vieren heerlijk genoten. Mooie (wel veel verharde wegen) route, heel duidelijk aangegeven. Veel bossen aangetast door de schorskever, als dit komend jaar erger is zal het helaas minder mooi zijn. Ondanks de corona-omstandigheden bijna alles goed geregeld. Bij de overnachting bij de Rein Turm werden wij verplaatst naar een gasthof (volgens mij gebeurt dat met iedere wandelaar) dat eigenlijk niet meer kon. Mensen waren heel vriendelijk, maar inrichting en omstandigheden echt zeer gedateerd. De twee overnachtingen in gasthof Jokebes in Nethpen ook erg eenvoudig, ontbijt minimaal en de gastheer heel apart. Bijvoorbeeld toen wij hem om 17 uur belden om opgehaald te worden "jullie zijn laat, anderen komen altijd voor 16 uur" Overleg over halen en brengen of compromis sluiten onmogelijk. Avondeten wel heel goed trouwens.

Lees meer

C. Geurts

Mijn cijfer:

9

Overzicht reis

Prijs Vanaf €1079,-
Land Duitsland
Regio Sauerland
Reisperiode 1 april - 31 oktober
Soort reis Wandelvakantie
Type reis Individuele reis
Reisduur 9 nachten
Wandelniveau Niveau 2
Verzorging Logies/Ontbijt
Vervoer Eigen vervoer
Bagagevervoer Inclusief
Hond toegestaan? Ja

Impressie

[unitegallery gallery1 catid=6]

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?