Groepswandelreis Georgië, over de hellingen van de Kaukasus

Een 15-daagse groepswandelreis met wandeltochten door de Trusovallei, over de hangende paden van de Okatsekloof, naar het bergdorp Juta, de iconische Gergeti Trinity-kerk en met als hoogtepunt een 5-daagse trekking in de provincie Svanetië.

Vanaf €1369,-

Kazbegi, foto: Aleksandr Zykov, Flickr

 • Georgie
 • Data 2022 nog niet bekend
 • Wandelvakantie
 • Groepsreis
 • 14 nachten
Bewaar reis
Prijzen & Boeken
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Een 15-daagse groepswandelreis met wandeltochten door de Trusovallei, over de hangende paden van de Okatsekloof, naar het bergdorp Juta, de iconische Gergeti Trinity-kerk en met als hoogtepunt een 5-daagse trekking in de provincie Svanetië.

DEZE REIS WORDT OP DIT MOMENT NIET MEER AANGEBODEN

Een unieke 15-daagse trektocht over de hellingen van de Kaukasus in Georgië, met wandelingen door het hooggebergte van Mtiuleti, Khevi en Svanitië met tochten naar het Juta-meer en over de Baki-pas. Ontdek de Trusovallei met de minerale bronnen en het borrelende meer en bewonder de beroemde 14e-eeuwse Heilige Drievuldigheidskerk Gergeti afgezet tegen het schitterende decor van de Kazbegi Gletsjer.

15-DAAGSE GROEPSWANDELREIS GEORGIË

Voel je avontuurlijker dan ooit onder de hoge, permanent witte, toppen van de Shkhara (5068 m), de Tetnuldi (4617 m) en de dubbelpiek Ushba (4700 m). Beleef de tocht door de ongerepte natuur van Svanetië en wees getuige van het pure leven van de trotse en onafhankelijke Svaneten. Bezoek Ushguli, dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat, een van de hoogstgelegen bewoonde nederzettingen in Europa (2200 m boven zeeniveau). Verwonder je over de magnifieke dorpen met karakteristieke verdedigingstorens. Wandel met spectaculair uitzicht over de Baki-pas, langs watervallen en de oorspronkelijke, onbedorven plaatsjes Mazeri, Adishi, Zhabeshi en Cholashi. Er wacht je een onvergetelijke belevenis in Georgië. 

Prijs | € 1369,-

 • € 1369,- per persoon op basis van een 2-persoonskamer in de hotels
 • Meerprijs 1-persoonskamer in de hotels € 195,-
 • Optioneel: extra overnachting vooraf/achteraf in Tbilisi
  € 55,- per persoon op basis van logies en ontbijt in een 2-persoonskamer
  € 85,- voor een 1-persoonskamer
 • Data 2022 nog niet bekend
 • Boekingskosten € 19,- per boeking
 • Calamiteitenfonds € 2,50,- per boeking, SGR Publieksbijdrage € 5,-

Inclusief:

 • 6x overnachting in 3* hotels
 • 1x overnachting in 3* berghotel, of vergelijkbaar
 • 2x overnachting in Mestia in Hotel Old Seti, of vergelijkbaar
 • 5x overnachting in guesthouses met veelal gedeelde slaap- en/of badkamers
 • 13x ontbijt (dag 2-14)
 • 5x lunch(pakket) (dag 9-13)
 • 8x diner in hotel/guesthouse (dag 4-5, 8-13)
 • 2 liter mineraalwater per dag
 • Bagagevervoer tijdens de trekking
 • Nederlandssprekende reisbegeleiding én Engelssprekende Georgische gids gedurende de hele reis
 • Vervoer met professionele chauffeur
 • Extra vervoer per jeeps dag 4 en 13
 • Excursies zoals vermeld in het programma inclusief entreegelden
 • Transfers heen en terugreis hotel-vliegveld Tbilisi

Niet inbegrepen zijn:

 • Heen- en terugreis (advies Georgian Airways, van Schiphol naar Tbilisi)
 • Overige maaltijden en drankjes
 • Overige entrees
 • Persoonlijke uitgaven
 • Verzekeringen zoals reis- en annuleringsverzekering
De vallei met Mount Kazbek in de achtergrond, Mark IIi, Max Pixel

De vallei met Mount Kazbek op de achtergrond, Mark IIi, Max Pixel

Omschrijving 15-daagse groepswandelreis Georgië, over de hellingen van de Kaukasus

Een avontuurlijke trektocht door Georgië onder leiding van een lokale gids én een Nederlandse reisbegeleider. In dit land met een complexe en veelzijdige geschiedenis valt een schat aan cultureel erfgoed en ongerepte natuur te ontdekken. De bergen van de Kaukasus met hun eeuwig besneeuwde toppen behoren tot de hoogste van Europa. Je ontmoet de gastvrije bevolking die je graag laat kennismaken met hun keuken en heerlijke wijnen. Je wandelt door een welhaast magisch landschap, met vergezichten over de ongepolijste natuur, dorpjes waar de tijd stil is blijven staan, langs en over en soms zelfs door rivieren, bergmeren en bloeiende bergweides.

Service, vervoer & tips tijdens de wandelreis

Je reist in een groep van maximaal 16 personen. Het minimum aantal personen om de reis te laten doorgaan is acht personen. Naast de Georgische gids, die een brug vormt tussen de lokale bevolking en de groepsleden, gaat er ook een Nederlandse reisbegeleider mee. Vanaf dag drie reis je per comfortabele privé-bus met airconditioning en chauffeur. We stoppen regelmatig om te eten of voor een bezienswaardigheid. Tijdens de 5-daagse trekking is er bagagevervoer en waar nodig 4×4 jeeps voor personenvervoer.

Je overnacht in driesterrenhotels (Tbilisi, Gudauri, Kutaisi en Mestia) op een 2-persoonskamer met eigen douche en toilet en in eenvoudige guesthouses gerund door lokale families waar je de badkamer moet delen. Er zijn wel meerdere badkamers aanwezig. De kwaliteit van de kamers en voorzieningen loopt uiteen, maar de gastvrijheid en heerlijke maaltijden maken veel goed. In de hotels is het mogelijk om tegen bijbetaling een 1-persoonskamer te krijgen. Alle ontbijten, 5x een lunchpakket en 8x een diner zijn inbegrepen. De Georgische keuken is kruidig en gevarieerd en de meeste maaltijden worden verzorgd door de guesthouses waar je verblijft.

*Bij onvoldoende beschikbaarheid wordt een alternatief adres gereserveerd in dezelfde categorie. Dit kan ervoor zorgen dat de route eventueel iets afwijkt.

De keuken van Georgië is authentiek met regionale producten. Foto: Jetty van der Graaf, Ecktiv Community

Georgian Airways vliegt in 2020 rechtstreeks naar Tbilisi op zaterdag. Kijk voor mogelijkheden op Skyscanner

Voor Georgië heb je een geldig paspoort nodig wat bij aankomst nog zes maanden geldig moet zijn. Er zijn geen verplichte vaccinaties voor Georgië. Wel worden er een aantal inentingen geadviseerd. Wij verwijzen naar de website van thuisvaccinatie om te lezen om welke vaccinaties het gaat. De wandeldagen worden afgewisseld door reisdagen, waarop we een bezoek brengen aan belangrijke monumenten, kathedralen en andere bezienswaardigheden. Neem steeds voldoende drinken en voedsel mee. Niet overal langs de wandelroute is horeca. Start deze wandelvakantie met goed ingelopen wandelschoeisel om voetproblemen te voorkomen. Bij voorkeur draag je enkelhoge, waterdichte bergschoenen.  Telescoop wandelstokken zijn zeker aan te bevelen.

LET OP |Voor deze reis moet je in een goede fysieke conditie zijn. Ervaring met bergwandelingen verdient aanbeveling. Je moet meerdere dagen achtereen, volledige dagen kunnen wandelen. Onderschat niet het te overbruggen hoogteverschil. Op dag 9 is dat bijvoorbeeld maar liefst 1200 meter, maar ook op de andere dagen moet er flink geklommen en gedaald worden. Heb je voldoende adem om dat te doen? De paden zijn soms smal, rotsachtig en kunnen glad zijn als het geregend heeft. Omdat de paden ook veel door de lokale bevolking worden gebruikt, zijn ze over het algemeen wel goed begaanbaar. Deze reis wordt ingedeeld in categorie 3, zie categoriebeschrijving.

Dit is een avontuurlijke wandelreis. De condities waaronder gewandeld wordt en andere externe factoren kunnen wijzigen. De reisleiding kan zich genoodzaakt zien de reisplannen aan te passen. Dit gebeurt altijd in goed overleg met de deelnemers. Je bagage wordt vervoerd, een kleine dagrugzak is alles wat je nodig hebt.

De Sameba-kathedraal in Tbilisi, foto: miss Rubov, Flickr

Programma groepswandelreis Georgië, over de hellingen van de Kaukasus

Dag 1: Aankomst Tbilisi, de hoofdstad van Georgië

Na aankomst in Tbilisi word je opgehaald van het vliegveld en naar je hotel gebracht. Overnachting in hotel in Tbilisi

Dag 2: Stadswandeling Tbilisi

Na het ontbijt begint de verkenning van Tbilisi, de hoofdstad van Georgië. Tijdens deze wandeltour, die de hele ochtend en een groot deel van de middag duurt, krijg je een prachtige indruk van de stad, omdat je lopend met de gids, op plekjes komt waar je anders aan voorbij gaat. Natuurlijk bezoek je alle bekende bezienswaardigheden van Tbilisi. Het begint met een bezichtiging van de Sameba-kathedraal, de moderne kerk van de Heilige Drievuldigheid die gebouwd werd tussen 1995 en 2004. Het is de belangrijkste christelijke kathedraal van de Georgisch-Orthodoxe Kerk in Tbilisi. Hierna daal je af naar de 800 jaar oude Metechi-kerk aan de oever van de Mtkvari, de rivier die de stad in tweeën deelt. Met een kabelbaan kom je aan bij het kasteel Narikala ,dat hoog boven de stad uittorent. Vanaf dit eeuwenoude gebouw heb je een geweldig uitzicht over de stad Tbilisi. We wandelen weer naar beneden naar Legvtakhevi (letterlijk: ‘Vijgenravijn’), een bijzonder mooie plek met een schitterende waterval. Hier bevinden zich de zwavelbadhuizen die bekend staan om hun geneeskrachtige werking. Verderop vind je de gezelligheid van winkels, cafés, galerieën en souvenirwinkels in het oude stadshart. De rest van de middag en avond kun je vrij besteden in Tbilisi. Overnachting in hotel in Tbilisi.

Dag 3: TBILISI – JVARI MONASTERY – ARMAZI CITADEL – TBILISI
(Afstand per bus: 2×70 km, Wandelafstand: 2,7 km, 237 m ↑ 226 m ↓, Min. Hoogte 673 m, Max. Hoogte 865 m)

’s Ochtends word je opgehaald in je hotel. Vandaag rijden we richting de oude hoofdstad Mtskheta, Georgia. We bezoeken de 6e-eeuwse Monatsery van Jvari (‘Kruis’ in het Georgisch) met een fantastisch panoramisch uitzicht op de omgeving. Daarna rijden we naar het nabijgelegen dorp Armazi om een korte “warming-up” wandeling naar de oude citadel te maken. De wandeling naar Armazi Citadel gaat door een prachtige rivierkloof. Geniet van het uitzicht op het omliggende bos en verken ruïnes van het antieke kasteel.

Het hele Armaziskhevi is een belangrijke archeologische vindplaats waar opgravingen behoorlijk interessant materiaal hebben opgeleverd, vooral vanaf de eerste eeuw voor Christus tot de middeleeuwse periode. Op dit moment worden de overblijfselen die daar zijn verkregen, ook opgeslagen in het veldmuseum in Armaziskhevi.

Avondprogramma: TBILISI – MTATSMINDA PARK – TBILISI
’s Avonds word je opgehaald bij je hotel en naar het station van het kabeltreintje gebracht. We nemen de trein omhoog naar het Mtatsminda Park dat hoog (op 770 m) boven de stad Tbilisi uittorent. Dit attractiepark is ook voor de eigen bevolking ‘the place to be’ op een mooie zomeravond. Wandel gezellig rond. Het uitzicht over de stad is fenomenaal. Overnachting in hotel in Tbilisi.

Gergeti-kerk, een must see, foto: Jetty van der Graaf, Ecktiv Community

Dag 4:  TBILISI – TRUSO VALLEI – ABANO MEER – ZAKAGORI – STEPANTSMINDA
Wandelafstand: 6,0 km 213 m ↑ 95 m ↓, Min. Hoogte: 2127 m Max Hoogte: 2246 m

We verlaten Tbilisi en rijden noordwaarts over de Georgian Military Highway. De weg waarover we rijden is in het begin van de 19e eeuw met grote moeite door de Russen aangelegd. Het is de enige verbindingsroute tussen Georgië en Rusland en voert over de Kaukasus. We komen langs het Jinvali-stuwmeer, het Ananuri-kasteel en het skigebied Gudauri. Aangekomen in het dorp Kobi wisselen we van vervoer naar lokale 4×4-voertuigen en rijden de Truso-vallei in. De rit naar de startplaats van onze wandeling is al een belevenis op zich. De Trusovalei is adembenemend mooi. In de vallei, een alpiene zone, groeien geen bomen. Het landschap is tegelijkertijd pittoresk en ruig met een unieke geologische structuur van kalkrotsen. Een gemakkelijke en vlakke wandeling brengt je langs het  borrelend meer Abano en langs minerale bronnen met onwaarschijnlijke kleuren die verspreid liggen door de hele vallei. Wandel door de nagenoeg verlaten dorpjes en ontmoet nomadenfamilies, die hun vee en schapen meenemen voor zomerweiden in de vallei. Zij zijn nog de enige tijdelijke bewoners samen met de monniken van het orthodoxe klooster, die hun handwerk en schilderijen verkopen aan voorbijgangers. De wandeling eindigt bij het middeleeuws Kasteel Zakagori. Daar ligt de grens met Zuid-Ossetië. Overnachting in guesthouses in Stepantsminda.

Dag 5 ochtendprogramma: STEPANTSMINDA – GERGETI TRINITY – STEPANTSMINDA
(Wandelafstand: 5 km, ↑ 377 m / ↓ 374 m; Type: Rondwandeling ↺, Hoogte: 1843 m, Max Hoogte: 2190 m)

Als je op tijd opstaat ben je, met een beetje geluk en goed weer, getuige van een wonderschone zonsopkomst over de hoogste top van Oost-Georgië, Mt Kazbek (5033 m). Vanaf het bergdorp Kazbegi/Stepantsminda zie je ook de iconische Gergeti Trinity-kerk al hoog boven je liggen. Vanochtend zullen we die bezoeken. De tocht begint bij een kleine waterbron bij de begraafplaats aan het einde van het dorp. Het eerste deel van het pad gaat door een schaduwrijk bosgebied en komt plotseling uit bij een groot veld en schilderachtig uitkijkpunt. We zien Mt Kazbek in volle glorie liggen en bij goede weersomstandigheden is het mogelijk om de top te zien. We wandelen door naar de kerk voor nog meer uitzicht op Stepantsminda en Mt Kazbek. De 14e-eeuwse Heilige Drievuldigheidskerk Gergeti (2170 m) was een belangrijke kerk in de provincie Khevi. Heilige relikwieën, zoals het kruis van de beschermheilige van Georgië, St Nina, werden hier bewaard. Nadat we de kerk verkend hebben wandelen we terug via een rotsachtig pad aan de andere kant van de heuvel.

Middagprogramma: STEPANTSMINDA – SNO – JUTA – JUTA LAKE – GUDAURI
(Wandelafstand: 9,9 km, ↑ 556 m / ↓ 572 m, Type: Twee richtingen, Min. Hoogte: 2165 m, Max Hoogte: 2566 m)

Na de lunch rijden we met een mooie route naar het bergdorp Juta, een van de hoogste nederzettingen in het gebied (2200 m boven de zeespiegel). Vanaf het dorp beginnen we met een forse klim tot we op een vlakker gedeelte komen waar een meer ontspannen en aangename wandeling naar de Chaukhi-bergen begint. We passeren een kleine maar zeer pittoreske waterval die uitkomt op de Chaukhistskali rivier. Deze moeten we oversteken. Omdat er geen bruggen zijn zoeken we de beste plek waar we met een sprong de overkant kunnen bereiken, anders moeten de schoenen uit om door het water aan de overkant te komen. We wandelen verder omhoog tot we een bord en geïmproviseerde brug zien die naar het Juta-meer leidt.  Dit is een mooie plek om pauze te houden voordat we afdalen naar Juta, via het pad dat zichtbaar is achter het meer. Overnachting in hotel in Gudauri.

Bagrati kathedraal, Kutaisi, foto: sunriseOdyssey, Flickr

Dag 6: GUDAURI – KUTAISI – BAGRATI-KATHEDRAAL (stadswandeling Kutaisi)

Na het ontbijt rijden we terug over de militaire snelweg, maken een bocht op de E60 en rijden door naar het westen tot we Kutaisi bereiken. Daar aangekomen, checken we in bij het hotel en is het tijd om eens flink de benen te strekken om wat van Kutaisi te zien. We wandelen naar de kathedraal van Bagrati en het oude deel van de stad. De Kathedraal van Bagrati is gesticht in de 11e eeuw en vernoemd naar King Bagrat III – de eerste koning van het verenigde Georgische koninkrijk. Het is een meesterwerk van de 11e-eeuwse Georgische architectuur. Door de eeuwen heen werd er flinke schade aan het gebouw toegebracht. Sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw werkt men aan vernieuwing en reconstructie van de Kathedraal. Een indrukwekkend en prachtig gebouw en een populaire bestemming voor pelgrims en toeristen.

De kathedraal staat op de heuvel, in het hart van Kutaisi en domineert het, als het belangrijkste architecturale oriëntatiepunt en het symbool van de stad. Overnachting in hotel in Kutaisi.

Dag 7: KUTAISI – GELATI – ZEDA GORDI – OKATSE – KUTAISI
(Okatse-kloof – Wandelafstand 7 km, ↑ 290 m / ↓ 287 m. Type: twee richtingen, Min. Hoogte: 498 m, max. Hoogte 679 m)

Vandaag beginnen we met een bezoek aan het Gelati Klooster.  Het klooster-complex, gesticht in 1106 door koning David ‘de Bouwer’, was één van de belangrijkste culturele en onderwijskundige centra van het oude Georgië. Het is een prachtig monumentaal exemplaar van Georgische architectuur. Er zijn bijzondere muurschilderingen en mozaïeken te zien.  Er is veel bewaard gebleven, waaronder de belangrijkste kathedraal, de bron, de klokkentoren, de overblijfselen van de Academie en de poort waaronder het graf van David de Bouwer ligt.

Na het bezoek aan het Gelati-klooster rijden we door naar het dorp Zeda Gordi. Daar registreren we ons in het bezoekerscentrum alvorens we beginnen aan een wandeling naar een van de meest spectaculaire canyons van Georgië. We wandelen door bospaadjes en bereiken de hangende bruggen met uitzicht op de Okatsekloof. Het wandelpad dat aan de rand van de kloof hangt biedt een fantastisch uitzicht op de kloof en de omgeving. Je zult onvergetelijke herinneringen behouden aan dit bezoek. Overnachting in hotel in Kutaisi.

GEORGIE, kobi-&-yael

De kloof door de Truso vallei, foto: kobi & yael, Wikimedia

Dag 8: KUTAISI – MARTVILI – ISKARI

Vandaag hebben we een flinke afstand te overbruggen naar de bergprovincie Svanetië, waar we de komende dagen zullen genieten van de spectaculaire bergen en waar de mensen nog leven volgens oude tradities. Onderweg stoppen we bij de Martvili kloof. Gedurende miljoenen jaren heeft de Abasha-rivier een prachtige kloof in kalksteenrotsen gecreëerd, met canyons, grotten en watervallen, die een diepte van wel 40 meter bereikt. Van de totale lengte van de kloof is één kilometer bereikbaar. Er zijn stukken rustig water om te peddelen en te zwemmen, maar ook steile rotsen om te beklimmen, spectaculaire watervallen om van te genieten en grotten om te verkennen. In het bovenste deel van de kloof maken we een boottocht en bereiken we het allereerste begin met een waterval van 7 meter hoog.

We rijden verder naar het noorden en komen bij de indrukwekkende Enguri-dam. Momenteel is het ‘s werelds tweede hoogste betonnen boogdam met een hoogte van 271,5 meter. Dan maken we ons klaar voor het laatste stuk van de rit naar het bergdorp Iskari waar we de nacht zullen doorbrengen. Overnachting in Iskari in lguesthouse.

Dag 9: ISKARI – BAKI PASS – MAZERI
(Wandelafstand: 18 km, ↑ 1200 m / ↓ 1040 m, Type: A → B-trip, Min. Hoogte: 1.680 m, Max hoogte 2.462 m)

Na de reisdag van gisteren gaan we vandaag stevig wandelen. De route begint vanaf 1680 m hoogte vanaf de dorpsweg. Een prachtige plek. In het noorden zien we groene weiden en de met sneeuw bedekte top van Mt. Chirinda. Via de trailmarkering op de keien en rotsen lopen we door de dorpen van de Etseri-gemeenschap: Iskari, Kurashi, Barshi, Cherili. Na het verlaten van de Etseri-gemeenschap gaan we naar boven en rechts richting Baki-pas. Onderweg passeren we de rhododendronhelling. Nadat we zijn afgeslagen van de pas, dalen we langzaam af op het hoogland naar de kerk. Vanaf de kerk slaan we linksaf en gaan het naaldbos in naar het dorp Tvebishi. In het zuiden zien we het Svaneti bergmassief, in het noordoosten het Ushba-Mazeri-massief en in het oosten de Dolra-vallei met rivier en de dorpen van de Becho-gemeenschap. We zien Meziri-aartsengelkerk op een heuvelrug en weten dat het Meziri meer in de buurt is.

De dubbelpiek van Mt. Ushba en Mt. Mazeri zijn continu zichtbaar als we langs het pad richting de Becho-gemeenschap lopen. We komen laat aan in Becho. Overnachting in Mazeri in guesthouse

Dag 10: MAZERI – SHDUGRA WATERVAL – MESTIA
(Wandelafstand: 15 km, ↑ 534 m / ↓ 530 m, Type: Twee richtingen, Min. Hoogte: 1.610 m, Max hoogte: 2.040m)

Na het familieontbijt vertrekken we voor een heerlijke wandeling naar de Shdugra-waterval aan de voet van de Shkhara-gletsjer. We lopen door een prachtig dennenbos met een spectaculair uitzicht op de Ushba-top en de dorpjes van de gemeente Becho. Na de wandeling keren we terug naar het dorp Mazeri en gaan we door naar Mestia, de belangrijkste stad van de regio Svanetië. Overnachting in Mestia in hotel

Ushguli pad, foto: Andrzej Wojtowicz, Flickr

Omgeving Ushguli, foto: Andrzej Wojtowicz, Flickr

Dag 11: MESTIA – ZHABESHI
(Wandelafstand: 18km, ↑ 760m / ↓ 520m, Type: A → B-trip, Min. Hoogte: 1.391 m Max hoogte: 1.904 m)

Alweer zo’n heerlijke wandeldag. Na het ontbijt worden we naar de start van de route gebracht. Onze trek begint met een klim langs Hotel Tetnuldi en even later langs een rij houten chalets tot we Mestia achter ons laten. Het pad volgt een onverharde weg, voordat je rechtsaf slaat voor een kort steil stuk. Dat draait snel naar het noordoosten en kunnen we wat gematigder verder klimmen. Het pad gaat door bos en over weiden waar we een mooi uitzicht op Mt. Ushba hebben als het weer goed is.

Na nog een korte, stevige klim en een stuk vlak wandelen, verbreedt het pad zich en hebben we een schitterend uitzicht over de Svaneti-vallei en met daarboven de top van de formidabele Tetnuldi-berg. We hebben het hoogste punt van onze wandeling van vandaag bereikt. We dalen zo’n honderd meter af en lopen dan op dezelfde hoogte door velden en weilanden met enkele bomen totdat het pad afdaalt langs de dorpjes Zhamushi en Cholashi en dalen we af naar de snelstromende Mulkhura-rivier tot we uiteindelijk in Zhabeshi aankomen. Overnachting in Zhabesh in guesthouse.

Dag 12: ZHABESHI – ADISHI
(Wandelafstand: 10,6km, ↑ 909m / ↓ 527m, Type: A → B-trip, Min. Hoogte: 1.627 m, Max hoogte: 3.034 m)

Vandaag vervolgen we onze trektocht naar Adishi. Het dorp Adishi ligt op 2121 meter boven de zeespiegel en is een van de hoogst gelegen bergdorpen in Europa. Vandaag de dag wonen er nog maar 14 van de ooit 60 families, die hier vroeger woonden. Maar in de zomer keren meer gezinnen en mensen terug. Het bergdorp heeft zijn middeleeuwse identiteit grotendeels behouden.

Na het ontbijt wandelen we omhoog langs de rivier het dorp uit. We volgen het pad zuidwaarts, dan zuidoostelijk en nog steeds stijgend over een aantal velden en door een klein bos. Na zo’n twee uur klimmen bereiken we de grote nieuwe weg naar het moderne skigebied Tetnuldi dat begin februari 2016 als nieuwste skigebied van Europa is geopend. Hier aangekomen, volgen we de weg nog ongeveer een kilometer tot we op zo’n 2500 meter hoogte zijn. Het pad doorkruist open gebieden vol wilde bloemen, met mooie uitzichten en daalt dan langzaam af naar het bos. In minder dan een uur bereiken we Adishi, het bergdorp waar we overnachten. Overnachting in Adishi in guesthouse.

Dag 13: ADISHI – USHGULI – SHKHARA GLETSJER – MESTIA
(Shkhara gletsjerwandeling: 4,5 km, ↑ 293 m / ↓ 291 m Type: Twee richtingen, Min. Hoogte: 2275 m, Max hoogte: 2560 m)

Alweer de laatste dag in het mooie Svanetië, tussen de hoge toppen en gletsjers van de Kaukasus. We ontbijten in het guesthouse en kunnen daarna genieten van een wandeling rond het dorp. Met 4×4-vervoer rijden we naar Ushguli.  Ushguli is een gemeenschap van dorpen op ongeveer 2100 meter boven de zeespiegel aan het begin van de Enguri-kloof.  Ushguli bestaat uit vier dorpen: Zhibiani, Chvibiani, Chazhashi en Murqmeli. De gemeenschap wordt beschouwd als de hoogste bewoonde in Europa en staat op de lijst van UNESCO-werelderfgoedsites. We maken een mooie wandeling door de straten van deze kleine, unieke dorpen. Daarna rijden we richting het Shkhara-basiskamp en maken we een wandeling naar de Shkhara-gletsjer. Overnachting in Mestia in hotel.

Tsminda Sameba kerk met op de achtergrond Kazbeg met zijn gletsjer. Foto: Jetty van der Graaf, Ecktiv Community

Dag 14: MESTIA – TBILISI

Na het ontbijt krijgen we een lange weg terug naar Tbilisi, met uiteraard af en toe een tussenstop voor lunch en om de benen te strekken. Vrije avond in de hoofdstad. Overnachting in hotel Tbilisi in hotel

Dag 15: TBILISI – TBILISI AIRPORT

Transfer naar het vliegveld. Het is mogelijk om je verblijf in Tbilisi te verlengen. Er is nog genoeg te zien en te beleven in deze stad.

Hieronder een impressie van de Groepswandelreis 2019

Reviews

Goede lokale gidsen, allebei groot compliment. mooie route. Goed geregeld ook met gezamenlijke lunch. Wandeltochten waren zwaarder dan voorzien, maar goede begeleiding door reisbegeleidster.

R. Mens

Mijn cijfer:

9

Ik was goed te vreden met de overnachtingsadressen, van geweldig tot respect dat arme mensen hun best doen on een goede gastvrijheid te geven. En is voor mijn een ervaring die ik niet wilde missen ondanks ik een matig tot slecht bed had om in te slapen. [respect voor die mensen]

R. LUDLAGE

Mijn cijfer:

8

Overzicht reis

Prijs Vanaf €1369,-
Land Georgie
Reisperiode Data 2022 nog niet bekend
Soort reis Wandelvakantie
Type reis Groepsreis
Reisduur 14 nachten
Wandelniveau Niveau 3
Vervoer Vliegtuig
Bagagevervoer Inclusief
Hond toegestaan? Nee
or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?