Wandelvakantie Beieren, Altmühltal Panoramaweg

5-, 7- of 9-daags wandelarrangement door een van de grootste natuurparken van Duitsland. Langs rotsformaties en rivierdalen eindig je met een boottocht op de Donau.

Vanaf €499,-

 • Duitsland
 • 6 april - 6 oktober
 • Wandelvakantie
 • Individuele reis
 • 4 nachten, 6 nachten, 8 nachten
 • Logies/Ontbijt
Bewaar reis
Prijzen & Boeken
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

5-, 7- of 9-daags wandelarrangement door een van de grootste natuurparken van Duitsland. Langs rotsformaties en rivierdalen eindig je met een boottocht op de Donau.

De Donau en de kleinere rivier de Altmühl hebben hun sporen achtergelaten in de rotsbodem. Het Altmühltal is het op twee na grootste natuurpark van Duitsland met opvallende rotsformaties en prachtige rivierdalen. Daaromheen liggen dichte bossen en grote heidevelden vol jeneverbessen. Een gebied dat geologisch interessant is en vol zit met geschiedenisverhalen, onder andere terug te zien in machtige kastelen, kerken en kloosters op je route. Deze meerdaagse wandeltocht brengt je over een van Duitslands Top Trails. Het laat je al het moois zien van het natuurpark Altmühltal met een spectaculair einde als je de Donau ontmoet.

Prijs | v.a. € 499,-

 • 5-daagse: vanaf € 499,- per persoon obv logies en ontbijt in een 2-persoonskamer
 • 7-daagse: vanaf € 699,- per persoon obv logies en ontbijt in een 2-persoonskamer
 • 9-daagse: vanaf € 859,- per persoon obv logies en ontbijt in een 2-persoonskamer
 • Calamiteitenfonds € 2,50,- per boeking, SGR Publieksbijdrage € 5,-
 • Dagelijks te boeken tussen 6 april en 6 oktober 2024

Inclusief:

 • 4x, 6x of 8x overnachting in 3-sterrenhotels en gasthoven
 • 4x, 6x of 8x ontbijt(buffet)
 • Bagagevervoer tussen de hotels
 • Boottocht over de Donau op laatste wandeldag van Weltenbrug naar Kelheim (alleen bij 9-daagse variant)
 • GPS-routes
 • Uitgebreide reis- en omgevingsinformatie (Duits- of Engelstalig)
 • Servicelijn voor noodgevallen (Duitstalig)

Niet inbegrepen zijn:

 • Heen- en terugreis (Nederland <> Treuchtlingen)
 • Reis van eindpunt terug naar Treuchtlingen
 • Parkeergeld Treuchtlingen (ca. € 5,- p.d. parkeren bij hotel / gratis bij het station)
 • Overige maaltijden
 • Toeslag voor de hond
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Toeristenbelasting en/of Kurtaxe
 • Eventuele toeslag 1-persoonskamer

Uitzicht bij Eichstatt, foto: Allie Caulfield, Wikimedia

Omschrijving Wandelvakantie Beieren, Altmühltal Panoramaweg

Dit wandelarrangement door het Altmühltal is er in een 5-daagse, 7-daagse en een 9-daagse variant. Elk arrangement begint in Treuchtlingen. Bij de 5-daagse variant is de laatste overnachting in Eichstätt en bij de 7-daagse variant in Beilngries. Hieronder vind je de omschrijving van de 9-daagse variant. 

Bij het 9-daags wandelarrangement loop je door het op twee na grootste natuurpark van Duitsland. Via opvallende rotsformaties en prachtige rivierdalen eindig je met een boottocht op de Donau. Daarbij loop je over middelzware wandelroutes op goed onderhouden paden (zwaarte: 2 sterren). Er zijn twee dagen waar je meer dan 25 km onderweg bent. Je klimt en je daalt, maar nooit lange stukken achter elkaar. Bovendien is het een verademing om in deze omgeving pauze te houden.  Je loopt grotendeels op hoogtes met veelal prachtig uitzicht op de onderliggende dalen. Onderweg passeer je verschillende culturele bezienswaardigheden zoals kastelen en kloosters en kom je door kleine, typisch Beierse dorpen.

Gemakkelijke wandeltochten op goede wandelpaden.  De wandelingen zijn technisch eenvoudig en gemakkelijk. De langere wandeldagen zijn in te korten en bepaalde gedeeltes zijn te overbruggen met het openbaar vervoer. Voor deze wandelvakantie heb je enige conditie en ervaring met dit soort avontuurlijke wandeltochten nodig. Deze wandelvakantie valt in de categorie 2. Bekijk de categoriebeschrijving.

Service, vervoer & tips tijdens de wandelreis
Je loopt van hotel naar hotel waarbij je bagage wordt vervoerd en voor je klaar staat bij aankomst in het volgende hotel. Zo hoef je zelf alleen een kleine rugzak met je dagbagage mee te nemen. Je kunt parkeren in de omgeving van het hotel in startplaats Treuchtlingen (Bij het hotel zijn een beperkt aantal parkeerplaatsen, tegen betaling van € 5,- p.d. beschikbaar. Reservering niet mogelijk). De terugreis vanuit Kelheim kan met openbaar vervoer en duurt ca. 2,5 uur. Kijk hiervoor op de website van Deutsche Bahn om je route uit te stippelen. Kelheim valt onder de gemeente Saal an der Donau. We raden je aan voor stevige schoenen te zorgen en je voor vertrek te laten informeren over het weer. Telescoopstokken (wandelstokken) geven je extra steun op de rotsachtige gedeeltes maar zijn niet noodzakelijk. Je ontvangt voor vertrek een informatiepakket en een voucher voor de boottocht over de Donau op de laatste wandeldag. Je krijgt het telefoonnummer van een servicelijn voor als je hulp nodig hebt onderweg (de servicelijn is Duitstalig en is geen medisch noodnummer).

Wandelen met de hond
Bij dit wandelarrangement is het mogelijk om je hond mee te nemen. Laat ons dit weten in het opmerkingenveld in het boekingsformulier en vermeld daarbij ras en grootte van de hond. Een eventuele toeslag kun je ter plekke bij de overnachtingsadressen voldoen.

OVERNACHTEN ONDERWEG* | Treuchtlingen – Hotel Stadthof | Pappenheim – Hotel Gasthof zur Sonne | Dollnstein – Gasthof zum Kirchenschmied | Eichstätt – Hotel Adler | Kipfenberg – Hotel Gasthof zur Post | Beilngries – Hotel Gasthof zur Krone | Riedenburg – Hotel Gasthof zur Post | Kelheim – Dormero Hotel

*Bij onvoldoende beschikbaarheid wordt een alternatief adres gereserveerd in dezelfde categorie. Dit kan ervoor zorgen dat de route eventueel iets afwijkt.

Heuvellandschap van het Altmühltal, Wolfgang Manousek, Flickr

Programma Wandelvakantie Beieren, Altmühltal Panoramaweg

Hieronder staat het programma van de 9-daagse variant beschreven. Bij de 5-daagse variant is de laatste overnachting in Eichstätt en bij de 7-daagse variant in Beilngries. 

Dag 1: Aankomstdag Treuchtlingen
Je gaat op eigen gelegenheid naar Treuchtlingen, middenin het schitterende Altmühltal. Daar kun je alvast een verkennende wandeling maken.

Dag 2: Etappe Treuchtlingen – Pappenheim/Umgebung (ca. 14 km, 4 uur, ↑280m ↓290m)
Je wandelt vandaag door het bochtige dal van de Altmühl, o.a. langs de ‘preekstoel van de duivel’ naar het middeleeuwse Pappenheim waar je verwelkomd wordt door de imposante burcht. In het nabij gelegen Solnhofen kun je op bezoek bij het gelijknamige museum met de expositie ‘Welt in Stein’ over een boeiende fossielenselectie.

Panoramaweg bij Kelheim, foto: Armin S Kowalski, Flickr

Dag 3: Etappe Pappenheim/omgeving – Mörnsheim/omgeving (ca. 15 km, 5 uur ↑390 m ↓380 m)
Je wandelt naar Solnhofen, de steengroeve van de beroemde Solnhofer Plattenkalk en de vindplaats van meer dan 140 miljoen jaar oude fossielen. Kort daarna wacht je een fantastisch en zeer populair fotografisch beeld: het natuurmonument “Twaalf Apostelen”, ruige kalksteenrotsen omringd door jeneverbessenheide. Je wandeling voert langs de plaats waar Archaeopteryx werd gevonden naar Dollnstein in het Urdonautal: hier stroomde de Donau voordat hij het dal weer ”teruggaf” aan de Altmühl. Indien gewenst kun je de etappe inkorten door de trein te nemen.

Dag 4: Mörnsheim/omgeving – Eichstätt (ca. 25 km, 6 uur ↑620 m ↓650 m)
Je passeert een geologisch interessant gebied met o.a. de Burgsteinfelsen. Daarbij kom je door bossen en klim je naar hoger gelegen heidevelden vol jeneverbessen. Het laatste deel loop je over de ‘Höhenweg’ met fraaie uitzichten naar de oude bisschopsstad Eichstätt. Voordat je het eindpunt bereikt passeer je de indrukwekkend gelegen Willibaldsburg met haar barokke kunstwerken en gebouwen. In Eichstätt zelf kun je heerlijk neerstrijken in het oude centrum met vele kleine straatjes.

Altmühltal, Beieren, foto: zczillinger, Flickr

Dag 5: Eichstätt – Kipfenberg (ca. 26 km, 6 uur ↑720 m ↓740 m)
Vandaag is de eerste van drie langere wandeldagen. Langs de opvallende Osterberg loop je richting het Romeinse Fort Vetonina. Verderop tref je een grote grot (de mammoetgrot) en loop je over bergpaden hoog boven de vallei van de Altmühl met fantastische panorama’s. Wat uitzichten betreft is dit misschien wel het mooiste deel van de route. Op de uitgestrekte jeneverbesheide van Gungoldinger is de uitzichttoren op de Kipfenberg een goed oriëntatiepunt. Het dorp Kipfenberg is je eindpunt voor deze etappe.

Dag 6: Kipfenberg – Beilngries (ca. 24 km, 5,5 – 6 uur ↑540 m ↓550 m)
De dag begint goed met het aantrekkelijke uitzicht over het Anlautertal waar je in het dorp Kinding een stoere vestingkerk en ouderwets knusse Gasthofen (goede plek voor een pauze) vindt. Het uitzicht wordt deze dag steeds mooier met opnieuw het Altmühltal, bizarre rotsformaties en o.a. het Main-Donau kanaal. Je eindigt de dag met een steile afdaling naar eindplaats Beilngries.

Wandelpad bij Riedenburg, foto: Pixabay

Dag 7: Beilngries – Riedenburg (ca. 35 km, 7,5 uur, (mogelijk tot de helft in te korten) ↑680 m ↓700 m)
Je maakt flink wat stappen vandaag op deze langste wandeldag waarvan de route eventueel is in te korten als je de bus neemt. Je loopt dan ongeveer de helft van de tijd. Water in de vorm van rivieren en bronnen spelen een belangrijke rol in de ‘zeven-valleien-stad’ Dietfurt die je als eerste passeert op deze wandeldag. Via het kasteel Eggerburg en een rotspad door het Altmühltal kom je bij de charmante stad Gundlfing. Je eindbestemming is de vestingstad Riedenburg die je via een aantal mooie passages, waaronder langs de Duivelsrots, bereikt.

Dag 8: Riedenburg – Kelheim (ca. 19 km, 5,5 uur ↑470 m ↓470 m)
Oude knoestige bomen en opvallende rotstorens langs de stijgende paden brengen je naar de burcht van Prunn. Bij het dorpje Essing loont het om pauze te houden bij de glinsterende blauwe bron ‘Blautopf’, een gat vol helder water in het karstgebergte. Het Main-Donau kanaal perst zich verderop tussen de rotswanden en vergezelt je richting de grote rivier zelf. Daar ga je niet direct naartoe want de route buigt nog even af richting slot Weltenburg. Van bovenaf is hier je eerste kennismaking met de Donau overweldigend. Je daalt af en eindigt de dag met een boottocht door de Donau-kloof richting Kelheim.

Dag 9: Terugreis van Kelheim naar Treuchtlingen
Na het ontbijt eindigt je wandelreis en kun je met bus en trein terug naar startplaats Treuchtlingen (ca. 2,5 uur).

altmuhltal-1

Beschrijving bij Burg Kipfenberg

 

Overzicht reis

Prijs Vanaf €499,-
Land Duitsland
Regio Beieren - Donau
Reisperiode 6 april - 6 oktober
Soort reis Wandelvakantie
Type reis Individuele reis
Reisduur 4 nachten, 6 nachten, 8 nachten
Wandelniveau Niveau 2
Verzorging Logies/Ontbijt
Vervoer Eigen vervoer
Bagagevervoer Inclusief
Hond toegestaan? Ja

Impressie

[unitegallery gallery1 catid=3]

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?