Wandelvakantie Eifelsteig van Gerolstein naar Trier

9-daagse wandelvakantie Eifelsteig met bagagevervoer over de zuidelijke Eifelsteig van bronnenstad Gerolstein naar Duitslands oudste stad Trier

Vanaf €829,-

Foto: D.Ketz

 • Duitsland
 • Hele jaar
 • Wandelvakantie
 • Individuele reis
 • 8 nachten
 • Logies/Ontbijt plus Lunchpakket
Bewaar reis
Prijzen & Boeken
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

9-daagse wandelvakantie Eifelsteig met bagagevervoer over de zuidelijke Eifelsteig van bronnenstad Gerolstein naar Duitslands oudste stad Trier

Tijdens deze vakantie wandel je door het zuidelijke deel van de Eifelsteig van de bronnenstad Gerolstein naar de oudste stad van Duitsland, Trier. Over de toppen van de Vulkaaneifel met de grillige rotsformaties en diepe meren, langs kleine dorpjes, rivierdalen, bossen en hoogvlaktes met schitterende uitzichten. De donkere stuwmeren en later de blauwe vulkaanmeren liggen als parels in het landschap. De Eifelsteig behoort tot de Top Trail wandelroutes van Duitsland. Deze routes zijn uitstekend onderhouden en gemarkeerd. Tel daarbij op dat je bagage wordt vervoerd van hotel naar hotel en je vakantieplezier is compleet.

Prijs | V.a. € 829,-

 • Prijs per persoon op basis van logies en ontbijt in een 2-persoonskamer
 • Toeslag € 225,- voor een 1-persoonskamer (+€ 130,- bagagevervoer toeslag bij een 1-persoonsboeking)
 • Optioneel: Extra nacht in Kordel à € 85,- p.p. op basis van een tweepersoonskamer logies/ontbijt/lunchpakket én transfer van/naar Zemmer
 • Optioneel: hond mee
 • Boekingskosten € 25,- per boeking
 • Calamiteitenfonds € 2,50,- per boeking, SGR Publieksbijdrage € 5,-
 • Aankomst dagelijks hele jaar (beste wandelperiode van april tot november,  in de winter worden de paden niet sneeuw- en ijsvrij gemaakt).

Inclusief:

 • 8x overnachtingen in middenklasse hotels of gasthoven
 • 8x ontbijt(buffet)
 • Lunchpakket op elke wandeldag
 • Bagagevervoer van hotel naar hotel (max. 15 kg)
 • GPS-routes
 • Een uitvoerige routebeschrijving en overzichtskaart (Duitstalig)

Niet inbegrepen:

 • Heen- en terugreis Nederland
 • Overige maaltijden
 • Verzekeringen
 • Eventuele kosten voor het meenemen van de hond
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Reis Trier – Gerolstein
 • Toeristenbelasting of Kurtaxe (ter plaatse te voldoen)
EIFEL,-Waldweg-des-Eifelsteigs,-Eifel-TourismusD.-Ketz

Door het bos op de Eifelsteig, foto: Eifel Tourismus, D.Ketz

Omschrijving 9-daagse Wandelvakantie Eifelsteig van Gerolstein naar Trier

De 313 km lange Eifelsteig, van Aken naar Trier, laat je het beste van de natuur in de Eifel zien. Deze wandelvakantie volgt het zuidelijke deel van pad van de bronnenstad Gerolstein tot de Romeinse stad Trier. Zo wandel je door de Vulkaaneifel, langs de vulkaanmeren, de kastelen van Manderscheid en het cisterciënzerklooster van Himmerod naar Trier.

We delen deze Eifelsteig wandelvakantie in als categorie 3. De zwaarte wordt mede bepaald door de lengte van de wandelingen. Bekijk hier de categoriebeschrijving.

Service, vervoer & tips
Je reist op eigen gelegenheid naar Gerolstein dat op ongeveer 310 km rijden van Utrecht ligt. In Gerolstein kun je parkeren bij het station, nb. een deel van de parkeerplaats is betaald parkeren. Je loopt van hotel naar hotel waarbij je bagage wordt vervoerd. Zo hoef je zelf alleen je dagbagage mee te nemen. Vanuit eindplaats Trier vertrekken meerdere treinen per dag terug naar het begin van de wandeling. Kijk daarvoor op de Nederlandstalige website van de Deutsche Bahn. De reis is in principe het hele jaar te boeken, houd echter rekening met kortere dagen in de wintertijd of mogelijke ingekorte etappes.

De Eifelsteig behoort tot de Top Trail wandelroutes van Duitsland en is uitstekend gemarkeerd. Je hebt middelzware en zware wandeldagen (zwaarte: 2 en 3 sterren) grotendeels op goed onderhouden paden. Daarbij moet je af en toe stevig klimmen en dalen waarbij je ook nog eens volle dagen wandelt (6 uur en langer). Een goede conditie en ervaring met dit soort wandeltochten is gewenst. Gelukkig kun je je eigen tempo aanhouden en genieten van de prachtige route. Op dag 6 staat een etappe van 29 km op het programma. Deze etappe kan eventueel worden opgedeeld in twee kortere etappes. De eerste dag wandel je dan naar Zemmer waar je wordt opgehaald en naar Kordel gebracht. De volgende ochtend zetten we je na het ontbijt weer af in Zemmer en loop je het laatste stuk van deze etappe naar Kordel.

Voor de wandelingen zijn stevige schoenen nodig. Laat je vooraf informeren over het weer. Telescoopstokken (wandelstokken) geven extra steun op de rotsachtige gedeeltes maar zijn niet per se nodig. Je ontvangt voor vertrek een informatiepakket en routebeschrijving van de Eifelsteig.

Wandelen met de hond
Bij dit wandelarrangement is het mogelijk om een hond mee te nemen. Laat ons dit weten in het boekingsformulier en vermeld daarbij ras en grootte van de hond. Een eventuele bescheiden toeslag per nacht kan ter plekke bij de overnachtingsadressen worden voldaan. De start voor deze reis voor mensen met een hond is in Müllenborn (toeslag voor een 4-sterrenhotel) of Birresborn.

OVERNACHTEN ONDERWEG* | Gerolstein – Hotel Am Brunnenplatz | Müllenborn – Landhaus Müllenborn (met hond) | Birresborn – Hotel Zur Krone (met hond) | Daun – Hotel Stadt Daun | Manderscheid – Hotel Heidsmühle | Kordel – Hotel Neyses am Park | Trier – Nells Park Hotel

*Bij onvoldoende beschikbaarheid wordt een alternatief adres gereserveerd in dezelfde categorie. Dit kan ervoor zorgen dat de route eventueel iets afwijkt.

EIFEL,-kasteel-Manderscheid,-Stephanruppi,-Pixabay

Kasteel Manderscheid, foto: Stephanruppi, Pixabay

Programma Wandelvakantie Eifelsteig van Gerolstein naar Trier

Dag 1: Aankomst Gerolstein
Je reist op eigen gelegenheid naar Gerolstein dat op ongeveer 310 km rijden van Utrecht ligt. Deze stad aan de rivier de Kyll is vooral bekend om zijn Gerolsteiner Sprudel, een van de grootste Duitse mineraalwatermerken. Geniet van de gezellige sfeer in het centrum met leuke winkels en oude vakwerkhuizen. Overnachting in Gerolstein.

Dag 2: Gerolstein – Neroth, afstand ca. 15 km
De etappe begint in het voetgangersgebied van Gerolstein. Het pad voert grotendeels door de bossen naar Neroth. De tocht van vandaag valt in de categorie 3 en wordt bestempeld als een moeilijke wandeling. Bovenop de Dietzenley, een vulkaantop met uitkijktoren, heb je een prachtig uitzicht over het Kylldal.

Dag 3: Neroth – Schalkenmehren, afstand ca. 18 km
Je begint vandaag met een steile klim naar de Nerother Kopf (618 m) het hoogste punt van de Eifelsteig. Door open vlaktes, steeds dalend en stijgend kom je langs Daun. Heb je tijd over en wil je eens iets heel anders doen? Bezoek in Daun dan een van de laatste nog werkzame klokgieterijen in Duitsland. Of bezoek het Vulkaanmuseum en kom meer te weten over de Eifel-geschiedenis en de vulkanen in dit gebied. Ook de burchtruïne Burg Daun is een bezoekje meer dan waard. Vanaf Daun wandel je verder langs de maren voordat je Schalkenmehren bereikt. In het hart van Europa hebben duizenden jaren geleden de vulkanen in dit middelgebergte gezorgd voor het uitzonderlijke landschap van de Eifel. Steile kloven en rotspartijen en diepe meren zijn hiervan het resultaat.

Dag 4: Schalkenmehren – Manderscheid, afstand ca. 17 km
Vanaf Schalkenmehren gaat het vandaag zuidwaarts richting Manderscheid. Het pad kronkelt door het dal van de Lieser over velden en door eikenbossen. Aan het eind van de dag wandel je hoog boven de rivier de Lieser over een rotspad tot aan de burchten van Manderscheid. Een bezoek aan deze burchten is een absolute aanrader. En het idyllische Manderscheid, waar de Lieser doorheen stroomt, is zeker de moeite van een avondwandeling waard. Overnachting in Manderscheid.

Dag 5: Manderscheid – Klooster Himmerod, afstand ca. 18 km, ↑632 m, ↓703 m, duur ca. 5,5 uur
Het eerste deel van de wandeling vandaag loopt over het Lieserpad. Je passeert prachtige kastelen en hebt een spectaculair uitzicht over het dal dat de rivier heeft uitgeslepen. Via een zij-dal beklim je de toppen van Grosslittgen. Vandaar heb je een goed zicht op de hoogvlakte in het dal van de Salm. De etappe eindigt bij het klooster Himmerod waar Cisterciënzer monniken bijna 900 jaar God hebben gediend in gebed en werk volgens de Regel van St. Benedictus. In oktober 2017 werd de abdij in verband met de financiële situatie en het gebrek aan nieuwe monniken opgeheven. 

*In Großlittgen is er geen overnachtingsadres. Dit houdt in dat je tijdens de reis twee opeenvolgende nachten in Kloster Himmerod of in Hotel Lamberty verblijft. Ter plaatse worden transfers georganiseerd welke bij de prijs zijn inbegrepen.

EIFEL,-Butzerbachtal-,-Sphingonotus,-Wikimedia

Door het Butzerbachtal, foto: Sphingonotus, Wikimedia

Dag 6: Klooster Himmerod – Bruch, afstand ca. 20,5 km ↑500, ↓600 m, duur ca. 6 uur
Vandaag wacht je een bos- en waterrijke etappe. Het pad voert langs de Salm, een bochtig riviertje dat richting de Moesel stroomt. Elke ronding biedt weer een nieuw perspectief wat de route interessant en afwisselend maakt. In het dal passeer je enkele oude molens. Bijzonder zijn de bijna verticale leisteen-formaties, evenals het prachtige uitzicht op Bruch. 

Dag 7: Bruch – Kordel, afstand ca. 29 km, ↑600 m, ↓615 m, duur ca. 9 uur
Dit is de langste etappe van de Eifelsteig en vereist vooral uithoudingsvermogen, en daarbij zitten er ook nog wat klimmetjes in*. Bij het verlaten van Bruch begin je meteen met een klim, maar eenmaal boven kan je zonder veel inspanningen door het gemengde bos wandelen op het hoogplateau bij Zemmer. Het uitzicht is hier werkelijk schitterend. Je daalt weer af naar het dichtbegroeide Kyll-dal. Vlak voor het eind van de etappe voert de weg nog een keer omhoog over een bospad en dan kan je langzaam afdalen via een kronkelend pad naar Kordel, waar je overnacht.

*Deze etappe kan eventueel tegen een meerprijs in twee kortere etappes worden gesplitst. De eerste dag wandel je dan naar Zemmer waar je wordt opgehaald en naar Kordel gebracht. De volgende ochtend zetten we je na het ontbijt weer af waar je de vorige dag was gebleven en overnacht je nogmaals in Kordel. 

Dag 8: Kordel – Trier, afstand 17,2 km, ↑773 m, ↓ 736 m, duur ca. 5 uur
De laatste etappe begint met licht stijgen en dalen door het Kyll-dal. Het rode bontzandsteen zet vandaag de toon, soms als uitstekende torens dan weer als massieve rotswanden. Het indrukwekkende Butzerbachdal met de vele kleine watervallen en de enorme Genoveva-grot zijn vandaag een aantal hoogtepunten. Aan het eind van de etappe heb je hoog boven de Moezel een mooi uitzicht op Trier. De Eifelsteig eindigt bij de Porta Nigra, de oude Romeinse poort die na 2000 jaar nog steeds de toegang tot de stad verleent.

Dag 9: Vertrek uit Trier
Na het ontbijt eindigt deze reis. Op eigen gelegenheid reis je terug naar het beginpunt. Er zijn goede treinverbindingen van Trier naar Gerolstein (niet inbegrepen in de reis; kosten voor een ticket naar Trier ca € 13,- p.p.).

De Romeinse stadspoort in Trier, foto: Connie_sf, Pixabay

De Romeinse stadspoort in Trier, foto: Connie sf, Pixabay

Reviews

Ik heb een geweldige tijd gehad. Prachtige streek, eenvoudige maar gezellige logies met lekker eten. Helemaal aan niks moeten denken, behalve kilometers maken en genieten. Ook de hond was overal meer dan welkom. De bagage was telkens keurig op tijd op de volgende locatie, wat heel aangenaam was. Door het uitstellen van de reis stond er een keer een verkeerd hotel op mijn lijst. Ik werd netjes met de auto naar het juiste hotel overgebracht. De eigenaresse van dat tweede hotel excuseerde zich uitvoerig voor de extra 5km die ik hierdoor had afgelegd. Deze manier van reizen, en de organisatie door Ecktiv is zeker voor herhaling vatbaar. Een super tevreden reiziger!

Lees meer

A. Staessens

Mijn cijfer:

9

Eifelsteig, etappes 10-15: absolute top wandelroute. Mooie natuur, goede wandelpaden, prima bewegwijzering en goede balans hoogte-, daal- en wandelmeters. Overnachtingsadressen: stuk-voor-stuk prima hotels/gasthof. Niets op aan te merken.

P. Fens

Mijn cijfer:

9

Overzicht reis

Prijs Vanaf €829,-
Land Duitsland
Regio Rijnland-Palts
Reisperiode Hele jaar
Soort reis Wandelvakantie
Type reis Individuele reis
Reisduur 8 nachten
Wandelniveau Niveau 3
Verzorging Logies/Ontbijt plus Lunchpakket
Vervoer Eigen vervoer
Bagagevervoer Inclusief
Hond toegestaan? Ja

Impressie

[unitegallery gallery1 catid=67]

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?