Wandelvakantie mooiste paden van Noord-Drenthe

8-daagse Wandelvakantie door het dal van de Drentse Aa en over klassieke langeafstandspaden als het Drenthepad, het Pieterpad en het Jacobspad.

Vanaf €539,-

Foto: Zachtleven, Pixabay

 • Nederland
 • gehele jaar
 • Wandelvakantie
 • Individuele reis
 • 7 nachten
 • Logies/Ontbijt
Bewaar reis
Prijzen & Boeken
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

8-daagse Wandelvakantie door het dal van de Drentse Aa en over klassieke langeafstandspaden als het Drenthepad, het Pieterpad en het Jacobspad.

Met deze 8-daagse rondwandeling van hotel naar hotel met bagagevervoer trek je door het afwisselende landschap in het noorden van Drenthe. Met de gratis GPS die je meekrijgt trek je door het dal van de Drentse Aa, over de klassieke langeafstandspaden als het Drenthepad, het Pieterpad en het Jacobspad. Onderweg kom je door buurtschappen, es- en brinkdorpen en langs grazende schapenkuddes. Als een pelgrim op weg naar rust en stilte dwaal je over de heide, veen en bos, langs oude boerderijen, kerken en hunebedden. Aan het eind van de dag staat je bagage voor je klaar in het volgende hotel. Zo hoef je niet ver te reizen om helemaal weg te zijn in eigen land, in de dunst bevolkte en gastvrije provincie Drenthe.

Prijs | € 539

 • Prijs per persoon op basis van logies en ontbijt in een 2-persoonskamer
 • Toeslag voor eenpersoonskamer € 220
 • Toeslag: bagagevervoer bij 1-persoonsboeking € 80
 • Seizoentoeslag: aankomst tussen 25 maart – 30 april  en 1 september – 31 oktober € 30
 • Seizoentoeslag: aankomst tussen 1 mei – 27 juni € 40
 • Seizoentoeslag: aankomst tussen 28 juni – 31 augustus € 60
 • Boekingskosten € 19,- per boeking
 • Calamiteitenfonds € 2,50,- per boeking, SGR Publieksbijdrage € 5,-
 • Aankomst dagelijks (muv donderdag en vrijdag) tussen 1 januari en 31 december

Inclusief

 • 7x overnachting in comfortabele hotels met eigen douche/wc
 • 7x ontbijt(buffet)
 • Bagagevervoer (1 koffer of tas per persoon, maximaal gewicht 20 kg)
 • GPS-routes
 • Kaartmateriaal en routebeschrijving

Niet inbegrepen

 • Overige maaltijden, drankjes
 • Lunchpakketten
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Toeristenbelasting (ter plaatse te voldoen ca. € 2 per nacht per persoon)

ATTENTIE: Alle hotels volgen en voldoen aan de richtlijnen van de overheid m.b.t. Covid-19. Deze reis is o.b.v. logies en ontbijt. De hotels verzorgen lunchpakketten op verzoek en het diner wordt geserveerd in hun restaurants met extra ruimte of serveren die op de hotelkamer. Bij tussentijdse veranderingen van de overheidsmaatregelen volgt ECKTIV de voorwaarden van de ANVR en SGR-garantieregeling.

Gasterse Duinen, foto: Gertjan van Noord, Flickr

Omschrijving 8-daagse Wandelvakantie mooiste paden van Noord-Drenthe

Tijdens deze wandelvakantie wandel je op je eigen tempo gemiddeld 17 tot 24 km per dag door het afwisselende Drentse landschap. De wandelingen voeren langs hunebedden, kanalen, meertjes, bossen en het boerenland.

Service, vervoer en tips: Je reist op eigen gelegenheid naar Borger. Het dichtstbijzijnde NS station is Emmen. Parkeergelegenheid bij het hotel waar de tocht begint en eindigt is ook mogelijk kosten? Tijdens deze vakantie wandel je met een dagrugzak. Je bagage wordt vervoerd. Zorg dat de bagage (max. 15 kg) elke ochtend voor 9 uur klaar staat bij de receptie van het hotel.

Kleding: Voor de wandelingen zijn stevige schoenen met een goed profiel nodig. Zorg voor bescherming tegen de regen, zon en insecten en voldoende warme kleding. Controleer ’s avonds op teken. Vergeet ook je zwemkleding niet. Neem bidons mee zodat je onderweg genoeg te drinken hebt. In de hotels kun je een lunchpakket (laten) maken. Houd het weerbericht in de gaten en pas je kleding hierop aan.

*Bij onvoldoende beschikbaarheid wordt een alternatief adres gereserveerd in dezelfde categorie. Dit kan ervoor zorgen dat de route eventueel iets afwijkt.

Je komt niet alleen maar schapen tegen op de Drentse hei, foto: Martijn Nijenhuis, Flickr

Programma Wandelvakantie mooiste paden van Noord-Drenthe

Dag 1: Aankomst in Anloo
Uw wandelvakantie gaat van start met een overnachting bij Hotel De Koningsherberg in Anloo.

Dag 2: Van Anloo naar Assen, afstanden ca. 12,5 – 16,8 – 19 km
Deze wandelroute gaat door een prachtig deel van het Drentsche Aa gebied. Vanuit Anloo heeft vandaag keuze uit 3 wandelroutes. De langste wandeling gaat langs de ‘Gasterse duinen’. De Gasterse Duinen bestaan uit een golvend heidelandschap. Forse stuifduinen en schilderachtige vennen bepalen grotendeels het aanzicht van het terrein. Ooit maakten de vennen in het gebied deel uit van de loop van de beek de Drentsche Aa. Daarom liggen de vennen in elkaars verlengde. In lang vervlogen tijden is de loop gedeeltelijk dicht gestoven waardoor er twee grote vennen overbleven. De vennen staan nu bekend als het Voorste en Achterste veen.

Daarna wandelt u verder via een deel van het Pieterpad, waarbij er de kenmerkende uitzichten zijn van het stroomdal van de Drentsche Aa. Mooie doorkijkjes over het glooiende landschap. Alle routes komen over het Ballooërveld. Het landschap wordt doorkruist met een netwerk van zandwegen en karrensporen die deels nog dateren van voor de middeleeuwen. Overnachting is in City Hotel de Jonge in het centrum van Assen.

Landschap Drentse Aa, foto: Gertjan van Noord

Dag 3: Assen – Norg, afstand ca. 22,3 km
Na het ontbijt in Assen, wandel je het Nationaal Park Drentsche Aa in. Vanaf hier wandel je over het Drentse Jacobspad. Dit pad van Uithuizen in Groningen naar Hasselt in Overijssel sluit aan op de eeuwenoude pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Vandaag wandel je het echter in tegengestelde richting, noordwaarts. Eerst naar het lieflijke esdorp Vries, dat bekend staat om de markante St. Bonifatiuskerk. Onder de consistorie vind je een piepklein museum waar onder andere de mal van de in 1517 gegoten torenklok te bewonderen is. Na deze korte onderbreking loop je verder door weilanden, boerenakkers en bossen naar het esdorp Norg. Dit dorp heeft zijn authentieke uitstraling bewaard, ondanks de vele toeristen die de zomerhuisjes, campings en bungalowparken betrekken in de vakantieperiodes. Je vindt het hotel voor de overnachting midden in het dorp, zo’n 200 meter van de route.

Dag 4: Norg – Roden, afstand ca. 17 km
In de omgeving van Norg loopt het Jacobspad vrijwel gelijk op met het Drenthepad. Je volgt het Jacobspad tot even ten zuiden van Norg, waar je het Drenthepad weer oppakt. De Langloerduinen zijn beboste voormalige duinen met daarin stukken heide. Om Langelo heen, wandel je door Alteveer naar Roderesch langs het Oostervoortse en het Lieverse Diep. In het natuurgebied Mensinge voert het pad je door een van de mooiste bossen van Drenthe, naar Roden, het dorp van Ot en Sien. Deze twee kleuters zijn de hoofdfiguren in de boekjes geschreven door de schoolmeester Hindericus Scheepstra die in Roden werd geboren. De avonturen van Ot en Sien speelden zich, inmiddels bijna 120 jaar geleden, natuurlijk af in dit dorp.

Oerwold monument, foto: Wutsje, Wikimedia

Dag 5: Roden – Groningen, afstand ca. 20,4 km
Je verlaat Roden en wandelt richting het Leekstermeergebied. Hier kom je weer op het Drenthepad wat je volgt tot aan het Paterswoldsemeer. Vanuit Rodewolde wandel je door de natte hooilanden van de Peizermaden met in de verte de skyline van de stad Groningen. De woorden rust en ruimte omschrijven dit gebied goed. Geniet van de natuur en weidsheid in het jonge natuur- en waterbergingsgebied dat rijk is aan vogels en waar de otter al een plek heeft gevonden. Bij Eelderwolde stap je over de laatste kilometers over het Jacopspad richting de stad Groningen. Eenmaal in Groningen aangekomen kun je een kijkje nemen bij de Noorderhaven of het Noorderplantsoen. Ook het Gronings Museum is zeker een bezoek waard.

Dag 6: Groningen – Zuidlaren, afstand ca. 22 km
Het hotel in Groningen ligt direct aan het Pieterpad. Zodra je onderweg bent laat je het drukke, stadse leven snel achter je. Zeker nu het Drents-Groningse landschap zich van zijn mooiste kant laat zien. Vervolgens ga je op verkenning door het Drentse landschap. In deze streek vind je het bekenstelsel van de Drentsche Aa met bloemrijke weiden langs het water, grote stille heidevelden met schapen en eeuwenoude hunebedden. Je kunt onderweg een kijkje nemen bij Hunebed G01, Hunebed D03 en Hunebed D04. Verder kom je ook langs Molen De Helper aan de rand van het Paterswoldsemeer. Deze molen werd gebouwd in 1863 en in 1971 werd de molen verplaatst naar de huidige plek. In eindpunt Zuidlaren wandel je langs een van de zeven brinken in het dorp.

Brink in Zuidlaren, foto: Serassot, Wikimedia

Dag 7: Zuidlaren – Anloo, afstand ca. 19,5 km
De wandeltocht van vandaag begint al meteen goed. In het eerste deel van de route wandel je over het Pieterpad langs enkele oude brinken. Deze omgeving is zo mooi en goed bewaard gebleven, dat het beschermd dorpsgezicht geniet. Dat geldt ook voor het voormalige sanatorium Dennenoord, een parkachtig landschap net buiten Zuidlaren. Door het stroomdal van de Drentse Aa bereik je het Strubben-Kniphorstbos met hunebedden en grafheuvels. En schapen, die kom je ongetwijfeld ook tegen vandaag. Anloo ligt in een schilderachtige omgeving, met prachtige rietgedekte boerderijen en eeuwenoude bomen. Het hotel ligt tegenover de fraaie Magnuskerk. Uit opgravingen is gebleken dat hier al sinds de 9e eeuw kerken hebben gestaan.

Dag 8: Vertrek vanuit Anloo
Na het ontbijt komt een einde aan deze heerlijke wandelvakantie in Drenthe

Het Strubben Kniphorstbos bij Anloo (archeologisch reservaat zicht op grafheuvel) foto: Bert van As, Wikimedia

Reviews

Voor corona omstandigheden waren de hotels goed. De 2e etappe van Assen naar Norg viel behoorlijk tegen. Lange rechte asfaltpaden naast autowegen en over vrij drukke gewone wegen. Lang en saai. Overige routes waren afwisselend en mooi. Afsluitend, over het algemeen een leuke vakantie. Weer een goede ervaring. We komen zeker terug voor een volgende reis.

j. potter

Mijn cijfer:

8

Overzicht reis

Prijs Vanaf €539,-
Land Nederland
Regio Drenthe
Reisperiode gehele jaar
Soort reis Wandelvakantie
Type reis Individuele reis
Reisduur 7 nachten
Wandelniveau Niveau 2
Verzorging Logies/Ontbijt
Vervoer Eigen vervoer
Bagagevervoer Inclusief
Hond toegestaan? Nee
or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?