Wandelvakantie mooiste paden van Oost-Drenthe

8-daagse rondgaande Wandelvakantie van hotel naar hotel met bagagevervoer en gratis GPS over de langesafstandspaden Drenthepad en Pieterpad

Vanaf €579,-

Foto: Agnes Monkelbaan, Wikimedia

 • Nederland
 • Hele jaar
 • Wandelvakantie
 • Individuele reis
 • 7 nachten
 • Logies/Ontbijt
Bewaar reis
Prijzen & Boeken
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

8-daagse rondgaande Wandelvakantie van hotel naar hotel met bagagevervoer en gratis GPS over de langesafstandspaden Drenthepad en Pieterpad

Een heerlijke 8-daagse rondgaande wandelvakantie van hotel naar hotel met bagagevervoer in eigen land in Drenthe, de dunst bevolkte provincie van ons land. Met de gratis GPS loop je zes wandeldagen over de langeafstandspaden Drenthepad en Pieterpad. Geniet van de bossen, de heide en de hunebedden en de Drentse gastvrijheid. Je komt door buurtschappen, es- en brinkdorpen langs schaapskooien met hun blatende bewoners die je misschien samen met de herder over de brink ziet wandelen. Na een dag wandelen staat je bagage voor je klaar in het volgende hotel. Als dat geen vakantiegevoel is.

Prijs | € 579           

 • Prijs per persoon op basis van logies en ontbijt in een 2-persoonskamer
 • Toeslag voor eenpersoonskamer € 200
 • Toeslag: bagagevervoer bij 1-persoonsboeking € 80
 • Seizoentoeslag: aankomst tussen 1 april – 26 april  en 1 oktober – 31 oktober € 20
 • Seizoentoeslag: aankomst tussen 27 april – 27 juni  en 1 september – 30 september € 30
 • Seizoentoeslag: aankomst tussen 28 juni – 31 augustus € 40
 • Boekingskosten € 19,- per boeking
 • Calamiteitenfonds € 2,50,- per boeking, SGR Publieksbijdrage € 5,-
 • Aankomst dagelijks tussen 1 maart en 30 november

Inclusief

 • 7x overnachting in comfortabele hotels met eigen douche/wc
 • 7x ontbijt(buffet)
 • Bagagevervoer
 • GPS-routes

Niet inbegrepen

 • Overige maaltijden, drankjes
 • Lunchpakketten
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Toeristenbelasting (ter plaatse te voldoen ca. € 2 per nacht per persoon)

ATTENTIE: Alle hotels volgen en voldoen aan de richtlijnen van de overheid m.b.t. Covid-19. Deze reis is o.b.v. logies en ontbijt. De hotels verzorgen lunchpakketten op verzoek en het diner wordt geserveerd in hun restaurants met extra ruimte of serveren die op de hotelkamer. Bij tussentijdse veranderingen van de overheidsmaatregelen volgt ECKTIV de voorwaarden van de ANVR en SGR-garantieregeling.

Je loopt o.a. over uitgestrekte heidevelden bij Exloo en Borger, foto: Gouwenaar, Wikimedia

Omschrijving 8-daagse Wandelvakantie mooiste paden van Oost-Drenthe

Tijdens deze wandelvakantie wandel je op je eigen tempo gemiddeld 17 tot 24 km per dag door het heerlijke Drentse land . De wandelingen voeren langs vele hunebedden, kanalen, meertjes, bossen en het boerenland.

Service, vervoer en tips: Je reist op eigen gelegenheid naar Borger. Het dichtstbijzijnde NS-station is Emmen. Kom je met de auto, dan is de parkeergelegenheid bij het hotel waar de tocht begint en eindigt gratis. Je bagage wordt vervoerd, dus je wandelt comfortabel alleen met een dagrugzak. Zorg dat je overige bagage (max. 15 kg) elke ochtend voor 9 uur klaar staat bij de receptie van het hotel.

Kleding: Voor de wandelingen zijn stevige schoenen met een goed profiel nodig. Zorg voor bescherming tegen de regen en de zon en voldoende warme kleding. Vergeet ook je zwemkleding niet. Neem bidons mee zodat je onderweg genoeg te drinken hebt. In de hotels kun je een lunchpakket (laten) maken. Houd het weerbericht in de gaten en pas je kleding hierop aan.

OVERNACHTEN ONDERWEG* | Borger – Hotel Bieze | Exloo – Hotel Restaurant de Meulenhoek | Emmen – Stadshotel Boerland | Aalden – Hotel Libo | Elp – Hotel Restaurant de Koekoekshof | Anderen – Herberg van Anderen

*Bij onvoldoende beschikbaarheid wordt een alternatief adres gereserveerd in dezelfde categorie. Dit kan ervoor zorgen dat de route eventueel iets afwijkt.

De schaapskudde van Exloo loopt soms ook zo maar door het dorp, foto: Gouwenaar, Wikimedia

Programma Wandelvakantie mooiste paden van Oost-Drenthe

Dag 1: Aankomst in Borger
Op eigen gelegenheid reis je naar Borger. Het dichtstbijzijnde NS-station is Emmen waar je de bus of een taxi naar Borger kunt nemen. Als je met je eigen auto komt, kun je die gratis parkeren bij het hotel. In Borger kun je niet om de hunebedden heen. Bezoek voor meer informatie het Hunebedcentrum, waar je alles te weten komt over het ontstaan van de hunebedden en hun bouwers, of neem een kijkje bij een of twee van deze eeuwenoude grafkamers.

Dag 2: Van Borger naar Exloo, afstand ca. 12 km of 24 km
Vanuit het hotel wandel je eerst naar het grootste hunebed van Nederland dat op een steenworp afstand ligt van het hunebedcentrum. Er zijn nog 55 hunebedden in Nederland, waarvan er zich 52 in Drenthe bevinden. Als je nog nooit een hunebed hebt gezien, zul je onder de indruk zijn van de grootte van deze grafkamers van het trechterbekervolk dat hier vijfduizend jaar geleden leefde. Over het Drenthepad loop je vervolgens over heidevelden en door bossen naar Exloo, waar je je in het land van Bartje ‘ik bid niet veur brune bonen’ waant. Zo staat er nog steeds de prachtige rietgedekte schaapskooi op de brink midden in het dorp en loopt de kudde schapen regelmatig door het dorp. Als je nog wat meer kilometers wilt lopen, kun je nog een ronde van 12 kilometer lopen door de boswachterij Odoorn, door het Schapenpark naar de uitkijktoren Poolshoogte. Je overnacht in Exloo.

Het Hunebed bij Borger, daar vind je ook het Hunebedcentrum, foto: Gouwenaar, Wikimedia

Dag 3: Van Exloo naar Emmen, afstand ca. 21 km
Na het ontbijt wandel je Exloo uit over het Drenthepad in zuidelijke richting. Langs heidevelden en nog meer hunebedden. Via het 800-jaaroude dorpje Valthe voert de route door het Valtherbos waar een boer Joodse vluchtelingen liet onderduiken in een onderduikershol. De familie werd nooit gevonden, de boer werd geëxecuteerd. Bij een replica van het oorspronkelijke hol staat nu een gedenksteen. Het Valtherbos gaat over in de bossen rondom Emmen, de eindbestemming van vandaag. Je overnacht in een oude boerderij in het hartje van Emmen.

Dag 4: Emmen – Aalden
Vanuit het hotel loop je weer terug naar het Drenthepad. De route voert door lieflijke buurtschappen zoals Westenesch met de prachtige Saksische boerderijen. In het nog jonge Noordbargerbos vind je de grootste zwerfkei van Drenthe (de
steen van Noordbarge) en rust. Ongeveer halverwege de wandeling bereik je het plaatsje Sleen. Een mooi punt voor een koffiepauze aan de authentieke brink. De kerk is met haar 68 meter de hoogste kerk in Drenthe en een baken voor
wandelaars want hier verlaat je het Drenthepad en wandel je verder over het Pieterpad. In Schoonoord, het volgende dorp, kan het verhaal van de brute reuzen Ellert en Brammert je niet ontgaan. Nadat je het Pieterpad even verlaten hebt,
bereik je het idyllische Aalden, waar je overnacht.

Dag 5: Aalden – Elp
Na het ontbijt wandel je vanaf Aalden weer naar het Pieterpad. Bij Schoonoord gaat de route weer over op het Drenthepad en wandel je naar Elp. Elp is een esdorp, genoemd naar de es of gemeenschappelijke akker, waar het dorp aan werd gebouwd in de middeleeuwen. Op de brink werden eiken en populieren geplant om te gebruiken als bouwmateriaal. Door de groei van de dorpen kwam de brink, en de es, midden in het dorp te liggen. Elp, waar je de nacht doorbrengt, ligt tussen Schoonloo en Westerbork in het hart van Drenthe.

Het Nationaal Beek- en Esdorpenlandschap van de Drentse Aa, foto: Joop Reuvecamp, Wikimedia

Dag 6: Elp – Anderen, afstand ca. 22 km
De eerste kilometers vandaag, richting Schoonloo, gaan weer over het Drenthepad. Het is een prachtig, relatief onbekend en uitgestrekt wandelgebied. Zo’n 3000 meter onder de grond in Schoonloo ligt een zoutkoepel waar men ooit radioactief afval in wilde opslaan. Doordat mensen hier tegen in opstand kwamen, is het er nooit van gekomen. Door het Schoonlooër veld en de Schoonlooër Strubben, een restant van vroegere eikenbossen, wandel je door velden, langs plassen over het Pieterpad naar Anderen. Vanaf hier is het nog ongeveer 800 meter wandelen tot je bij de gezellige herberg bent waar je overnacht.

De Elperstroom ten zuidoosten van Elp, foto: Gouwenaar, Wikimedia

Dag 7: Anderen – Borger, afstand ca. 23 km
Je verlaat Anderen en loopt eerst zuidwaarts en dan in oostelijke richting naar Gieten. Ook Gieten is een voormalig esdorp en ligt prachtig tussen de bossen en de heidevelden. Vanaf hier loop je weer over het  Drenthepad naar Borger. Geniet van het weidse landschap en het uitzicht op het glooiende Hunzedal, de oostkant van de Hondsrug en je laatste kilometers van deze heerlijke Drentse wandelvakantie. In Borger geniet je van een welverdiende afsluitende nacht in het hotel.

Dag 8: Vertrek uit Borger
Na het ontbijt eindigt deze wandelreis.

Reviews

Heerlijke reis gehad. Erg fijn om met de gps te lopen. Veel mooie routes, prima hotels. Echter de route naar Emmen vonden we teveel asfalt hebben en het hotel in Emmen was erg gehorig, veel activiteit op de gang ook in de nacht. Dit hotel is geen aanrader.

M. Juriens

Mijn cijfer:

8

Het was een heerlijke week. Bijna alle overnachtingen en de verzorging waren uitstekend. Enkel het hotel in Emmen was wat minder (rommelig, toe aan onderhoud, maaltijd kwam van restaurant aan de overkant en was niet goed warm, kamer te klein om in te kunnen eten). De routes waren mooi, maar de beschrijving klopte niet altijd. Zo waren er wegwerkzaamheden aan de N34 (waar we langs moesten) waarbij nieuwe wegen en viaducten werden aangelegd. Het gevolg was dat we zelf maar moesten uitzoeken hoe we daar omheen konden. Wij zagen niet zo gauw een mogelijkheid en hebben toen geprobeerd over het bouwterrein door de hekken weer op onze weg uit te komen. Gelukkig was het Hemelvaart en werd er maar door een paar man gewerkt. Op ons telefoontje naar jullie kregen we een antwoordapparaat. Onze laatste wandeldag ging van Anderen naar Ees. Echter in de GPS stond deze route niet. Na telefonisch overleg met Ecktiv werd ons verteld de route van Anderen naar Borger te nemen en van Borger naar Ees te gaan. We kregen nog wat uitleg over de weg van Borger naar Ees, maar toen we daar eenmaal waren was moeilijk te zien hoe dat in elkaar zat, vooral omdat wij daar niet bekend zijn. We zijn toen met Google Maps naar Ees gelopen. De route Anderen - Ees had gewoon in de GPS moeten staan en ook een omleiding bij de N34.

Lees meer

C. van Dijk

Mijn cijfer:

7

Overzicht reis

Prijs Vanaf €579,-
Land Nederland
Regio Drenthe
Reisperiode Hele jaar
Soort reis Wandelvakantie
Type reis Individuele reis
Reisduur 7 nachten
Wandelniveau Niveau 2
Verzorging Logies/Ontbijt
Vervoer Eigen vervoer
Bagagevervoer Inclusief
Hond toegestaan? Nee
or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?