Wandelvakantie rondje over de Drentse Hondsrug

5-daagse Wandelvakantie door de rijke natuur en cultuur van de dunst bevolkte provincie Drenthe, door natuurgebied van heuvels en dalen gevormd in de ijstijd

Vanaf €379,-

Foto: Gertjan van Noord, Flickr

 • Nederland
 • 1 maart - 30 november
 • Wandelvakantie
 • Individuele reis
 • 4 nachten
 • Logies/Ontbijt
Bewaar reis
Prijzen & Boeken
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

5-daagse Wandelvakantie door de rijke natuur en cultuur van de dunst bevolkte provincie Drenthe, door natuurgebied van heuvels en dalen gevormd in de ijstijd

Ontdek de rijke natuur en cultuur van Drenthe, de dunst bevolkte provincie van ons land, tijdens deze wandelvakantie over de Hondsrug. Dit gebied van heuvels en dalen gevormd in de ijstijden strekt zich uit van Groningen tot Emmen en zit boordevol verrassingen. Geniet van de rust, de natuur, de hunebedden, vennetjes en de heide. Maar ook van de verhalen, de schilderachtige esdorpen en de authentieke sfeer onder de bomen op de brink. Een ideale wandelvakantie met bagagevervoer in eigen land waar je helemaal van oplaadt.

Prijs | V.a. € 379,-

 • Prijs per persoon op basis van logies en ontbijt in een 2-persoonskamer
 • Toeslag: eenpersoonskamer € 200,-
 • Toeslag: bagagevervoer bij 1-persoonsboeking € 60,-
 • Seizoentoeslagen van toepassing, zie boekingsformulier
 • Boekingskosten € 25,- per boeking
 • Calamiteitenfonds € 2,50,- per boeking, SGR Publieksbijdrage € 5,-
 • Aankomst op maandag of vrijdag tussen 1 maart en 30 november

Inclusief

 • 4x overnachting in comfortabele hotels met eigen douche/wc
 • 4x ontbijt(buffet)
 • Bagagevervoer
 • GPS-routes
 • Routebeschrijving

Niet inbegrepen

 • Overige maaltijden, drankjes
 • Lunchpakketten
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Toeristenbelasting (ter plaatse te voldoen ca. € 2 per nacht per persoon)

Klassiek plaatje, de schaapskudde van Exloo over de glooiende heidevelden, foto: Gouwenaar, Wikimedia

Omschrijving 5-daagse Wandelvakantie Rondje over de Drentse Hondsrug

Tijdens deze wandelvakantie wandel je op je eigen tempo gemiddeld 15 tot 23 km per dag naar keuze door het afwisselende Drentse landschap. De wandelingen voeren langs hunebedden, heidevelden, vennen, bossen en boerenland.

Service, vervoer en tips: Je reist op eigen gelegenheid naar Ees. Het dichtstbijzijnde NS-station is Emmen, vanaf waar je bus naar het hotel in Ees kunt reizen in ca. 35 minuten. Tijdens deze vakantie wandel je met een dagrugzak. Je bagage wordt vervoerd. Zorg dat de bagage (max. 15 kg) elke ochtend voor 9 uur klaar staat bij de receptie van het hotel.

Kleding: Voor de wandelingen zijn stevige schoenen met een goed profiel nodig. Zorg voor bescherming tegen de regen en de zon en voldoende warme kleding. Vergeet ook je zwemkleding niet. Neem bidons mee zodat je onderweg genoeg te drinken hebt. In de hotels kun je een lunchpakket (laten) maken. Houd het weerbericht in de gaten en pas je kleding hierop aan.

*Bij onvoldoende beschikbaarheid wordt een alternatief adres gereserveerd in dezelfde categorie. Dit kan ervoor zorgen dat de route eventueel iets afwijkt.

Orvelte-Alfred-Grupstra-Pixabay.jpg

Programma Wandelvakantie Rondje over de Drentse Hondsrug

Dag 1: Aankomst in Ees (even ten noorden ven Exloo)
Je reist op eigen gelegenheid naar het hotel in Ees, even ten noorden van Exloo. Je waant je hier in het land van ‘ik bid niet veur brune bonen’ Bartje. Zo staat er in Exloo een prachtige rietgedekte schaapskooi op de brink midden in het dorp en loopt de kudde schapen regelmatig door het dorp.

Dag 2: Van Ees naar Odoorn, keuze uit verschillende routes variërend van 14 tot 19 km
Alle routes gaan door Boswachterij Exloo. Hier wisselen gesloten naald- en loofbos, open heide en stuifzanden elkaar af. In de boswachterij zijn meerdere sporen uit het verleden te vinden, zoals een markesteen die vroeger de grens aangaf tussen de marken van Odoorn, Exloo en Buinen, een pingoruïne en een hunebed. Pingo betekent “heuvel die groeit”. Deze droge pingoruïnes worden vaak ‘gletsjerkuilen’ genoemd. Diegene waar je langskomt op het Buinerveld, wordt gezien als één van de mooiste gletsjerkuilen. Even verderop ligt hunebed D30. Hunebedden zijn de oudste monumenten van Nederland en zijn gebouwd van zwerfkeien die in de ijstijd naar Drenthe zijn meegevoerd. De keien waren in het verleden niet zichtbaar, want ze waren bedekt met zand en graszoden.

Bos en heide velden in Boswachterij Exloo, foto: Gouwenaar, Wikimedia

Dag 3: Van Odoorn naar Aalden, keuze uit verschillende routes variërend van 19 tot 21 km
Op de route tussen Odoorn en Aalden kom je langs hunebed D49, ook bekend als de Papeloze kerk. Dit is een ganggraf in het natuurgebied Sleenerzand tussen Schoonoord en Noord-Sleen. De naam Papeloze kerk zou verwijzen naar het feit dat hier in de tweede helft van de 16e eeuw, toen openlijke protestantse geloofsuitoefening verboden waren geworden, zogeheten hagenpreken werden gehouden. Het hunebed ligt nu in een bos, dat echter pas in de 20e eeuw is ontstaan. Destijds lag het in het open Ellertsveld, waar men ongenode gasten van ver kon zien aankomen. Het verhaal van de reuzen Ellert en Brammert speelde zich ook in deze omgeving af. Bij de langere route wandel je nog door oud-Aalden heen, wat door de Aelderstraat wordt gescheiden van Aalden. Oud-Aalden bestaat volledig uit Saksische boerderijen en is aangewezen als beschermd dorpsgezicht.

Hunnebed D49, de Papeloze kerk, Theun, Wikimedia

Dag 4: Van Aalden naar Elp, keuze uit verschillende routes variërend van 21 tot 23 km
De kortste route brengt je door het historische dorp Orvelte. Als je door Orvelte loopt zie en voel je geschiedenis. Orvelte is het oerdorp van Drenthe. Tegenwoordig is Orvelte een monumentendorp en heeft de status beschermd dorpsgezicht. Het is een levendig en gastvrij dorp, waar mensen normaal wonen en werken in een authentieke omgeving die nog echt de sfeer van een 19e-eeuws Drents esdorp uitademt. Enerzijds het historische verleden en anderzijds het heden en dagelijkse leven in nostalgische sfeer. Niet alleen in het dorp proef je nostalgie, ook tijdens een wandeling over het Orvelterveld waan je je in vroeger tijden. Lekker strun’n (snuffelen) langs de oude boerderijen en huizen: deur in, deur uit. Op zoek naar het verhaal en de nostalgie van vroeger. De bordjes wijzen je de weg, maar waar moet je beginnen? Orvelte is namelijk geen museum waarin je langs een vaste route langs alle hoogtepunten loopt, maar het is een keuzemenu. Je kiest zelf wat je leuk vindt en hoe je het dorp en haar omgeving wilt verkennen.

De langste route brengt je eerst over het Pieterpad en daarna over het Drenthepad. Tijdens deze wandeling kom je langs de Galgenberg in Noord-Sleen, waar vroeger galgen stonden ter afschrikking van nieuwkomers. De omgeving is altijd fascinerend mooi, met stille bossen, stuifzand, heidevelden en vennetjes.

Een van de historische boerderijen in Orvelte, foto: geheugenvandrenthe.nl

Dag 5: Van Elp naar Ees, keuze uit verschillende routes variërend van 16 tot 21 km
De routes van vandaag gaan door het Natura 2000 gebied van de Elperstroom. Dit stroomdal is uitgesleten tijdens de ijstijden. Tijdens de langste route kom je eerst nog langs Het Elpermeer. Vanwege de veenondergrond is het water donker van kleur en wordt dit meer ook wel Zwarte Water genoemd. De routes komen samen in de boswachterij van Schoonloo. Hier bevinden zich recreatieplas het Loomeer en het Bosmeer Ellertshaar. Vervolgens wandel je langs het Kanaal Buinen-Schoonoord tot je aankomt bij natuurgebied de Mandelanden, ten zuiden van het dorp Borger. Dit gebied bestaat uit 120 hectare natuur rond het beekdal van het Voorste Diep. In 2012 is het landschap gereconstrueerd en ingericht voor waterberging. Het is een mooi leefgebied voor veel vogelsoorten, beekvissen, kikkers en salamanders. Ook heeft u de mogelijkheid om bevers te spotten. Vanaf de kijkheuvel heb je een prachtig uitzicht over het gebied. Bij terugkomst bij de auto eindigt je wandelvakantie.

Uitzicht over het beekdal Elperstroom, foto: Gouwenaar, Wikimedia

Reviews

Prima overnachtingen, diner's waren heerlijk vooral in Elp. Prima routes, erg duidelijk aangegeven met de Garmin GPS (na enige oefening). Heb t heel leuk gehad. Smaakt naar meer...Zou zeker weer boeken bij Ecktiv.

R. Wortelboer

Mijn cijfer:

9

Prachtige verkenning door de mooiste plekjes van de Drentse Hondsrug. Een betoverend landschap waarin de tijd lijkt stil te hebben gestaan. Spannend om met de GPS-tracker de ongebaande paden te betreden. De overnachtingen in de hotels, het diner en ontbijt was geweldig. Wellicht nog belangrijker was de vriendelijkheid die we daar ondervonden. Onze koffers waren elke dag keurig gearriveerd in het hotel van bestemming. Deze vakantie is een aanrader voor mensen die houden van sportiviteit (gemiddeld 20 Km per dag wandelen) en oog hebben voor de natuur.

Lees meer

T. Cornelissen

Mijn cijfer:

9

Heerlijk gewandeld over rustige paden! Gastvrij onthaald op alle adressen.

A. Schutten

Mijn cijfer:

9

Overzicht reis

Prijs Vanaf €379,-
Land Nederland
Regio Drenthe
Reisperiode 1 maart - 30 november
Soort reis Wandelvakantie
Type reis Individuele reis
Reisduur 4 nachten
Wandelniveau Niveau 2
Verzorging Logies/Ontbijt
Vervoer Eigen vervoer
Bagagevervoer Inclusief
Hond toegestaan? Nee
or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?