Wandelvakantie rondje over de Drentse Hondsrug

6-daagse Wandelvakantie door de rijke natuur en cultuur van de dunst bevolkte provincie Drenthe, door natuurgebied van heuvels en dalen gevormd in de ijstijd

Vanaf €409,-

Foto: Gertjan van Noord, Flickr

 • Nederland
 • 1 maart - 30 november
 • Wandelvakantie
 • Individuele reis
 • 5 nachten
 • Logies/Ontbijt
Bewaar reis
Prijzen & Boeken
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

6-daagse Wandelvakantie door de rijke natuur en cultuur van de dunst bevolkte provincie Drenthe, door natuurgebied van heuvels en dalen gevormd in de ijstijd

Ontdek de rijke natuur en cultuur van Drenthe, de dunst bevolkte provincie van ons land, tijdens deze wandelvakantie over de Hondsrug. Dit gebied van heuvels en dalen gevormd in de ijstijden strekt zich uit van Groningen tot Emmen en zit boordevol verrassingen. Geniet van de rust, de natuur, de hunebedden, vennetjes en de heide. Maar ook van de verhalen, de schilderachtige esdorpen en de authentieke sfeer onder de bomen op de brink. Een ideale wandelvakantie met bagagevervoer in eigen land waar je helemaal van oplaadt.

Prijs | € 409            

 • Prijs per persoon op basis van logies en ontbijt in een 2-persoonskamer
 • Toeslag: eenpersoonskamer € 210
 • Toeslag: bagagevervoer bij 1-persoonsboeking € 60
 • Seizoentoeslagen van toepassing tot max € 80
 • Aankomst dagelijks tussen 1 maart en 30 november 2022
 • Boekingskosten € 19,- per boeking
 • Calamiteitenfonds € 2,50,- per boeking, SGR Publieksbijdrage € 5,-

Inclusief

 • 5x overnachting in comfortabele hotels met eigen douche/wc
 • 5x ontbijt(buffet)
 • Bagagevervoer
 • GPS-routes
 • Routebeschrijving

Niet inbegrepen

 • Overige maaltijden, drankjes
 • Lunchpakketten
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Toeristenbelasting (ter plaatse te voldoen ca. € 2 per nacht per persoon)

Klassiek plaatje, de schaapskudde van Exloo over de glooiende heidevelden, foto: Gouwenaar, Wikimedia

Omschrijving 6-daagse Wandelvakantie Rondje over de Drentse Hondsrug

Tijdens deze wandelvakantie wandel je op je eigen tempo gemiddeld 15 tot 23 km per dag naar keuze door het afwisselende Drentse landschap. De wandelingen voeren langs hunebedden, heidevelden, vennen, bossen en boerenland.

Service, vervoer en tips: Je reist op eigen gelegenheid naar Exloo dat op circa 177 km vanaf Utrecht ligt. Het dichtstbijzijnde NS-station is Emmen, waar je de bus neemt naar Exloo. Parkeergelegenheid bij het hotel waar de tocht begint en eindigt is ook mogelijk. Tijdens deze vakantie wandel je met een dagrugzak. Je bagage wordt vervoerd. Zorg dat de bagage (max. 15 kg) elke ochtend voor 9 uur klaar staat bij de receptie van het hotel.

Kleding: Voor de wandelingen zijn stevige schoenen met een goed profiel nodig. Zorg voor bescherming tegen de regen en de zon en voldoende warme kleding. Vergeet ook je zwemkleding niet. Neem bidons mee zodat je onderweg genoeg te drinken hebt. In de hotels kun je een lunchpakket (laten) maken. Houd het weerbericht in de gaten en pas je kleding hierop aan.

*Bij onvoldoende beschikbaarheid wordt een alternatief adres gereserveerd in dezelfde categorie. Dit kan ervoor zorgen dat de route eventueel iets afwijkt.

Hunebed bij Borger, foto: Gouwenaar, Wikimedia

Programma Wandelvakantie Rondje over de Drentse Hondsrug

Dag 1: Aankomst in Exloo
Je reist op eigen gelegenheid naar het hotel in Exloo. Je waant je hier in het land van ‘ik bid niet veur brune bonen’ Bartje. Zo staat er een prachtige rietgedekte schaapskooi op de brink midden in het dorp en loopt de kudde schapen regelmatig door het dorp.

Dag 2: Van Exloo naar Borger, keuze uit verschillende routes variërend van 15 tot 23 km
Alle routes komen langs het esdorp Bronneger dat in de 13e of 14e eeuw ontstond aan de rand van het beekdal van het Voorste Diep. In de omgeving van Bronneger bevindt zich een vijftal hunebedden. Als je voor de langste afstand hebt gekozen, kom je langs het veld met de duizenden antennes van de radiotelescoop van LOFAR, een uniek project waarmee sterrenkundigen het heelal afspeuren. In Borger vind je een geheel vernieuwd Hunebedcentrum vol informatie over de geschiedenis van deze indrukwekkende grafmonumenten en het Trechtervolk. Het centrum ligt ‘op een steenworp afstand’ van het grootste hunebed van Drenthe. Overnachting in Borger.

Grafheuvel bij Borgen, foto: Gouwenaar, Wikimedia

Dag 3: Van Borger naar Odoorn, keuze uit verschillende routes variërend van 15 tot 23 km
Bij Ees, een paar kilometer nadat je Borger hebt verlaten, kom je langs een pingoruïne of gletsjerkuil. Deze ronde meertjes of ondiepe droge kuilen werden gevormd in de ijstijd, zo’n 20-duizend jaar geleden. De pingo bij Ees is nu niet meer dan een droge kuil. Wandel verder door het glooiende Drentse landschap. Vlak voor je Odoorn – een van de oudste dorpen van Nederland – bereikt, kom je langs de grafheuvel Eppiesbergje, een oeroude begraafplaats (2500 v. Chr.). Een heuvel met bomen rondom midden tussen de akkers. De heuvel werd vernoemd naar Egbert (Eppie) Vos, die zichzelf hier zou hebben verhangen. Weer een van die mooie Drentse volksverhalen. Je overnacht in Odoorn.

Dag 4: Van Odoorn naar Aalden, keuze uit verschillende routes variërend van 17 tot 23 km
Als je een van de langere routes wandelt, kom je vandaag langs het theehuis en de uitkijktoren Poolshoogte. De toren is 18 meter hoog en staat bovenop een heuvel die 38 meter boven NAP staat. Ten tijde van de ontginning van het gebied als bos kon vanaf de toren ‘poolshoogte’ genomen worden hoe de jonge aanplant er voorstond. Nu heb je bovenop de toren een fantastisch uitzicht over de wijde omgeving. In het natuurgebied Sleenerzand vind je het hunebed D49, ook wel bekend als de Papeloze Kerk. De hervormers in de 16e eeuw hielden er hun hagenpreken tegen de katholieke kerk. Je overnacht in Aalden, het dorp van de Saksische boerderijen.

Vennen in de bossen bij Borger, foto: Gouwenaar, Wikimedia

Dag 5: Van Aalden naar Elp, keuze uit verschillende routes variërend van 17 tot 23 km
Kies je vandaag voor de kortste route, dan wandel je door het open veld en kom je langs het historische dorp Orvelte. Een levendig en gastvrij dorp dat een 19e-eeuwse sfeer uitademt. De langere routes volgen eerst een stuk van het Pieterpad en vervolgens het Drenthepad. Via eikenbossen, boerenakkers en open glooiend heidelandschap en idyllische vennen bereik je tenslotte via alle routes het dorp Elp, een esdorp, genoemd naar de es of gemeenschappelijke akker, waar het dorp aan werd gebouwd in de middeleeuwen. Op de brink werden eiken en populieren geplant om te gebruiken als bouwmateriaal. Door de groei van de dorpen kwam de brink, en de es, midden in het dorp te liggen.

Dag 6: Van Elp naar Exloo, keuze uit verschillende routes variërend van 19 tot 23 km
Bij het dorpje De Kiel raden we aan een bezoek te brengen aan de Galerie Harwi met een prachtige beeldentuin van wel 20.000 m2. In de loop van de middag passeer je (weer) het theehuis met de uitkijktoren Poolshoogte, waar je, nadat je de toren hebt beklommen en de laatste overzichtsfoto’s van het prachtige Drenthe hebt genomen, een welverdiende pauze kunt inlassen. Dan wandel je de laatste kilometers naar Exloo waar je koffers klaar staan bij het starthotel. Hier eindigt deze heerlijke wandelvakantie.

Reviews

Prima overnachtingen, diner's waren heerlijk vooral in Elp. Prima routes, erg duidelijk aangegeven met de Garmin GPS (na enige oefening). Heb t heel leuk gehad. Smaakt naar meer...Zou zeker weer boeken bij Ecktiv.

R. Wortelboer

Mijn cijfer:

9

Prachtige verkenning door de mooiste plekjes van de Drentse Hondsrug. Een betoverend landschap waarin de tijd lijkt stil te hebben gestaan. Spannend om met de GPS-tracker de ongebaande paden te betreden. De overnachtingen in de hotels, het diner en ontbijt was geweldig. Wellicht nog belangrijker was de vriendelijkheid die we daar ondervonden. Onze koffers waren elke dag keurig gearriveerd in het hotel van bestemming. Deze vakantie is een aanrader voor mensen die houden van sportiviteit (gemiddeld 20 Km per dag wandelen) en oog hebben voor de natuur.

Lees meer

T. Cornelissen

Mijn cijfer:

9

Heerlijk gewandeld over rustige paden! Gastvrij onthaald op alle adressen.

A. Schutten

Mijn cijfer:

9

Overzicht reis

Prijs Vanaf €409,-
Land Nederland
Regio Drenthe
Reisperiode 1 maart - 30 november
Soort reis Wandelvakantie
Type reis Individuele reis
Reisduur 5 nachten
Wandelniveau Niveau 2
Verzorging Logies/Ontbijt
Vervoer Eigen vervoer
Bagagevervoer Inclusief
Hond toegestaan? Nee
or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?