Wandelvakantie Westweg van Pforzheim naar Hausach – de klassieker

8-daagse wandelvakantie met bagagevervoer, over een van de mooiste stukken van deze klassieke Duitse 'Westweg' door het Zwarte Woud

Vanaf €799,-

Foto: Harke, Wikimedia

 • Duitsland
 • 10 april - 25 oktober
 • Wandelvakantie
 • Individuele reis
 • 7 nachten
 • Logies/Ontbijt
Bewaar reis
Prijzen & Boeken
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

8-daagse wandelvakantie met bagagevervoer, over een van de mooiste stukken van deze klassieke Duitse 'Westweg' door het Zwarte Woud

Deze 8-daagse wandelvakantie is een kennismaking met een veelzijdig landschap van het Zwarte Woud.  Hier geniet je van eindeloze dennenbossen, bergruggen met heerlijke uitzichten, afwisselende wolkenluchten boven weidse dalen, meren en veengebieden, groene weides en vers-geploegde akkers met her en der een typische Zwarte Woudboerderij. De de gehele 285 kilometer-lange Westweg, die van Pforzheim naar Basel loopt, is een echte Duitse wandelklassieker. Tijdens deze wandelvakantie loop je daar ongeveer 130km van over een van de mooiste stukken van de uitdagende Westweg, deels door het beschermde Nationalpark Schwarzwald. Westweg. Onderweg overnacht je in driesterrenhotels of Gasthoven en je bagage wordt vervoerd.

Prijs | V.a. € 799

 • Prijs per persoon op basis van logies en ontbijt in een 2-persoonskamer
 • Bagagevervoer van hotel naar hotel
 • Meerprijs eenpersoonskamer € 170
 • Meerprijs bagagevervoer bij eenpersoonsboeking € 170
 • Optioneel: hond meenemen pakket (toeslag hotels + extra bagage + geschenk) € 120
 • Aankomst dagelijks (behalve op woensdag) van 10 april t/m 25 oktober
 • Boekingskosten € 25,- per boeking
 • Calamiteitenfonds € 2,50,- per boeking, SGR Publieksbijdrage € 5,-

Inclusief: 

 • 7 overnachtingen met ontbijt in 3- sterren hotels of gasthofen
 • Bagagevervoer van hotel naar hotel
 • GPS-routes
 • Basisinformatie met uitvoerige routebeschrijving en overzichtskaart Westweg (Duitstalig)
 • Reisplan voor transfer met openbaar vervoer
 • Toeristenbelasting/Kurtaxe in de overnachtingsplaatsen
 • Service Hotline

Niet inbegrepen zijn:

 • Vervoer naar startplaats en van eindplaats
 • Lunch- en avondmaaltijden
 • Uitgaven van persoonlijke aard
WESTWEG-Mummelsee,-A.Lehr,-Wikimedia

Uitzicht over de Mummelsee, foto: A.Lehr, Wikimedia

Omschrijving 8-daagse wandelvakantie Westweg van Pforzheim naar Hausbach

De wandelvakantie start in de ‘goudstad’ Pfortzheim en leidt door dichte bossen die kenmerkend zijn voor het noordelijke Zwarte Woud. Je loopt hoog over de westelijke bergkam, afwisselend over smalle bergpaden en brede boswegen door uitgestrekte dennenbossen waarbij je steeds verrast wordt door weidse uitzichten. Hoogtepunt van deze wandeling is de legendarische Mummelsee en de Hornisgrinde met 1164 meter de hoogste berg in het Noordelijke Zwarte Woud voor je eindigt in het lieflijke Kinzigtal.

De Westweg is een zogenaamde ‘höhenweg’. Je loopt hoog over de bergen, de dagetappes zijn lang en inspannend vanwege de te overbruggen hoogtemeters. Soms heeft de weg alpine karakter, dat wil zeggen dat de weg dan voert over smalle steile paadjes bedekt met stenen en wortels.  Maar echt klimmen, of ‘klettersteigen’ komt op deze wandelroute niet voor.

Service, vervoer & tips tijdens de wandelreis
De Westweg voert door ongerepte natuur en afgelegen hoogtes waar weinig horeca te vinden is. Houd hier rekening mee met het inpakken van de dagrugzak; neem voldoende drinken en voedsel voor onderweg mee. De overige bagage worden naar je volgende overnachtingsplek vervoerd.

Wij adviseren om met het openbaar vervoer naar de startplaats Pfortzheim te komen. Dan kun je na aankomst in Hausach ook meteen weer verder reizen. Kom je wel met de auto dan is er parkeerplek in Pforzheim aanwezig. Van finishplaats Hausach kun je met de trein terug naar Pfortzheim. De reistijd is ongeveer 1,5 – 2 uur.

De Westweg is een kwaliteitswandelpad en uitstekend gemarkeerd. Je hebt middelzware en zware wandeldagen (zwaarte: 2 en 3 sterren) grotendeels op goed onderhouden paden. Daarbij moet je af en toe stevig klimmen en dalen waarbij je ook nog eens een volle dagen wandelt (6 uur en langer). Een goede conditie en ervaring met dit soort wandeltochten is gewenst. Gelukkig kun je je eigen tempo aanhouden en geniet je van de prachtige route.

OVERNACHTEN ONDERWEG* | Pforzheim – Europa Hotel Garni | Dobel – Hotel Pension Heidi | Forbach – Hotel am Mühlbach | Bühl – Zur großen Tanne | Freudenstadt-Kniebis – Hotel Restaurant Kniebishöhe | Oberharmersbach – Vesperstube Harkhof | Hausach – Gasthaus zur Blume

*Bij onvoldoende beschikbaarheid wordt een alternatief adres gereserveerd in dezelfde categorie. Dit kan ervoor zorgen dat de route eventueel iets afwijkt.

WESTWEG-Stausee-an-der-Schwarzenbach-Talsperre,---Johan-Spaedtke,-Wikimedia

Stausee aan de Schwarzenbach-Talsperre, foto: Johan-Spaedtke, Wikimedia

Programma wandelvakantie Westweg van Pforzheim naar Hausach

Dag 1: Aankomstdag in Pforzheim
Vandaag is de aankomstdag in Pforzheim. Deze goudstad is de noordelijke poort naar het Zwarte Woud. De twee rivieren van het Zwarte Woud, de Enz en de Nagold, komen in het centrum van de stad bij elkaar.

Dag 2: Pforzheim – Dobel (ca. 25 km,↑ 744 m, ↓313 m) 
De Westweg begint met een ontspannen wandeling door de rivierdalen van de Enz en de Nagold. Extra leuk is de oversteek van de Grösselbach over de stapstenen. Hoog boven Neuenbürg ligt het sprookjesachtige slot van Neuenbürg met een geschiedenis van wel 800 jaar. Een mooie plek om even uit te rusten voor de lunch. Daarna gaat het omhoog door diepe, donkere bossen met de zo karakteristieke hoge dennen van het Zwarte Woud. Overnachting in Dobel.

Uitzicht vanaf de Hohloh-toren, foto: Harke, Wikimedia

Dag 3: Dobel – Forbach (ca. 26 km, ↑972 m, ↓1075 m) 
Van het zonnige Vanaf het zonnige en altijd mistvrije plateua van Dobel duik je weer het dichtbeboste noordelijke Zwarte Woud in. Onderweg kom je verschillende uitkijkpunten tegen, de Hohloh-toren en de Latschigfelsen. De bijna 30 m hoge Hohloh-toren werd ooit met 6 meter verhoogd om uit te kunnen kijken over de hoge bomen naar de Vogezen, de Schwäbische Alb, het Odenwald en de Zwitserse Alpen. Zorg dat je een extra jas of trui meeneemt vandaag, want in ‘Kaltenbronn is het altijd een jas kouder’, zoals het gezegde luidt. Je overnacht in Kaltenbronn.

Latschigfelsen,-Stefan-Karl,-Wikimedia

Uitkijktoren Latschigfelsen, foto: StefanKarl, Wikimedia

Dag 4: Forbach naar Understmatt (ca. 19 km, ↑1088 m, ↓452 m )
Een stoere etappe met meer dan 1000 hoogtemeters staat vandaag op het programma. Je passeert de eerste twee, van de in totaal tien bergtoppen hoger dan 1000 meter die de Westweg rijk is. Steile beklimmingen, prachtige uitzichten, het diepblauwe water van de Schwarzenbach-Stausee en van de Herrenwieser Karsee, zijn karakteristiek voor deze dag. Bijzonder fraai bloeit hier in het voorjaar het wollegras en in het najaar staat de heide vol in bloei. Je overnacht in Understmatt.

De Schwarzenbach-Stausee, foto: Dpesek, Wikimedia

Dag 5:  Unterstmatt – Alexanderschanze (ca. 28 km, ↑850 m, ↓807 m)
De hoogtepunten van het noordelijke Zwarte Woud komen vandaag allemaal samen: de Hornisgrinde (1163 m), de hoogste berg van dit deel van het Zwarte Woud, de legendarische Mummelsee, de onder natuurbescherming staande Schliffkopf (1054 m) en het door een orkaan vrijgekomen Lotharpfad. Ook de planten- en dierenwereld in dit zogeheten Grindenschwarzwald is indrukwekkend. Met een beetje geluk zie je adders en berghagedissen. De korhoenders die hier ook leven, laten zich jammer genoeg niet vaak aan wandelaars zien. Overnachting in Alexanderschanze.

Uitzicht vanaf de Schliffkopf, foto: Luis Scheuermann, Wikimedia

Dag 6:  Alexanderschanze – Hark  (ca. 17 km, ↑322 m, ↓617 m)
Vandaag word je opgeslokt door het bos. Adem diep in, zoveel eenzaamheid in het bos zal je zelden ervaren. Dichte bossen, hoge bomen, diepe schaduwen en weelderig groen. Pas aan het einde van de dag word je als het ware uitgespuugd’ door het donkere woud. Overnachten doe je in Hark.

Dag 7:  Hark – Hausach (ca. 15 km, ↑422 m, ↓854 m) 
Deze dag komt het op de knieën aan. Er moet veel gedaald worden. Soms recht naar beneden, soms via kronkelige paden. De wandelstokken kunnen vandaag goede dienst doen om je knieën te ontlasten. Aan het einde van de dag bereik je via de afwisselende Kinzigsteg, je eindbestemming in het wonderschone Kinzigtal.

Dag 8: Individuele terugreis 
Na het ontbijt eindigt deze wandelreis. Op eigen gelegenheid keer je huiswaarts.

Zicht over Hausach, foto: Gargolla, Wikimdeia

 

Reviews

Prachtige reis. We hebben heerlijk gewandeld. Soms waren de dagwandelingen een beetje aan de lange kant (tot 30 km). Goede hotels/restaurants.

R. Legeland

Mijn cijfer:

8

Overzicht reis

Prijs Vanaf €799,-
Land Duitsland
Regio Zwarte Woud
Reisperiode 10 april - 25 oktober
Soort reis Wandelvakantie
Type reis Individuele reis
Reisduur 7 nachten
Wandelniveau Niveau 3
Verzorging Logies/Ontbijt
Vervoer Eigen vervoer
Bagagevervoer Inclusief
Hond toegestaan? Nee
or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?