Wandel-zeilvakantie naar de Nederlandse Waddeneilanden

5-daagse Zeil-Wandelvakantie over de Waddenzee, met wandeltochten door de duinen, kwelders en stranden van Terschelling en Vlieland.

Vanaf €549,-

 • Nederland
 • 7 oktober
 • Wandelvakantie
 • Groepsreis
 • 4 nachten
 • Halfpension plus Lunchpakket – Volpension
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

5-daagse Zeil-Wandelvakantie over de Waddenzee, met wandeltochten door de duinen, kwelders en stranden van Terschelling en Vlieland.

DEZE REIS IS OP DIT MOMENT HELAAS NIET MEER TE BOEKEN

Kom aan boord van het comfortabele en gezellige zeilschip de Ideaal en geniet van een heerlijke voor- of najaarswandel- en zeilvakantie op het Wad. Varen over de betoverende Waddenzee is elke dag anders. De grijsblauwe luchten, de verdwijnende horizon, de zilte wind en zandbanken met zeehondjes. Ervaar het unieke eilandgevoel tijdens de wandeltochten door de duinen, kwelders en stranden van Terschelling en Vlieland. Een heerlijke vakantie waar je niet ver voor hoeft te reizen om er toch even helemaal uit te zijn.   

Prijs | € 549

 • Prijs per persoon op basis van volpension in een 2-persoonshut aan boord van een klassiek zeilschip
 • Toeslag: 2-persoons hut bij gebruik door 1 persoon € 100
 • Vrijdag 7 t/m dinsdag 11 oktober 2022
 • Boekingskosten € 19 per boeking
 • Calamiteitenfonds € 2,50,- per boeking, SGR Publieksbijdrage € 5,-
 • Groepsgrootte: minimaal 8, maximaal 16 deelnemers

Inclusief:

 • 4 overnachtingen in 2- persoonshutten gedeelde douches/toiletten
 • dekbedden en lakens, handdoeken
 • Volpension: 4x ontbijt, 2x lunchpakket voor wandelingen en 2x lunch aan boord, 4x koffie en thee gedurende de dag, 3x avondmaaltijd*
 • Alle kosten voor havens, bruggen en sluizen
 • Eindschoonmaak
 • Diverse wandelsuggesties en informatiepakket per eiland
 • Toeristenbelasting

Niet inbegrepen zijn:

 • Heen- en terugreis naar Harlingen
 • Parkeerkosten (ca. € 7 per dag)
 • Uitgaven van persoonlijke aard, anders dan vermeld bij inbegrepen
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Overige niet genoemde zaken

*De maaltijden worden bereid op het schip door de kok. Desgewenst kun je kiezen voor vegetarisch. Eventuele andere eetwensen of allergieën enkel in overleg.

Het ultieme gevoel van vrijheid op de Waddenzee

Omschrijving 5-daagse Wandel-zeilvakantie naar de Nederlandse Waddeneilanden

De zeil- en wandelvakantie begint vrijdag in Harlingen. Het maximum aantal deelnemers voor deze reis is 12-24 personen. Hierbij wordt rekening gehouden met de COVID-19 maatregelen. De te zeilen afstanden zijn afhankelijk van het weer en de getijden en wordt van dag tot dag bepaald. Routewijzigingen zijn daarom altijd voorbehouden. Bij slecht weer of te harde wind zal de schipper kiezen voor de veiligheid van alle opvarenden. In het programma staat Terschelling vermeld als eerste haven. Afhankelijk van de wind en het tij kan het ook zijn dat we eerst naar Vlieland varen.

Kleding: Wij raden je aan om warme kleding en goede regenkleding mee te nemen, een zonnehoed en sportschoenen. Graag geen koffers met harde schaal, in verband met beperkte opbergruimte in de hut.
Conditie: Deze reis is niet geschikt voor mensen met beperkte mobiliteit.

 

Zorgzame Schipper ArieJan van de Ideaal

Het schip: Tijdens deze vakantie leef, eet en slaap je op een traditioneel zeilschip. De Ideaal werd in 1926 speciaal “op maat” gebouwd om precies in de sluisjes van de Friese binnenwateren te passen. Dit wil zeggen zonder bouwtekening. Haar geringe diepgang zorgt ervoor dat de Ideaal zowel het Wad als het IJsselmeer gemakkelijk bezeilt. Van buiten is het zeilschip nog altijd geheel authentiek met luikenkappen, strijkbare masten en de gezellige zitkuip. Het schip is 31,5 meter lang en 6,25 meter breed. Benedendeks, in het sfeervolle dagverblijf, valt meteen op hoe comfortabel en ruim het schip is ingericht. De kombuis is van alle gemakken voorzien. De hutten zijn ruim en licht en voorzien van warm en koud stromend water en openslaande ramen. Er zijn 9 tweepersoonshutten, 2 driepersoonshutten en 1 vierpersoonshut. Je deelt de 2 douches en toiletten met de medereizigers.

Een traditioneel zeilschip is gezellig, maar niet te vergelijken met een hotel. Wel kun je een fascinerende zeilervaring verwachten, waarin de constante verandering van weer, wind en golven altijd voor een verrassing zorgt.

De knusse kombuis van de Ideaal

Programma Wandel-zeilvakantie naar de Nederlandse Waddeneilanden

Dag 1: Aankomst in Harlingen
Je reist op eigen gelegenheid met de trein of auto naar Harlingen. Je kunt de bagage uit de auto laden bij de boot. Dan parkeer je de auto bij een bewaakte parkeerplaats (ca. € 7 per dag). Een busje brengt/haalt je weer naar/van de boot (inclusief). Met het openbaar vervoer is Harlingen goed bereikbaar. Vanaf het station is het ongeveer 10 minuten lopen naar de ligplaats van de Ideaal. Vanaf 20.00 uur ben je welkom aan boord waar de schipper en zijn bemanning je ontvangen met een drankje. Als iedereen aan boord is, vertelt de schipper graag iets over de reis, de boot, het zeilen en de regels aan boord. De rest van de avond is vrij. Je kunt aan boord blijven of een rondje door de historische en gezellige binnenstad van Harlingen maken.

Tijd voor een wandeling op Terschelling, foto: Thomas van de Weerd

Dag 2: Harlingen – Terschelling
Afhankelijk van het getij en de wind, verlaten we Harlingen na het ontbijt richting Terschelling. Zodra de zeilen zijn gehesen, met behulp van iedereen die dat wil, en de motor gaat uit – kun je genieten van de wind in je haren, de heerlijke zilte lucht en de verdwijnende horizon. Staar over het wad op zoek naar het eerste zeehondje van de dag. We eten, als het weer het toelaat, een lekkere lunch aan dek. Als de Brandaris in zicht is, weet je dat het niet lang meer duurt voor we in de haven liggen. Nadat de zeilen gestreken zijn, is het tijd voor een borrel en het avondeten. Strek de benen nog even en wandel een historisch rondje door West-Terschelling, drink wat met je reisgenoten of duik vroeg onder de wol. De vrijheid van het varen kent vele kanten.

Dag 3: Wandeling op Terschelling
Na het ontbijt staat een wandeling op Terschelling op het programma. Je kunt kiezen uit verschillende routes en afstanden, dit eiland heeft maar liefst 200 km aan onverharde wandelpaden. Beklim bijvoorbeeld de duinen en ontdek de vele vogels, het dichtgroeiende duingebied en geniet van het geweldige uitzicht over de Noordzee met de droogvallende zandbanken. Bij laagwater liggen de zeehonden er te rusten. Je krijgt een lunchpakket mee voor onderweg en een richttijd om weer terug te zijn bij het schip. Voor, tijdens of na het avondeten, varen we dan naar het volgende eiland. Deze mooie, niet al te lange zeiltocht aan het einde van de dag is een belevenis op zich. Op Vlieland kun je nog een stukje langs het strand wandelen, genietend van het uitzicht over de wadden in het donker, een lichtende zee of een andere verrassing.

De Ideaal drooggevallen op ‘t Wad

Dag 4: Wandeling op Vlieland
Net als gisteren, wacht je vandaag een mooie wandeling door de afwisselende natuur van dit kleinste Waddeneiland. Je kunt kiezen uit de verschillende routes in het informatiepakket. Op het nostalgische Vlieland rijden bijna geen auto’s waardoor het een paradijs is voor fietsers en wandelaars. Met een lunchpakket in je rugzak, kies je je eigen route en ontdek je de weidse stranden, de duinen, het bos en de waddendijk. Nergens in Nederland zie je zoveel vogels als in het Waddengebied. Terug aan boord genieten we van een laatste diner en delen de verhalen, de foto’s en de belevenissen van de dag.

Dag 5: Terug naar Harlingen
Na het ontbijt maken we ons op voor de terugreis naar Harlingen. Onderweg krijgen we een lunch aan dek of in de kajuit, afhankelijk van het weer. Om een uur of vier verwachten we weer aan te meren in de Zuiderhaven. Hier eindigt deze stoere en gezellige zeil- en wandelreis met het zeilschip Ideaal.

Dorpsstraat op Vlieland, foto: Margath Lanting

Reviews

Leuke reis, mooie boot, goed verzorgd, goed eten en drinken. Kapitein en kok hielden zich wel erg afzijdig van de groep. Dat was jammer. Kok kwam soms met vermaningen die ik niet kon plaatsen omdat ze daar vooraf niets over had gezegd (dat we kopjes bij ons moesten houden, dat we stil moesten zijn als zij haar cursus volgde). Ik zou zeggen: meld die dingen bij het praatje vooraf, dat bespaart irritaties. Dienstverlening van Ecktiv was top.

Lees meer

H. van Dijk

Mijn cijfer:

7

Het was een fijne korte vakantie in eigen land. Een prima crew (schipper, matroos en kok) die er alles aan deed om de groep optimaal te laten genieten van de Wadden. Het schip was ruim genoeg voor deze groep en we kregen goede adviezen voor wandelingen. Het meehelpen tijdens het zeilen was leuk en leerzaam. En de maaltijden waren erg goed verzorgd.

Lees meer

S. Verbeek

Mijn cijfer:

9

Wanneer ECKTIV invloed op het weer zou hebben is dat een aandachtspunt, al is wind en guur weer wellicht een prima bijzaak wanneer je wilt zeilen. Schip, bemanning, kok, allemaal helemaal prima. Mooie tocht, leuke medepassagiers. Al met al een zeer geslaagde onderneming, heerlijk gevaren en even heerlijk gewandeld. Als Texel-aanhanger heeft vooral Terschelling mij zeer positief verrast.

Lees meer

P. Korendijk

Mijn cijfer:

9

Overzicht reis

Prijs Vanaf €549,-
Land Nederland
Regio Friesland
Reisperiode 7 oktober
Soort reis Wandelvakantie
Type reis Groepsreis
Reisduur 4 nachten
Wandelniveau Niveau 2
Verzorging Halfpension plus Lunchpakket – Volpension
Vervoer Eigen vervoer
Hond toegestaan? Nee
or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?