Romeinse-Lippe-Route: Fietsen langs de Lippe in de voetsporen van Romeinen

De 295km lange Romeinse-Lippe-Route volgt de langste rivier van Noordrijn-Westfalen, de Lippe. De fietsroute loopt van Detmold naar Xanten en voert je door maar liefst vijf regio’s met elk een eigen natuur en karakter. Zo kronkelt de rivier door de weidse landschappen van het Münsterland, de metropool Ruhr en de Nederrijn, maar ook door de beboste heuvels van Teutoburger Woud en het Sauerland. Doordat het fietspad de rivier volgt is de route merendeels vlak. De rode draad van de route wordt gevormd door de vele historische plekken die je tegenkomt. Met name uit de Romeinse tijd, toen de Romeinen hier eeuwenlang de dienst uitmaakten. Tot ze  uiteindelijk in de 18e eeuw na Chr. in het Teutoburger Woud werden verslagen door Arminius (Hermann der Cherusker). Het gedenkbeeld van Hermann vind je in de stad Xanten, waar de route eindigt.

De Romeinse-Lippe-Route op de kaart

FIETSROUTE VOL VARIATIE | Langs de Romeinse-Lippe-Route kom je diverse historische handelssteden tegen die al sinds de tijd van de Romeinen als nederzetting bekend waren. Met name de plaatsen Detmold en Xanten aan het begin en eind van de route zijn een langer verblijf waard. In Xanten is een bezoek aan het LVR-Archeologisch Park Xanten een must-see. En in Detmold staat het gedenkbeeld van Hermann. Vlakbij Detmold vind je ook de bekende rotsformaties van Externsteine.

COMBINEER FIETSEN MET CULTUREEL EVENEMENT | Door het grote aantal culturele evenementen is het leuk om je fietsroute te combineren met een bezoek aan een tentoonstelling of concert in een van de indrukwekkende cultuurtempels, ontwikkeld in de oude fabriekshallen. Op de site van Radrevier Ruhr vind je ook aantrekkelijke overnachtingsmogelijkheden.

MEER INFORMATIE, ZOEKEN & BOEKEN | Ga voor meer informatie over de Ruhrtal Radweg, zoals routebeschrijving en interactieve kaart naar de website van de roemerlipperoute. Hier vind je ook fiets-arrangementen van korte tot meerdaagse en kun je gratis brochures aanvragen. Ga naar roemerlipperoute.de/nl

De Lippe slingert zich door het wisselende landschap

Genoeg te zien onderweg langs de Romeinse-Lippe-Route

Middeleeuwse straatjes in Detmond, foto: Nikater, Wikimedia

Romeinse zuilen in het Archeologische Park in Xanten, foto: Steffen Schmitz, Wikimedia

De mix van natuur en cultuur in optima forma langs de Romeinse-Lippe-Route, foto: Ruhr Tourismus

De karakteristieke rotspartij Externsteine bij Detmold, foto: Tuxyso, Wikimedia

Het gedenkbeeld van Hermann in Detmold, Wildhog66, Wikimedia

 

Ga voor meer informatie en fiets-arrangementen over de Romeinse-Lippe-Route naar: roemerlipperoute.de

 

Meer fietsroutes in het Ruhrgebied vind je op radrevierruhr.de/nl

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?