Sao Vicente, een wandelgeheim op Kaapverdië

De Kaapverdische eilanden blijken een hoop wandelgeheimen te bewaren. Frans van de Graaf ontdekte dat het o.a. op het eiland Sao Vicente uitstekend wandelen is waarbij je de wandelpas kunt afwisselen met een danspas gezien de vele live-muziek op dit eiland.

Harry and Rowena Kennedy

Sao Vicente met hoofdstad Mindelo en de Monte Verde, de hoogste berg van het eiland (foto Harry and Rowena Kennedy)

Naar een verlaten vuurtoren
Erg leuk wandelen op Sao Vicente kun je bij het dorpje Sao Pedro aan de westkust van het kleine eiland. San Pedro is een eenvoudig dorp met stoffige onverharde wegen waar je het dagelijks leven voorbij ziet komen. Vanuit het dorp kun je zo het prachtige strand op lopen dat ligt ingebed tussen twee kliffen. Frans ging een stuk verder en vertelt over zijn uiteindelijke wandeldoel: ‘Als je zin hebt in een spectaculaire wandeling, dan raad ik je aan om naar de verlaten vuurtoren te lopen. Het pad is smal en mensen met hoogtevrees vinden het waarschijnlijk spannend omdat je vrij hoog boven de oceaan loopt. Maar de tocht is wel erg de moeite waard. Na ongeveer vijf kwartier bereik je de oude vuurtoren. De terugweg voert weer langs het zelfde pad, maar je geniet dan weer op andere plekken van een mooi uitzicht.’

kv (5)

De wandeling naar de verlaten vuurtoren gaat door een spectaculair lavalandschap (foto’s Frans van de Graaf)

Georgette leert je Sao Vicente echt kennen
Wil je elders wandelen en nog meer van Sao Vicente ervaren dan heeft Frans een tip over Georgette Pires. Ze is Kaapverdiaanse maar heeft in Rotterdam gewerkt. Nu nemen ze je graag mee op pad voor een excursiedag op Sao Vicente.
‘Ik ben een dag rondgereden langs een lokale boerderij, een geitenmelkerij, oude waterputten, en mooie afgelegen stranden. Via het hoogste punt van het eiland: de Monto Verde naar het leuke dorpje Salamansa. Daar ben ik ook bij mensen thuis geweest en heb voor mij onbekende lekkernijen als murene en eendenmosselen geproefd. Aan het eind van de middag werd ik bij Georgette in haar prachtige appartement (met uitzicht op het stadsstrand van Mindelo) voor een heerlijke warme lunch uitgenodigd. Een verblijf op Sao Vicente betekent een paar dagen helemaal opgenomen worden in het leven op het eiland.’

kv (4)

Het strand van San Pedro waar af en toe wat boven je te zien is. Ouderwets melken op de geitenboerderij. (foto’s Frans van de Graaf)

Een levendige hoofdstad
Het is Frans wel bevallen de combinatie van lekker wandelen op het eiland en een bezoek aan de levendige culturele hoofdstad Mindelo. ‘Het is de moeite waard om een paar nachten in Mindelo te slapen. In deze levendige stad is altijd wel ergens live-muziek te vinden. De hier geboren zangeres Cesária Évora is zelfs zo beroemd geworden dat ze op een bankbiljet staat. Ik raad je ook aan om de vismarkt te bezoeken. Veel te zien en er liggen veel verschillende smakelijke soorten klaar voor de verkoop zoals heerlijke tonijn waar ik erg fan van ben.’

kv (6)

In Mindelo wordt gehandeld, vooral aan de haven met verse vis en vers fruit (foto’s Frans van de Graaf).

Informatie
Bijgevoegde foto’s geven een indruk van Frans belevenissen op Sao Vicente. Als je ook graag een dagexcursie met Georgette wilt maken stuur dan een mail naar georgetteaquasportentours@gmail.com. Wil je meer weten over de wandelmogelijkheden op de 15 eilanden van het Kaapverdisch archipel lees dan dit artikel op Oppad.

kv (1)

Muziek, zang en dans horen bij Sao Vicente en daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Even poseren voor de foto is geen probleem.

Wil je meer weten over de wandelmogelijkheden op de eilanden van het Kaapverdisch archipel lees dan dit artikel op Oppad.

>> Titelfoto strand op Sao Vicente door Caroline Granycome

 

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?