Dit is Schotland als de zon doorbreekt…

Foto: Iris Waanders

Als er één land is dat we associëren met wind, regen en de doorbrekende zon dan is het Schotland. De eindeloze landschappen lijken pas echt tot hun recht te komen bij een eerste zonnestraal langs een donkere wolk. De regen dan wel graag in de verte zodat je tijdens een van je hikes naar de steeds weer veranderende luchten kunt kijken.

De wolken-dynamiek is het grootst langs de westkust van Schotland waar de kleine eilanden soms helemaal zijn verdwenen om een paar uur later in sprookjesachtig licht te voorschijn te komen.

Niets mooier dan dreigende luchten
Iris Waanders is al menig keer in Schotland geweest en is als fotografe dol op de Schotse luchten. Ze vertelt dat ze niet gek is van de regen maar dat ze weet dat in Schotland de weersomstandigheden snel kunnen wisselen. De momenten vlak voor een regenbui en de opklaringen daarna geven heel mooi licht. Voor fotografen is dat vele malen interessanter dan een strak blauwe lucht. Ook de dreigende luchten van naderend onweer, of buien op zee zijn fraai om vast te leggen.

Eilanden rond Schotland
Bekende eilanden als Skye en Island of Mull in het westen zijn ideale plekken om Schotlands wilde luchten te ervaren in combinatie met tal van wandeltochten. De voorzieningen op de eilanden zijn goed. Ten noorden van Schotland zijn de Orkney- en Shetland eilanden een zekerheid als het om mooie dramatische luchten gaat. Iets verder kruipen op de Faeröer eilanden (Denemarken) de wolken tussen de groene eilanden en zorgen er voor een bijna mysterieus licht. Naast Iris selecteerden we nog een aantal foto’s van reiservaringen geplaatst op BiB ( Bestemminginbeeld.nl )

Bij de titelfoto van Iris Waanders
‘De etappe Kinlochleven naar Fort William, onderdeel van de West Highland Way, begint aan de oostkant van Loch Leven. Voor mij is dit meer op en top Schots. Het langgerekte Loch is een magische plaats met groene heuvels eromheen en daardoor ook vaak dikke wolken erboven. Het is ongeveer 14 kilometer lang en varieert van breedte tussen 200 meter en 1,8 kilometer. Op de zuidelijke oever ligt het dorp Glencoe.’ Ga voor meer informatie over Schotland naar: visitscotland.com

stop-regen-Fred-Stausebach

Foto Fred-Stausebach: ‘De laatste druppels vallen op Loch Ard, vlakbij het dorpje Aberfoyle.’

_Dunnet-Head-vuurt

Foto Hans Driesen: Vanaf de ruige kust bij Dunnet Head, met deze vuurtoren, kun je de Orkney eilanden zien liggen.

willemien-Cuillins

Foto Willemien Jongman: ‘Het berglandschap van de Cuillins op het eiland Skye. Vanuit het plaatsje Elgol heb je prachtige vergezichten op de bergen en kun je met een bootje naar het eiland Soay. En zie je dat huisje? Je zult er wonen…

Tilly-Meyer-Eilean-Donan-Ca

Foto Tilly Meijer: ‘Eilean Donan Castle is een van oorsprong dertiende eeuws kasteel, gelegen op 1 kilometer afstand van Dornie, op een eiland in Loch Duich in the Highland’.

miez

Foto Miez Peek: ‘Het eiland Koltur (Faeröer) doemt hier op uit de wolken’.

iris-huis-schotland

Foto Iris Waanders: ‘Een regenbui in aantocht op Hoy, een van de Orkney eilanden’

Meer wandel- en fietsinspiratie over Schotland op ECKTIV

 

1 Reactie

Comments are closed.

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?