September, misschien wel de mooiste maand voor een huttentocht

Nazomer Dolomieten, foto: Pikist

Het huttentocht seizoen loopt traditioneel van half juni tot eind september. En wordt vaak gezien als typische zomer activiteit. Maar hoewel de dagen korter zijn en je wat beter op het weer moet letten is september misschien wel de mooiste maand om van hut naar hut door de bergen te lopen. Door het kleuren van de natuur en het warme lage zonlicht geniet je van een Indian Summer in de Alpen. Vorig jaar waren we eind september in Trentino en liepen het grootste deel van de route in T-shirt. Maar bereid je wel voor op mindere omstandigheden. Bekijk onderstaande tips.

Wil je dit jaar nog op Huttentocht bekijk dan onze Huttentochten in Oostenrijk. Daar zijn sommige Huttentochten nog open tot begin of half oktober

Start je wandeldag vroeg en goed geïnformeerd. De dagelijkse routes variëren tussen de 4-5 uur en 6-7 uur. Laat je telkens voor vertrek uit de hut goed informeren over de staat van de route en de weersverwachting. Start zo vroeg mogelijk om voor zonsondergang bij de volgende hut aan te komen. Bedenk dat zodra de zon achter de bergen verdwijnt het snel koud wordt. Neem altijd voor de zekerheid een hoofdlantaarn mee voor als je onverhoopt toch in het donker gaat aankomen.

Zorg voor warme en waterdichte kleding. Hoewel je soms uren achtereen in je T-shirt kunt lopen kan het zomaar snel afkoelen. Zorg altijd dat je jezelf warm genoeg houdt. Het beste is met lagen te werken, zo kun je je eigen temperatuur zelf het beste reguleren. En vergeet niet dat de kans op een flinke regenbui in de herfst groter is dan in de zomer. Zorg dus ook dat je droog blijft met waterdichte kleding.

Onderschat de bergpaden niet. Doordat je wat later in het seizoen loopt, drogen de paden langzamer na een koude nacht of regenbui. Zij blijven langer nat en glad, zeker als je aan de noordkant van de bergen loopt. Zorg voor goede bergschoenen en stokken. En op grotere hoogte voor de zekerheid gamaschen, i.g.v. een vroege sneeuwbui.

Bekijk alle ECKTIV Huttentochten

Bekijk alle ECKTIV Huttentochten

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?