Wandelen door de mooiste Natuurparken van Catalonië

In het Biosfeerreservaat Terres de l’Ebre in Catalonië vind je twee bijzondere natuurparken die samen zorgen voor een uniek gebied. Op een afstand van amper 30km verandert het ecosysteem van ruige ongerepte bergketens via bossen en moerassen naar zandduinen aan het strand van de Costa Daurada. Het gebied Terres de l’Ebre is gecertificeerd als Biosfeerreservaat door UNESCO, dat betekent dat de manier van leven van de lokale bevolking zorgt voor het juiste evenwicht in de natuur. Iets dat je pas ervaart als je dit aardse wandel- en fietsparadijs bezoekt.

De diepe kloof Vall de Laguar, foto: Pacopac, Wikimedia

HET NATUURPARK ELS PORTS | Deze ruige bergketen van Els Ports kent een unieke vegetatie die bijzondere diersoorten herbergt. Het park beslaat een oppervlakte van ongeveer 800 vierkante kilometer en herbergt meer dan duizend botanische soorten. Bovendien is het het belangrijkste Spaanse steenbokreservaat van het land geworden. Andere opvallende dieren in het park zijn de gier, de Iberische lynx, de steenarend, de blauwe rotslijster, de adder of de Europese neus.

Een soort canyon Vall d’Ebo, foto: Joanbanjo, Wikimedia

Hier wandel je over paden door pijnbossen, over bergkammen of door smalle diepe kloven. Vanaf de toppen heb je vaak een adembenemend uitzicht over het landschap, met bij helder weer zelfs tot aan zee. Het speciaal ontwikkelde uitkijkpunt Cim de Cora laat je het verst kijken. Beneden zoeken beekjes een weg tussen de hoge bergwanden en grazen geiten op de meest ongerepte hellingen. Hier is de natuur al heel lang de baas, dat zie je als je oog in oog staat met de oudste boom van het Natuurpark Els Ports; Faig pare (Vader Beuk), die ook een monumentenstatus heeft.

Deze stokoude boom Faig Pare is een bezienswaardigheid, foto: Manel, Flickr

Je vindt hier twee duidelijk verschillende klimaten: op de zuidoostelijke hellingen is het landschap typisch mediterraan, maar in het westelijke deel zijn de temperaturen veel koeler en valt er meer regen in de gebieden boven de duizend meter. Het hoogste punt is de Caro-berg (1.447 meter) van waaruit je op een heldere dag de Pyreneeën en de Balearen kunt zien.

In Terres de l’Ebre bestaan er talloze al dan niet gemarkeerde trekkingroutes. De Grote Route- (GR) en Kleine Routepaden (PR) zijn wandelpaden die vrijwillig gemarkeerd zijn door wandelaars onder de leiding en de verantwoordelijkheid van de Federatie van Wandelclubs van Catalonië (FEEC). Bekijk de routes door Natuurpark Els Ports >

De prachtig aangelegde uitkijkpost Cim de Caro in Natuurpark Els Ports, Flickr

NATUURPARK DELTA DE L’EBRE | Vanaf het Natuurpark Els Ports richting kust wordt het landschap vlak en kom je door Olijfgaarden met olijfbomen van meer dan 1000 jaar oud. In de Delta de l’Ebre de lagune, die in verbinding staat met de Baai El Fangar. Hier kun je als vogelliefhebber je hart ophalen, want de lagune is een paradijs voor flamingo’s, eenden, koereigers en ijsvogels. Verrassend zijn de uitgestrekte rijstvelden en duinen die overlopen in zandstranden van de Costa Daurada. Om het Biosfeerreservaat te verkennen zijn er tal van fietsroutes en Via Verdes. Dan ervaar je zelf hoe de lokale bevolking leeft met liefde voor de natuur en die je proeft in de (h)eerlijke lokale keuken. Bekijk de Natuurparken in Terre des l’Ebre >

Falmingo’s in de lagune, foto: l’Encanyissada Manel Zaera, Flickr

Vuurtoren El Fangar in de duinen voor de kust, foto: Candi, Flickr

 

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?