Spanje’s beroemdste klooster als kruispunt van wandelpaden

Miez Peek
Tekst en foto's: Miez Peek

De Monteserrat doemt abrupt op in het glooiende Catalaanse landschap. De ‘gezaagde berg’ toont scherpe randen en afgeronde toppen. Ik ben op weg naar het beroemdste klooster van Spanje, het monastir de Montserrat, op amper 50km van Barcelona. Maar ik kom eigenlijk niet voor het eeuwenoude gebouw maar voor de vele wandelpaden door het Montserrat-massief. Niet alleen voor het geloof maar ook voor die wandelpaden is het klooster het centrum.

Verder weg van het klooster heb je een heerlijk uitzicht op de omliggende dalen

Ruime keuze aan wandelingen
Tegenover het plein voor het klooster bevindt zich een klein toeristenkantoor waar je verschillende wandelroutes kunt ophalen. Op een eenvoudig A4-tje in mijn geval maar samen met de kaart genoeg informatie om een leuke rondwandeling te maken. Je kunt het zolang maken als je wilt vooral door verschillende korte wandelingen te combineren. Bijvoorbeeld een route langs verschillende uitzichtposten met niet alleen het klooster maar ook de indrukwekkende omgeving in beeld. Of verder het ‘zaaggebergte’ in naar de uithoeken van het massief waar de kans groot is dat je wilde geiten tegenkomt. Gaaf om in de winter en voorjaar de besneeuwde toppen van de Pyreneeën in de verte te zien. De wandelroutes staan ook met borden onderweg aangegeven.

Informatie
Montserrat heeft een eigen website (Engels) met informatie over de wandelingen. Ga niet midden op de dag maar zorg dat je voor 10.00u of, zoals ik deed, na 16.00 bij het klooster bent i.v.m. de drukte. Wil je het klooster zelf ook bezoeken ga dan ‘s ochtends, 16.00 uur is dan mogelijk te laat. Wil je niet direct klimmen dan kun je eerst met de kabelbaan naar hoger terrein.

Het klooster van afstand

Binnenplein van het klooster

Uitzicht vanaf de noordkant van het Montserrat-massief met de wit-getopte Pyreneeën in de verte.

Meer wandel- en fietsinspiratie over de Pyreneeën op ECKTIV

bekijk ook

Wandelvakantie Catalaanse kust van Sant Pere naar Sant Feliu+

Wandelvakantie Spanje

  • Individuele reis
  • 7 nachten
  • maart, april, mei, juni, september en oktober
  • Logies/Ontbijt
  • Eigen vervoer
vanaf €829,-
or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?