Top 5 heetste plekken op aarde

Foto: mchm.be

Lekker die zon maar je kunt ook overdrijven. Op sommige plekken op onze aardbol kun je de zon maar beter niet voelen. Levensgevaarlijk heet kan het er zijn. Bekijk de 5 heetste plaatsen op onze planeet.

Iraanse oven
Onbetwist de heetste plek op onze aardbol is de Dasht-e Lut woestijn in Iran. Hier werd ooit een record temperatuur gemeten van 70,7°C. Leven is er niet, zelfs bacteriën houden het hier voor gezien op deze een na droogste plek op aarde (alleen delen van de Atacama-woestijn in Chili zijn droger). De woestijn bestaat o.a. uit ruim 500 meter hoge duinen en rotspilaren. Midden in de woestijn komt geen mens, de rand is evt. te bezoeken met een welwillende privéchauffeur.

Dasht-e-Lut-woestijn-Isle_O

Dash-e Lut in Iran, hier werd de hoogste temperatuur gemeten ( foto Isle Of Skye, Flickr)

Australische Barbeque
In de outback van Australië is het niet veel kouder. In the Badlands (Queensland) haald het kwik net de 70 graden niet. In jaren van El Niño kan hier de temperatuur flink stijgen. De recordmeting van 69,3°C in 2003 was een toevalstreffer van de NASA. Er komen hier zo weinig mensen dat er amper gemeten wordt.

nationalparks.queensland.co

Badlands Queensland (foto nationalparks.queensland.com)

Chinese Vlammen
In de regio Xinjiang maken de ‘Flaming Mountains’ hun naam waar. Het wonderlijk gekleurde berglandschap met vele kloven heeft met een beetje fantasie iets weg van een vlammenzee. Qua temperatuur is de naam in ieder geval goed gekozen. Satellieten doen het meetwerk en kwamen tot een top van 66.7°C. Een deel van de Flaming Mountains is tegenwoordig met de weg te bereiken.

Tip: ga je naar China, vergeet dan niet dat je een Visum nodig hebt om in China te reizen

Flaming-Mountains

Droge beekbedding in de Flaming Mountains, China. (foto Momo, flickr)

Amerika’s Vallei van de Dood
De heetste en droogste plek van Amerika kennen we allemaal, o.a. van de snelheidsrecords die hier gevestigd worden. Opvallend is dat dit hete stuk aarde graag bezocht wordt door natuurliefhebbers en avonturiers. Ook dieren weten hier (vossen en knaagdieren die ’s nachts actief zijn) te overleven en bij een beetje regen schieten de bloemen uit de grond. Death Valley ligt grotendeels onder zeeniveau, is omgeven door bergen en laat de temperatuur regelmatig richting 50°C gaan. Eigenlijk is dit de meest constante hete plek op aarde, de hoogste meting was 56.5°C.

Tip: ga je naar Amerika, vergeet dan niet dat je een ESTA nodig hebt om in Amerika te reizen

Death-Valley

Death Valley, USA (foto Mark Bayes, flickr)

Libische Kookstad
Er is discussie geweest over de juistheid van de El Azizia-meting uit 1922 in Libië die lange tijd als hoogste meting werd gezien. Er wordt getwijfeld over 58°C van toen. Toch is men het er over eens dat het in de stad ten zuiden van Tripoli gloeiend heet kan worden waarbij de temperatuur regelmatig de 50°C overstijgt. Men meet er frequent, gezien het weerstation dat hier al een eeuw staat. El Azizia is de heetste plek op aarde, waar ondanks de ondraaglijke temperaturen, mensen wonen.

Al-Azizia

Jonge dames met hun geit in het droge land net buiten Al Azizia (foto Thomas Smith, flickr)

 

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?