Tips tegen Wintertenen en -handen

Al is het tegenwoordig maar de vraag of we een echte winter krijgen er zijn genoeg mensen die last krijgen van wintertenen (en handen) zodra de kou haar intrede doet. Er zijn vele tips om de last van koude handen en voeten te voorkomen. Van kledingtips tot middeltjes uit grootmoeders tijd. We zetten er een aantal voor je op een rij. Prettig als je met de kou gewoon naar buiten kunt blijven gaan.

Voor de een betekent wintertenen een vervelend kriebelend gevoel voor de ander is het echt pijnlijk. Vooral bij waterkoude lijkt het alsof de kou het lichaam indringt. Wat dat betreft geldt voor veel mensen liever minus 5 met droge lucht dan plus 5 met veel vocht in de lucht.

Op de site van Gezondheidsnet vind je uitgebreide informatie over de achtergrond van wintertenen en winterhanden. Daarbij geven ze ook een aantal tips om het ongemak te verminderen als is er definitief van afkomen lastig. Wat kan helpen:
– Handen en voeten in smeren bv. met voetencrème of uierzalf voordat je naar buiten gaat. Ook tijgerbalsem wordt genoemd, probeer het uit. Trek uiteraard warme sokken aan. Vermijd waterkou.
– Wol is een goed isolatie middel voor zowel handen als voeten. Zorg dat je schoenen niet knellen (i.v.m. bloeddoorstroming) en niet teveel warmte verliezen.
– Blijf in beweging (bij voorkeur wandelen). Bij het wandelen niet de armen in de jaszak maar actief meebewegen zodat daar betere doorstroming plaatsvindt.
– Ook wordt gesuggereerd om je voeten te trainen en te laten wennen aan kou door b.v. actief op blote voeten te blijven lopen. Probeer dat uit als de temperatuur in de herfst gaat zakken. Doe dan b.v. een stukje op blote voeten op het strand of in het gras. Trainen wil wel zeggen dat je dit consequent 2 a 3 keer per week oefent.

Er zijn nog meer tips waaronder medische. Kijk voor het complete artikel op Gezondheidsnet

 

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?