De langste hangbrug van Duitsland maakt de Harzer-Hexen-Stieg nog spannender

Foto: Klausie, Flickr

Sinds de opening van de langste hangbrug van Duitsland in 2017 is de lange afstandswandelroute ‘Harzer-Hexen-Stieg’ alleen maar spannender geworden. Stel je voor dat halverwege deze wandelroute, die genoemd is naar heksen en trollen uit oude sprookjes en sagen, je ineens het 100 meter diepe ravijn moet oversteken over de indrukwekkende 483 meter lange hangbrug Titan-RT. Zo’n moment laat je beseffen dat je wandelen niet alleen met je voeten beleeft maar met al je zintuigen. Lees hier wat de Harz en de Harzer-Hexen-Stieg je allemaal te bieden heeft.

HEXENSTIEG

De Harzer-Hexen-Stieg op de kaart

Regio van sagen en sprookjes
In de traditie van de Oost-Europese volksverhalen zal het niemand verbazen dat de donkere bossen van de Harz bron zijn voor tal van mystieke sprookjes. De Harz lag lange tijd op de grens van Oost- en West-Duitsland. Die grens liep zelfs precies over de hoogste berg Brocken vanwaar je kunt zien hoe groen dit gebied nog is. De koude oorlog betekende dat een deel van de Harz een ‘no-go area’ was waar de natuur optimaal van heeft geprofiteerd. De donkere bossen zijn er nog steeds en wie er oog voor heeft ziet de Oost-Europese invloeden, maar veel belangrijker: de sprookjes zijn er dus ook nog altijd…

Bekijk ook onze 7-daagse Wandelvakantie in de Harz over de Hexenstieg

Foto: Harzer Tourismusverband

In de sprookjes spelen duivels en heksen een belangrijke rol. Ze zijn niet voor niets naamgever voor verschillende rotsformaties en de Harzer-Hexen-Stieg. Het lange afstand wandelpad doorkruist zo’n beetje het hele Nationalpark Harz. Daarbij kun je niet om  de sagen en sprookjes heen waarbij het extra leuk is dat velen zich afspelen in het gebied waarin je loopt. Sla een goed volksverhaal daarom niet over als je in de Harz bent, je loopt er namelijk zelf middenin…

Cordyph,-Flickr

Dit is wat je tegenkomt op etappe 5 ( foto: Cordyph, Flickr )

Puur…
Het is een makkelijk bruggetje om de Harz zelf ook sprookjesachtig te noemen maar het is een juiste beschrijving. Het middelgebergte heeft iets puurs doordat de natuur hier zo authentiek is en op veel plekken amper met mensenhanden te maken heeft gehad. Uitgestrekte loof- en dennenbossen wisselen elkaar af, beken hebben diepe kloven uitgesneden waar je doorheen kunt wandelen. Dezelfde dag sta je bovenop de rotsen van het uitzicht te genieten of passeer je een hoogveengebied met unieke flora. Natuurlijk is de Harz niet helemaal ontzien, sporen van de eeuwenoude mijn-traditie zijn zelfs werelderfgoed, maar het mooiste dat de mensen hebben neergezet zijn de vele vakwerkdorpen zoals het charmante Quedlinburg.

Oberharzer-Wasserwirtschft-(c)Harzwasserwerke

Oberharzer Wasserwirtschaft ( foto: Harzwasserwerke )

Hoogtepunten van de Harzer-Hexen-Stieg
De Harzer-Hexen-Stieg start in Osterode aan de westkant van het Nationalpark Harz en eindigt na 94km bij het toeristische plaatsje Thale waar je o.a. door het diepe Bodetal, de canyon van de Harz, loopt. Het hoort al jaren tot de mooiste wandelingen van Duitsland en daarom niet voor niets een van de „Top Trails of Germany“. De relatief korte afstand maakt de Harzer Hexenstieg ideaal voor een veelzijdige wandelweek. Tussen alle natuurpracht tref je sporen uit de mijnbouw van de 17e en 18e eeuw. Nergens ter wereld is er zo’n ingenieus waternetwerk neergezet als energievoorziening voor de mijnen dan hier. En dat al in de 17e eeuw! Niet voor niets bekroond als UNESCO-werelderfgoed.

Blitzmaerker,-Pixabay

Gondel boven het Bodetal ( foto: Blitzmaerker, Pixabay )

Letterlijk hoogtepunt is de berg Brocken (1142m), geheel in de traditie van de Harz, een berg vol verhalen. Hier rijdt ook de Brockenbahn, de mooiste stoomtreinroute van het land die je al stomend en toeterend niet kunt missen als ze cirkelend de berg omhoog kruipt. In eindplaats Thale komen alle sagen en sprookjes tot leven met een heuse Hexentansplatz (je kunt ‘s nachts stiekem gaan kijken maar laat je niet betrappen…), heksengerechten en vermaak waaronder twee kabelbanen die je boven de canyon van het Bodetal brengen.

quedlinburg,-Sergei-Gussev,-Flickr

Het Anton Pieck-achtige Quedlinburg ligt niet direct aan de Harzer-Hexen-Stieg, maar mag je zeker niet missen als je in de Harz bent… ( foto: Sergei-Gussev, Flickr )

Informatie
De Harz ligt op zo’n 450km vanaf Utrecht en is via de snelwegen langs Osnabrück en Hannover goed te bereiken. Loop je de gehele Harzer-Hexen-Stieg dan daal en klim je ongeveer 1600m in totaal waarbij de Brocken een belangrijk deel voor haar rekening neemt. De route is goed bewegwijzerd en er staan veel informatieborden onderweg die je meer vertellen over de omgeving.

De Harzer-Hexen-Stieg heeft een eigen website met alle benodigde informatie waaronder etappekaarten en tips voor overnachtigen. Het boeken van een overnachting kan  verder via Harzinfo.de. Uiteraard vind je hier ook uitleg over de sagen en sprookjes van de Harz.

Wat zijn de kenmerken van een Top Trail?
Top Trails zijn uitgezet over de meest bijzondere trajecten. Meestal volgen ze een bergketen of lopen ze door een dal. Bij voorkeur voeren ze over onverharde paden en smalle wegen. Verdwalen is uitgesloten door de uitstekende bewegwijzering. Top Trail routes leiden je door de ongerepte natuur en langs schilderachtige plaatsen en culturele bezienswaardigheden.

Om te overnachten selecteert Top Trail uitsluitend wandelvriendelijke accommodaties langs de routes, beheerd door gastheren en -vrouwen die uitgaan van de wensen en behoeftes van de wandelaar. Zoals het drogen en onderhoud van schoenen en kleding, het geven van advies over het weer en de route de volgende dag, het boeken van je volgende hotel en het vervoer van je bagage daar naartoe. En niet onbelangrijk, een mooie regionale keuken met verse producten. Kijk voor alle informatie over de ‘Harzer-Hexen-Stieg‘ op de site van Top Trails of Germany

Bekijk ook onze 7-daagse Wandelvakantie in de Harz over de Hexenstieg

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?