De ‘Kammweg’: Top Trail over de pieken van het Ertsgebergte

Foto: TV Erzgebirge R.Gaens

Een wandeling over de hoogste toppen van het Ertsgebergte brengt je uitzichten tot in Tsjechië. Hier loopt het 285 km lange-afstand-wandelpad de ‘Kammweg’ dat voor het grootste deel door het beschermde natuurpark Erzgebirge-Vogtland gaat. Een gebied met een rijke geologische geschiedenis en als hoogste punt de Fichtelberg van 1215 meter. Je kunt het in zijn geheel of gedeeltelijk lopen met de mogelijkheid dat je bagage van hotel naar hotel wordt gebracht.

KAMMWEG OP KAART

De gehele route op de kaart

Top Trails of Germany
De 285 km lange Kammweg is onderdeel van de Top Trails of Germany, een verzameling van de beste en mooiste lange afstandswandelingen in Duitsland. Het Ertsgebergte ligt op de grens met Tsjechië waarbij de Kammweg enkel aan Duitse zijde loopt. Het is een historisch rijk gebied met veel bossen en water (beken en stuwmeren) en daarmee en logische ‘gastheer’ voor een van Duitslands Top Trails.

uitzicht-Kammweg

Uitzicht vanaf Schneckenstein (Foto Wandermagazin/TV Vogtland Klaus Hurtienne)

De grote betekenis van de bossen
Merkwaardige rotsformaties als de basaltformatie Hirtstein en de geïsoleerde Schneckenstein zijn kenmerkend dit middengebergte. Het dichtbeboste gebied draagt op sommige plekken nog de littekens van eeuwenlange mijnbouw zoals de naam van het gebergte al doet vermoeden. Het zijn echter de beuken- en lindebossen die voor de grootste traditie hebben gezorgd: houtbewerking in alle soorten en maten. Variërend van de populaire notenkrakers- en rookmannetjes tot fijnzinnige schaakspelen. Op diverse plekken kun je in musea deze ambacht ervaren.

1460014_633605200012134_1299967937_n (900x600)

De lente ontspringt langs de Kammweg (Foto TV Erzgebirge R.Gaens)

Natuur en de invloed van de mens
Tijdens de middeleeuwen was het Ertsgebergte dicht bebost. De ontdekking van zilver- en tinertsen in de 15e eeuw en later bruinkool zorgde ervoor dat het gebergte bewoond werd. Het vruchtbare gebied werd belangrijk voor de landbouw en er werden kastelen gebouwd, ook dat is goed te zien als je over de Kammweg wandelt. Ondanks de duidelijke aanwezigheid van de mens kent het natuurpark Erzgebirge-Vogtland een rijke flora en fauna met o.a. een grote populatie Europese moeflons. Op verschillende plekken kun je de nu gesloten mijnen bezoeken zoals de Grube Tanneberg in Schneckenstein.

Kammweg-water

Mooie plek voor een picknick aan de Kammweg bij Muldenberg (Foto Wandermagazin/TV Vogtland Klaus Hurtienne)

De Kammweg
De Kammweg is verdeeld in 17 etappes variërend van 10 tot 25km. Via de website van Top Trails of Germany kun je de route in detail bekijken waarbij de hoogtepunten onderweg zijn aangegeven. Je vindt er ook mogelijkheden voor arrangementen. Overigens is het Ertsgebergte een van de meest sneeuwzekere gebieden van Duitsland met sneeuw doorgaans tot in april. Mooi om dan de lente te zien ontwaken tijdens bijvoorbeeld een sneeuwschoenwandeling. Kijk voor alle informatie over de Kammweg (in het Nederlands) op de site van Top Trails of Germany

Met een snelheid van 13 km/u overbrug je in negen minuten een hoogteverschil van 300 meter. Foto: Oberwiesenthal

Een speciale attractie, de Fly-line
Halverweg de Kammweg kom je langs de hoogst gelegen plaats van Duitsland, de stad Oberwiesenthal. Hier kun je een hele speciale ervaring meemaken met de zgn Fly-line. Een soort lift, die je over een afstand van 1550 meter een lange afdaling laat maken over de bergen. Onderweg vlieg je als een vogel dwars door de bomen waar de RVS stalen buizen soms in de meest onverwachte bochten zijn gebogen. Met een snelheid van 13 km/u overbrug je in negen minuten een hoogteverschil van 300 meter. Je begrijpt dat je onderweg wordt getrakteerd op de mooiste uitzichten. Meer informatie vind je op: vierersesselbahn.de

13_04_Schneeschuh-Schooting09 Erzgebirge Foto K.H+ñertel (900x600)

Doorgaans kun je tot in april sneeuwwandelingen maken in het Ertsgebergtse (Foto K.Härtel)

179177_547494631956525_1803029037_n (900x600)

De bijzondere basaltformatie ‘Hirtstein’ (Foto TV Erzgebirge R.Gaens)

Wat zijn de kenmerken van een Top Trail?
Top Trails zijn uitgezet over de meest bijzondere trajecten. Meestal volgen ze een bergketen of lopen ze door een dal. Bij voorkeur voeren ze over onverharde paden en smalle wegen. Verdwalen is uitgesloten door de uitstekende bewegwijzering. Top Trail routes leiden je door de ongerepte natuur en langs schilderachtige plaatsen en culturele bezienswaardigheden.

Om te overnachten selecteert Top Trail uitsluitend wandelvriendelijke accommodaties langs de routes, beheerd door gastheren en -vrouwen die uitgaan van de wensen en behoeftes van de wandelaar. Zoals het drogen en onderhoud van schoenen en kleding, het geven van advies over het weer en de route de volgende dag, het boeken van je volgende hotel en het vervoer van je bagage daar naartoe. En niet onbelangrijk, een mooie regionale keuken met verse producten.

Kijk voor alle informatie over de ‘Kammweg’ (Nederlandstalig) op de site van Top Trails of Germany

 

 

 

MEER TOPTRAILS

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?