De ‘Schluchtensteig’: van kloof naar kloof door het Zwarte Woud

Foto: In de Wutachschlucht, KlausHansen

De naam ‘Schluchtensteig’ zegt alles. Deze Top Trail door het Zwarte Woud brengt je van de ene mooie kloof naar de andere. Dat maakt deze wandelroute zo bijzonder. Waar veel lange afstandpaden de heuveltoppen opzoeken sta je hier veelvuldig met de voeten op de dalbodem in een spectaculaire omgeving.

Schermafbeelding 2016-07-11 om 11.57.00

De gehele Schluchtensteig op de kaart

‘Klammen en Schluchten’ in overvloed, het zijn de benamingen voor de prachtige dalen in het zuidelijk gedeelte van het Zwarte Woud. De 119km lange Schluchtensteig gaat er dwars doorheen. Niet al te lang en in een kleine wandelweek goed te doen, een mooie uitdaging.

SchluchtensteigSchwarzwald_WindbergschluchtStBlasienWasserfall5572

Windbergschlucht bij de StBlasien-Wasserfall. ( foto Klaus Hansen )

Lieftallige beken en watervallen
Je wandelt natuurlijk niet alleen maar in de dalen, die zich overigens kenmerken door het vele water in de vorm van lieftallige beken en natte begroeide rotswanden, maar ook als prachtige watervallen zoals de Windbergwasserfall en de Schleifenbachfälle. Daar tussendoor gaat het omhoog en geniet je van de panorama’s over de akkers en bossen van het Zwarte Woud alvorens af te dalen naar de volgende kloof.

SchluchtensteigSchwarzwald_Wutachschlucht_KlausHansenBCD_9107

Avontuurlijke plekken genoeg om even neer te strijken en verkoeling te zoeken. ( foto Klaus Hansen )

Avontuurlijk wandelen
De Schluchtensteig is niet geschikt voor een zondagmiddagwandeling. Het vraagt een avontuurlijke instelling en enige conditie om de route te lopen vanwege het klim en daalwerk onderweg. Daarbij zijn de voorzieningen uitstekend zoals dat bij een Top Trail hoort. De paden zijn veilig en voor iedereen toegankelijk. Wie het spannender wil kan op sommige plekken de ‘sportieve’ route nemen. Vaak een smal pad, soms met zekerheidskabel, in de buurt van een waterval.

Vanaf de indrukwekkende pauzeplek ‘Räuberschlössle’ kijk je 80 meter diep naar de wildstromende Wutach.

Een bijzondere pauzeplek op de Räuberschlössle
Midden in een van de wildste gorges, de ‘Wutach Gorge’, moet even de tijd nemen voor een pauze. Op het ronde 80 meter hoge rotsplateau, waar ooit het Blumegg kasteel stond, kun je steil naar beneden kijken naar de wild schuimende beek Wutach. Nadat het kasteel werd verwoest diende hij lang als schuilplaats voor allerlei roversbendes. Daarom wordt de plek met de ruïnes ook wel ‘Räuberschlössle’ genoemd en is het een indrukwekkende pauzeplek voor wandelaars op de Schluchtensteig.

Schluchtensteig_Muchenland_Söhngen_IMG_1236

Lieflijke dalen en uitgestrekte bossen wisselen zich af langs de Schluchtensteig. ( foto Schluchtensteig Schwarzwald/C. Söhngen )

Natuurpark Südschwarzwald
De typerende dichte bossen van het Zwarte Woud zijn de overgangszone tussen de verscholen beekdalen in de diepte en de hooggelegen weidevelden en veengebieden. Bij helder weer kleurt de Schluchsee blauw en zijn de Alpen goed te zien. Het tekent de veelzijdigheid van de Schluchtensteig die je langs de mooiste kloven brengt. Na elke klim of afdaling volgt weer een volgende verrassing. Tel daar de kastelen, oude watermolens en de beroemde Sauschwänzlebahn stoomtrein bij op en je hebt genoeg redenen voor een actieve week in het Zwarte Woud.

Schluchtensteig_Schwarzwald_Schluchsee_KlausHansen_ABE8385

Geweldig als je dan opeens oog in oog staat met de Schluchsee ( foto Klaus Hansen )

Informatie Schluchtensteig | De Schluchtensteig is verdeeld in 6 etappes van rond de 20km. Ga voor meer informatie over de etappes en GPX-route naar: schluchtensteig.de

Bekijk ook de 8-daagse wandelvakantie over de Schluchtensteig

Meer wandel- en fietsinspiratie over het Zwarte Woud op ECKTIV

bekijk ook

Wandelvakantie Zwarte Woud Schluchtensteig+

Wandelvakantie Duitsland

  • Individuele reis
  • 7 nachten
  • 30 maart - 13 oktober
  • Logies/Ontbijt
  • Eigen vervoer
vanaf €765,-
Wandelvakantie door Zwarte Woud naar de Bodensee+

Wandelvakantie Duitsland

  • Individuele reis
  • 7 nachten
  • 30 maart - 13 oktober
  • Logies/Ontbijt
  • Eigen vervoer
vanaf €959,-

MEER TOPTRAILS

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?